Alternativ open-source Android appok

Fórumok

Sziasztok! Gyűjtsünk össze pár valóban hasznos open source Android alkalmazást (F-Droid). Olyanokra gondolok, amik a play store-ban elérhető zárt forrású appokat tudják helyettesiteni, esetleg szolgáltatásokat lehet velük használni (akár csökkentett üzemmódban, de valamennyire mégis), olvasgatni.

A cél változatos lehet: több privacy, kevesebb google-függőség, jobb akku idő, stb.

Ha egyszer majd a safetynet tönkreteszi az alternativ ROM + gapps felállást, jól jöhetnek ezek az appok később. Például twittert szivesen olvasgatnék kényelmesen, offline feliratkoznék accountokra, de irni nem akarok. Igy ha valaki tud egy jó twitter klienst, már irhatja is.

 

Kezdem:

Newpipe: reklámmentes youtube. Offline feliratkozásokat is lehet vele csinálni, azaz yt account nélkül, csak az eszköz tudtával fel tudsz "iratkozni" csatornákra.

Barinsta: instagram kliens, egyelőre csak átfuttam, működik. Elvileg be is lehet jelentkezni, és dolgokat csinálni, de eddig nem jutottam el, illetve nem kockáztatnám az insta fiókomat.

OsmAnd: az egyik legnagyobb tudású offline (OSM) navigációs tool.

Bromite (ehhez csak nem hivatalos f-droid repot találtam): azon chromium forkok egyike, amelyikkel normálisan lehet always-private üzemmódban böngészni. Rootos telefonokhoz van system webview patch is hozzá.

KeePassDroid: keepass kezelő

LibreSpeed: net sebesség mérő, hasonlit a speedtest.net -re

Open Camera: megszokásból használom igazából, túl sok figyelmet sosem szenteltem a fotózásnak, csak fókusz és go. Működik. Nem tudom miben jobb a gyári fotóalkalmazásoknál. Annak idején a krumpli kamerával szerelt Nexus 5-ömmel sokkal szebb fotókat tudtam csinálni mint a gyári fotó appal, igy megszokásból fel szoktam rakni azóta is.

VLC: mindenki ismeri

Wikipedia: mindenki ismeri

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 18:05

2FA:
Aegis

Adblocker & DNS:
Blokada (VPN)

Billentyűzet:
OpenBoard (AOSP fork)
FlorisBoard (Gboard klón)

Böngésző:
Fennec F-Droid (Firefox)

Galéria:
Simple Gallery Pro (Simple Tools alkalmazáscsomag része)

Jegyzetelő:
Standard Notes (e2e encrypted)

Jelszókezelő:
Bitwarden

Megosztás:
TrebleShot

Reddit:
Infinity
Slide

SMS:
QKSMS+ (F-Droid usereknek ingyenesek a premium funckiók)

Syncing:
Syncthing-Fork

Telegram:
Telegram FOSS
Forkgram (apk & self-updater)
Nekogram X (apk & self-updater)

Tűzfal:
AFWall+ (root)
NetGuard (VPN)

Twitter:
Twidere

Unsplash:
Mysplash
Resplash

Zenelejátszó:
Blackhole (nincs még F-Droidon)
Metro (Retro Music Player fork, unlockolt premium funkciókkal)
Vinyl (Phonograph fork)

Ennyi jutott eszembe.

Edit:

Adblocker:
AdAway (root)

Fogyasztásoptimalizáció:
Battery Tool

Launcher:
Lawnchair (alpha buildek)

Malware scanner:
Hypatia

Nem, hanem, hogy a jegyzeteidet e2e titkosítja, és pl. szinkronizálásnál is így utazik (mint bármilyen más e2 titkosított dolog, vagy én nem értem a kérdést - ami könnyen előfordulhat, iszonyú fáradt vagyok, bocs). Mondjuk én csak egy másik példát hoztam a Standard Notes mellé, ahol ez meg volt említve, akár arra nézve is kérdezhetted volna ezt. :)

Nem értettem hogy miért kell titkositani amikor többféle titkositás is rendelkezésre áll (a fájlrendszer most már minden android telefonon titkositott, és az OS is ingyen kinál titkositást az app data számára, de valószinüleg az nem tud annyit, amennyit pluszban beletesznek).

oandbackup

Majdnem elfelejtettem :) Olyan mint a Ti backup. Ha kap rootot, képes lementeni bármilyen app adatát és (mondjuk egy másik telefonon vagy törlés után ugyanazon) visszaállitani.

Newpipe a korhatárosnak jelölt YT videókat is eléri bejelentkezés nélkül? youtube-dl -nek le kell szednem külön loginolt cookiet, hogy egy korhatáros videót le tudjon tölteni a youtube-ról. 

A listához érdemes hozzáadni a NextCloud androidos appját: 

Android Nextcloud App

Ezzel több felhős szolgáltatás saját Nextcloud szerverre csatornázható át. Például fényképek, videók, fájlok tárolása. Zenehallgatás. Telefonos contacts lista. Stb.

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 18:32

OpenVPN Android

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Barinsta: instagram kliens, egyelőre csak átfuttam, működik. Elvileg be is lehet jelentkezni, és dolgokat csinálni, de eddig nem jutottam el, illetve nem kockáztatnám az insta fiókomat.

Az alkalmazásnak úgy néz ki, hogy reszeltek. A legújabb Telegram postja a srácnak:

Hello,

At approximately 21:33 UTC July 26 2021, I have been hit with a cease & desist letter from a law firm repsenting Facebook. The letter was sent to one of my personal email address as well as Barinsta's public inbox (and as a result, it is published). In response, the source code has been taken down, and all promotional materials within my control has been adjusted to reflect the fact.

While I believe it is nearly impossible to fight a resourceful multinational firm and reinstate the app, we will still try to get as much resources as we could to navigate in this crisis.

At this dire moment, I ask you to do 1 thing: Please let others know what is happening here. Such bullying behaviour against a young university student is in no way excusable. Such bullying behaviour against many internet users is in no way excusable.

It has been an honour of a lifetime to serve as one of the main contributors of Barinsta. I am forever grateful for the countless supporters along the way.

Thank you & Best Regards,

Austin Huang
https://austinhuang.me

Alternatíva lehet esetleg az Instander, ami a Youtube Vancedhez hasonlóan az eredeti alkalmazást moddolja.

MI BOX S-re youtube helyett ott a reklám mentes SmartTubeNext. Felhőnek a Megát is lehet használni. Viszont engem érdekelne NFC megoldás. HMS Huawei telefonon szeretném használni. A hazai bankok nem portolták egyik kliensüket sem. Sokan átállnak inkább a Google Payre. A Stocardot itthon még nem lehet használni. Az iCard meg csak eurót akar. A PayPalnak nincs NFC-s megoldása, bár kísérleteztek vele pár éve. 

Hat a kodi minden, csak nem csaladi felhasznalasra keszult, minimum kezdo informatikusi kepzettseg kell hozza, egyalatan nem ergonomikus a kezelofelulet  (foleg, ha frissites utan osszefossa magat...)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálunk mindenki probléma nélkül tudja kezelni, beleértve a PC-ket nem kedvelő nagyszülőket is. 

"foleg, ha frissites utan osszefossa magat"
Soha nem találkoztam ilyen problémával. Egyébként frissíteni is csak akkor szoktam ha van valamilyen új feature ami miatt érdemes. 
A túlduplagondolt LG webOS borzalomhoz képest sokkal jobban kezelhető tévén. 

Mikor láttál utoljára Kodi-t? Nálunk az egész család simán tudja kezelni, beleértve az 5 éves gyereket is, tévén és tableteken. Frissítésekkel nem szokott gond lenni, pláne ha kézire állítom :). Az igaz, hogy én állítottam be mindenkinek, de azt csak egyszer kell megtenni. Ráadásul állat, amikor a gyerek tabletjén az otthoni letöltött mesegyűjtemény elérhető WebDAV-on keresztül...

Anyosombol tudok kiindulni, amit neki nehez kezelni, az nyilvan nem lehet user friendly. Ahhoz hogy tevet nezzen, neki az kell, hogy bekapcsolja a tevet, es benyomja a kivant csatorna gombjat (ez ugye egy alaphelyzet). Na most ehhez kepest mar egy settopbox es egy masik remote karcintja a baratsagos kezelhetoseget, de ha ezt meg egy menubol elinditando, lassan bootolo, bonyolult feluletu program inditasaval, majd annak menujeben klattyingatassal egy kiegeszitot elinditva kell tallozgatni, az minden csak nem user friendly, plane ha idonkent megrogyik az egesz egy frissites utan. Ennyi erovel akkor ott a pc, oszt nezegessen streameket. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Benyomom a pc gombját, amire telepítve van (Librelec), ok, kell várni a boot-tal. Elindul alapból az utolsó tv csatornára állva. A számokkal lehet a kívánt csatornára állni, bár én inkább egy gombbal kihozom a tv csatornák listáját, le/fel lépkedve látszik a listában milyen program fut a többi adón, addig megy az aktív csatorna kisebben, odaállok a kiválasztottra és ok gombbal az lesz az aktív. Mivel egy pc monitor van rajta, így az be és kikapcsol  külön távirányító nélkül.

A másik szobában egy RPi van, az egy rendes tv-t vezérel alapból, ott sem kell a TV-t kapcsolgatni külön.

Nem. Nem erted. Nincs pc, teve van meg android tv box. Meg anyosom. :) ezert tart ott a szoftverergonomia ahol tart, mert a fiatalok nem ertik az idosek igenyet es gondolkodasat.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Semmi komplikalt dolgot nem szeret, elvegre idos. Ennek megfeleloen kell az ergonomiat megvalasztani. A kodi mint olyan, eppen ezert nem jatszik. A netflix menujevel viszont egesz jol elboldogul. Az idosek nem szeretik a szokatlan, nehezkes, komplikalt feluleteket, ezt kene megerteni, kulon designer agazat foglalkozik a korosztalyoknak megfelelo elfogadhato ergonomia kialakitasaval. Ami neked megfelel, az nem felel meg egz nalad 30-50 evvel idosebb embernek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem ismerem a Kodit, de a klasszikus, buta TV-t igen, nem veletlenul nem vettem magamnak (szuleimnel volt).

Ott ugye az a UX, hogy ha az Izaurat szeretned nezni, akkor hajnali 2:00-kor kapcsolod be a TV-t, ha meg az Eszmeraldat, akkor 3:00-kor. Meg olyan funkcioja is van, hogy ha 3:05-kor, akkor az elso 5 percrol lemaradsz. Esetleg megnezheted az ismetlest is, ha van. Ha erdekel a kovetkezo epizod is, nem kell mast tenned, csak varni egy hetet. De legalabb a kezelofelulete egyszeru: ki- es bekapcsolas, csatornavaltas, hangero fel-le. Ennel szarabbat nem hiszem, hogy ki lehetne hozni a Kodibol. Ja, es persze tele van a musor wc szunetekkel, ha kell menned, ha nem (reklamblokk).

Ha megis TV expericence kell, es ha pluginezheto ez a program, randomban generalsz egy musort pdf-be, azt kinyomtatod, es ha annak megfeleloen kapcsoljak be, akkor elindul az arra az idosavra pakolt film (persze random bele is lehet tekerni az elso par percbe). Meg elore felvett tamponreklamokat is beletehetsz!

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Akkor semmilyen okostévé és semmilyen modern kábeltévés STB nem való neki. A kodit én ma már egyébként csak lokális tartalmakra használnom, az utolsó részben gondolom a folyton szanaszét törő hbo go/netflix/társai addonokra gondoltál. Azok tényleg siralmasak. Már félreértés ne essék, a Kodi remek, az addon developerek meg szuperhősök, de ugye zárt, nem dokumentált szolgáltatásokra képtelenség fixen működő klienseket irni, főleg ha hetente variálgatják őket. Azt el kell engedni. Helyette a hivatalos Android TV / Apple TV / okostévés appot kell tolni.

Amikor első alkalommal megláttam a KODI-t akkor pislogtam, na meg, hogy még egy valamit meg kell "tanulni". Majd rájöttem hogy nagyon jó rendszer amit multimédia fogyasztásra, szórakoztatásra találtak ki. Nem egy android ami 2-3 év mulva, olyan mint egy kehes ló, meg össze vissza kell rá keresni különböző felületü programokat, akár csak egy alapvető film lejátszásra is, vagy annak katalogizálására, kereshetőségére. Persze egy DLNA-s, lejátszóképes TV és NAS is érdekes, de az sem KODI.

Végül eléggé hamar úgy láttam, hogy a KODI az a felület ami ügyesen, és gyorsan és intuitíven használható. Ha pedig valami nem tetszik akkor testre szabható. Nem csak a skinezésre gondolok, hanem akár távirányító át-mappelésére. Vagy egyedi plugin írására.

Én gyors fejszámolással 5 helyen használok KODI-t van ahol csak NAS és internetes videók végpontja, de van olyan hely is, ahol műholdas adást nézek vele. A csatornaváltása gyorsabb mint egy szolgáltatói box, és egy ENIGMA2-es box-nál is. PlayStation BT kontrollerrel pedig használom SNES, NES, PS1, SEGA, stb... emulátorral játék konzolnak is. 
Ezt androidon vagy más rendszeren 256 applikációval tudnám elérni. Filmet akarnék nézni és indítsam a film nézőt??? Itt filmet akarok, sorozatot, vagy épp TV adást, akkor oda megyek a menüben és két gombnyomás mulva azt nézem amit akarok. 

Ezeken a TV-ken nem láttam még a TV saját menüjét sem, mert lényegében a KODI a teljes tartalomfogyasztásért felelős felület rajta. 1 db távírányítóval. Ha kell akkor gépről vezérlem, (chrome plugin is van), vagy telefonról. 

Sőtt autómba amibe egy 2003-ban csúcsnak számított navigációt tettek (2D-s), kicseréltem a kijelzőt egy fullHD HDMI-sre, egy nyomtatott tokkal. Ott is kodi a lejátszó. Dobtam hozzá egy CAN illesztőt így gyári középkonzolban lévő kezelője lett az irányítója.

Ennyire rugalmasan átalakítható és használható rendszert rég láttam már mint a KODI. Például a napokban tapasztalat Cardinak&ERSTE Vica appjához képest a KODI maga az űrtechnika. (azt még működőképesre sem tudják megcsinálni, de használnod kellene)

Jo, ertem en hogy ez a kodi rajongoi fan club kihelyezett ulese, de azert vannak akik nem alelnak el, ha millionyi klattyingathato almenu tarul a user ele, amelybol ki kell hamozni azt az egy darab lenyeget, amit hasznalni akar, es a tobbit meg soha eleteben nem szeretne megnyitni. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Pont, hogy nagyon intuitíven lehet kezelni. Filmet akarsz nézni, akkor meglepő módon arra kell menned hogy [Filmek], sorozatot akarsz, akkor [Sorozatok], TV akkor ki sem találod de a [TV] főmenü kell. Ennyi, semmi más.
Persze elötte fel kell venni honnan is dolgozzon, akár HDD-ről, mert tartasz rajta, vagy akár NAS-ról. Mi merre van meg kell neki mondani. A filmeket pedig célszerű az "Angol neve (év)" formátumban tárolni, bár megtalálja szinte minden agyament röviditéssel is. Természetesen igaz a játékokra, pluginekre, és TV adás beállításokra is. Biztos azt mondod, hogy jó de erre kinek van ideje... a lentebbi esetekben minden egyes alkalommal meg kell csinálnod lényegében ugyanezt a kereséseket. 1 óra alatt nem hogy teljes beállítása megvan, hanem akár távirányító mappelés, vagy olyan dolgok hogy kicsit belenyulsz a skinbe mert rossz a szemed, vagy ilyesmi. Közben pedig IMDB, TVDB és egyéb adatbázisokból megcsinálja a katalógust is.
Még magic remote, vagy airmouse, vagy hasonló sem kell hozzá. Az esetek 99%-ban a TV gyári távirányítója elég. 

DLNA-s TV-n hogy van ez? Valamerre kinyomkodod, hogy source, exit, valamerre megtalálod hogy mutimádia lejátszó vagy ilyesmi, majd keresi a szervert, HDD-t stb... majd ott csatlakozol, kiválaszotd az általad kreált könyvtárszerkezetből amit akarsz és sikerült elindítani. Nekem ez tűnik bonyolultabbnak.

Androidon? Elindítod a kedvenc film lejátszódat és betallózod amit szeretnél, 2-3-4 könyvtár mélységben. Esetleg ha nem kezeli a NAS belépési adatait akkor így járás esete van, és be kell írni minden nap, vagy minden bekapcsoláskor. 

Egyáltalán nem rajongója vagyok, de próbáltam kicsit a TV-s lejátszást, próbáltam az Androidos boxot és az lett a vége hogy mivel erre kell csak akkor ahová lehet LibreElec, vagy hasonló rendszer. Ez indul csak ez van, 100%-ban ez használja a TV minden pixelét. Az új TV-k multimédiás böngészős foshalmaz menüjébe meg ne is menjünk bele, amikor egy HDMI1 --> HDMI2 váltás olyan 10mp-ig tart, de animációval mozog a csatlakozó, na meg kiírja hogy XBOX360. ! WOW ! Ja meg amikor bekapcsolom írja hogy "no pítőr, no" várd meg a szoftverfrissítést, addig semmit nem csinálhatsz, de én HDMI1-en egy STB-t akarok nézni. "no pítőr, no" várd meg a szoftverfrissítést...

Pont a szoftver ergonómiát hozod fel fentebb. Annak egy nagyon rossz példája az UPC HORIZON box, de ha így nézzük a tabletes Android is TV-n kezelve air mouse-al. Miért nekem kell kitalálni hogy mi lesz a jó film lejátszó, vagy online rádió hallgató alkalmazás? Próbáljak ki 20-30-at mire találok egy jót? Az Androidos box mindenre jó, de pont ezér nem kifejezetten egy dologra csinálták. Az android auto, amennyit láttam eddig belőle, az már autós multimédiára és műszerfalra lett kitalálva.
Azért térek ki erre a kérdésre, mert szoftver ergonómiában pont hogy minta lehetne a KODI. Nem csak GUI terén, hanem backend részről is. Ezt csak multimédia fogyasztásra találták ki. Az emulátoros részt is pár éve kezdték el beletenni csak.

Bocsánat hogy ezzel a KODI dologgal szét lett offolva az eredeti kérdés és topic. 

Mikor legutóbb Kodit használtam (nem volt az nagyon rég), még azt sem tudta, hogy kitörlök egy filmet, akkor az magától eltűnjön a könyvtárból. 

Nem rossz dolog, ha valaki jobban belemélyed, de helyenként nagyon zagyva és fölöslegesen túlcsavart, nem mezei felhasználónak való.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 07. 31., szo – 06:43

SSHelper

k-9 mail 

wireguard

Nextcloud-hoz szinkronizálni:

kontaktok : DAVx5
jegyzetek: nexctloud notes
taskok: OpenTasks
jelszavak: keepas2androind