gep kikapcsol - memtest megall

Fórumok

Üdv!

 

Van egy gép linux mint OS-sel, ami időről időre kikapcsol. Log-ban semmilyen információ nincs, memtest pedig az alábbi ponton, néhány másodperc után megáll:

 

https://kepkuldes.com/image/9qFLU3

 

.

 

Mit tudok tenni, megnézni, hogy mi lehet a hiba? Mivel a log-ban nincs semmi, gyanítom, hogy inkább HW.

 

Mit jelent az, hogy ezen a ponton áll meg? Memtestnél meg lehet nézni valahogy?

 

 

 

Köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

"Áttapogatni" esetleg melegedés után? Lehet hogy a BIOS hőszenzora lövi le.

CPU Temp 79 fok

kicsit magasnak vélem.

Vedd ki az egyik modult és teszteld azzal.

Ez a leírás alapján lehet bármi. Főleg táphibára gyanakszok, de lehet alaplaphiba, memóriahiba is. Akár melegedés is, de a 79 fok nem annyira magas, ez még nem kizáró ok, túlmelegedhet. Csak tisztázás végett: a memtest a képen nem leállt, hanem a gép fagyottt meg alatta. Az nem ugyanaz.

Megoldásnak amit írtak, BIOS-ban vagy használat közben nézni a szenzorokat, hogy mennyire melegszik, mi a max. hőfok. memtestet csak egy modullal csinálni, azt is cserélgetve, minden foglalatban végigpróbálgatva. Esetleg másik táppal is próbálni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Modern gépeken nem futtattam még, de kicsit régebbieken, C2D és régebbi, azért eléggé fel tudja hevíteni a procit meg a chipsetet a memtest. Jobban, mint az ember gondolná. Ennek ellenére írtam, hogy a 79 fok hiába nem sok, ettől függetlenül továbbra is lehet szó melegedésről, nézni kell azt is.

Nekem pl. volt régen egy ócska Amilo notim, amiben a procihűtő tömődött el porral. De elég gyanúsan melegedett, sokszor csak 7x fok környékén volt, de 90 fok fölé nem nagyon ment. De mikor az iGPU kezdett el benne izzani, akkor random újraindult, főleg játékok meg videónézés közben. Ezért mindig gyanakodni kell melegedésre, akkor is, ha nem 90-100 fokos a proci.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elsőként pasztázd újra a processzort és a hűtést nézd meg. Lehet, hogy a probléma meg is van oldva.

Második kör:

  • memóriákat egyesével tesztelni
  • tápot kicserélni