SANDISK -> Kingston SD mentés

Sziasztok!

A napokban elhalt az RPI-m. Elsőre azt hittem, hogy SD kártya... Anno win32diskimager-rel
csináltam egy backup image-t. Nosza felírtam volna egy új kártyára - itt nyűglődött, hogy a 16 Gb-os image
nem jó méretű az új kártyára. Régi SANDISK, új Kingston - blokkméretben az új kevesebb... azonos méretű papíron a két kártya. Ez hogy is van?
Persze új megírt kártyával az RPI (új) nem megy. Hogy tudom leellemőrizni az image-t?
[az PRI adta meg magát! új RPI-be a régi kártyával jó - ettől függetlenül akarok mentést]
Köszönöm,
Roland

Hozzászólások

blokkméretben az új kevesebb... azonos méretű papíron a két kártya

Most akkor azonos, vagy nem? Gyanítom, hogy a Kingston kisebb, így nem fér rá az image. Legalább akkora vagy nagyobb SD-kártyát használj. Kell-e mondanom, hogy egy szekrény sem fér be egy 3 mm-rel szűkebb helyre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet nem voltam egyértelmű: Új, régi SD is 16 Gb, ám a felírásnál szólt a win32diskimager, hogy a régiről készített image több blokkból áll, mint az új kártyáé. Én nem értem.

Hány blokk írható a régi SD-re, és hány az újra? Még mindig azt gondolom, hogy a régi nagyobb, arról csináltál image-et. Az image így éppen akkora, mint a régi SD kártya. Most felírnád az új, kisebb SD kártyára.

Légy precíz! Egyrészt 1 B = 8 b. Tehát 1 byte az 8 bit. Így 16 GB lesz az szerintem, nem 16 gigabit. Aztán az sem mindegy, hogy 16 GB vagy 16 GiB. Az előbbinél 1 G = 1e9 = 1000000000, míg az utóbbinál 1 Gi = 2^30 = 1073741824. Továbbá értjük, hogy valamire ráírják, hogy az 16 GB-os, de az csak egy közelítő adat, gyártónként, eszközönként, típusonként változhat, hogy pontosan mekkora.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Linuxon derítsd ki, melyik blockdevice éppen az adott SD kártya. Ebben segíteni fog az lsblk -f parancs. Legyen mondjuk a /dev/sdb. Ekkor csinálj egy ilyet:

fdisk -l /dev/sdb

Ki fogja írni pontosan.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ahogyan a merevlemezek es SSD-k kozott is van elteres (nem minden 120GByte meretu lemez ugyonakkora), ugy a memoria kartyak mereteben is van elteres. Az egyik lehet 15.99GiB, a masik lehet 16.02GiB. Vagy meretezd at az imaget, vagy vegyel nagyobbat, mint a kiindulasi alap volt. Ez legiknabb ilyen esetben, vagy RAID tukorbe torteno vasarlaskor okoz gondot.