wlan-csatlakozási probléma

Fórumok

Sziasztok.

Ha külföldön az amerikai szerveren tárolt weboldalamat egy európai, mezei internetkávézóból nem tudom elérni böngészővel, mi lehet a főbb gond? Időtúllépéssel leáll...
A traceroute eléri az oldalt, viszont egy joomla adminoldal betöltése évezredekig tartana.

Másik kérdésem még érdekesebb.
Ha van egy wlan hálózat, amire ,,sikeres'' lett a felcsatlakozás, de adatforgalom se ki, se be nincs, akkor mik lehetnek a gondok?

(A probléma nem most van, csak egy régebbi esetemet próbálom rekonstruálni, elsősorban oknyomozás és tanulás céljából.)

Minden választ köszönök.

Hozzászólások

Például szállodákban jellemző, hogy csatlakozás után át van irányítva a DNS egy használati feltételek elfogadása vagy újabban login oldalra (jelszót a recepción lehet kérni). Amíg nem nyitod meg a böngészőt és ezt nem okézod le / nem autentikálsz, addig semmi nem fog menni (email, whatsapp se pl.).
De ilyen pl. nálunk az irodában a guest wifi is.

az elsore az a tippem, hogy MTU problema (mert a netkavezo pl. pppoe-zik), es te meg "okosan" letiltottad az osszes ICMP-t a szervereden, igy nem tudjak megbeszelni egymassal a kozos nevezot.

MTU a legnagyobb használható csomag nagysága. Általában ez 1500 byte, az e feletti méretek sok helyen el tudnak akadni. Ha a küldő oldal ennél nagyobb adatcsomagot szeretne átküldeni, akkor ez úgy lehetséges, hogy felosztja max 1500 méretű csomagokra, és persze jelzi a headerben, hogy ez egy töredékcsomag. Eddig szép és jó, csak vannak olyan esetek, amikor menet közben rá kell még pakolni néhány byte-ot a csomagra (pl. vlan, VPN), ilyen a pppoe is, ez esetfüggően 8 vagy akár 48 byte-ot is igénybevehet pluszban. Gond ott van, ha az adó oldal készít egy 1500-as csomagot, a router rátenné a pppoe további méretét, viszont ez már méret feletti, nem fog átférni. Régebben tipikus volt, hogy ha ADSL-t használtál pppoe-vel, akkor a routeren az MTU-t be kellett állítani 1492-re (vagy esetleg 1412-re, ez konfigurációfüggő volt), Idővel aztán általános lett az úgynevezett PMTUD (Path MTU Discovery), ahol a küldő kitalálja, hogy a felépült kapcsolatban mekkora a legnagyobb csomagméret, ami átmegy, és utána ennél nagyobbat nem küld. Ehhez viszont egyes icmp csomagok küldését/fogadását engedélyezni kell, ha ez esetleg egy szigorúbb tűzfalbeállítás miatt nem megy át, akkor nem fog működni, így a küldő szépen elküldi az 1500 méretű csomagot, ez útközben elakad, viszont nem lesz róla visszajelzés, hogy azért akadt el, mert túl nagy. Onnantól elindul a várakozás.

Kezdem érteni.
Wireshark-kal szemezgettem az adatforgalmamat otthon régebben, évekkel ezelőtt, akkor nézegettem, hogy egyetlen weboldal betöltésekor vagy email küldésekor hányféle adatforgalom megy. Ott voltak a csomagméretek is. Egyetlen levél 1-2000 pakkban megy át, mindegyik pakknak feladója-címzettje is van, mint valami postalevél.

Napokban még jobban belemélyedek.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

"Ha van egy wlan hálózat, amire ,,sikeres'' lett a felcsatlakozás, de adatforgalom se ki, se be nincs, akkor mik lehetnek a gondok?"

Mondjuk nem kapsz IP címet DHCP-n, vagy eleve fix IP címed volt, és nem éred el már a gateway-t sem. Ilyenkor első dolog az alapdolgokat ellenőrizni: van-e IP címed, tudod-e pingelni a gateway-t, tudod-e pingelni a DNS szerver(eke)t. De ez már adatforgalomnak számít...

kismettel szoktam vizsgálódni.
Igazad van, pingelni csak ipcímmel lehet.

Az az igazság, annyiféle porobléma van néha felcsatlakozáskor, hogy az ember abba is belezavarodik (mint most én), hogy leírja, hányfélével találkozott már.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.