Cert megszerzese - veletek is csinaljak ezt?!

Atlag folyamat:

- Nemet kollega, "kell valami cert, pl HP, Dell, MS, etc..."

- Anyaceg: "OK menjel! " Kollega elmegy, meghallgatja, levizsgazik, siker!

- OK, de a magyar kolleganak is kene a tudas, mert nem tud mit kezdeni s Storage al/Switchel, etc...

- No para, magyar kollega kocsiba ul (pre-covid, most mar inkabb Teams) kimegyen Nemetbe, kimuvelt kollegahoz 2 hetre es atvesznek mindent tovirol-hegyire amit tanult.

 

Konkluzio:

Tudasban a ket kollega kb egy szinten van, az adott cegnel mindketten el tudjak latni a feladatot. Magyar kollega ha munkahelyet vallt, akkor persze cumi....

 

Ki nem mondott (vagyis negyszemkozt kimondott) ok a fentiekre: 

1. igy olcsobb

2. "Az kene meg hogy az en penzemen legyen jobb a munkavallalonak!, amig itt van, addig elfogadjuk a tudasat igy is, azt meg pont telibe sza*om, hogy mi lesz vele, ha tovabb all!!" 

Hozzászólások

Welches ist die Muttergesellschaft.?

Akár beülős képzésen vesz részt, akár kocsibaülős módon oldja meg, igaz hogy "Magyar kollega ha munkahelyet vallt, akkor persze cumi....". Mindkettőnek van költsége: tandíj vs. benzin+németóradíj. A kultúra hiányzik itthon, hogy a személyes értékek növelése jó a cégnek is (csak a cégnek, szabadidőben IT-sok nem fusiznak). Persze pont annak a cégnek, ahol dolgozik. De ez régen, a bányában is így volt.

Azert a koltseg messze nem ugyanaz. Kinti kollagaval nyilvan eleve eddig is valami "kozos nyelven" ment a diskurzus, Ami meg elvaras volt a felvetelnel. (Legyen az angol vagy nemet). A benzinkoltseg meg... Ceges autoval mesz, a benzinkoltseget a ceg szepen leirja ahogy illik. Kb nincs koltsege semmi, a 2. opcional. Arrol nem beszelve , hogy eleve az a "szokas" hogy a fogado fel (jelen esetben az anyaceg) fizeti a szallast, kajat, etc..., tehat a magyar felnek meg ez sem kerul semmibe. (szemben nyilvan egy helyben szervezett certes oktatassal, ami lehet esetleg tobb napos is)

Szerencsés esetben úgy gondolom, nem az a pár száz dollár döntené be a céget, amennyibe egy cert kerül, de a másik oldalt is megértem. Imho ezek a dolgok legtöbb esetben két dologra jók:

  1. álláskeresésre
  2. pályázatírásra

Ha a céged nem akarja a másodikat, akkor szerintem nem akkora parasztság, hogy nem fizeti az elsőt. Adjon annyi fizut, hogy ne okozzon gondot magadnak finanszírozni. Nekem eddig csak olyan certet fizetett cég, amit utána el lehetett adni ügyfélnek. 

"Magyar kollega ha munkahelyet vallt, akkor persze cumi...." 

Ebben nem értünk egyet, a fenti sztoriban megszereztél egy olyan tudást, ami eddig nem volt a birtokodban, és ezt használhatod máshol is.

Ebben nem értünk egyet, a fenti sztoriban megszereztél egy olyan tudást, ami eddig nem volt a birtokodban, és ezt használhatod máshol is.

 

Ez teljesen igaz, viszont az, hogy a masik ceg elfogadja-e ezt a tudast (elfogadhatja-e egyaltalan? lehet kotik valamilyen szabalyok) cert nelkul, az mar csak a masik ceg joindulatan mulik.

 

A masik, hogy nem feltetlen cert-re kell gondolni (ilyen szempontbol picit felrevezeto a cim) lehet ez barmilyen mas oktatas, vizsga, etc...

Ez teljesen igaz, viszont az, hogy a masik ceg elfogadja-e ezt a tudast...

CV-ben: "Ennek meg ennek a cert-nek megfelelő gyakorlati tudással rendelkezem"

Interjún: "Ilyen és ilyen tudásom van, amit az előző munkahelyemen megtanultam, gyakorlati tapasztalatot a következő tevékenységekkel szereztem: ... munkakörömből adódóan a munkáltató nem érezte szükségét, hogy vizsgát tegyek, de amennyiben az Önök cége a papírt megkívánja és támogatnak benne, minimális felkészülés után szívesen levizsgázok belőle". 

Ez marhaság.

Ha a munkáltató tanulmányi szerződést szeretne kötni a munkavállalóval (pl. mert abban kötelezettséget szeretne kikötni vele szemben), akkor nem fogja kötelezni a tanulmány elvégzésére, hanem felajánlja neki a tanulmányi szerződést. Másképp nem is tehet, mert szerződéskötésre nem lehet senkit sem kötelezni. A szerződés feleinek pedig jogai és kötelezettségei lesznek, mert ilyen a szerződés természete. 

A a munkavállaló nem fogadja el a felkínált tanulmányi szerződést, akkor adott esetben alkalmatlanná válhat az adott munkakör betöltésére, ami miatt a munkaviszony esetleg meg is szüntethető.

Ez a törvény szövege, ha marhaság, ha nem.

És én "szívesen" lennék egyszer olyan pozícióban, ahol közlik, hogy ha ezt nem végzed el, a továbbiakban vagy alkalmas, és mivel nem kötöttél, így nem végezted el, tehát kirúgunk. 1-2 év munkaügyi bíróság nagyom max, ahol egészségesnek kell látszani, és a végén kapok egy csomó pénzt. Természetesen lehet ügyeskedni, meg lehet elkenni egy fél évvel, meg papírt gyártani, de ahogy azt így előadtad, az instant bukta. Az ügyeskedések nagy része is inkább azért nem, mert itthon nem sikk bíróságon konfrontálódni.

A legtisztességesebb ilyenkor még az, amikor közlik, hogy természetesen nem kötelező, de mivel Józsi bevállalta, az övé lesz az összes klassz projekt.

Nem a törvény szövege marhaság, hanem az, hogy kötelezni kellene a munkavállalót tanulmányi szerződés megkötésére. Hogy ilyesmit felkínálnak a munkavállalónak, az nekem életszerűnek tűnik. Kötelezni marhaság, nem is lehet. Viszont ha a munkavállaló alkalmatlanná válik a munkaköre betöltésére, mert nincs meg a szaktudása hozzá és nem is akar ilyet szerezni, az szerintem lehet bíróságon is védhető felmondási ok. A tapasztalatom szerint ez nagyon nem jellemző, épp az ellenkezője a jellemző, ti. hogy a munkavállaló szívesen tanulna, ha a cég támogatná ebben.

Nézd, a kommentenben semmi más nem volt, csak a törvény szövege, és közölted, hogy az marhaság.

Ráadásul szó nem volt tanulmányi szerződésre való kötelezésről a szövegben. Tanulmány elvégzésére való kötelezésről volt szó benne, tehát nehéz látni, mivel vitatkozol.

Illetve az van, hogy a bíróság nem (teljesen|mindig) hülye. Lehet az indok, hogy nincsen meg a szaktudása, csak azt a részét költötted hozzá, hogy nem akar ilyet szerezni. Tanulmányi szerződés fejében nem akar ilyet szerezni, mert a munkáltatója másképp gondolja ma a dolgokat. És amikor ezt a bíróságon előadják "tisztelt bíróúr elvégeztem én volna, de tanulmányi szerződés nélkül nem akarták állni), akkor lehet kicsit izzadni a pulpitus előtt, hogy nem kényszeríteni akartál épp. (Ha tökös az ügyvéd, akkor még azt is meglehetősen jól lehet majd magyarázni, hogy ugyan miből gondolod mondjuk egy egyébként csak nálad évek óta teljesítő szakembertől, hogy nem alkalmas a munkájára mondjuk egy hetes tanfolyás elvégzése nélkül hirtelen.)

De TFH, nem így van, kiteszed Józsit, mert már nem jó a szaktudása. Ha Józsi legalább 3 éve ott van (elég valószínű), akkor jár neki egy havi végkielégítés, ha legalább 5 éve (szintén bőven jellemző még tanfolyamra küldött embereknél), akkor 3 havi. Most direkt megnéztem viszonyítás miatt, pl egy RedHat vizsga 125+fa, egy hetes tanfolyam kb fél misi+áfa. Ha ezt összenézem egy átlag ITs fizuval, hát nem biztos, hogy jó deal lesz. Ha meg azonnalival bocsátod el, arra ez biztos, hogy bukó indok bíróságon. (Természetesen, ha nem játszottál egyéb undi játékokat)

Nem tudom hogy az-e az undi, ha ilyenkor a vállalat jogásza megtalálja azt a passzust, amivel Józsit ki lehet tenni és fel lehet venni helyette a munkát elvégezni képes és motiválható embert. Nálunk pl. semmiféle pénzbe kerülő. komolyabb időt és energiát követelő oktatás nincsen tanulmányi szerződés nélkül. Nem is hiszem, hogy anélkül érdemes egy fillért is költeni a munkáltatónak a munkavállaló képzésére, hogy a képzés mikéntjében, idejében, költségeiben, a képzés utáni munkakörben, munkabérben stb. meg ne állapodnának előre. A tanulmányi szerződés nem teher, hanem épp ellenkezőleg, lehetőség a korrekt, tiszta megegyezésre. De a kérdés itt nem a jogi háttér, hanem a munkáltató és a munkavállaló közötti konszenzus arra, hogy a vállalat fejlődjön és ebben minden munkavállaló vegye ki a saját részét. Aki ebben akadály, azt kirúgják, előbb vagy utóbb, többnyire jogászok által kitalált, "undi" de megalapozott indoklással, vagy egyszerűen csak lemarad, bérfejlesztésben, jutalomban, prémiumban stb. és ezért megy el magától.

Az én állításom tkp. az, hogy ez jól is van így.

Miért nem?
Ha mondjuk a cégnek kell egy minősített ember az adott szakterületre, és  elkölt X száz ezer pénzt az adott kollégára akkor miért ne várja el, hogy az a kolléga még egy ideig dolgozzon is neki?

Vagy az szerinted rendben van, hogy a frissen szerzett papírral a kolléga azonnal új hely után néz, és megy is amint talál?

Ha mondjuk a papír egy gyártói partnerség megszerzéséhez, vagy valami nagyobb meló elnyeréséhez kell,  akkor nem biztos, hogy csak a tanfolyam árát bukja az illető cég, hanem mondjuk az adott ember éves bérének sokszorosát.
Nem biztos, hogy gyorsan pótolni lehet a kiesett minősítést...

Azért, mert az nem mókás, hogy meg kell csinálnod a tanfolyamot, aláiratnak miatta egy 2-3 éves szerződést, majd elkezdenek szopatni, nem kapsz fizuemelést, más munkakörbe raknak, ilyesmi, akkor neked kell bizonygatni a munkaügyi bíróságon, hogy súlyos érdeksérelem volt.

Ki beszélt 2-3 évről....

Egy 1-2 hetes tanfolyam esetén szerintem már az 1 év is határeset.... 

Mondjuk egy fél éves - éves tanfolyam esetén, attól függően, hogy mennyibe került, és mennyi része esett munkaidőre, a 2-3 év már akár indokolt is lehet.

Ha nem tetszik ,hogy alá akarnak íratni egy papírt, akkor nem kell aláírni.  Ügyelni kell arra, hogy legyen egy másolat belőle, amit a munkaügyi bíróságon be lehet mutatni, ha nem sokkal ez után kirúgás jön...

A szerződésben a munkáltató sem köthet ki aránytalan feltételt. Az ilyesmi a céges jogászon is elbukik, ha a munkáltató képviselőjének eszébe jutna. Az ilyesmivel visszaélni szándékozó munkáltató képe szerintem egy papírtigris, jól esik köpködni a főnököt, de a valóságban nem nagyon hiszem hogy gyakran előfordulna.

> Ki beszélt 2-3 évről....

Senki, hasra csaptam, hogy legyen mivel magyarázni.  Mivel a törvény max 5öt enged, így gondoltam egész értelmes érv, ha már a kb felénél is láthatóan lehet jogsérelem ebből, amit a törvényalkotó -- gondolom -- megakadályozni kívánt.

Egy 1-2 hetes tanfolyam esetén szerintem már az 1 év is határeset.... 

+1

Korábbi melóhelyen volt egy srác, akit a cég elküldött MSc-re, ott az volt, hogy befizetett félévek száma = képzési szerződés hossza. Két éves program esetén a diplomázástól számított két év. 

A Te cert-ed = a magyar főnököd bónusza

Ez sajnos igy van... 

 

Ez ott jon meg elo hatvanyozottan, amikor rendelni akarunk 10 pendriveot (!!!) itthonrol es 6x fordul meg a rendeles a "Vezer - IT vezeto - Beszerzes" aranyharomszogben, mire lesz valami (ha egyaltalan...) Viszont ha a nemet anyacegtol jon a 10 Switch, meg 2 Dell EMC DD + a 20 Notebook also hangon is 25 millios koltseggel, akkor pont nem erdekel senkit. Mar ra is kerdeztunk amugy a helyi vezernel h "figy, nem gond hogy jott most egy uj Tesla aru IT cucc az anyacegtol?" A valasz az volt, hogy tudni sem akar rola...

Ugyanmár, szerintem a hazai kkv-nál nem hogy cert/tanfolyam stb nincsen, hanem support/dokumentacio se. Persze attol mindent is tudnod kell :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Velem nem ezt csinaltak, hanem a kovetkezot:

- cegnek kellett papir (=cert.) valamirol (amihez en epp ertettem, persze tegnapra kellett)

- ceg elkuldott a vizsgara, mert a tanfolyamot mar lekestek, velem jott a kisfonok is

- sikeres vizsga utan mire kimegyek mar jott a kisfonok: "Ugye nem baj, hogy az en nevemre irattuk a cert-et, elvegre nekunk van ra szuksegunk a cucc forgalmazasahoz"

A dolog HUP-os vonatkozasa: Trey is ugyanazt a vizsgat csinalta ugyanakkor ha jol emlekszem (15+ ev tavlatabol)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az nem létezik, hogy Trey is ugyanazt a vizsgát csinálta, biztos hogy az övé nehezebb volt, mert még gyúrcsányi alatt elnyomták / politikai ellenszélben kellett vizsgáznia, legszívesebben visszaadná mintha a CEU-n szerezte volna.!!!!négy!!

nálunk van külső oktatás, sokszor cert nélkul, de van cert is, kötöttségek nélkül.

ismerős a történet :)

Azonban én emiatt egyetálán nem aggódok mert:

- az ilyen certek többsége csak arra jó hogy kitapétázd vele az önéletrajzod, valós tudást és TAPASZTALATOT nem helyettesít.

sőt, én egyenesen szánalmasnak tartom amikor valaki ilyen kezdő tudást igénylő certek rövödítéseit felsorolja még az email aláírásában is ;)

 

- a legtöbb ezekhez kapcsolódó tanfolyam gagyi, feleslegesen szájba rágós időbaszás.

pl egy hetes standard tanfolyamot otthon egyedül meglévő írott dokumentációból 2-3 nap alatt elsajátítok, és ki is próbálok lab környezetben.

sőt, ha a téma érdekel, netán ezzel dolgozom, akkor pedig 101% hogy nem tudnak újat mondani egy ilyen hivatalos tanfolyamon.

 

- 20 éves pályafutásom során soha senki nem kérdezte miért nincs ez-vagy az a cert...

Az érdekelte aőket hogy miben van tapasztalatom.

 

szerintem.

az ilyen certek többsége csak arra jó hogy kitapétázd vele az önéletrajzod, valós tudást és TAPASZTALATOT nem helyettesít.

Egyetertek, ugyanakkor:

- ha ket hasonlo tudasu palyazo kozzul az egyik kitapetazza vele az oneletrajzat akkor nagyobb eselyel hivjak be (szerintem) -> hasznos ha van

- lehetnek olyan szituaciok, amikor egy ugyfel v. ceg megkoveteli, mert valamiert muszaj -> hasznos ha van

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nem csinálják.

2001 előtt nem dolgoztam olyan helyen, ahol bárkinek training vagy cert lett volna (ha kellett valami, doksit olvastunk).

2001-től pedig minden évben megbeszéltük a line managerrel, hogy a következő évben milyen irányba szeretnék menni, ahhoz milyen tanfolyam és cert passzolna.

Amióta külföldön dolgozom, ugyanez van, de gondolom ez irreleváns.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Magyarországon ez úgy működik, hogy 1 kolléga elmegy tanfolyamra, meghallgatja/jegyzetel/begyűjtia  segédanyagokat, utána brain dumpból elmondja a többieknek, akik egyénileg készülnek fel (tanfolyam nélkül) és mennek vizsgázni.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Engem is kértek már arra, hogy készítsek tananyagot és tartsak oktatást azért, hogy akiket ez a dolog érdekel, azok megtanulhassák és elmehessenek vizsgázni.

De vannak olyan tanúsítványok, amikhez nem lehet csak tesztet csinálni, hanem akkreditált tanfolyammal együtt érhető el csak. (Vagy csak tanfolyam, teszt nélkül adja a tanúsítványt).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálunk évek óta nem volt tanfolyam senkinek sem. Saját zsebből fizetem a tanulmányaimat. És eszembe se lenne megtanítani bármire is a kollégáimat :-) Mondjuk nem is törik magukat, hogy tanuljanak bármit is.

Ez egy kiragadott negatívum volt, több érv szól mellette, pl a korrekt fizetés. Emiatt nem keresek másik melót, ha szembe jön velem egy ajánlat, majd átgondolom, hogy az ismeretlen megér-e némi plusz jövedelmet.

Ja és az előfizetés havi 6'000- Ft, ebbe sem rokkanok bele, legfeljebb egy túlórával többet fizettetek ki a céggel.

Persze, lehetne, ha az lenne a célom, h több munkával többet keressek. De eljutottam oda, h nem kell több pénz, havi 4-500eft bőven elég, azt próbálom meg a lehető legkevesebb befektetett munkával/idővel előteremteni. Nekem az időm már sokkal fontosabb, mint h vegyek valami trendi kacatot, amit két év után eldobok. Ebből a mókuskerékből igyekszem már régóta kiszállni.

Semmiféle formális tanfolyam nem volt az utóbbi években. Olyan sem, hogy majd leül s elmagyaráz valamit a kinti kolléga.

Ténlyeg az a jó munkáltató, aki valagpénzért papírral kiképez téged, hogy könnyebben tovább tudj állni tőle?

Dehogy, épp ellenkezőleg. Nyilván kiképzi, de nem érdekli, hogy papírja lesz-e róla, az érdekli, hogy a tudást megszerezte-e és jól alkalmazza-e. 

A munkáltatónak alapvető érdeke, hogy képezze a dolgozóit, de az szerintem nem érdeke, hogy erről közforgalmú bizonyítványt is szerezzen nekik.

Ja, hogy a kiképez nem volt annyira fontos.

Akkor a vicc ugyan nem ül mert kiképezte*, de ettől még a mondandóval szerintem nem értek egyet. Egyrészt a tudás a munkaerőpiacon nagyjából ugyanúgy kamatoztatható Természetesen kicsit talán nehezebb, és lesz pár spec hely, ahova így talán nem kellesz, mert tényleg kell a papír is, bár erre meg lásd valaki fentebb, hogy értelmes ember simán elmondja, hogy ja, hát ha neked az kell, elmegyek, levizsgázok, egy új mérnöknél nem az az 1-200k jó magyar forint fog fájni, ha épp új embert keresnek. Cserében a munkavállalód úgy érzi, hogy hát ez annyira nem korrekt így. Márpedig a cégnek nem könnyen csereszabatos embereknél (és ITs certekkel szaladgálókra ez azért általában igaz) inkább az a célja, hogy emberünk motivált legyen, ne legyen túl alul fizetve, és ne érezze azt, hogy szopatod. Egyéb esetben ugyanis simán dobbantani fog, és ha megtartásra egyébként érdemes, akkor a mai piacon viszonylag könnyedén.

 

*bár hajlanék a gyanúperre, hogy egy normális cert mögötti oktatás egyébként általában többet ad, mind mikor a kolléga elmondja. Egyrészt ő nem oktató, másrészt zanzásítani fog, harmadrészt nem lesz rá annyi idő negyedrészt általában a "héten tanfolyam van" sokkal jobban dedikált idő, és ezért minőségibben felhasználható, mint mikor ezt bent a cégnél csináljátok, még akkor is, ha a mennyisége ugyanannyi.

Nem világos, hogy miért lenne a munkavállaló szopatása, hogy nem finanszíroz neki olyan papírt, amire a munkáltatónak nincsen szüksége. Oktatást finanszíroz, ezek közül van olyan, amely ad papírt is és van olyan, ami nem. Amelyik papírt is ad, az éppenséggel lehet a munkáltatónak kevésbé vonzó megoldás is. A munkáltatónak az alkalmazott tudása fontos, nem az alkalmazott piacképessége. Ha ezt a munkavállaló nem érzi korrektnek, az nem a munkáltató hibája - a munkavállalót persze érdemes erről eligazítani és őszintén megmondani neki, hogy mi miért van és mire számíthat. Ha ez a munkavállalónak nem tetszik, az szerintem a munkáltatónál tűréshatáron belül marad. Nem a sorompó tekeri a baktert.

Nem, nem arról volt szó, hanem arról, hogy a cégnek a tudás kell, a munkavállalónak meg a papír.

Mondom, lehet olyan, ahol a munkáltató számára kifejezetten rontja az oktató üzleti pozícióját, ha valami komoly papírt is kínál az oktatásról.

Értem, hogy hülyén hangzik, de van ilyen.

Akkor viszont továbbra is ott tartunk, hogy ja, hogy nem lehet értelmesen mindkettőnk épülésére játszani, akkor ehhez természetesen a munkáltatónak joga van, a munkavállalónak meg ahhoz, hogy szarrágónak tartsa a céget, és ehhez mérten mérlegeljen, amikor szembe jön valami. És mint mondtam, ha a tudás megvan, a papír annyira sokat azért nem nyom a latban, tehát igazából a cég nagyon nem nyer egy ilyen produkcióval valójában, cserébe aláaknázza a munkavállalójával való viszonyát.

Mármint ezt hogyan kell szerinted normálisan kommunikálni: "ne haragudj, nem mehetsz a certesre, mert akkor lesz certed, és én azt nem akarom?"

Nem. A certes tanfolyam (ha olyan a cert) az nem is jelenik meg a preferált vagy választható opciók között, a munkavállaló kezdeményezhet ilyet, a munkáltató nem ilyet fog, hanem keres másikat, és azt mondja róla, hogy "jobban illik a mi vállalati preferenciáinkhoz". Erről nincs mit beszélgetni a munkavállalóval, ez jobb helyen a corporate identity része lesz. A munkavállalónak nem azt mondják, hogy hova ne menjen, hanem azt hogy hova menjen képezni magát. Jobb helyeken kötelezően.

Ettől még mindkettő (munkáltató, munkavállaló) közös érdeke marad a tanfolyam és a tudás megszerzése. 

A munkavállalóval való viszonyt sok minden aláaknázhatja, ezzel a munkáltatók többnyire együtt tudnak élni. A tapasztalatom az, hogy ha a munkavállalók ki tudnak kényszeríteni olyan viszonyokat, amelyek a munkáltató működését nehezítik vagy a versenyképességüket rontja (mert pl. olyan papírokkal tömi a munkáltató az alkalmazottait, amelyek nagy mértékben könnyítik az elvándorlásukat), arra a munkavállalók is rábosznak (pl. ez az az eset, amit itt részleteztek, hogy nem job hopper, hanem a cég ment tönkre a munkavállaló talpa alatt). Szóval én nem lennék annyira biztos abban, hogy a hülye munkáltatónál havajol a munkavállaló igazán.

Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 07:26

Nem gondoltam volna, hogy Németbe (sic!) is betört a szarevés. Én éppen tegnap írattam be két kollégámat full MS tanfolyamra. Kifizetjük mindkettőnek teljes áron.

trey @ gépház

Ugyan már több mint 5 éve nem dolgozom multinál alkalmazottként, de általában az volt, hogy a külföldi tulaj betervezett egy szép summát az oktatásra, a hazai vezetés ennek a felét áttette valami egyéb költséghelyre, a másik felének a harmadából lehetett menni valami olcsó tanfolyamra, amit a beszerzés kinézett, a többit meg hozzácsapták a bónuszhoz, hogy majd mindenki elmegy a plusz pénzéből olyan tanfolyamra a szabadidejében, ahova akar, amikor meg jött a bónuszkifizetés, akkor meg nem látszott rajta, hogy ennyivel több lenne...

Nekem az volt, hogy interjúkor, amikor ugye kérdezhetünk a cégről, akkor elmondtam, hogy nekem fontos az, hogy új dolgokat tanulhassak, ezért mondják el, hogy megy a tréningre menés.

Mondták, hogy ó, van dedikált tréning büdzsé, és van elég pénz, mert lám, most október van, de még van maradék az idei pénzből.

OK, novemberben kezdtem a cégnél. Következő évben valamikor mondtam, hogy akkor beszéljünk az éves tervről, tréning, stb. Beszéltem a line managerrel, aztán hosszú időn át semmi. Időnként felhívtam, emailt küldtem, semmi.

Azt hiszem, egyszer megkért rá, hogy írjam le, hogy a kinézett tréning miért jó, mire használható az ott megszerzett tudás. Leírtam.

Valamikor nyáron első line manager ment, másik jött. Az újjal együtt dolgoztam korábban projekten, jó volt a kapcsolatunk. Mondtam neki, hogy hát tréning. Mondta, hogy megnézi. Na nézte, nézte, nézte, aztán mondta, hogy mások is nézik, jóvá kell hagyni, miegymás.

Lényeg a lényeg, eltelt az év, nem volt a tréning kérésre semmi válasz, se igen se nem.

Így már megértettem, hogy lehet az, hogy októberben még megvan az évi tréning büdzsé egy része. Hát pénz az van, és ha nem költik el, marad is.

A történet helyszíne Anglia, a cég francia. Mielőtt valaki elkezdene általánosítani, Magyarországon francia cégnek dolgozva 7 év alatt minden évben volt valamilyen tréningre lehetőség, bár nem feltétlenül mind adott papírt a végén.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az en szerzodesemben benne van, hogy ha elmennek, akkor a training budget (konferencia, training, cert, stb...) training ideje alatt 100%-ban, 1 evig 2/3, 2 evig 1/3 arban visszafizetendo.

Namost, tekintve, hogy nyugaton egy training ara ugy kb. 500-800 de akar 1000 euro/fo/nap (!!!), ez nem kifejezetten vicces. En magam szivesebben csinalok online training-et, ingyen vagy kozel ingyen, es csak vizsgaert/cert-ert fizetni. Pl. mongodb-nek van ilyenje, nagyon jo.

most kepzeld el, hogy van egy egy hetes training, egy nagy balfasz enterprise-tol, mint pl. cisco. Annak az ara bizony siman 5K euro, vagy afolott lesz. Keszen allsz arra, hogy ha 1 even belul elmesz a cegedtol, akkor kipengess egy milkat (az adozott jovedelmedbol!) ?

Ha nem, akkor lenyegeben tokmindegy, hogy van-e ilyen opciod vagy nincs...

Szerintem pedig a munkáltatódtól nem várható el, hogy annak a munkahelynek képezzen téged, ahova elmész. Két kérdéscsoport merül fel:

1. Érdekel téged az adott képzés? Szükségesnek látod a tudás megszerzését? Tudod majd hasznosítani a jelenlegi munkakörödben?

ha bármelyikre nem a válasz, akkor hagyd a francba az egészet, de

ha mindre igen, akkor

2. Saját magad pénzéből ki tudod fizetni?

ha igen, akkor befizeted magadnak és nem baszakodsz a munkáltatóddal, hanem otthagyod, ha jobban megfizetik valahol a tudásodat.

ha nem, akkor bizony megállapodsz a munkáltatóddal abban, hogy ez mibe kerül és ledolgozod nála azt az X évet, amennyiért ő a cég pénzén kiképez.