Vbox-ban történő futtatásra korrekt, jogszerű és alkalmas?

Csak gyors kérdés, akinek már van tapasztalata... Ez a W10 változat probléma nélkül aktiválható, használható, azaz stabilan működik virtuális gépben?

Windows 10 Pro for Workstations  -  139 999,00 HUF (áfával)

Hozzászólások

Mindegyik Windows 10 kiadás stabilan működik virtuális gépben. 

Ennyi pénzt viszont biztosan nem adnék érte, mert 1%-áért már legális Win10 licencet lehet kapni. 

Ki ne adj érte ennyi pénzt. Bármelyik fut a virtuális gépben. Jogszerűen.

Ennyit a hülyének is megér, meg a MS-nak. A többieknek nem nagyon. Ha jogszerű, ha nem. Egyébként meg tudni kéne mire fogja használni azt a virtuális gépet, szerver, vagy tesztelés, vagy mi, céges vagy otthoni környezet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mire kell? Lehet elég egy home is. Ha valami celfeladatra kell (spec környezet vagy spec hardver) az nem.biztos hogy fog menni vbox alatt.

Szerkesztve: 2021. 01. 17., v – 08:56

Nem az a kérdés, hogy technikailag problémamentesen használható-e, hanem hogy a licensz engedi-e a virtuális futtatást.

Emlékeim szerint mindegyik Windows licenc használható virtuális gépben, ha az egyéb feltételek teljesülnek, mint pl.:

  • a virtuális gépet futtató fizikai gépet kell licencelni, nem magát a virtuális gépet,
  • a futtatott példányszámokak passzolni kell a licenchez, (jelen esetben ez = 1)

Magyarul, OEM Windows is jó, "dobozos" Windows is jó, a kettő közötti különbség abban lesz, hogy átviheted-e a Windowst egyik fizikai vasról a másikra - virtualizációra lefordítva: a Windows-t futtató virtuális gépet átviheted-e egy másik vasra.

Az OEM licenc is átvihető már a nevezetes Oracle vs UsedSoft precedens per óta. Tool-t is csinált hozzá kényszerűen a Microsoft: Természetesen OEM Windowsokon is működik. 

wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey

Valami oknál fogva a userfriendly GUI nem készült el hozzá, de parassorosan is teljesen legális és átvihető kulcsot ad :)

Ha van a gépeden matrica, akkor azt a licencet is használhatod ugyanazon a gépen virtualizálva. Ha nincs, akkor veszel egyet és ráragasztod a gépre, majd ott lehet virtualizálni, Más téma, hogy nem igazán látom előnyét ennek a Windows 10 Pro for Workstations verziónak hacsak tényleg nem valami olyan funkcióról van szó, ami máshol nem elérhető. Akkor már vagy sima Pro vagy Enterprise. Úgy látom lehet venni olcsóbban is.

 

Technikailag VBoxban bármelyik verziót futtathatod, licenc alapján pedig fent már írta mauzi is: a fizikai gépet licenceled, de! van egy könnyítés. Költöztetheted a virtuaális gépedet ugyanúgy mintha natív telepítés során kicserélnéd a vasat alatta csak ez sokkal egyszerűbb. A lényeg a processzorszám és egyszerre egynél több példányban nem futtathatod (kivéve ugye a mennyiségi licences történet de ez nem az).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Amennyiben egyidejűleg csak egy példány fut belőle, akkor jogszerű. Enterprise esetén nyilván más a helyzet.

Már jó ideje fut nálam VM-ben Windows 10, eddig nem volt gond amiatt, mert nem fizikai gépen megy. Az aktiválással sem volt probléma. Két külön változatot használok, az egyik VirtualBox, a másik VMware alatt fut. Az egyik példány Pro, azt itthon használom (10.0.18363.1198), a másik Enterprise, az céges környezetben megy (10.0.19042.685).

En ezzel a funkcioval konkretan csak szopok :( Volt egy megvasarolt "Windows 7 Pro" tipusu dobozos Windowsom (igen, amit meg DVD-n adtak), amely tokeletesen bootolt a nativ hardveren, majd ugyonezen a gepen VMwareben is (ez konkretan kulso disken volt, tobb gepen hasznaltam, de mindenhol VMware kornyezetben, de mindig csak 1 peldanyban futott egyszerre). Ez konkretan azt jelenti, hogy eloszor aktivaltam a valodi peldanyt, majd aktivaltam a virtualis peldanyt es mindenki boldog volt. Le lett frissitve Windows 10-re, amikor felajanlotta a frissitest evekkel ezelott. Majd ezutan kezdodott a cirkusz, mert vagy a virtualis peldanyt vagy a fizikai peldanyt tudtam aktivalni. Egy ideig engedte, hogy minden egyes rebootnal ujraaktivaljam, majd egy ido utan mar csak aktivalasi hibat irt ki, es megmaradt aktivaltnak a fizikai peldanyom. Gondoltam veszek ebayen egy olcso liszenszt, amivel beaktivalom a virtualisat, de ez kiutotte a fizikai peldany aktivaciojat is.

Ezzel szemben ott van a cimboram, aki anno nem vett dobozos Win7-et, hanem hasznalta aktivatorral, majd o is megkapta a Win10-es frissitest es nala is ugyonezek a korlatok jelentkeztek. Tehat semmivel sincs mukodokepesebb rendszerem, mint annak, aki anno sem vasarolta meg. Szoval most nem tudom, hogy milyen olyan Windows verziot kellene szereznem, amit be tudok bootolni a fizikai gepen es a virtualis gepen is es mindig mukodni fog az aktivalas.

Ha olyan licencet vásároltál, ami egy gépen történő futtatást engedélyez, akkor az nem tudom, mennyire jogszerű, hogy fizikai gépen is futtatod ugyanazt a Windowst, meg VM-ben is.

Amennyiben ez mégis jogszerű, az jó hír, és akkor erről téves információim, hibás elképzeléseim voltak.

Van egy halvány emlékem arról, hogy fizikai gépes OEM Win10 Pro esetén Hyper-V-ben futtathatsz még két példányt, legálisan.

Igaz nem Vbox.