Mastodon az ELTE-n, Friendica Turán és Zwenkau városában (Ausztria)

Az ELTE 2020-tól Mastodon fiókot biztosít hallgatóinak:

Tura művelődési háza Friendica fiókon keresztül biztosítja a Facebook fiókkal nem rendelkező lakosok számára a követést: 

Miért választotta Zwenkau városa az elévült phpBB után a Facebook helyett a Friendica közösségi platformot? Motiváció és tapasztalatok (angolul):

Hozzászólások

Érdekesen hangzik. Tudsz ezekről valamit, hogy mit tudnak közelebbről? Ahogy nagymamám mondaná: Azt sem tudom eszik-e vagy isszák?

Na majd az ELTE is megkapja, hogy benácult. Komolyan mondom leáldozott a demokrácia kora. Talán tényleg jobb egy kínai típusú felvilágosult diktatúra ennél zavaros és káoszba forduló nyugati civilizációnál, amely kitartó munkával megtalálta saját antitézisét. Csalhatatlan érzékkel pusztítja el minden értékét a nyugati civilizáció. 

Ennél sajnos sokkal komplexebb a probléma. Hihető a Gab Libertariánus álláspontja. Ők valóban abból indulnak ki, hogy ez itt Amerika a szólásszabadság hazája. Pont. Európában már nem is ismerik libertariánus elveket, értékeket. A Facebook, Twitter stb Kína típusú cenzúrájának a következménye, hogy az általul elüldözött politikai nézetet valló csoportok Gab-on találtak új otthonra. Kínával szemben viszont a Facebook és társaik teljesen következetlenül cenzúráznak. Egyik radikális csoportot tiltják másik radikális csoportot engedik sőt támogatják, lásd BLM szélsőségesek és társaik. Még Kínában a józan középút jegyében tiltanak minden rakilás irányzatot. Ha a BLM, LQMBTIQPSM csoportokat ugyanúgy cenzúráznák Facebookék és frissen csatlakozott társaik mint a nácikat, akkor ezek a csoportok mind a Gab-on kötnének ki és ott vívnák egymással véget nem érő cyber-háborúikat. 

A Gab nézőpontja valóban része, sőt alapeleme lenne az amerikai szólásszabadságnak. 

A zsinagógás lövöldözés mindenképpen rossz dolog. A Gab ugyanúgy mint a Facebook és társai egyből felfüggesztette az elkövető accountját és átadta az FBI-nak. De persze a nagy behemót konkurencia ebben is csak a lehetőséget látta, hogy lenyomja a versenytársat és úgy állították be az egészet mintha a Gab részese lenne a lövöldözésnek. Majd rakat partner Paypal, hosting cég felmondja az elő szerződését, semmi függyetlen tárgyalás vagy ilyenek. Ezzel egyébként remek receptet adnak, például Belorussziának, úgyis aktuális már a Facebook és Twitter betiltása. Kell valami lövöldözés ott is, futóbolondot bármikor taláni erre. Csak ki kell postolni a Facsére például és máris meg lehet vádolni az ellenséges amcsi facsét, hogy szélsőséges nézeteket terjeszt ami gyilkosságokhoz vezet. Vizsgálóbizottság, majd Facsebúk kitiltása az országból. Esetleg még amcsi CIA programozott facse agymosott gyilkos szálat is bele lehet kavarni fűszerezésként. 

A Gab Dissenter nevű böngészője, sem egy rossz ötlet, amivel minden cikket lehet kommentelni független platformon. Pont itt a hup-on is ment a panaszkodás, hogy miért nem lehet már kommentelni ezen meg azon a portálon, amikor korábban lehetett. Tessék, már akkor volt erre megoldás. De ebből sem sült ki valami jó dolog, pedig tény, az a szólásszabadság megnyilvánulása. 

Abban a bizonyos fékek és ellensúlyok mantrába a Gab pont egy ellensúly. 

És bizony egy lehetséges konklúzió, hogy a szólásszabadság valóban káros dolog. A szabadosság, libertariánus hedonizálás csak a bajt hozzák magukkal. Korlátokat kell szabni és el kell nyomni a "szélsőséges hangokat". Végső soron Kína csinálja jól. 

Értem és megértem a kognitív disszonanciát. Nekem sem tetszik de sajnos ez a racionális konklúzió. 

A pesti lumpen kocsma-filozófia nem érdekel. Azzal tele van zinternet. A trágár beszólogatás nem az igazság kimondása, soha nem volt az. 

De ha más következtetésre jutottál, nem emocionális hanem racionális gondolatmenettel, szívesen meghallgatom. 

Mastodon olyan social network, ahol bárki indíthat node-ot (amelyek egymáshoz is kapcsolódnak, szóval az ott lévő felhasználók nincsenek a node-hoz kötve a komminikáció terén). Számomra az az előnye, hogy pár tematikus node-on kívül másra nem vagyok rákapcsolódva, így nincs sok szemét. Kb. a twitter és a fb közé ül be a felhasználását tekintve méretben (mármint a tipikus posztok méretével).

Központi ellenőrzés nincs, a node-okon viszont vannak/lehetnek (különböző) szabályok. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Voltak itt elég jó utalások. Jelenleg kétfajta skálázható, szabad szoftveres, nyílt közösségi hálós megoldás tekinthető ajánlhatónak:

  • Peer-to-peer: minden felhasználó vastag klienset telepít a gépére vagy telefonjára, nem kell szervert bérelni, mindenkinek a saját gépén tárolódnak a személyes adatai, például: RetroShare, Secure Scuttlebutt, Briar
  • Föderált: valaki akiben megbízunk (tipikusan önkéntesek, de bárki) üzemeltet köztes szervereket és a felhasználók ezeket vékonyabb webes-, mobil- vagy asztali alkalmazásokkal érik el. Ezek a szerverek úgy tartják fenn egymással folyamatosan a kapcsolatot, hogy az egész hálózat kívülről egyként viselkedik. Kicsit olyan ez mint az email: az egyik szolgáltatónál tartott fiók tud kommunikálni a másik szolgáltatónál tartott fiókkal. Ez a modell akkor skálázódik ha minél több és minél olcsóbb szerver fut elszórva a világban (például Raspberry Pi 4 vagy pár dolláros VPS), amelyekkel tipikusan a tágabb családunkat és barátaikat szolgáljuk ki.

Privacy és fenntarthatósági szempontból a szabad szoftveres szolgáltatásokat és a saját adataink feletti kontrollt szerintem mindenki szereti, de tudnék számtalan érvet kifejteni mellette.

Még a szabad (és reklámmentes) kliensoldalnak megvan az a testre szabhatósági előnye, miszerint akár a "falunkat" meg tudnánk szűrni úgy, hogy a köreinkkel való kapcsolattartás megmaradjon amellett, hogy minél kevesebbet kelljen azt nézegetni (ez ugye pont ellentétes az üzleti érdekekkel).

Jelenleg ezeket éppen vizsgáljuk, de egyelőre a kisebb erőforrás igényű (Elixir) és mégis Mastodon-kompatibilis Pleroma-t ajánlom mikroblog publikálására (Twitter kiváltására), míg a minden protokollt beszélő Friendica (esetleg Hubzilla) példányait a Facebook vagy mindkettő kiváltására (közismertebb még a Diaspora). A Friendica vagy Hubzilla magyarítása is várható amennyiben arra esik a választásunk.

Tesztelési célra lehet regisztrálni a világon elszórt meglévő példányok bármelyikére.

És még akár készíthetnénk olyan importálót is amivel iwiw időkapszulát vagy a Facebook/Google+ data takeout állományt lehetne behozni ismerőseinkkel szinkronban és ezzel egyszerre dobbantani! A hup hírei közt is sok eljárást hallunk ezzel kapcsolatban aminek hatására ezt egyre könnyebbé kell tenniük.

Lassan megérne ez is egy cikket, de létezik egy csomó mindenre már decentralizált alternatíva (az üzemeltető listájában a szoftverek át vannak nevezve).

Azt hittem koncertekről van szó :(

“Any book worth banning is a book worth reading.”