RPi4 POE-HAT választás

Sziasztok!

Került hozzám egy butatv és ezzel belefutottam egy "kabátot a gombhoz" projectbe (RPi mediabox). Nagyjából már minden szükséges dolgot összelegóztam, viszont a _legjobb_ POE-sítő megoldás kiválasztása nem triviális számomra, ebben kérném a gyakorlati tapasztalattal rendelkező fórumtársak segítségét.

Végeztem egy kis keresgélést, és az alábbi népszerűbb POE-HAT típusokat gyűjtöttem ki:

Típusnév

kb ár

pro

kontra

támogatott POE

Gigabit???

kategória

max Output Power
(via terminalblock)

max Power Output

Total Power budget

official POE-HAT v2.0 18£ full hivatalos támogatás aktív ventilátor, magas felépítés IEEE 802.3af   aktív 5V (max 2,5A)    
uctronics u6102 20$   aktív ventilátor, magas felépítés IEEE 802.3at   aktív 5V (max 3A) / 12V (max 2A) 20W (5V/4A) 25W
uctronics u6110 23$ low profile aktív ventilátor, magas felépítés IEEE 802.3af   aktív 5V (max 2,5A) 12,5W  
uctronics u6109 20$ low profile, kompakt, passzív   IEEE 802.3af   kompakt 5V (max 2,5A)    
LoveRPi POE HAT non-isolated 20$ low profile, kompakt, passzív nem szigetelt -> passzív poe nem támogatott IEEE 802.3af/at   kompakt 5V (max 2,5A)    
CMC Tech 19$ low profile, kompakt, passzív  passzív poe nem támogatott IEEE 802.3af/at   kompakt 5,2V (max 3,5A) 17,5W  
PoE Texas POE-PiHAT 25$ low profile, kompakt, passzív   IEEE 802.3af/at /passzív POE YES kompakt   12,9W  
DSLRKIT PoE-HAT 12$ galvanikusan szigetelt (2,5KV), kompakt,passzív,teljes GPIO tüskesor, POE mode A/B nem low profile IEEE 802.3af/at /passzív POE   kompakt 5V (max 2,5A) 12,5W  
LoveRPi POE HAT isolated 25$ galvanikusan szigetelt (3KV), low profile,passzív   IEEE 802.3af/at /passzív POE   nem kompakt    
PoE Texas GAF-PiHAT 26$ low profile,passzív   IEEE 802.3af/at /passzív POE YES nem kompakt 12,9W  

 

A táblázatból is látszik, hogy elég hiányos a műszaki specifikációjuk (vagy én nem találtam egyértelmű adatlapot hozzájuk), és azt sem tudom megmondani innen, hogy amit leírnak az valós-e?

A POE típus kb mindegy, mert meg tudom hajtani bármilyen szabvány szerint, a gigabit támogatás jó lenne, ám a ventilátor nélküli (de biztonságos) megoldás kritérium (hogy akkor miért írtam a táblázatba aktív hűtésűeket? Kb csak viszonyítási alapnak, hogy mit veszítek ha ragaszkodom a hűtőbordás megoldáshoz).
Árban nem látok nagy szórást (a szállítási díjban annál inkább, de azt nem vehettem bele a táblázatba). Illetve még annyi megjegyzés, hogy perifériának a hdmi-t használnám (TV) meg az USB-ket (távvezérlő +esetleg gamepad) egyéb HDD meg hasonló opciókkal nem élnék, de persze ki tudja mit hoz a jövő, szóval ha van tartalék a táp oldalon, az nem baj.

Ha van valakinek tanácsa (esetleg egy a listában nem szereplő típus), akkor azt előre is köszönöm!

u.i.: remélem a táblázat nem vágja tönkre a nézetet...ha mégis, akkor sikítsatok és átszerkesztem.

Hozzászólások

A bordák hiányán nem veszítessz semmit, ha nem olyan környezetbe kell, ahol muszáj teljesen hangtalan legyen. Van róla konkrét review, teljesen rendben van az aktív hűtés és a borda nélküli Pi kombó.

Ha nem kell a plussz amit egyes lapok adnak akkor maradnék a hivatalos mellett.

Az nem jó, hogy USB-n bedugod a TV-be és megy? :)

Leirom, mert egyszer beszivtam ezzel.

LG keszulekunk neha bekapcsol, mert SW updatet keres. Ezt sunyi modon teszi, azaz nem latni, hogy ezt csinalja.

Amikor viszont tapot kap az RPi es eszleli az uj input source-t akkor az ejszaka kozepen kepes beindulni a TV. Persze ezt ugy teszi, hogy elobb elkezd ordibalni a csatorna amin hagytad, majd valtja a HDMI source-t.

LG support sem tudott megoldast adni ra.

Se sw update lehetőség, se hdmi-cec nincs a készülékben...ősrégi samsung tv. Eddig a pinyóban kerülgettem, sem kidobni, sem bagóért eladni nem akartam. Így lett a gyerekeknek nagyképernyő a falra amit ha fájóan közelről akarnak nézni, akkor majd megmásszák a kispolcot előtte 3:)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2020. 11. 17., k - 16:09

OFF:

Ha le tudsz mondani a POE-rôl (esetleg a korábban linkelt kábellel oldod meg), akkor az Argon One case-t ajánlom. Fôleg ha tekerni is fogod a jövôben a procit (1.5 GHz helyett 2.1+). Csendes és van benne shutdown.

Official poe hatot hasznalok. Amikor kellett, nem nagyon volt más alternatíva (elérhető). Teszi a dolgát, de kell a hűtés, mert melegszik rendesen, rpi is. Viszont hangos a ventije, engem zavar. Firmware szinten finomítják folyamatosan, de két biten működik, pörög ezerrel, vagy nem. A gigabitet nem értem. Pi-től függ a gigabit, nem a poe hattól. Azért is official lett a végén, mert a razberry z-wave modul miatt kellett a hely a poe felett. Egyes poe hatok magas elektrolit kondenzátort, vagy trafot kaptak az sd kártya felőli oldalra a gpio-k közelébe.

Ha B mode-ban valósítják meg a POE-t, akkor csak 4 láb van adatra, amivel 100Mbit az elméleti maximum. "A" mode-ban elvileg mehet a csigabit, amit az rpi tud is..

Köszönöm a visszajelzést, pont az általad említett okoktól tartva (melegszik/hangos) keresem a passzív megoldást, de azokról is jó lenne valami elsőkézből jövő tapasztalat.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Passzív viszonylatban már kinéztem a CMC Tech-es változatot, lassan berendelem én is, aztán kiderül, milyen. 

Visszatérve a poe-gigabitre. A B mode is megvan, de továbbra se értem a gondot. Rpi-ről van szó, független a HAT-tól a gigabit elérhetősége, az Rpi drótozása a lényeg. Kieg.: illetve a switch, meg a kábel.

Én abból indultam ki, hogy láttam olyan hirdetést, ahol csak 100megát ír támogatott sebességre, holott ugye az rpi tudja a gigát

De ha belegondolok, hogy az rpi4 eleve kirakja 4 pinre a bejövő delejt, akkor a kártya funkcionálisan nem más csak egy trafó, tehát az adathoz akkor már tényleg nem lehet köze...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"