macOs hidden space felszabadítása

Fórumok

Sziasztok!

A mac tapasztalatom nagyjából nulla, az egyik ismerősnél merült fel az a probléma, hogy kezd elfogyni a hely a lemezen és valami lemez elemző azt mondja, hogy a "hidden space" 1,3 TB a gépen.

Megköszönnék minden ötletet, arra vonatkozólag, hogy, hogyan lehet kideríteni mi a fene van "hidden space"-ben és hogyan lehet felszabadítani?

Ezt a screenshot-ot kaptam:

https://imgur.com/a/vEb84xi

Köszi,

Hozzászólások

Inditsa el a restore particiorol es javitsa a disk-et (Disk Repair).

Ha pl be van kapcsolva a time machine, az is "hidden spacere" menti a backupokat akkor, ha fizikailag nincs kapcsolat a time machine diskkel. Illetve az iCloud Photosba elocachelt kepek is hidden space. Nincs bovebb info arrol, hogy mi a hidden space? Mert az pl lehet egy masik, nem mountolt APFS volume is. 

A linkelt kepen van egy ilyen mondat: "Rescan the disk as Administrator to reveal them"

Lehet kovetni kellene az utasitast?

Egyebkent ajanlom az alma menubol az "about this mac" -> "storage" -> "manage" gomb hasznalatat. Persze ha nem admin akkor lehet az sem fog sokkal tobbet mondani.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

szia,

 

sztem nem erdemes az ilyen tool-okkal probalkozi, hanem hasznalni kell a Mac beepitett eszkozeit. Apple logo bal feslo sarok -> About this Mac -> Storage ful es ha nagyon kell akkor Manage. De persze mehet ez terminalbol is hiszen egy franko Unix szeru rendszer van a kezed alatt. DF + DU. Amugy meg sztem szol a Mac ha keves a hely es feldobja a lehetosegeket.

En nem biztos hogy hinnek a Hidden Space van a Mac-en ugyhogy adjal Admin jogot es majd megmondom mi az - szovegnek, mert a lejart a Flash verzio a gepeden banner is kb hasonlo.

 

Sok szerencset.

gergo

Koszi,
Gergo

Teljesen tiszta telepítés a most megjelent Big Sur-al?