Mac-en nem megy a Java LibreOffice-ban. Meg meg par dolog.

Fórumok

OK, kezdo koca Mac felhasznalokent belefutottam par fura dologba, amiket nem sikerult megoldanom:

Van egy hobbi projektem, amit elkezdtem a sajat gepemen, Linux alatt, LibreOffice base-ben probalok valamit megcsinalni. A sajat gepem nincs itt, csak az asszony Mac laptopja, ezen probalok haladni egy kicsit, de elakadtam.

Szoval feltettem a LibreOffice-t, megnyitottam az odb fajlt. Tools > SQL, azt mondta, nincs java JDK

OK, tettem fel java-t (eloszor java.com-on kerestem, de ott nem talaltam, vegul amikor terminalbol kiadtam a java parancsot, a gep kiirta, hogy nincs Java, es megnyitotta nekem az oracle oldalat, hogy onnan telepithetem. OK, telepitettem. LibreOffice-t, aztan a laptopot is ujrainditottam, de nem mukodik a cucc.

Amikor LO Base-bol Tools>SQL-t valasztom, ezt mondja:

JRE is Defective

LibreOffice requires a Java runtime environment (JRE) to perform this task. The selected JRE is defective. Please select another version or install a new JRE and select it under LibreOffice - Preferences - LibreOffice - Advanced.LibreOffice requires a Java runtime environment (JRE) to perform this task. The selected JRE is defective. Please select another version or install a new JRE and select it under LibreOffice - Preferences - LibreOffice - Advanced.

OK

The connection to the data source "Spike" could not be established.

No Java installation could be found. Please check your installation.

Na itt nem tudom, hogy mi a baja es mit kellene csinalni, azon kivul, hogy letorlom es ujra telepitem ugyanazt, vagy esetleg valami masik verziot... de persze fogalmam sincs, hogy melyik verziot kellene vagy egyaltalan a verzioval van-e a daj.

A No Java installation could be found uzenetet nem ertem.

Terminalban:

% java -version
java version "15.0.1" 2020-10-20
Java(TM) SE Runtime Environment (build 15.0.1+9-18)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 15.0.1+9-18, mixed mode, sharing)

A LibreOffice beallitasokban:

https://imgur.com/a/K2R93Jc

Fogalmam sincs, hogy LibreOffice gond, Java gond vagy Mac gond, vagy valami verzio gond van vagy valami masra is szukseg lenne.

Ha valakinek otlene van, ne tartsa magaban!

Van meg egy par egyeb bosszanto aprosag, amit nem talaltam meg:

Ikonra egyet kattintva szeretnek dolgokat elinditani, az alapbeallitas a duplaklikk.

Szeretnem, hogy ha kijelolok vagy vonszolok valamit, akkor a trackpad szelehez elerve nem allna meg, hanem menne tovabb.

Valamint szeretnem, ha tudnatok mondani ket billentyuzetkombinaciot, amivel egy ilyen webes textboxban vagy egy LibreOffice textboxban (ha majd mukodik a Tools>SQL peldaul), sor elejere illetve vegere tudok ugrani. (Ctrl-A es E a bekezdes elejere es vegere ugrik, nem a sor elejere es vegere)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 19:56

Nem hasznalom nagyon sem a LO-t, sem Java-t a gepen, de nem ott van a gond, hogy JDK-t ker, de JRE-t toltottel le neki? Most tesztkent csinaltam egy ilyen adatbazist es ezeket tapasztaltam.

A touchpad-es kerdesre: System Preferences, Touchpad, azon belul kattints a Tap to Click-re.

A tobbin meg elgondolkozom. :)

Bevallom, a Java-t is csak nagyon felületesen ismerem. Nem vagyok benne biztos, hogy mit töltöttem le. Először, úgy emlékszem, hogy JDK-t kért, és szerintem jdk-t töltöttem le (nem tudom, hogyan kell ellenőrizni, sorry, de a LibreOffice config screenshoton ott van egy path, és annak van egy olyan eleme, hogy /jdk-15.0.1.jdk/). A mostani hibaüzenet azt mondja, hogy a JRE nem jó és JRE kell. Javítsatok ki, ha rosszult tudom, de én úgy értettem, hogy a JDK tartalmazza a JRE-t is, szóval az nem gond, hogy ha csak JDK-t töltöttem le és JRE-t mellé nem. Fordítva lehetne gond.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Fogalmam sincs, hogy LibreOffice gond, ..."

Nálam Oracle Java JDK 11.0.2 van fenn és teljesen jól megy vele.

"Valamint szeretnem, ha tudnatok mondani ket billentyuzetkombinaciot, amivel egy ilyen webes textboxban vagy egy LibreOffice textboxban (ha majd mukodik a Tools>SQL peldaul), sor elejere illetve vegere tudok ugrani. "

Sor eleje / vége: CMD + arrow left , CMD + arrow right

Box eleje / vége: CMD + arrow top, CMD + arrow bottom

Nemigen követem a Java fejlődését, de mintha a lényeg az lenne, hogy minden verzióban kivesznek belőle valamit... Szóval talán a 8-ast lehetne valahonnan lemúzeumolni.

A legelső (java telepítés előtti) hibaüzenetben, úgy rémlik, mintha legalább 10-es verziót kért volna.

De persze ha így van, ahogy mondod, akkor simán lehet, hogy a friss 15-ösből hiányzik valami, ami a régi 10-esben még benne volt. Csak akkor persze a LO hibaüzenete félrevezető.

Lehet, be kellene írnom az asklibreoffice fórumra, pontos verziókkal meg miegymással, mert ha tényleg ilyesmi van, amit mondasz, akkor remélhetőleg ők tudnak róla.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

mac-en a java ki van kommentezve az LO-ban. Elég szar ügy.

GPLv3-as hozzászólás.

Most röhögni fogtok, de elakadtam ott, hogy nem tudom leszedni a legutóbb telepített java csomagot.

Bizonyára azért van ez, mert nem értek a Mac-hez, de nem találtam olyan csomagkezelőt, amiben egyszerűen kiválaszthattam volna, hogy akkor ezt töröljed szőröstül bőröstül. A Google által adott útmutatásokat, hogyan töröljünk telepített cuccot Mac-ről nem sikerült követni (Finderben applications között kiválasztani és törlés nem megy, mert a Java nincs ott). Java.com-ról letöltöttem még a java telepítése előtt (véletlenül) egy java uninstaller csomagot. Ez indítás után csak annyit mond, hogy hagyjam jóvá, hogy elolvastam és elfogadom, hogy human centipede része legyek, aztán Next, aztán Finish. Java köszöni szépen, még mindig ott van.

Aztán találtam kifejezetten hogyan vakarhatom le a Java-t a Mac-emről útmutatásokat is, ahol terminálból kell 4-5 rm parancsot kiadni, és ezek elméletileg kitakarítják. De nekem nincs is olyan fájl, amit törölni akarnak (pl. emlékszem, hogy az első az /Library alatt valami plugin lett volna. Nincs ilyen a gépen)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem kell törölnöd. Lehet fenn egyszerre több Java is.

Itt egy tool amivel kitudod választani, hogy melyik legyen aktív vagy alapértelmezett.

https://www.jenv.be

$: jenv versions
  system
  1.8
  1.8.0.131
  1.8.0.202
  11.0
* 11.0.2 (set by /Users/.../.java-version)
  9.0
  9.0.4
  openjdk64-1.8.0.202
  openjdk64-11.0.2
  oracle64-1.8.0.131
  oracle64-9.0.4

Illetve azt nem írtam de LO-ból 7.0.0.3 van fenn.

Szerkesztve: 2020. 11. 11., sze – 10:57

dupe?

GPLv3-as hozzászólás.