hűtőborda javítható-e vagy csere?

Fórumok

Egy Dell Precision M4300 laptopot kellett szétszednem, mert eltűnt a képe. Ilyenkor nem maradhat el az újrapasztázás sem. Szinte meg volt kövesedve a szürke, talán eredeti paszta. S ahogy tisztítottam a már kezemben lévő bordát, a VGA részen levált egy nagyon vékony rézlemez. Nyilván ezt nem tudom visszatenni, és gondoltam mivel így lehet hogy el sem éri a borda a GPU-t, inkább azt a világoskék vágható hővezető szilikon valamit teszem rá, mert az vastagabb.

De innentől kezdve X felületen sárga csíkos a kép. A terminál is néha megvillan, a felső részen pontok jelennek meg egy pillanatra. 
A sensors a GPU-ra 66 fokot ír ki, a processzorra 34-et. Elvileg a benne lévő Nvidia Quadro FX 360M-nek tudnia kell a FHD-t is. De az 1680x1055-ös monitoron is pocsékul jelenik meg a noveauval az X. 640x480 (systemrescuecd)

A saját kijelzője nem akar működni, de azt lehúzva és egy monitort rátéve van kép. Gondolom (remélem) az lcd kábel hibás. Úgy gondolom ha jobb hűtést tudnék prezentálni a VGA-nak, a csíkozás megszűnne.
Visszamerjem rakni a rézlemezt vékony pasztával rétegesen? Tehát borda, vékony paszta, rézlemez, vékony paszta, és rá a GPU-ra. Attól tartok a lemez egyenetlensége miatt, csapni való lesz a hűtés hatékonysága. Mit próbáljak meg?

Hozzászólások

Ezek a "hűtőbordák" (heatsink) belül gázzal vannak feltöltve. Bármilyen bütykölésük könnyen kárt tehet benne, a gáz elszökik, és a funkcióját innentől már nem fogja betölteni.

Saját tapasztalat -- és mert nem is vagyok egy gyakorlott laptop buherátor --, hogy jobb ha inkább veszel egy másik hűtőt pl. az eBay-en. Igaz, bontottak, de olcsóbban (8000Ft) és gyorsabban megvan a javítás mint bütyköléssel.

A képmegjelenítési probléma szerintem (már) ettől független, bár a hibajelenség/meghibásodás eredhet a hűtési gondokból.

Vegyél Arctic Thermal padot, szerintem a 0,5mm-es elég lesz és azt rakd a hűtő és a GPU közé

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.