WD Red 8T

Jelenleg pár 4T WD Red (EFRX) van itt RAID5-ben. Teljesen jók, semm bajom velük - csak kezdenek betelni. Gondoltam, bővítés helyett inkább cserélem 8T-re őket.
Két kérdésem lenne

- Ugye tavasszal bejött az EFAX-verzió, ami egy szopás RAID esetén. Elvileg 6T felett már nincs ilyen SMR-es. Meg tudja ezt erősíteni valaki ?
- WD oldalán elvileg 6T a legnagyobbb RED. Az fölött csak RED Plus van

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/asse…

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/asse…

Ehhez képest a magyar boltokat böngészve _mindenhol_ WD RED van 8T-s. Ez hogy lehet ? Mármint ügy értem, ha nem fake a kép, akkor ez van
Pl
https://compker.hu/termek/55517

De más boltokban se "pro" felirat van rajta. Szóval ezt nem értem....Tud valaki magyarázatot adni ?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs – 11:38

A linkelt PDF le van maradva, Van WD80EFAX, de még WD100EFAX, WD101EFAX, WD120EFAX és WD140EFFX is van. Mind CMR.

Nafene :(
Eddig aszittem, megbizhato ceg.

 

btw, nemet/osztrak/angol oldalakon nezve mindenhol wd red plus van 8t-s verzioban.

Most vagy egymastol masolja minden itthoni webshop vagy valami regebbi verzio. Nem tudom eldonteni. 
Mondjuk, nemetektol rendelve se sokkal olcsobb, szoval nem tudom, van-e ertelme

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

WD red helyett Seagate Ironwolf esetleg? Úgy tudom az még normális.

Kicsit zavarban vagyok. Az SMR elvileg a rossz és a CRM a jó, nem? Vagy van amelyik minden nélküli, az a legjobb, aztán SMR aztán CMR sorban a rosszabb?

mod: ez alapján úgy látom, hogy a DM-SMR volt kikiáltva főgonosznak és visszahozták a klasszikus CMR alapút:

https://ipon.hu/magazin/cikk/cmr-alapu-red-plus-merevlemezeket-ad-ki-a-…

Akkor ezek alapján nem kell keresni a topikindítónak a "régi" SMR-t, mert azzal csak a bajvan, vagy félreértek valamit?

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs – 12:35

A WD dokumentációja következetesnek tűnik, ennyi helyen biztosan nem írták el. Tehát:

- a régi SMR modellek "Red" néven futnak:

  • WD20EFAX
  • WD30EFAX
  • WD40EFAX
  • WD60EFAX

- az új CMR modellek "Red Plus" néven futnak:

  • WD10EFRX
  • WD20EFRX
  • WD30EFRX
  • WD40EFRX
  • WD60EFRX
  • WD80EFAX
  • WD100EFAX, WD101EFAX
  • WD120EFAX
  • WD140EFFX

A becsapás tehát csak annyi a dologban, hogy az "EFAX" utótag a korábbiakban SMR "Red" modelleket jelentett, 8TB fölött viszont már CMR "Red Plus" modelleket jelent.

Az egyes webshopok pedig egyszerűen nem követik le a "Red" <-> "Red Plus" megnevezést.

Van ketto darab WDC WD60EFRX tipusu driveom, amit 2017 novembereben vasaroltam. A drive a sajat cimkeje szerint 2017 oktoberi. Ekkor, meg nem tort ki az SMR orulet.

Ezek alapjan ugy modositanek az elmeleteden, hogy a regi riveok, amelyek CMR mechanikaval rendelkeztek, azokat ma Red Plus neven aruljak, sima Red markanev alatt, pedig az SMR technologiat hasznalo modelleket lehet megvasarolni. 

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs – 11:56

Csak kiváncsiság: nálad ezen a RAID5-ön (ami feltételezhetően legalább 8TB hasznos méretű) hány darab fájl (inode) van? (df -i) Másképp fogalmazva: mekkora átlagos fájlmérettel bírod még ki ezen diszkek alacsony IOPS teljesítményét?

Mi már csak backupnak használunk HDD-ket, itt HP OEM WD Gold-ok vannak (ami kb. a leggyorsabb diszk a 7200rpm kategóriában) ilyen méretosztályban, de a 10+ TB-os RAID kapacitásból adódóan, gyorsan rápattan 50-100 millió fájl, az pedig gyakorlatilag kezelhetetlen utána a hozzá tartozó IOPS teljesítménnyel. Egy rsync képes akár 7-10 napig menni rajta.

Nem sok. Itthon icucc, filmek vannak rajta, amiket majd egyszer megnezek. DCD-n macerasabb lenne tarolni. Meg nyers filmek, tomorites nelkul, amiket majd egyszer feldolgozok. 
Szoval nem doc/xls/pdf fileok. Azok valoszinuleg olnek.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Túl kicsik a fájljaid :-D

Nem engem kérdeztél, de most megnéztem, nekem 2,9 millió fájl van a NAS-on. Egy rsync nem gyors, de azért messze nem egy hét.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Snapraid md helyett ? Az elmeletileg igenytelen erre, mivel teljesen mas az elgondolasa.

Drivepool is van. Mondjuk ezek gyakran valtozo tarolora nem jok by design. Mediara viszont pont megfelelo, nekem kicsit zfs utanerzese van.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 10. 30., p – 23:59

6 terásig van   SMR, wd red blogja szerint. 

Volt a WDRED60efrx cmr, ez került 60 ezerbe, majd megjelent a WDRED60efax smr, először ez is 60  ,  most 55 ezer, de  újból van a régi WDRED60efrx cmr , ez már 75 ezer. (aqua árak)

A pro fordulatszáma 7200 , a sima 5400 . Vagyis volt. WD bevezette a fordulatszám osztályt. Vagyis a 7200 fordulatszámú osztályba tartoznak mostmár. (7200 RPM Class )

https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/assets/public/western-digital/product/internal-drives/wd-red-pro-hdd/data-sheet-wd-red-pro-idk.pdf

 

Kötözködőknek ezt a választ adta:

Egyes termékek esetében a Western Digital közzéteszi a fordulatszám-sebességet „osztályban” vagy „teljesítményosztályban”, nem pedig a specifikus  fordulatszámot adjuk meg. A kiválasztott merevlemez-platformokat és a kapcsolódó merevlemez-jellemzőket finomhangoljuk, hogy az ilyen platformok több különböző változatát hozzuk létre a különböző piaci vagy alkalmazási igények kielégítésére. Ezzel kiaknázhatjuk méretgazdaságosságunkat, és ezeket a megtakarításokat tovább adhatjuk ügyfeleinknek. Mint minden Western Digital termék esetében, a termék adatainkat is, beleértve az energiát, az akusztikát és a teljesítményt (adatátviteli sebességet), teszteljük, hogy megfeleljenek a termék adatlapján és a marketing fedezetén található specifikációknak.