Point-point wifi Mikrotik eszközzel

Fórumok

Hali!

 

Kb 30 méternyi távolságot kell áthidalni wifi segítségével. A két pont között tökéletes rálátás van, a két épületre tudunk fali tartókat rakni. Azért wifi, mert a köztes 30 méterből egy rész idegen tulajdon, így nem lehet lég- vagy földkábelt áthúzni. A kinézett eszköz 2db RouterBOARD SXTsq 5 ac lenne. Zéró tapasztalattal rendelkezem ezzel a cuccal. Mikrotikből eddig pár darab groove került beüzemelésre részemről. Nem kell gigabiteket átlőni rajta, inkább a stabilitás a fontos (ip kamerák mennek rajta). Hozzáértőktől kérdezném: Jó irányba indultam, vagy teljesen más eszközzel kellene megoldani? Gondolom nem pilótavizsgás 2db ilyen eszközt szembe fordítva "összelőni" őket. Persze csak akkor, ha szerintetek is alkalmas erre a célra.

Minden választ előre is köszönök.

Üdv: Feri

Hozzászólások

Az is erdekes lehet a valasz szempontjabol, hogy kb milyen arkategoriaban gondolkodsz? Tehat hobbi projekt vagy ugyfelnek epitesz ilyet? 

Amugy a Mikrotik alapvetoen egy jo valasztas. Mi egy helyi internetszolgaltatot csinaltunk vele es meglehetosen stabilan mukodott. Ez meg abban az idoszakban volt amikor kulon boardot, mini PCI kartyat vettel es sajat dobozba raktad az eszkozeiket es kulon antennakkat valasztottal hozza. :) 

Mi nem a routerOSt hasznaltuk, sajat Linuxot forditottunk ra. 

Ma mar egyertelmuen erdemes elgondolkodni az integralt megoldasaikon mint pl ezek:

https://mikrotik.com/product/RBLHG-5HPnD

Ezek nem is tul dragak es amit hallottam roluk abbol itelve stabilak. 30 meter ilyeneknek egyalalan nem problema ;) joval nagyobb tavolsagra is megfeleloek. 

En illyen 30 meter koruli tavolsagra hasznaltam a Ubiquity mesh APkat is es azokkal sem olt gondom, de ezek nem kulteriek. A Te setupodban feltetel, hogy idojaras alllo legyen a cucc? 

Ha nem akkor ezeket is szemugyre veheted: 

https://www.ui.com/unifi/unifi-ap/

A beallitasuk rem egyszeru es nem kell nekik kulon antenna arboc meg ilyenek. 

En jelenleg arra hasznalom, hogy a kert masik vegeben (kb a haztol 25-30 meterre) levo lakokocsiban is legyen rendes net mivel ezt hasznaljuk irodanak. Remekul szolgalnak. 

Hali!

 

Mindenképpen kültéri eszközben gondolkodunk... mindkét épület szerkezete "wifigyilkos" szendvicspanel plusz extra hőszigetelés... amúgy a két épület sarkán már ott figyel az ftp kábel. Ügyfélnek lesz a dolog nem hobbi  cucc, de ha le akarok gombolni róla 300kHuF-ot 30 méter átlövésért, szerintem felhúzza a szemöldökét.

Megnézem hasonló árban az "eredeti ötlethez" mit adnak Ubiquity cuccból.

 

Üdv: Feri

Üdv:
Feri

Igazából nagyon szeretem a mikrotik cuccokat, de egy ideje a leszoktam a wifijükről.És  már csak routerként telepitek mer ott nagyon jó.

Az sxt alapvetően jó. És telepitettem is, de valahogy nekem nem szimpatikus....tudom ez magánvélemény. Szóval én ilyen kis távolságú összelövésekre Ubiquity NanoStation M5-öt használok. Nagyon sok van nekem telepitve és tapasztalatból mondom soha nincs gondom velük.

n+1-edszer ismétlem önmagamat: WiFi-re Ubiquiti, SOHO routernek Mikrotik.

A Mikrotiket egyébként összelőheted transzparens bridgeként, de ha nem elvárás az, hogy a két oldal azonos Ethernet broadcast domainben legyen, akkor én inkább a route-olt kapcsolatot javaslom. (Ez esetben, az egyik oldal legyen sima accesspoint, a másik oldal sima wireless kliens, semmi ne legyen bridge-ben, és simán route-old fel rajtuk a kapcsolatot, a wireless linkre mondjuk egy /30-as tartományt konfigurálva.)

Szerkesztve: 2020. 10. 25., v – 18:00

Szia!

Mikrotik RBwAPG-60adkit
(60ghz wifi -> 2,4 / 5 ghz nem zavarja)
Előre van konfigurálva, csak fel kell rakni, bedugni és megy :)
Persze ha faragni akarsz akkor WINBOX kell hozzá MAC-címre csatlakozol - minden eszköznél egyedi a belépés - ez a címkén van az eszközön.

https://mikrotik.com/product/wireless_wire
https://www.youtube.com/watch?v=-hZGsgfL2rs

Nálam egy pár SXTsq Lite5 (https://mikrotik.com/product/RBSXTsq5nD) üzemel már több mint 2.5 éve, kb 200 méteres távolságon.

Én bridge módban használom őket, jelenleg 3 VLAN-t lövök át A-ból B-be. A DHCP szerver, WiFi kontroller is A oldalon van, sosem volt semmi probléma B oldalon sem velük. Ezekben N-es rádió van, a két AP között a link 144.4 Mbps-on áll össze, a 100 Mbps-ot (a portjuk csak ennyit tud) simán ki tudják hajtani.

Csak RouterOS frissítés miatt szoktam hozzájuk nyúlni, eddig tökéletesen tették a dolgukat. Nem szakadozott esőben, hóban sem. Időközben benőtt két nagyobb faág is közéjük (kb 1 éve), de eddig ezek sem jelentettek problémát.

Én most állítottam össze/be egy pár LHG 5 ac-t, amint kiviszik terepre tudok mérni egyet rajta. Kb 150-200 m távolságot viszünk át vele a semmi közepén. Ezek gigabitesek. Olyan 150-300 Mbit/s-ra számítok. Az igény pedig 20 Mbit/s volt, de inkább sokszorosan túlterveztem, mert pénz az van rá, de ha nem jön akkora sebesség, akkor igen kellemetlen helyzetbe kerülünk.