UltraSparc IIe és UltraSparc IIi felcserélhetősége

Fórumok

A két CPU manualjában semmi infó nincs a lábkiosztásokról vagy bármiről, ami erről valami hard info-t adna. Annyit találtam, hogy a foglalata mind a kettőnek PGA370 és a szükséges feszültségek megegyeznek 3.3V/1.7V. Meg azt, hogy az előbbi 2 GB-ig lát, az utóbbi 4 GB-ig, ebből feltételezni lehet, hogy az utóbbinak van legalább egy plusz bekötött lába.

Valakinek van ezzel tapasztalata?

Hozzászólások

Sun Blade 100. Arra volnék kíváncsi, hogy ha a vele majdnem ekvivalens Sun Blade 150-ben UltraSparc IIi van, akkor lehet-e ebbe is azt rakni. A memória elvileg nem lehet gáz, mert a Sun Blade 150 ugyanúgy csak 2 GB-ig támogat RAM-ot, holott a CPU és a memóriavezérlő engedné 4 GB-ig, de csak 512 MB-os DIMM modulokat eszik meg, pont, ahogy a 100-as is. A IIi-ben kétszer akkora az L3 cache, az azért nem jönne rosszul.

Ebben azt írja, hogy

Cannot upgrade from UltraSPARCIIe to UltraSPARC IIi

 

https://dogemicrosystems.ca/pub/Sun/System_Handbook/Sun_syshbk_V3.4/Sys…

 

Hogy most ez azt jelenti, hogy csak nem támogatott, vagy azt, hogy nem is fog menni, az jó kérdés.

Próbáld ki, aztán legfeljebb nem működik.... vagy elfüstöl és leég a ház.

 

A cpu beszerelési módja a fenti papír szerint eltér ( lásd TABLE 3). Lehet, hogy ez okozhat beszerelési gondot.

Bldate 100: " CPU and heatsink as integrated unit "

Blade 150: " Three distinct components: CPU,heatsink with fan, and CPU groundingring "

Köszi a linket, ez nem volt meg. Mondjuk a 150-esnél is azt írja, hogy nem lehet kicserélni az 550 MHz-es verziót 650-esre, ami viszont tényleg elég érthetetlen; fordítva még érthető lenne (mondjuk mert nem bírja az 550-es a 650-es órajelet), de így? A kipróbálással pont az a bajom, hogy nem szeretném, ha kinyúvadna... Ennek a CPU grounding ringnek még utána kell néznem.

Vagy a táp, vagy a hűtés nem lesz megfelelő. Csomószor van ilyen x86 szervereknél is. Jóval több is lehet a 650MHz-s proci TDP-jel. Az órajeltől is függ a fogyasztás lineárisan, de a feszültségtől négyzetesen és nagyobb órajelhez általában nagyobb feszültség kell.

Thx, ez jó hír, mert tápot tudok berakni nagyobbat, a hűtés meg egyrészt szintén cserélhető, de amúgy is, ha egy 650 MHz-re tervezett CPU-t (egy Blade 150-ét) 500 MHz-en járatok (a Blade 100-asban), akkor az éppenhogy hidegebb lesz a vártnál. Azt nem tudom, hogy az órajelet mi szabályozza a Sun Blade-ekben, de tudtommal nem állítható. (Fixme.)

Szerkesztve: 2020. 09. 16., sze - 08:54

-