Unix time vs. 1970.jan.1-től eltelt idő

Fórumok

A Unix time ugye milliszekundumban fejezi ki 1970. január 1-től eltelt időt. Én csak azt nem értem, hogy 1 földi nap az nem pontosan 24 óra, illetve, ha jól tudom a Föld forgásában is vannak 1-2 másodperces kilengések, ennélfogva a pontos időhöz vagy hozzáadnak vagy kivonnak 1-2 másodpercet. Viszont a Unix timeban 60 másodperc 1 perc, 60perc 1 óra, 24 óra 1 nap, stb. Akkor hogyan lehetnek mégis szinkronban?

Hozzászólások

asszem a kernel tudja mikor kell hozzányúlni

netes pornó timeszinkron?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nincs szinkronban. Az unix time un. vilagidot mutat (UTC: https://en.wikipedia.org/wiki/Coordinated_Universal_Time), ellenben ez a szokomasodpercek (azaz az altalad is emlitett ``a Föld forgásában is vannak 1-2 másodperces kilengések'') miatt nem egyenletesen telik. 

Az legjobb tudomasom szerint mindmaig egy megoldatlan problema hogyan lehet egyenletesen jaro orat kinyerni egy unix/linux rendszerbol. Vannak ra kezdemenyezesek, de amig pl az NTP sem tudja izombol, es ilyen UTC-szintu megoldasokat hasznalnak ott is igazi (pl TAI) ido helyett, addig... addig ez szivas lesz. 

Unix time nem milliszekundumban adja meg az időt hanem másodpercben.

Na jó, de láttál-e már "the number of 100-nanosecond intervals"-t? :) <a href="https://docs.microsoft.com/hu-hu/windows/win32/api/minwinbase/ns-minwin…">Microsoft</a>...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2020. 08. 21., p – 22:31

Leginkább a timezone info fájlok alapján :) https://www.iana.org/time-zones

Benne minden szeméttel, hogy melyik ország éppen milyen hülyeséget csinál, mert ha simán aritmetikai műveletekkel akarsz belőle dátumot előállítani, akár teljes napokat eltérhetsz (az international date line körül vannak országok, amik egész napokat kihagynak és ugrálnak a +/- időzónák között, hogy segítsék a kereskedelmet más országokkal).

Szerk.: a leap second lista pl. itt van: https://data.iana.org/time-zones/tzdb-2020a/leap-seconds.list (szerkesztve, hogy a legfrissebb fájlra mutasson, bár csak a lejárati idő változott benne :) )

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)