Apple vs. Proton

https://protonmail.com/blog/apple-app-store-antitrust/

In January 2020, ProtonVPN submitted an update of its iOS app description in the App Store. The new description highlighted ProtonVPN’s features, including the ability to “unblock censored websites” with the app.

Even though ProtonVPN had been in the App Store since 2018 and the basic functionality of our VPN has not changed, Apple abruptly rejected the new app version and threatened to remove ProtonVPN entirely. They demanded that we remove this language around anti-censorship on the grounds that freedom of speech is severely limited in some countries. The options are comply or be removed from the App Store.

Hozzászólások

A helyi törvényeket kell betartaniuk mindenütt, vagy kivonulnak mint pl. a G Kínából. Az igazi gond ezekkel a bizonyos országokkal és törvényeikkel van.

Hát ez az, de ők nem a helyi törvényeket tartják be, hanem a legcifrábbakat akarják betartani és betartatni mindenütt. Ha csak Kínában dobták volna ki a ProtonVPN-t, az érthető lett volna, hiszen ott törvényt sért. Valahogy az az érzésem van, hogy az autoriter országokra való mutogatás csak falból van, egyébként azért csinálják ezt, mert az amcsi elitnek is ez jó. Aztán vagy igen, vagy nem.

Minden nagyvállalat igyekszik a felületein és szolgáltatásaiban kerülni a Kínával való bármilyen konfliktust. Ez most már a játékipartól az NBA-ig így van. Ennek az oka: pénz.

Kínában felfelé ível a fizetőképes kereslet (szinte mindenre), máshol meg stagnál vagy csökken.

Szóval ha a protonmail kiáll Hong Kong mellett, vagy megpróbálja akár csak említés szintjén az app store-os leírásban a kínai cenzúrát említeni, annak következménye van.

Elég, ha az apple az app store-ba enged egy olyan alkalmazást ami a leírásában a tiltott témákat emlegeti, és máris megy a szankció az Apple felé, aki veszi majd a sok pénzt. Ez egy kényszerített dolog - az Apple-nek ugyanis nem ideológiákat kell támogatnia, hanem pénzt keresni, azért hozták létre.

A fentit lehet szeretni vagy nem szeretni, de ez van.

(egyébként az apple infrastruktúrája, mint ahogy az aws és sok más dolog, helyi cégek közreműködésével megy, szóval a kínai app store másik app store mint amit mi látunk, ezért merül fel az értetlenség hogy miért kell máshova is bevinni ezt az óvatosságot. A pénz diktál.)

Nade, ha ezzel a ProtonVPN-nel unblockkolni lehet a cenzurazott siteokat, akkor ezzel nalunk is ki lehet kerulni az allamilag blokkolt szerencsejatek oldalakat. Tehat, akkor ez az alkalmazas nalunk sem lehet a storeban, ha szerepel a leirasaban, hogy erre hoztak letre. Ezert van az, hogy akkor mar atmehet, ha "nem ez a cel", hanem ez csak egy "mellekhatas". Mint ahogy OpenVPN is van a storeban, amivel ki lehet kerulni a szerencsejatek oldalak blokkolasat.