Regi Windows-os jatekok uj Mac-en (10.15 Catalina, 64 bit only)

Fórumok

Sziasztok,

Van egy uj 2020-as 13 inch kimaxolt Macbook Prom (Intel GPU, de 32GB RAM). Meg van egy Linuxos (Arch) System76 Galago Pro.

Online szoktam Heroes 3-mal (SoD/Complete + hdmod vagy Horn of the Abyss) jatszani. Jobb hijan a System76-on, amin stabilan fut wine-nal. Amit mar szo szerint csak erre hasznalok.

Problemam a System76-tal: neha random elmegy percekre a wifi. 

Network controller: Intel Corporation Wireless 8265 / 8275 (rev 78)

Kabellel stabil. 

Az en elso vilagi problemam: nem csak az asztalomnal akarok egy tobb, mint 20 eves jatekkal jatszani. Neha az agyba jon velem a MacBook egy teamviewerrel amikor online jatszok, mert egyelore erre nem talaltam jobb megoldast.

Ha a MacBookon mukodne a Heroes 3, az sokkal kenyelmesebb lenne.

Valamennyire mukodik is:

10.14 Mojave-ig ment wine-nal. A macbook 2020-as, igy csak Catalina fut rajta, mint host OS, ami 64-bit only.

Van egy ingyenes baratunk, amit probaltam: Virtualbox.

Virtualboxban ket guest OS-t probaltam:

  • Virtualbox, React OS Guest
  • Virtualbox, Win 10 Guest

Mindkettonel van egy Virtualboxos eger driver hiba. Egyiknel se 2 perc jatszas utan jonnek elo a problemak, hanem sokaig nyomkodva. Ha tul gyorsan kattintok kettot, utana nem vesz be tobb kattintast a guest OS. Workaround: X --> Save machine state --> "Start" (Resume). Ami kulonbseg: ReactOS-nel ilyenkor nem ter eszhez a network. Win 10 guestnel igen. Igy online jatekra meg majdnem alkalmas is lenne.

Viszont a Horn of the Abyss kiegeszitonel mind a React OS mind a Win 10 guest neha csata kozben ugy dont, hogy 10-15 masodpercig nem frissiti az eger kurzort, aztan eszhez ter. Ez mar atlepi a komfort zonat.

 

Ami erdekel, es amiben segitseget kerek: tapasztalatok:

macOS 10.15 host OS-en ki jatszik regi Windows-os jatekokkal?

Aki jatszik, milyen kornyezetben eszlel TARTOSAN jo performance-t? 

Peldaul szivesen fizetek a Parallels-ert, vagy a VMWare Fusionert, ha abban nincs ilyen Guest OS mouse integration bug, se tul sok dobalt frame egy 20 eves jateknal. Erdekes kerdes meg, hogy milyen Guest OS-sel van VM gaming tapasztalatotok? Regi jatekokat Win 10, Win 7, XP, Linux+wine vagy ReactOS guest OS-ben futtattatok tartosan? Esetleg ha valaki valamilyen kombinaciot probalt es nem mukodott (jol), az is nagy segitseg.

Ami nem erdekel: masik host OS (bootcamp/dual boot Win vagy Linux a MacBookra)

Hozzászólások

vmware fusion nekem faja, és van DX 10 vagy DX11 hw gyorsítás support is!

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 00:03

Catalina alatt ki lehet kapcsolni a 32 bites appok korlatozasat (a kernelben egyelore benne van, de a korabbi verziokban bekapcsolhato korlatozas itt alapbol be van kapcsolva, tehat itt ki kell kapcsolni (no32exec)). Igy egy egyszeru hello world 32 bitesre forditott binaris is mukodik. A rendszer libek egy reszeben meg mindig benne van minden 32 bites binaris. Tehat, ah a WINE megelegszik ezekkel, akkor ezzel mukodesre tudod birni. Ha nem, akkor ossze kell rakni egy kiherelt High Sierra/Mojave sysrootot (felmasolsz egy telepitett rendszert, kiganezod belole a kepeket es egyeb resourceokat, hogy csak a libek binarisai maradjanak (illetve azok az executablek, amiket hianyol), esetleg meg kidobod az universal binarykbol a 64bites reszt, hogy minnel kevesebb helyet hasznaljon), majd ugy inditod a 32 bites kodokat, hogy ezt a foldert hasznalja rootnak (DYLD_ROOT_PATH). Igy a Catalina betak alatt siman beindithatoak voltak a 32bites GUI appok. 

Miert nem probalod ki Parallels vagy VMWare alatt? Mind a kettoben van ingyenes probalehetoseg. Ha a virtualis disk megfelelo formatumu, akkor be tudod bootolni a mar feltelepitett rendszert vmware alatt is (tehat, telepiteni sem kell). Parallelsel nincs nagy tapasztalatom, csak abban a kis idoablakban hasznaltam (par het/honap), amig meg nem jelent a vmware fusion.

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 00:46

Én egy másik útvonalat választottam, ami az Apple ökoszisztémába (de más platformokkal is) teljesen jól összeilleszthető, a Shadow PC-t. Ez végülis egy streaming alapú szolgáltatás, ami tapasztalataim alapján sokkal több és jobb mint a Stadia vagy Geforce Now, ugyanakkor nyilván nem korlátoz a Mac-ed hardvere - ellenben az internet kapcsolatod minősége fontos.

Pont a Heroes 3-mat raktam fel rá múltkor, és stabilan játszható, bár ennél nyilván sokkal erősebb a hardver.

Röviden: Kapsz egy Windows 10-es VM-et, dedikált videokártyával és erőforrásokkal, havidíjért, több méretben. Erre azt telepítesz, amit szeretnél, így a retro kollekciódtól kezdve a Steam-ig bármit. De akár videót is vághatsz rajta a hardvert kihasználva. Hivatalosan 15 Mbit már elég neki, hogy ne legyen agyon tömörített a kép minőség (de 5 Mbit a hard-minimum), casual játékok 50-60 ms késleltetés mellett is használhatóak akár 4G-n keresztül, de komolyabb FPS játékokhoz 30 ms vagy az alatti eredmény kell stabilan.

Mivel írtam már róla máshol egy összefoglalót, ezért inkább linkelném a részleteket: Shadow PC (az ottani írásomban vagy egy kupon kód, amivel az első hónap kedvezőbb - illetve nekem is ad kedvezményt cserébe)

Nem kellett letétet fizetni, a cím valós, az országot leszámítva. Németországra regisztráltam, mivel a válaszidő nekem oda jobb, (amszterdami DC). Az előrendeléshez levonta az első havidíjat, a gépet megkaptam 2 hónappal később, és utána csak az azt követő hónap végén vont le havidíjat.

Ahogy nézem a németországi feltételek között nem is szerepel ez a letét.

Na ugy nez ki megvan a megoldas.

VMWare Fusionnel problakoztam. Leginkabb, mert a React OS dev team naluk meg probalkozott dokumentaciot kesziteni. 

Harmadjara sikerult megfelelo Guest OS-t valasztani.

 

Elso proba: ReactOS, mert az kb ket perc alatt befejezi a telepitest. Lehet, hogy mukodott volna, de a VMWare tools nem ment fel ra, igy Shared Foldert nem tudtam csinalni - ironikusan ez Virtualboxban siman ment. Tul sokat nem akartam szenvedni azzal, hogy attoljam a tobbszazmegas telepito exe-ket. Masik furcsasag, hogy kezzel kellett hangdrivert letolteni es kivalasztva telepiteni, es a drivertelepites utan 3 ujrainditassal lett hang (amikorra mar amugy reg lemondtam rola).

 

Masodik proba: Linux Mint XFCE + wine. A vegeredmeny: 

 

VMware Fusion + Linux + wine

 

Az a fekete negyzet mindenhova elkiserte az egeremet. Masik erdekesseg, hogy 5-bol 3x kilepett inditaskor, de ha mar lattam a 3DO-t, utana stabilnak tunt. (Egyebkent .deb-eknel elegge benan van becsomagolva az AMD64 wine, Arch utan nagyon furcsa volt kulon feltenni wine32-t, wine64-et, es eltort dependency-t talalni (gcc vs gcc-multilib) a wine32-development-tools csomagnal. Megbantam, hogy nem .rpm-est probaltam)

 

Harmadik proba: Win XP SP3. Ketszer kellett a Win guestet felrakni, mert ha a VMWare Fusion Easy Installnak megadtam Admin jelszot, akkor azt kesobb a telepitett Windows nem fogadta el. Masodik telepites utan, 1 CPU core, 512MB RAM, 512MB Video RAM mellett gyonyoruen fut, fizikai gepen se lattam szebben es stabilabban futni. Fel ora alatt nem tudtam kinyirni - persze majd tobb ido kell, hogy ezt megerositsem. HotA is kezeli az egeret szepen stabilan, csataban is.

Ennek a vegeredmenye legnagyobb valoszinusege az lesz, hogy torlom a VBox-os ReactOS es Win 10 VM-jeimet es megveszem a trialja vegefele a VMWare Fusiont.

Koszonom mindenkinek az otleteket es a tapasztalatok megoldasat.

tl;dr: VMWare Fusion + Windows XP

Ha ilyen régi, akkor qemu nem játszik vmware helyett?

Egy mai vason a qemu simán hoz full szoftver emulációval egy 200-300 Mhz-es Pentium teljesítményt. Akár linux+wine, akár egy régebbi windows mehet rajta, de a linux talán kompatibilisebb.

Ha D3D kell, akkor ez persze nem opció.

Nekem erre egy régi, dedikált MBP-n van Mohave-val. Ugyanúgy HD+HotA-zom, sőt, csak ezt tolom :D

Néha errorral elszállogat 1-2 óránként, de ezt túlélem.

(Köszi a fenti leírást dszakal, lehet kipróbálom 64bit alatt is.)