win10 HOME-on bitlocker bekapcsolt

Abba a problémába futottam srácom Lenovo c640-es gépen futó win10 home a frissítés után bitlocker recovery key-t kért az induláshoz. Megtaláltam, a ms fiókjában szerencsére, de azzal se volt hajlandó indulni.

Találkoztatok már ilyennel, van valakinek ötlete a megoldásra?

Minden segítséget örömmel fogadok.

Hozzászólások

En arra lennek kivancsi, hogy lehet-e installalni BitLocker-t Windows 10 Home-ra. 

Ez volt nekem is furcsa. MS fórumokon rákeresve tényleg találtam pár bejegyzést, hogy bekapcsolt jellemzően Lenovo gépeken a 2018-as frissítés táján. A srácomnak a mostani 2004-es frissítéssel jött el ez a probléma. Én se értem, ráadásul az MS-t nem lehetett elérni bármilyen segítségre. A 2018-as fórumbejegyzést végigolvasva, csak az adatokat gyűjtötték be de segítséget nem tudtak nyújtani. Mindenki tiszta új telepítés az összes adatának elvesztésével :-(.

Érdemes ellenőrizni a Gépház "Frissítések és biztonság" részén, hogy van-e Eszköztitkosítás menüpont, ahol teljesen bekapcsolható, vagy deaktiválható ez a funkció. Ez megfelelő TPM támogatás esetén újratelepítés után is automatikusan bekapcsolhat, és félig konfigurált állapotban lesz. https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4502379/windows-10-device-encr…

Alapesetben, telepítés után az eszköztitkosítás félig konfigurált állapotban van, ha jól emlékszem, a kulcsot csak a teljes bekapcsolás után menti fel az ms fiókba. A probléma akkor van, ha ebben a félig konfigurált állapotban áll alaphelyzetbe a titkosítás, mivel ekkor a helyreállítási kulcs nem ismert.

Ouch... És ha jól látom végül nem is ők, hanem a szervíz oldotta meg a kérdést egy reinstallal, legalábbis a topiknyitó számára. (Vajon mit értett az egyik mod azon, hogy megvannak az infók az eset "eszakálásához"? (Sic!) Eszkalálódott ez magától is...)

A srácod nagyon rossz lóra tett ezzel. :( Bármekkora klisék is, de attól még igazak, hogy csak az a tiéd, ami a kezedben van, meg, hogy a backup nem opcionális...
Volt már rá precedens, hogy az OneDrive-ot backupnak használó embereknél adott konfignál a rendszer letörölte a fájljaik egy részét.
És nem tudom nem megemlíteni, hogy ismertem egy rendszergarázdát, aki win10/OneDrive kombóval dolgozott, az OneDrive-ba szinkronizálgatta a dolgait és egyszer a Defender és a SmartScreen ellenére valahogy beszopott egy random N+1. féle zsarolóvírust (maga sem tudja, hogy hogy), ami letitkosította az adatait, ami még hagyján lett volna, de ezután a win10 felszinkronizálta a letitkosított adatokat az OneDrive-ra, a zsarolóvírus jelenlétének ellenére.
És valahányszor az ilyenek szóba kerülnek, az ms helyi delegációja legott nekiáll az ms mosdatásának és az áldozat hibáztatásának, had szóljon. Fő "érveik" a WORKSFORME, meg a PEBKAC, meg, hogy az OneDrive nem backup; ami mondjuk lehet, hogy igaz, csak tudnám, hogy akkor az ms miért reklámozza annak...

Én azt nem értem, hogy 2 hónapig mit csináltak. Miért fizetek egy v@l.. pénzt egy termékért, ha az ügyfélszolgálat csak azzal törődik, hogy tőlem vegye le az infót, de semmi segítséget nem ad. Ennél már a linux (ubuntu, mint, stb.) ügyfélszolgálata is jobb és gyorsabb. MS-től tegnap kértem visszahívást és segítséget, azóta semmi.

A felhőbe való mentéssel igazad van, de csak filmjei és kevésbé fontos dolgai vannak ott. Most próbálom rávenni, hogy máshol is tároljon dolgokat.

A lényeges dolgok (munka) jellemzően tresoritban és saját gépeken van megosztva. Legalább 2-3 helyen+ felhő. Ennél jobbat még nem találtam.

Szerkesztve: 2020. 06. 09., k – 11:23

.