vpn konfiguráció

Sziasztok!

Hogyan tudok az pptp   protokollról áttérni a l2tp re?

Hozzászólások

Tényleg ennyire képes ma egy sulinetes rendszergazda? :(

Mer' sulinetes rendszergazda? (lemaradtam róla, amikor említette).

Inkább azt érzem problémának, hogy a kérdéseire instant választ kaphatna, ha a guglinak tenné fel. Helyette inkább minket kérdezget.

Én már találkoztam rosszabbal is, olyannal, akinek sem akarata nem volt a problémát megoldani, se változtatni a dolgokon. De érteni sem értett hozzá. Szart bele az egészbe.

Ő legalább kérdezget. Valahol el kell kezdeni.

Amúgy 8 osztályt kértek legutóbb, amikor néztem, semmi szakmait. De a 120 az simán van 180, ha felsőfokúval megy az ember. A fentiek alól a kivétel én vagyok, mert azért vagyok intézményi, mert meguntam a pistike bt szarakodását a 4 órás bejelentéssel, ami 12 óra meló, meg hasonló okosságokat. Amellett, hogy van fix 8 órás állásom, simán összehozok pár extra melót, amire így marad is idő.

openSUSE Leap 15

Ez a komment amúgy most rohadt hasznos volt. Egyrészt az első oldal találatai totál nem relevánsak, másrészt valószínűleg azért tette fel a kérdést, mert abszolút nem tudja, hogy mit kellene csinálnia. Az biztos jó lesz, ha gugliz valami tutorialt, aminek a felét nem érti, úgy hajtja végre, aztán ki-be mászkál mindenki nála? Nem jobb, ha kérdez?

Ezzel most a HUP közönsége körében valószínűleg kisebbségi véleményt fogalmazok meg, de szerintem felesleges és gusztustalan szokás leszólni a kevésbé hozzáértőt. Ha nem akarsz konstruktív lenni, akkor inkább ne írj semmit, ignoráld.

A kérdezőnek meg: a korábbi topikodban létrehozott kliens PC - Windows Server PPTP VPN-ed helyett szeretnél L2TP/IPSEC-et?

Tekintettel a kérdés feltevésének módjára, úgy tűnt ez a 0ik lépés a kérdés előtt előtt kimaradt. Elnézést ha fájdalmat okozott.

"Egyrészt az első oldal találatai totál nem relevánsak"

:D

"másrészt valószínűleg azért tette fel a kérdést, mert abszolút nem tudja, hogy mit kellene csinálnia"

A jó válaszhoz először szükséges egy jó kérdés.

 Az biztos jó lesz, ha gugliz valami tutorialt, aminek a felét nem érti, úgy hajtja végre, aztán ki-be mászkál mindenki nála? Nem jobb, ha kérdez?

Biztos látványosan öregszem, de felénk úgy nézett ki egy kérdés feltevés, hogy először az ember utánanézett-utána olvasott a témának, próbálkozott (saját ill teszt rendszeren (vö saját gépén)) aztán vette igénybe bárki más (akár kolléga) idejét. Nem azt jelenti, hogy ész nélkül az első google találat alapján kezd el barkácsolni.. De legalább egy némileg pontosabb kérdést meg lehet fogalmazni.

/Én is van, hogy olyasmire adom a fejem amiről totálisan semmi fogalmam sincs, átérzem a kérdező helyzetét.. bár csak saját játszótéren garázdálkodok így.. /

":D"

Akkor most nézd meg légyszíves, hogy mit linkeltél. Az első oldalon általános leírások és a különböző megoldások összehasonlításai vannak. Ezeknek semmi köze az eredeti kérdéshez. Ha már játszod az okostojást, legalább olyan linket adj, ami tényleg arról szól, amiről kérdezett.

"Biztos látványosan öregszem, de felénk úgy nézett ki egy kérdés feltevés, hogy először az ember utánanézett-utána olvasott a témának, próbálkozott (saját ill teszt rendszeren (vö saját gépén)) aztán vette igénybe bárki más (akár kolléga) idejét."

Ha nincs időd rá, nem muszáj ám válaszolni.

 Ha már játszod az okostojást

Jól értem, hogy nálad google 1. oldalnál megáll a tudomány? Facepalm. Ha (esetleg /nem néztem meg,/ de a 2. oldalon lenne a megoldás?)

Másrészt nem a megoldásról szólt, csak egy jó kérdéshez elegendő kulcsszavak értelmének felderítéséhez.

Persze végül sikerült ki totóznotok, hogy mit is akart a szerző, nincs semmi sérülés.

Remélem megvolt a mai napra való helyreigazítási kérelem adagod. Ha ettől jobban érzed magad, máskor meghagyom neked a részletes mindenre kiterjedő válasz lehetőségét :).

De látom neked egy google link fizikai fájdalmat okoz.

Hát első kérdés milyen eszközeid vannak?

rotuter, vpn szerver stb stb.....

A HUP nem stackoverflow és nem Google.

Valóban, pedig előbbinek is indult. Mára politikai acsarkodás, állandó permanens vita helyszíne. Pedig arra ott vannak a megfelelő összeugrasztó diskus komment oldalalak, a HUP az elején SZAKMAI oldalnak indult.

Ha nem tudsz vagy akarsz neki válaszolni, menj a flame-be politizálni.

Muszáj kötekedni? Hajbazert is kiutáltátok, pedig magas szakmai színvonalon ogalmazott meg kritikát, Azóta Raynes is alig ír, pedig ő személyeskedéstől mentesen, szigorúan szakmai alapon vitázott vele. mellesleg nekem is sokat segített.

Még mauzi ugrott be, aki soha senkire sem tett megjegyzést, szigorúan a legmagasabb szakmai színvonalon szólalt meg, ő se ír mostanában.

Nem kötekedés. A technikai kérdés/válaszokra megvannak a specializált oldalak (StackOverflow és a StackExchange hálózat).

A fórum és a HUP szakmai beszélgetésre, információcserére, vitatkozásra, ötletek megbeszélésére való, nem arra, hogy egy hiányosan feltett kérdésre válaszolgassunk, és elvégezzük helyette a munkát (Windows alapú hálózatot épít ki ő éppen valahol).

Szerkesztve: 2020. 05. 27., sze – 10:12

tl;dr

A rovid valasz: megfeleloen bekonfiguralod a kapcsolatot.

/tl;dr

Na akkor kezdjuk az alapoknal:

https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network

 https://www.purevpn.com/blog/difference-between-pptp-and-l2tp-protocols/

Valamint a tobbi: https://www.makeuseof.com/tag/major-vpn-protocols-explained/

Utana lehet folytatni azzal, hogy valojaban mit is szeretnel, meg hogy te akarod magadnak hostolni, vagy jo lesz szolgaltatas is. Az elso ugye ido, a masodik meg penz.

El kell donteni, milyen topologia legyen. Itt ugye nem mindegy mit szeretnel (hint: Point to Point, Point to Site, Site to Site, stb.). Utana ugye meg el lehet donteni, hogy ha valaki/valami felcsatlakozik, akkor minden forgalom azon megy, vagy csak ami a masik oldalon van? (hint: Split tunnel VPN. hint2 )

Ha ez is megvan, akkor ugye meg kell nezni, ki es milyen oprendszeren fogjak hasznalni (lehet ).

Aztan el lehet donteni, hogy celhardver, vagy szoftver.

Ezutan a fenti kovetelmenyek alapjan el lehet kezdeni keresgelni szolgaltatast, hardvert vagy szoftvert.
 

Par pelda: Cisco VPN, OpenVPN, Windows Server beepitett, SoftEther

Elgondolkoztam.

A fentiekben többek által írt "guglizz" és az általad küldött hasznos linkek egyvalamit feltételeznek, ami nekünk alapból megvan: nem okoz gondot az angol informatikai témájú szöveg megértése.

Vajon a felhígult "szakma" és szintén igen nagy szórást mutató HUP olvasók esetében nem nyelvi probléma hozza ezeket a fórumkérdéseket? Bár ma már sokat segít a translate.google.com is a nyelvi akadályok leküzdésében.

Egy másik hátrányon mondjuk nem segít: régen szokás volt alaposabban utánaolvasni, képződni. Ma viszont minimális energiabefektetéssel, megfelelő háttérismeret nélkül akarunk villantani.

Az informatika nyelve mindig is angol volt, nagyon nehéz más nyelvű forrást találni. Én már az oprendszer nyelvét is angolra állítom alapból, mert a magyar fordítások sokszor hiányosak vagy nem egyértelműek, valamint nagyon nehéz rájuk keresni.

Nem tudom hányan használják pl. a kapcsoló (switch), útválasztó (router), hozzáférési pont (Access Point), többportos ismétlő (HUB), és egyéb fordításokat. Szeritem magyar boltokban sem fogsz ilyen szavak alapján semmit megtalálni.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint a telefontöltők (microUSB vs proprietary), hogy ha tölteni akartál, akkor vagy vitted a sajátodat, vagy volt átalakítód, vagy állhattál neki keresgélni, hátha találsz.

Legrosszabb esetben még mindig ott van a google translate, ami vagy segít, vagy csak ront a helyzeten.

 

szerk: a helyzetet nehezíti, hogy elég gyorsan változik a terület, és iszonyat meló lehet naprakészen tartani a fordított szöveget