Chrome Intel UHD620 vaapi

Sziasztok!

Notebook-on Fedora-32, Chrome latest. vaapi rendben, ffmpeg remekül tudja használni.

Chrome-ot beállítottam hw accel-re.

Graphics Feature Status
Canvas: Hardware accelerated
Flash: Hardware accelerated
Flash Stage3D: Hardware accelerated
Flash Stage3D Baseline profile: Hardware accelerated
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Enabled
Out-of-process Rasterization: Disabled
OpenGL: Enabled
Hardware Protected Video Decode: Hardware accelerated
Rasterization: Software only. Hardware acceleration disabled
Skia Renderer: Enabled
Video Decode: Hardware accelerated
Vulkan: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated

chrome://media-internals/ mégis FFMpegVideoDecoder-t mutat. Mi lehet az oka?

Üdv, Gábor

Hozzászólások

OK, kiderült, hogy a chrome-ban nincs hw accel linux-on, nem valós a fenti report :(

Chromium a megoldás.

Ha már böngésző a téma, meg friss Fedora van előtted, kérdeznék egyet:

Sehogy nem tudom rávenni a Firefox-ot linux alatt, hogy betöltse a flash-plugint (időnként jól jönne még).  Az about:addons alatt nincs ott a listában, pedig a gépen fent van (az Opera látja).

Neked megy a flash-plugin Firefox-ban, ott van az about:addons alatt?

Pedig van hardveres videolejátszás. 

Pont nemrég beszéltem erről valakivel. Kiderült, hogy már egy ideje a chrome is úgy van fordítva, hogy engedje. 
Csak intel gpu-k valsz rajta vannak a blacklisten:
https://hup.hu/comment/2420267#comment-2420267

chrome://flags/#ignore-gpu-blacklist

Nekem hd4000-rel, egy 8 éves T430-asban sikerült szépen aktiválni a blacklist felülbírálásával. Persze az vp9-et még nem tud gyorsítani, ezért h264ify-vel youtubozok. Így a fullhd h264 videót tudja hw gyorsítva játszani. Ami leginkább azért kellett nekem, mert 4k kijelzővel használom és prociból skálázva teljes képernyőre már akadt. Így meg kisebb prociterheléssel is elmegy. Bár azért néha a chrome nagyon be tud akadni és enni a procit így is.

Szintén T430-am van egy i5-3320M-el (HD Graphics 4000), de akármit is állítgatok egy 1080p 60fps-es yt videó teljesen kimaxoja a procit (2 mag/4 szál 100%-on). Pedig a chrome://flags szerint van hardveres gyorsítás. 

Mondjuk a desktop gépemnél is ez a helyzet, csak ott a valamivel erősebb proci (i5-4690, HD Graphics 4600) miatt ennyire nem feltűnő, de egy 4K videó már azon is szépen akadozik.

Afene, igazad van. Pedig korábban működött. Amikori kommentet linkeltem akkor mojo volt azt hiszem. A blacklist felülbírálás viszont most is kell hozzá.
Ami feltűnt, hogy a chrome://gpu/  alatt patkolt chromiumban a video acceleration information alatt ott van a h264, míg chrome alatt üres a lista, hiába íírja azt legfelül, hogy Video Decode: Hardware accelerated.
A másik, ami feltűnt, hogy a patkolt chromium alatt nem kell a blacklist sem, alapon megy. 

Hogy 60Hz-et tud-e valóban, az nem biztos. de h264ify nélkül a youtube vp9-et akar használni, amit a hd4000 nem tud. h264-ben meg max fullhd tartalom van youtubon, szóval ha nagyobb felbotnás választható, akkor az vp9 lesz, amit hardveresen nem tud gyorsítani.

Szerk, hát nem tudom, hogy engem tréfál-e meg a memóriám. De elvileg pont ezért kezdtem el használni a h264ify-t, mert sikerül belőni decemberben a hw dekódolást. Proci terhelést is néztem akkoriban, az tuti.
Viszont most downgradeltem chrome-ból a 79.0.3945.88 verzióra, amit akkor használtam és ez most Ubuntu 18.04.4 LTS alatt nem Mojo. Igaz, azóta történt az is, elvileg, hogy 5.3-as kernelre váltottam. De patkolt chromium alatt meg most is megy... szóval én már nem tudom.

Egyébként a végeredmény eléggé fura lett... Most az nvidia alatt megy az X és az Intel 620 vaapi-ját használom a video-decode funkciókra :)

Szerintem a kombináció, hogy a két vezérlőt beletették a notiba, eredetileg pont fordított lehetett :) - nem ártott volna, ha az MX150-es kártya tudna hw decode-ot...