Ubuntu 20.04 hálózati probléma

Fórumok

Feltettem pár vasra tesztelni az új ubuntu-t és az eddig tökéletesen működő hálózati konfigurációm csak részben indul el rajta. Ha boot után kiadom a netplan apply parancsot, akkor befejezi a konfig alkalmazását és feláll az egész hálózat.

Eredetileg 2 fájlba volt a konfig, de egy fájl esetén is hibásan viselkedik.

Felhúzza a bond-ot és a bridge-et, de az ip címeket már nem állítja be hozzájuk, a dns konfig részt betölti.

A hálózati konfig:

### base - bondig ###
network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    net1: {match: {name: enp3s0f0}}
    net2: {match: {name: enp3s0f1}}

  bonds:
    bond0:
      interfaces: [net1, net2]
      parameters:
        mode: active-backup
        primary: net1

### mgmt ###
network:
  version: 2
  renderer: networkd

  bridges:
    br-mgmt:
      interfaces: [bond0]
      addresses:
        - 10.20.1.101/24
        - 2000:1111::101/64
      gateway4: 10.20.1.1
      gateway6: 2000:1111::1
      nameservers:
        search: [valami.info]
        addresses: [9.9.9.9, 1.1.1.1]

Neten nem találtam semmi nyomát változásnak. Továbbra is a networkd a fő hálózatkezelő és a netpaln-nek van a legnagyobb elsőbbsége. A Cloud-init-et jobban előtérbe helyezték, de itt nem hiszem, hogy bekavar.

Valaki tapasztalt hasonló hibát?

 

Update, ismert hiba:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/+bug/1860926

Hozzászólások

A 3 vason kívül kipróbáltam virtualbox-ban is a konfigot és ott végül működött, felhúzta az IP címeket is, tehát ez valami hw vagy hálózat specifikusabb hiba lehet.

Csak részben kapcsolódik ide: https://bugs.launchpad.net/netplan/+bug/1791363
Ami talán releváns lehet belőle (gyanúsan valami silent fail, és nem írja ki, hogy mi a baja):
 

2) Check why netplan apply was silently ignored config and not applied config when my first config above was in use after reboot. Maybe add error checking

Az a yaml-fetisiszta barom, aki ezt a netplan nevű izét kitalálta, az menjen gyorsan oda, ahova gondolom - egy sereg feljazott tripperes hím rinocérosz kíséretében... Volt szerencsém nekem is a fentihez hasonló "deménemmegy" szíváshoz... Ja, ha meg valahol elrontod a whitespace-ek számát, akkor előfordulhat, hogy a lan-ra tervezett ip-t egy gyakorlatilag kumma szó nélkül felhúzza a lo-ra, a 127.0.0.1 mellé.
Remélem, a buguntu-vonalon kívül nem fertőz meg másokat...

nalunk nehany gepen van par egzotikus network/interface, ezert puppetbe bekerul hogy netplan le, ifupdown fel (majd kesobb systemd-networkd-re valtunk, de egyelore nincs gond). van eleg osz hajszalam, nemkell tobb :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nekem egy ilyen yaml-s konfig sokkal jobban átlátható mint a régi volt. Az más, hogy még bugos a rendszer (sajnos), de összességében ez egy nagy előrelépés az ifupdown-hoz képest.

Ez lényegében egy interfész a systemd-networkd-hez, ami service szinten kezeli a hálózatot, így sokkal jobban kezelhető és monitorizálható.

A yaml-t pedig jobb megszokni, mert már egy ideje terjed...

Hát akkor nézegesd... Aztán ha valami nem megy, találd meg, hogy hol hiányzik egy space, vagy épp hol van benne egy elgépelés - ahelyett, hogy interfészenként egy név=érték párosokat tartalmazó fájlt kellene maszírozni. Ez utóbbi valahogy természetesebb.
Ja, és az, hogy a systemd-networkd beállításait mivel, hogyan, milyen forrásból piszkálod, az irreleváns - a yaml nem emberi fogyasztásra, pláne nem emberi matatásra szánt formátum.

A régiben, ha elgépelted mondjuk az eth0 helyett eth00-t írtál, akkor nemjött föl az interfész, és ennyi volt. Ennél a yaml-ös baromságnál meg ha ugyanez történik, akkor mondjuk a lo interfészre fogja felrángatni az eth0-ra szánt címet - szintén teljesen kussban. Ja, és az is funny, hogy van egy (legalább egy) yaml fájl, ami(k)ből csinál egy másik (n+1.) yaml-t, hogy aztán azt megetesse a systemd hálózaért felelős részével.

Nálam ugyan nem hálózati hiba van, hanem több minden más és az is igaz, hogy én 18.04 ről frissítettem még pár hete, amikor még épp fagyasztgatták a 20.04-et. Azóta úgy indul a Latitude, hogy a bejelentkező képernyő a jelszó beírása után általában lefagy, nem reagál többet a billentyűzetre és az egérrel se lehet érvényesíteni a belépést. Persze a CTRL+ALT+F1 el enged váltani és ott utána lightdm restart néha megoldja a gondot. Ezután jön a kettes számú szívás, nincs hang. Belépés után célszerű várnom legalább egy percet mielőtt kiadom a "sudo alsa force-reload" parancsot, ami előkaparja a "nem létező" hangkártyát, ami mégis létezik. A többi dolog látszólag rendben van.