Mac tulajdonos csere

Fórumok

Adott két mac egy pici cégnél amiket megörököltek az új kollegák, profilt is kaptak, viszont a gond az, hogy a frissítésekhez mindenképpen az eredeti user Apple ID-ja szükséges. Hiába készítek neki újat és jelentkezem be vele, azzal csak új alkalmazást tudok beszerezni, a meglevőeket és a rendszert nem tudom frissíteni. Amihez nem nagyon van kedvem az a teljes reset, főleg a mostani helyzetben.

Hogyan lehet leválasztani az eredeti usert a gépről, aki először beállította és átregisztrálni máshoz?

Köszönöm!

Hozzászólások

A regi felhasznalo profilt letoroltetek? A regi felhasznalo kijelentkezett az iCloudbol? A regi felhasznalo alltal a storebol es mashonnan telepitett alkalmazasokat letoroltetek? Ha igen, akkor ezek utan mennie kellene a frissitesnek. 

Esetlegesen egy teljesen tiszta telepítés megoldható?

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 13:13

Bootolaskor Command+Option+R , disk utility-vel lemez formazasa majd install macOS (Internet recovery)

Ha az elozo munkatars kiadja a ket parancs egyiket, az minimum egy PTK-s karteritesi ugy. Ha nem vitte el, csupan netto geciseg lenne az exkollegatol.

De internet recovery (cmd+option+r) menni fog bekapcsolt filevault eseten is, 20 perc utan ott a friss macOS-szel a rendszer, nem erdemes massal szarakodni.

Viszont a laptop igy orokre hozza lesz drotozva az adott appleID-hoz, kesobb normalisan eladni sem lehet, stb.

Ugyhogy a kerdezo jobb ha azt a problemat is megoldja kesobb (felteve ha fennall es nem csak az appstore-hoz volt hasznalva az az appleID).

[szerk.]

Megtortent eset: volt kollega sajat laptopjat elloptak (mikor tortent mar akkor nem volt a cegnel), belepett az icloud-ba es mivel nem volt biztos benne melyik az adott laptop (ketto volt) igy mindkettot lockolta. Ekkor derult ki, hogy a regi ceges laptopjat nem fuggetlenitette az appleID-tol, akinel jelenleg volt az meg csak nezett a zarolt laptopra. Termeszetesen gond nelkul feloldotta keresre, de ha nincs kontakt akkor nem ilyen egyszeru.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 13:22

Ceges gepekre nem jo otlet a user appleID-jat hasznalni, ilyenek miatt. Nem ismerem a gepek beallitasait, de lehet, hogy azok a volt kollegak akar tavolrol le is torolhetik barmelyik mac-et amikor kedvuk tartja vagy lezarhatjak (koddal). Szerintem keresd meg oket, deaktivaltasd a beallitott appleID-t, jelentkezzenek ki (ahogy az elottem szolo mondta) es en ezek utan egy teljes reinstall-t is csinalnek, csak azert, hogy biztos ne legyen semmi maradek (pl. johet meglepeteskent kesobb egy beallitott EFI jelszo = BIOS jelszo).

Ezek utan mindket laptop-ra ceges appleID (akar laptoponkent kulonbozo) aminek te tudod a jelszavat. Mac management-re pedig JAMF (mas termekeket is nezz meg, en ezt ismerem csak, nem biztos, hogy jelenleg is a legjobb es lehet 2 mac-hez tulzas is).

Ha nem tudod oket elerni nem vagyok biztos benne, hogy a gepeket le lehet valasztani az appleID-tol (de beallitas fuggo).

 

[szerk.]:

Ha kizarolag az app frissites erdekel, akkor lepj ki a jelenlegi appleID-val, torold le a programokat amik nem frissulnek, lepj be a tieddel es toltsd le oket. Termeszetesen ha ezen nem ingyenesek akkor ujra ki kell oket fizetni es a fent emlitett tobbi dolog attol meg fennallhat (tavoli torles?)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 13:16

Ha az eredeti appleid-t szeretnéd leválasztani, majd ugyanarra a gépre (*mindent ugyanúgy hagyva*) bejelentkezni egy meglévő másikkal, akkor az nem fog menni - de minimum nem nagy értelmét látom. Bebaszna ha odaadnám a gépemet/telefonomat valakinek, majd simán hozzáadná az ő id-ját és azon vinné a kontaktjaimat meg mindent.

De ha mégis próbálnád, akkor böngészőben icloud login-> beállítások -> felül id kezelés -> apple id (immár domainnel együtt megadva akkor is ha icloud dom) login -> elérhetőség -> hozzáadás. De itt olyan címet adj meg szerintem, ami még nincs icloudba regisztrálva, fixme, majd ha okés egy új bejelentkezéssel is akkor töröld az eredetit, fixme. De ezekkel elég óvatosan bánnék, szóval a kiléptetés majd reset nekem gyorsabbnak tűnik. Ami kell az új accon lehúzod a storeból, 5 perc alatt végigkattintgatod aztán eltökölhet akár egy óráig is, nem?

Nah mindegy, annyira nem értem a felvetést, de ha mégis próbálod ott az útja fentebb. Az *eredeti* telefonszám amúgy megvan, hogy a tokent kiküldje rá az appleid.apple.com-ról a default kétfaktoros azonosítás miatt?

De ha félreértem akkor javíts.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hogyan lehet leválasztani az eredeti usert a gépről, aki először beállította és átregisztrálni máshoz?

Meg kell hivni az exkollegat megy kavera, es megkerni, hogy unlockolja.

Köszönöm a tanácsokat és javaslatokat, holnap meg fogom nézni amint hozzáférhetek a géphez.