[MEGOLDVA] HDMI külső monitor -> packet loss ~90%

Fórumok

Érdekes hibával szembesültem ma reggel. Ha HDMI -n egy külső monitort teszek a laptopra, akkor a wifi -s kapcsolat szinte teljesen meghal (network unreachable, ~90% packet loss pinggel). Amint kihúzom hibátlan, ha visszadugom, megint rossz.

 

Sosem szoktam HDMI-n monitort felrakni, ezért nem tűnt fel ez a hiba eddig.

 

Manjaro Linux legfrissebb, linux54 kernelcsomag, HP Zbook G3 latest BIOS-al, Intel GPU tiltva, csak nvidia megy, bináris 440-es driver. Valami ötlet? :) Ha lesz időm nézegetek logokat.

Update: az 5.5-ös kernelre frissítés sem segített, viszont kiderült hogy ha más felbontást választok a monitoron akkor simán rendben van minden. Illetve ha másik gépbe dugom a monitort, akkof felbontástól függetlenül rendben van. Azaz adott felbontáson, az adott laptopba ha dugom akkor szakad, ha más felbontáson vagy másik gépbe, akkor nem.

Update #2: azóta másik WiFi AP-m és vélhetően más channelem van (auton volt mindkettő, itt alig van pár AP, így nem számít), és megjavult a dolog. Tehát a HDMI aljzat és a monitor között valami sugárzott pont azon a frekvencián, amin éppen ment a WiFim. Érdekes.

Hozzászólások

Akkor is, ha csak a HDMI kábel van a gépbe dugva, monitorba meg nem? Vagy ni van akkor, ha össze van dugva minden, de ki van kapcsolva a monitor?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kifejtenéd bővebben az esetleges összefüggést a jelenséggel kapcsolatban?

Nem egészen ilyen problémáim vannak, mint a kérdezőnek. Viszont mióta HDMI-n csak külső monitorral használom a notimat, olyan mintha meg kergülne néha a rendszer. Meglepően magas válaszidők lapra frissítéskor, 4-5 megnyitott lapnál fél óra 1 óra után a proci fullon teker és nagyon nehezen tudom kikapcsolni a gépet.

Memória van bőven ilyenkor, ssd-n van a rendszer, swap is van bőven.

Az az érdekes, hogy ezt körűlbelül a HDMI-s monitor használat óta tapasztalom és csak random jön elő.

Wifi-vel kapcsolódok a netre, dróttal nem tudom kipróbálni.

Amire én gondoltam, az nem software-es természetű, így a nagy CPU időre nem is válasz. Az volt a sejtésem, hogy megváltozhat a mikrohullámú jel sugárzási karakterisztikája, egyfajta antennaként viselkedhet a HDMI kábel, ami szerencsétlen esetben okozhat vételi problémákat itt is, a másik oldalon is.

Más vonatkozásban a HDMI-vel rácsatlakoztatott monitor felbontása lehet nagyobb, mint a saját LVDS, ráadásul mindkét monitor megy, az meg őrült nagy adatmennyiség mozgatása valós időben, amitől már liheg a processzor, ha picike notebook-ról van szó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

próbálj felbontást váltani, ha megjavul, rf interferencia :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ethernet over HDMI esetleg? (Tipp csak)

Nezz ra, hogy a bedugas utan a rendszer nem probal-e automatikusan felhuzni egy plusz halozati interface-t.

Kicsi a valoszinusege, de ki tudja. A monitornak is tamogatnia kellene, hogy ez legyen...

Ahogy írtam, ugyanazon az asztalon egy másik (Windows) gépbe dugva minden hibátlan. Az is WiFi-zik ugyanazon az AP-n ugyanúgy 2,4Ghz -en, csak az egy Windows-os gép. Szóval a kábel és a monitor valószínűleg hibátlan, meg a notebook HDMI aljzata is vélhetően az. Az elmúlt ~4 évben használtam mondjuk 10-12 alkalommal, mindig rendben volt, csak az sok-sok kernel release (és vélhetően sw bug) -al korábban volt :)

Ennyit bírtam a logokból összeszedni:

[29475.347131] iwlwifi 0000:02:00.0: Microcode SW error detected.  Restarting 0x2000000.
[29475.347375] iwlwifi 0000:02:00.0: Start IWL Error Log Dump:

Azaz a bedugás pillanatában az iwlwifi firmware-re reloadol (de nem csak reloadol egyszeri alkalommal, hanem utána ~90%ban működésképtelen is).

Melyik kernelt használod? Az Intel programozóit szélütés érhette, mert az i915-ös video driver-t is használhatatlanná hekkelték, meg az iwlwifi-vel is ezt tették az utóbbi időben. Az 5.5.13-ban javult a helyzet már, az 5.6.0-ban iwlwifi-t megint elszúrták, állítólag 5.6.1-ben javítva lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Használj jó minőségű, árnyékolt HDMI kábelt.

Nálam az asztali gépnél voltak problémák, ha a mobiltelefon a gép néhány méteres körzetében volt. GeForce kártyával pár másodperce elment a kép, Radeon-al fagyásig jutott. Kihajítottam a szar kábelt, és vettem normálisat, azóta nincs semmi gond.

Én akkor találkoztam ilyesmi hibával amikor nem volt föld. Nem kettősszigetelésű csoda volt, hanem …

Egy próbát megér, multival mérd ki jó e. Ja meg jó minőségű HDMI kábel :)