Budapesti Kommün

Fórumok

Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester bevezette: mostantól rendeleti úton irányítják a fővárost, ami azt jelenti, hogy akár hetekig-hónapokig nem fog tanácskozni a fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete.

Khm... lehet rettegni ettől is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 24., k - 16:56

Tekintsünk most attól el, hogy ez -  ha jól értem - egyelőre egy lehetőség, illetve a fidesz vészhelyzete teszi lehetővé, illetve már 2 fideszes polgármester vissza is élt vele. És tekintsünk el ettől is, mert nem ez a lényeg: "a fővárosi önkormányzat számos más településsel ellentétben mindaddig, amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és Karácsony Gergely főpolgármester ezek ismeretében hozza meg döntéseit"

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy

 1. szerinted miért tart az ellenzék attól és tartanak attól sokan, hogy Viktor visszaél a hatalmával?
 2. szerinted lesz-e ilyen Karácsony esetében?  Ha igen, miért, ha nem vagy kisebb hatás lesz, akkor miért?
  (és ha lehet tekintsünk el attól, hogy az adónkból fizetett propaganda média erre persze hergelni fogja az embereket)

 

Azért kérdezem ezt, mert feltételezem, hogy ez motivált téged a topic nyitásában és szeretném megérteni a gondolkozásmódodat.

Bocs, ez most Karácsonyos topik. Karácsony Gergely egyszemélyben elfogadhatja Budapest költségvetését. Karácsony Gergely egyszemélyi döntési jogköre nincs időben korlátozva. Nincs időben korlátozva a kihirdetett klímavészhelyzet sem. Most ez képzi az elemzés tárgyát. Nem összehasonlítunk meg ilyesmi, pure: Karácsony Gergő.

Én azt értem, hogy orbáni teljhatalom az rossz és felesleges és a karácsonyi az jó és szükséges, de nem biztos, hogy mindenki érti. El kéne magyarázni nekik.

> Sol omnibus lucet.

"El kéne magyarázni nekik."

 

Már két fideszes polgármester is volt, aki visszaélt a hatalmával, a fidesz rendszeresen visszaél a hatalmával, az ellenzéket és a sajtót valamint a neki nem tetsző véleményeket nem veszi figyelembe, a nem általa pénzelt sajtót ellenségként kezeli, egyáltalán, aki nem ért vele egyet azt ellenségként kezeli, több száz milliárdot költ propagandára, a választási rendszert a saját képére alakítja, az egyházakat kutyába viszi le és lekenyerezi, minden szakmai kérdésből politikai ügyet csinál és az emberek jelentős része szerint támogatja a korrupciót és a haveri kört, az állam működését és a pénzosztást titokban igyekszik tartani.

 

Nos, akkor most jöhet a te válaszod:

 

 1. szerinted miért tart az ellenzék attól és tartanak attól sokan, hogy Viktor visszaél a hatalmával?
 2. szerinted lesz-e ilyen Karácsony esetében?  Ha igen, miért, ha nem vagy kisebb hatás lesz, akkor miért?
  (és ha lehet tekintsünk el attól, hogy az adónkból fizetett propaganda média erre persze hergelni fogja az embereket)

"Addig tart, amíg a kormány azt nem mondja, hogy vége a veszélyhelyzetnek. Nem addig tart, amíg KG úgy gondolja, hogy veszélyhelyzet van." by blr

 

te egyébként troll vagy? úgy értem, hogy szeretnél értelmesen is vitázni vagy inkább hagyjuk? Persze azt is el tudom képzelni, hogy nem érted a helyzetet de akkor kérdezz inkább.

Na most te azt hiszed, hogyha megismétled a kollégád szavait, akkor érdemben válaszoltál. Hát nem... Te beszélsz trollkodásról, aki tucatszám nyitja a köpködős topikokat? Ez vicces.

 

Látom Karácsony iránt feltétlen a bizalom..., mert ő egy szent, akinek nem hajlik maga felé a keze. Jól van Mr150iq, csak ezt akartam tudni. Elmentek a fenébe...

> Sol omnibus lucet.

ezek az állítások igazak Karácsonyra? Ha nem vagy nem teljesen, akkor szerintem ez lehet az oka, zárhatod a topicot :-)

 

"Már két vele egy pártban lévő  polgármester is volt, aki visszaélt a hatalmával, a pártja rendszeresen visszaél a hatalmával, az ellenzéket és a sajtót valamint a neki nem tetsző véleményeket nem veszi figyelembe, a nem általa pénzelt sajtót ellenségként kezeli, egyáltalán, aki nem ért vele egyet azt ellenségként kezeli, több száz milliárdot költ propagandára, a választási rendszert a saját képére alakítja, az egyházakat kutyába viszi le és lekenyerezi, minden szakmai kérdésből politikai ügyet csinál és az emberek jelentős része szerint támogatja a korrupciót és a haveri kört, az önkormányzata működését és a pénzosztást titokban igyekszik tartani."

Mi az, hogy nincs időben korlátozva? Addig tart, amíg a kormány azt nem mondja, hogy vége a veszélyhelyzetnek. Nem addig tart, amíg KG úgy gondolja, hogy veszélyhelyzet van.

Ja, most nézem, hogy a klímavészhelyzettel is problémád van. Azt nem KG rendelte el, hanem a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag szavazta meg.

Ez a különbség, de nem biztos, hogy megérted.

"Karácsony Gergely egyszemélyben elfogadhatja Budapest költségvetését."
Elt ezzel a lehetoseggel?

"Karácsony Gergely egyszemélyi döntési jogköre nincs időben korlátozva."
De van, amennyiben veszelyhelyzet van: "Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja."

"Nincs időben korlátozva a kihirdetett klímavészhelyzet sem."
Ez milyen plussz jogkoroket biztosit Karacsonynak? 

"Én azt értem, hogy orbáni teljhatalom az rossz és felesleges és a karácsonyi az jó és szükséges, de nem biztos, hogy mindenki érti."
Ilyet ki, mikor es hol mondott amugy? 

Ugyan nem engem kérdeztél.

1. Mert paranoiások, nincs más üzenetük, így legalább beszélnek valamiről, még ha hülyeség is.
2. Nem lesz, mert a Semjén által benyújtott törvényjavaslat gátat szab ennek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem lesz, mert a Semjén által benyújtott törvényjavaslat gátat szab ennek."
amit aztán kiradíroztak, a maradék meg előttük van.

vajon azt tudjuk-e, melyik oldal kezdte ezzel szopatni a másikat...? de mindegy is. rugózzatok ezen a szaron, csak ne kelljen konstruktív javaslattal/érvekkel/véleménnyel előállni.

Szerkesztve: 2020. 03. 24., k - 17:03

.

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze - 08:54

Kis önzéssel és cinizmussal: hagy válasszam mán ki, hogy én mitől rettegjek.

1) Az, hogy egy polgármester a SAJÁT városában rendeleti úton "kormányoz" és 1 személyben dönt, nehezen hasonlítható össze (mármint lehetséges gyakorlati következményeit tekintve) azzal, hogy az ország miniszterelnöke/kormánya kap hasonló felhatalmazást az EGÉSZ ország, MINDEN ember fölött.

2) "Enyhe" ordas csúsztatás a kettőt összehasonlítani, mivel a polgármestereknek továbbra is be kell tartani minden magasabb szintű jogszabályt, tehát ilyen értelemben továbbra is korlátozva vannak a jog által*, míg a FIDESZ által áhított teljhatalomnak gyakorlatilag** semmi kontrollja nem lenne.

* Amely jogszabályokkal - sokévi szorgos munkával - sikerült is a tényleges önkormányzatiság minden szükséges feltételét kinyírni.

** Elvileg tán Magyarország Alaptörvénye meg az Alkotmánybíróság(uk), de ezt a két gránitsziklát inkább hagyjuk.

Karácsony Gergely, aki a veszélyhelyzetben teljhatalommal irányítja a fővárost, a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés összehívása nélkül kinevezte a Vígszínház igazgatójának Rudolf Pétert. 

Karácsony a Facebookon jelentette be, hogy Eszenyi Enikő visszalépése után nem ír ki új pályázatot, annak ellenére sem, hogy Eszenyin kívül a másik két jelölt nem kapta meg a szakmai bizottságban a többséget.

Karácsony döntése értelmében 2021. december 31-ig lesz igazgató Rudolf Péter.

> Sol omnibus lucet.

annak ellenére sem, hogy Eszenyin kívül a másik két jelölt nem kapta meg a szakmai bizottságban a többséget

https://hvg.hu/kultura/20200310_Eszenyit_tamogatja_a_szakmai_bizottsag

Ha Rudolf Péter mellett négyen, ellene hárman szavaztak, akkor azt minek nevezzük, ha nem többségnek?

Egyébként három pályázatból a „nyertes” visszalépett, a másodikat is csak megbízott igazgatónak jelölték ki. Mit lett volna a jobb döntés, ami még a te érzékeny lelkednek is megfelel?

(1) Te kis Sargentini bizottság. kevered a szezon a fazonnal.

1. Miért is?

2. A nem szavazott, annak nincs véleménye, nem tudjuk, ezért irreleváns. Egyébként mire kötelezi a közgyűlést a szakmai bizottság szavazása, hogy ez ennyire számít szerinted?

(2) Új pályázat kiírása.

És addig ki lesz az igazgató? Csak nem a megbíznak valakit?

Namost arra ki sem térek, hogy a vészhelyzeti intézkedéseket csak a vészhelyzettel kapcsolatban lehet hozni.

 

Gondolatkísérlet: van egy pályázat, pályáznak hárman.

akit_blr_szeret, mészároslörinc és outsider. akit_blr_szeret az kap 11 szavazatot, mészároslőrinc 4-et és outsider 3-at. Miután a szavazás lezajlott, akit_blr_szeret visszavonja a pályázatát. Ezekután a bizottság helyett Orbán Viktor odaadja a melót mészároslőrincnek.

 

Ezek szerint, ez rendben van. Ezt most megjegyeztük, egyszer még érvként jó lesz.

> Sol omnibus lucet.

Amíg a szakmai döntés az eredménye, addig rendben van. Egyébként Rudolf Péter továbbra is csak megbízott igazgató. Valakit meg kellett bízni, vagy szerinted nem?

Mellesleg nem érdekel, ki a Vígszínház igazgatója. Mind Eszenyit, mind Rudolfot kiváló színésznek és rendezőnek tartom, de színházigazgatói képességeiket nem tudom megítélni, mivel nem értek a színházhoz mint szakmához semmilyen szinten. (Tegyük hozzá, hogy egyébként pont az abszolút nem támogatott Csányi János az, aki közismerten bizonyított már mint színházigazgató.)

Namost arra ki sem térek, hogy a vészhelyzeti intézkedéseket csak a vészhelyzettel kapcsolatban lehet hozni.

Namost arra ki sem térek, hogy szokás szerint ez a vélt törvényi állításod sem igaz, de hogy ne kelljen végtelen kommentsorozatot indítani a „linket” → „guglizz” stílusoddal, inkább beidézem én, hiszen mindössze egyetlen bekezdésben van az egész szabályozva: 

2011. évi CXXVIII. törvény (a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról) 46. § (4):

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

"Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti."

 

És mégis állást foglalt...  Mókás.

> Sol omnibus lucet.

Erősen látszik, hogy mennyire a járványügyi helyzetre fókuszálnak az egyszemélyi döntések.

 

A szerdai döntések tehát:

 • a főpolgármester határozott a szociális intézmények, átmeneti otthonok térítési díjáról. Az intézményre lebontott, részletes térítési díjtáblázat ide kattintva elérhető.
 • béremelés jön fővárosi rendészeknek. A főváros plusz 196 millió forintot fordít 280 (FÖRI kötelékébe tartozó) rendész havi 25000 forintos szolgálati pótlékára, valamint további 150 fő 200000 forint éves ruhapénzt, és 25000 forint havi egészségpénztári hozzájárulást kap.
 • a főváros biztosít a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft munkavállalóinak béremelésére plusz 126 millió forintot, egyben elfogadja a cég üzleti tervét.
 • bevezetik a Budapest pótlékot a fővárosi kulturális, köznevelési és szociálpolitikai intézményeknél, ennek idei összköltsége 2,8 milliárd forint.
 • a főpolgármester jóváhagyta és megköti több fővárosi intézménnyel az idei finanszírozási megállapodást és közszolgáltatási szerződést. (Többek között a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Szikla Múzeummal, vagy a Budapest Filmmel.)
 • a főpolgármester jóváhagyta és megköti az Európai Beruházási Bankkal kötött hitelkeret-megállapodások módosítását (a lehívási határidő 2020 december 29-re módosul)
 • megindítják a közbeszerzési eljárást a Pünkösdfürdő u és Aranyhegyi-patak közötti árvízvédelmi mű megvalósíthatósági tanulmányára (ez beruházás a korábban tervezett Római-parti mobilgát alternatívája lehet)
 • a Barát-patak árvízvédelmi fejlesztését a főváros átadja az Országos Vízügyi Igazgatóságnak, így az állami finanszírozású projekt lesz

> Sol omnibus lucet.

Az index szerint igen: https://index.hu/belfold/2020/03/25/megtartotta_uleset_az_egyfos_fovaro…

"A szerdai döntések előtt egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a közgyűlés független tagjaival"

 

Ahogy látom, meditor is pont ezt a cikket olvasta és másolta ide, de bizonyára ez a fontos részlet (ami az egésznek a lényege), elkerülte a figyelmét.

Szeretem, mikor egy teljhatalommal rendelkező - opsz, most épp nem, de hát akkor miért is nem hívja össze gyorsan a közgyűlést? - hatékonyan tapsol este 8-kor a gáton küzdők lelki üdvéért. Annál már csak az fontosabb, hogy a díszkivilágítás színét megváltoztassák fehérre. A fehér szín különösen alkalmas a koronavírus ellen. Kár, hogy a klímavészhelyzetet nehéz kommunikálni vele, mert ne felejtsük el: a klímavészhelyzet még érvényben van!

"A koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletére péntektől fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd - jelentette be a főpolgármester Facebookon.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy a Lánchíd "apró gesztusként" péntektől az orvosok, ápolók köpenyének színét viseli. A fehér "egy újrakezdés lehetősége is, egy olyan világé, ahol azokat az embereket, akik életeket mentenek, a baj elmúltán is jobban meg fogjuk becsülni" - tette hozzá az MTI szerint."

> Sol omnibus lucet.

A szombati menetrendet úgy sikerült bevezetni, hogy a csak hétvégén járó járatok minden nap közlekednek, mint az amúgy is értelmetlen, de máskor munkanapokon legalább nem közlekedő belvárosi City-troli vagy a Normafáig hosszabbított 212-es. Eközben a munkanapokon a munkába járást segítő 85E, 98E, 101B, 122-es, 282E, 284E stb., azaz épp a kórházak, ipari negyedek dolgozóit szállító járatok egyáltalán nem járnak, pont ezeket állították le.

Az állam által megrendelt elővárosi kék buszjáratokon (melyek a BKK szervezésébe tartoznak, de menetrendjükről már a minisztérium dönt 2017, az agglomerációs járatok átvétele óta) nem követték el ezt a hibát: a Volánbusz a legritkább, de munkanapokra kitalált, máskor december végén a két ünnep között alkalmazott menetrendet vezette be. Ez lett volna a helyes lépés a budapesti helyi közlekedésben is - és ismét megmutatja, miért kellene regionális logikában együtt tervezni Budapest és környéke menetrendjeit.

> Sol omnibus lucet.

A BKK a fővárosi közösségi közlekedésben ma reggel tapasztaltak alapján április 2-től, csütörtöktől gyakoribb járatindulást biztosít számos vonalon. A járatsűrítés célja, hogy egyetlen vonalon se legyen nagyobb a járművek kihasználtsága a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazott 30 százaléknál, azaz az utasok tartani tudják a megfelelő távolságot egymástól.

vagy otthon maradnak a valogukon...?

szép amikor meghozzáértitek a menetrendkészítést, de tényleg. szombati menetrenddel több busz közlekedik naffaluba', mint bármelyik megyeszékhelyen munkanapokon.
nem utsó sorban a szombati menetrendben ugyanúgy el tudsz tiplizni melóba a hivatáscélú járatokkal (mert azok közlekednek ugyanúgy, mint munkanapokon), a többin meg 80%-ban nyuggerek és egyéb ingyenutazók leledzenek. ( <- vidéki tapasztalatok, e naffalu se lehet nagyobb különbség)

értem, de állítólag azért van a menetrend, hogy tudd, melyik megállóba cc mikor érkezik a busz/troli/villamos/repülő/hajó. naffaluba' 5-10 percenként vannak (vagy voltak) járatok / menetvonal. ha ebből elvesznek kettőt, a többivel még lehet számolni. 20 perccel korábban kell kint lenni hogy elérd? na és?

eljutottunk idáig úgy, hogy a népszerű melósjáratokról nem tudjuk, mennyi ment óránként békeidőben, s mennyi ment addig, amíg ez a bili ki nem borult, meg ezzel szemben mennyire volna igénye most az utazóközönségnek...

a közszolgáltatást működtető melósok részére meg a tuladjonos/üzemeltető charter-t is indíthatna. éppenséggel van hadrafogható 50 busz a tarsolyomban. ez budapestnek nem segítség, mert vidékről van szó.

Mint egy falat kenyér, úgy kell ez járvány idején:

Pályázatot írtak ki Budapest grafikai arculatának továbbfejlesztésére

A pályázatra főként szakirányú művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók, illetve a tervezőgrafikát hivatásszerűen folytató szakemberek jelentkezését várják.

Nyílt pályázatot hirdetett Budapest meglévő grafikai arculatának továbbfejlesztésére, illetve kiegészítésére a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA). A pályázatra főként szakirányú művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók, illetve a tervezőgrafikát hivatásszerűen folytató szakemberek jelentkezését várják – közölte a BVA csütörtökön az MTI-vel.

Budapestnek néhány évvel ezelőtt készült új arculata – emlékeztet a kiírás –, a pályázatnak ezért nem célja annak teljes lecserélése, inkább továbbfejlesztése, hogy frissebb, a digitális világra jobban alkalmazható, sokféle funkcióhoz jól illeszkedő, rugalmasan alkalmazható vizuális rendszer jöjjön létre. A pályázatra ezért a jelenleg érvényes színeket és formákat alapul vevő koncepciókat várnak.

Mivel a Fővárosi Önkormányzat több tucat saját céggel rendelkezik, a kiíró célja, hogy létrejöjjön egy a városhoz köthető ernyődizájn. A BVA egy moduláris dizájnkészlet bevezetését tervezi, amelynek segítségével a főváros tulajdonában álló cégek és kommunikációs felületek olyan arculatot kapnak, amelyről azonnal felismerhető, hogy budapesti kötődésű entitásokról van szó, ám a színek és formák variálhatósága lehetőséget ad az egyes cégeknek saját, egyéni arculatra. Így a különböző szervezetek megjelenése egymásra reflektál majd, koherens módon támogatva a közös fővárosi brandet - fogalmazza meg a pályázók feladatát a kiíró. A pályázat benyújtásának határideje április 28.; egy pályázó több alternatív tervet is beküldhet, külön-külön dokumentumban.

A beadott, érvényes koncepciókat május 5-ig értékeli a szakmai zsűri, melynek tagjai Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika tanszékének vezetője, Bérczi Linda, a Budapest Art Week alapítója, Gellért Emese, a MEMO Communications kreatívja, Pál Zsombor, a Kreatív magazin főszerkesztője, Faix Csaba, a BVA és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes. A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunka nettó 850 ezer forint díjazásban részesül.

> Sol omnibus lucet.

Lefoglaljak magukat az otthon ulo emberek, es nem a rendorseget terhelik fegyverviselesi engedelykerelem spammelesevel. Problem?

Inkabb azt mondd meg, hogy a Varosliget projektetnek muszaj volt most adni a pofont? Rajzpalyazat necces, de az epitkezes mehet? Itt lakom mellette parszaz meterrel, engem jobban erdekel, azzal mi van. :)

az nem lehet, hogy kormányzati mintára ő is válogat, mely sajtótermékkel foglalkozik...? én ezt gondolom. meg azt is, hogy ilyenért mindegyik menjen bátran a halál faszára, mert büntetni ezzel senkit nem tudnak (ha csak magát a sajtóterméket nem), viszont számtalan ellentétet szül az országban.

Kérem megértését annak tekintetében, hogy a folyamatosan sürgősséggel jelentkező járványügyi teendőink olyan feszített ütemű munkavégzést tesznek szükségessé, amely mellett az egyes szervek és személyek külön tájékoztatására vonatkozó igényeinek teljesítése már a rendeltetésszerű működést veszélyeztetné.

Nincs több kérdés. Amit Karácsonyék csinálnak egy veszélyes gerillaművelet. Ha megjön egy teszteredmény, akkor honnan lehet tudni, hogy az eredmény hiteles-e? El tudod képzelni, hogy egy műszaki vizsgát megcsinál a szomszéd, mert szerzett valahonnan egy hibajelkiolvasót?

> Sol omnibus lucet.

A bejelentett öt fertőzött eredménye akkreditált laborból származó eredmény.

A többi viszont nem akkreditált helyen készült teszt, és vélhetően ezért nincsenek válaszok a Mandiner kérdéseire. A Mandiner az öt fertőzött kapcsán legyen szíves, tegye fel kérdését az operatív törzs sajtótájékoztatóján, más meg ne érdekelje, hiszen ha a nem akkreditált eredményekről is szeretne tudni, az „egy veszélyes gerillaművelet”.

Mi ellen kellene érvelni?

Szerk.: Ja, érvelj te: Az úszóknak úgy látszik jár kérésre az akkreditált állami labor, így érdekelne: az egészségügyi és szociális dolgozóknak miért nem? Ha ezek után a „munkáltató” megcsinálja, az tényleg maga az armageddon? Tényleg még mindig a kibaszott élsport fontosabb?

Gondolom ez a magánlabor olcsóért vette a teszteket. A moszadnál most jóárasítva beszerezhető. Az megvan, hogy abban az öregotthonban is teszteltek kariGeriék, amelyben látogatási tilalom van és amelyben ennek ellenére 5 fertőzöttet találtak, miközben a kiszolgáló személyzet fertőzésmentes?

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2020. 04. 04., szo - 11:16

-

?Most ez a szakértelem teljes hiánya, vagy szabotázs? Amúgy ugyanebben a fővárosi fenntartású intézményben hónapok óta rüh járvány van. No komment.

Lényege: a XVII. kerületben, a Pesti úton található Idősek Otthona nem adott tájékoztatást a kiemelt sürgősségi ellátást végző kórháznak és más egészségügyi intézményeknek arról, hogy az idősotthonban koronavírus-fertőzés harapózott el. Holott az idősotthonból folyamatosan kerülnek be a kórházba más, sürgős egészségügyi problémákkal bentlakók. A kiemelt sürgősségi ellátó intézményben péntek reggel is fogadtak egy idősotthonból küldött pácienst. Az ő esetében sem szólt a fővárosi intézmény a kórháznak arról, hogy a beteg koronavírusos. A sürgősségi kórház érintett egészségügyi alkalmazottja érzékeltette, elképesztő az idősotthon eljárása, hiszen az onnan hozzájuk küldött lakó a mentőstől kezdve mintegy húsz kollégájával érintkezett szorosan, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vírus a betegek útján bejusson az egészségügyi intézménybe. Az idősotthon tájékoztatásának hiányában

a kórház csak péntek kora este egy hozzátartozójától értesült arról, hogy koronavírus-járvány van a Pesti úti intézményben.

> Sol omnibus lucet.

Keresési feladat: keressük meg ezt a hírt az indexm a 444 vagy a 24.hu oldalán, vagy valamelyik tényektől független újságíró facebook oldalán. sok szerencsét!

::

A Pesti úti idősek otthonában 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje.

A Pesti úti idősek otthonában 53 ápoltnak és 12 ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje – írja az ATV. Nagy számban folynak az otthonban a mintavételek – mondta el az ügyben Müller Cecília. Pénteken Karácsony Gergely főpolgármester arról számolt be, hogy azt nem lehet tudni, maga a vírus hogyan került az idősotthonba, hiszen az intézményben látogatási tilalom van, és a dolgozók közül senkinek nem volt tünete.

> Sol omnibus lucet.

https://24.hu/belfold/2020/04/07/muller-cecilia-egyre-nagyobb-veszelybe…

A Pesti úti idősek otthona a legnagyobb létszámú ilyen intézmény Budapesten. Az utolsó adatok alapján 53 ápoltnak lett pozitív a tesztje és 12 ápolónak. A vizsgálatok még tartanak, mivel sokan élnek és dolgoznak itt, ez tovább fog tartani.

https://index.hu/gazdasag/2020/04/07/operativ_torzs_kedd_tajekoztato_pa…

A Pesti úti idősotthonban 53 ápolt és 12 ápoló koronavírusos, és még mindig nem fejeződtek be teljesen a vizsgálatok a főváros legnagyobb létszámú szociális intézményében, mert olyan nagy létszámban kell tesztelni, fogalmazott a tisztifőorvos.

A 444-en egyelőre ennyi van:

https://444.hu/2020/04/03/a-pesti-uti-idosek-otthona-5-lakojat-koronavi…

A Pesti Úti Idősek Otthona 18 lakóját koronavírus-fertőzés gyanújával szállították kórházba

Eközben 2 héttel azután hogy a szegedi rektor koronavírusosan visszatérve síelésből operált:

Rovó László az elmúlt 1 hónapban:

- origo, 888, vadhajtasok: nincs találat

- hiradó, ps:  A legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte orvosi munkáját Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora 

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs - 12:53

"Az elmúlt percekben jutott tudomásomra, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában az éjszaka végzett laborvizsgálatok alapján, már több mint száz fertőzöttet tartanak nyilván” – mondta el az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs napi tájékoztatójának keretében elmondta, munkatársai most is a helyszínen vannak és végzik a szűrővizsgálatokat. "Olyan nagy létszámú az intézmény, hogy a szűrővizsgálatokat sem lehetett egy lépésben elvégezni” – tette hozzá. 

"A népegészségügyi szakemberek jelenleg is azokat a hiányosságokat tárják fel, amelyek megszüntetése révén van esélyünk a folyamat megállításában, a tovaterjedés megakadályozásában” – fogalmazott. „Magam is elfogok látogatni a helyszínre, mert szükségesnek tartom ellenőrizni az ott folyó intenzív munkát, ami megakadályozza a járvány terjedését"

> Sol omnibus lucet.