[KV] "nem okoz immunitast" - hagyjatok mar ra ezt a hoaxot!

Ami tortent: valaki aki annak idejen Japanban elkapta a koronavirust, X nap negativ teszt utan ujra pozitiv lett. Ennyi tortent. Semmi mas.

Ujsagirok:

Elso ujsag: aggaszto a helyzet. Van, aki ujra pozitiv

Masodik ujsag elsore hivatkozva: ugy nez ki nem okoz immunitast az, hogy valaki mar atesett a koronaviruson

Ezutan:

Ami meg tortent: volt egy nem agyonpeerreview-zott kutatas, ami kevesnek talalta az atesett user antitest szamat par het mulva. (ami lofaszt sem jelent)

Ujsagirok erre es a masodik ujsag cikkere hivatkozva: "ugy nez ki tenyleg nem okoz immunitast".

Ami tenyleg baj:

aki atesett rajta, az valoszinuleg tenyleg tudja terjeszteni, ha masodjara is elkapja (ez boven 50% folotti valoszinuseg)

Ami nagyon nem valoszinu, megis sokan ugy irnak meg az ertelmes userek kozul is, mintha teny lenne:

"nem okoz immunitast" - ami azt sejteti, hogy egy beteg akar ketszer is eljuthat fel even belul a Covid-19 miatt az intenzivosztalyra. A valoszinusege ennek 0.001% alatt van.

Miert nem valoszinu?

Azert, mert

1 - szembekop mindent amit a genetikarol es az evoluciorol tudunk. De kb annyira, mintha kreacionista lennel.

2 - meg eltero torzsek ellen is ved korabbi fertozottseg, lasd gyogyszeriparunk egyik leghatekonyabb termeket, a vedooltasokat

3 - tobb egymastol fuggetlen ceg kutatja honapok ota hogy letezhet-e vakcina. Szerintetek ennyi ido alatt nem kellett volna mar rajonniuk, hogy meg ugyanaz a torzs sem okoz immunitast, nemhogy egy genetikailag legyengitett valtozat? Elso dolognak kellett volna lennie, hogy ez a fenti - eros valoszinuseggel hamis - allitas kiderul, es azzal meg is allhatott volna a kutatas.

Ne higyjetek mar el minden hulyeseget a medianak. Tenyleg bele fog rokkanni a legtobb europai orszag egeszsegugye a tudogondozasba, de ettol meg nem kell attol felni, hogy nem leszel immunis, hogy "lesz egy erosebb torzs" (<1%), vagy hogy "visszater, mikor legyengulsz", ha mar benned van, mint egy herpesz (<0.1%).

Persze ha ezutan is hoaxok tartalmatol akarsz felni, szived joga.

Hozzászólások

A SARS-1 esetében:

Of 369 SARS survivors, 233 (63.1%) participated in the study (mean period of time after SARS, 41.3 months). Over 40% of the respondents had active psychiatric illnesses, 40.3% reported a chronic fatigue problem, and 27.1% met the modified 1994 Centers for Disease Control and Prevention criteria for chronic fatigue syndrome.

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/415378

Nyilván ez nem jelenti, hogy itt is ugyanez fog történni, de elég sok hasonlóság van a két vírus között, ezért is kapta a SARS-COV-2 nevet...

Az "elso" SARS-nal sokkal nagyobb arany produkalt egyaltalan tuneteket, es sokkal tobb ember is halt bele, sokkal jobb allapotban levo immunrendszer eseten is.

A SARS-COV-2 nevet meg azert kapta a COVID-19 elott, mert volt a hires kinai "SARS is back" poszt a helyi social mediaban. Nem feltetlen jelenti azt, hogy sok mas dolog is ugyanaz, persze sokminden ijesztoen ismeretlen.

Ami kozos: koronavirus, tudogyulladas

Lehet, hogy tényleg nincs közös pont, mindenesetre a vírus neve továbbra is SARS-COV-2. A COVID-19 pedig a vírus által okozott betegség. (mint HIV vírus és AIDS betegség)

https://hu.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2

A vírusok taxonómiájáért felelős nemzetközi bizottság (International Committee on Taxonomy of Viruses, ICTV) koronavírust vizsgáló csoportja (CSG) megállapította, hogy az eredetileg 2019-nCoV ideiglenes névre keresztelt vírus a SARS-CoV testvére ezért ennek a SARS-CoV-2 nevet adták. Egy tanulmány megállapította, hogy az új koronavírus tüskefehérjéjének nagyobb kötődési affinitása van az emberi ACE2 receptorhoz, emiatt a SARS-CoV-2 sokkal fertőzőbb, mint a SARS-CoV

Ja hát igen, az újságírók szeretnek magukra úgy hivatkozni, mint valami fene fontos dolog, ami nélkül a világ is összedőlne, mert nélkülük bárki bármilyen disznóságot megtehet, aztán amikor valaki felhívja a figyelmüket arra, hogy fasságot írnak, akkor meg jön a "ja bocs, újságíró vagyok, nem kell, hogy értsek hozzá".

Jelen állás szerint nem okoz ÀLLANDÒ immunitást. Azaz rövid távon okoz, de mint az influenza, hosszú távon már nem.

a másik, hogy attól még, hogy te pöffeszkedő stílusban leírsz valamit, az nem jelenti azt, hogy igaz is. 

A kedvetekert fejlodtem kicsit, es en adok forrast, ha mar nektek nem szokott menni:

"However, according to Dr Stephen Gluckman, an infectious diseases physician at Penn Medicine and the medical director of Penn Global Medicine, who spoke to the outlet, it seems likely that having the disease once results in immunity in most individuals - as is seen with other coronaviruses."

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-immunity-reinfection-get-covid-19-twice-sick-spread-relapse-a9400691.html

"A kedvetekert fejlodtem kicsit, es en adok forrast, ha mar nektek nem szokott menni:"

Azt hittem, ez a te blogod, és te írod.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

2 - meg eltero torzsek ellen is ved korabbi fertozottseg, lasd gyogyszeriparunk egyik leghatekonyabb termeket, a vedooltasokat.

A hülyék. Az influenza elleni védőoltás minden évben tartalmaz 2A és egy B törzset. Ezeket a WHO határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve. Így gyakorlatilag minden szezonban újra kell gondolni, mely törzsek okozhatnak megbetegedéseket. 

Lazán kapcsolódik egy kis jó hír: úgy néz ki, hogy a szülés közben nem terjed át a vírus a csecsemőre. Persze még csak néhány esetet vizsgáltak, reméljük nem fog változni a következtetés.