fish shell

sudo apt install fish

chsh -s /usr/bin/fish

fish

echo "ajánlom figyelmetekbe"

Hozzászólások

Jó a szintaktikai színezése és nekem nagyon hatékony az automatikus kiegészítése; jobbra nyíllal lehet választani amit felajánl.

A kiegészítésnél úgy is fel tud ajánlani múltbeli parancsot, ha nem csak az első pár karaktert gépelted be, hanem a közepéből valahonnét, és ekkor felfelé nyilat nyomva hozza ezen találatokat is.

A többiekhez még azt tenném hozzá, hogy egészen jó themek vannak, amik fancy powerlineos kimenetbe tesznek bele normálisan egy csomó mindent automatán, pl git branchet, hogy le vagy-e maradva, python venvet, pipát meg xet az utolsó return value alapján, lassabb parancsoknál futás timeot, ilyesmiket. Én a budspencert használom, de van egy csomó.

Illetve nagy királyság még a beéptett 'd', ami könyvtár historyban hagy ugrálni választással, meg a bookmarkok, ahol meg el tudod tenni a favorit mappákat, és tök hasnonlóan működik (megmarkolod a könyvátrat, aztán ott lesz az 'm' kimenetében, beírod, hogy 8, és ott vagy.)

Én szeretem a suggestionjait, amiket valamennyire tanul, meg a tabtabját, amiben lehet nyilakkal is közlekedni. 

Igazából semmi olyat nem tud, amit egy rendesen belakott bash vagy pláne egy zsh ne tudna, de kicsit olyan érzésem van, mint amit vagy 15 éve az ubuntu tudott, hogy ez kb ugyan az, mint a debian, csak nem kell három napig konfolni, hogy kézreáljon.

"A kiegészítésnél úgy is fel tud ajánlani múltbeli parancsot, ha nem csak az első pár karaktert gépelted be, hanem a közepéből valahonnét, és ekkor felfelé nyilat nyomva hozza ezen találatokat is."

 

Ha valaki hasonlóra vágyik Windows alatt javasolom a Ditto-t

https://sourceforge.net/p/ditto-cp/wiki/Getting%20Started//

Ctrl+0 ra tettem a magyar kiosztáson, szóval bal kézzel könnyen előhívható.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Egyszer olasz kollégámmal vitatkoztam, szerinte minden hal, ami a tengerben van. Legyen az polip, kagyló, rák, delfin, cápa, akármi. Pedig az olasz tengeri nép.

Az angol is shellfish-nek nevezi a kagylót és rákot, szóval ezek szerintük is halak. Bocs az offért.

Anno használtam, egész jó, "de..." Ctrl+W itt elérési út esetén nem a teljes argumentumot törli, hanem az elérési út utolsó tagját, ami az esetek egy részében nagyon hasznos, amikor viszont nem az, akkor kifejezetten zavaró. Másik, hogy itt nem találtam a Bash noclobber-beállításához hasonlót, ami miatt vesztettem már adatot, ezért is nem használok már fisht.

Ctrl+W nekem ugyanúgy működik mint bash alatt.

Ha óvnod kell magadat noclobber-rel, akkor ennél sokkal több dolgot le kell tiltanod. Szerintem nem ez a jó megközelítés, ugyanis ezzel tele leszel állandóan megerősítésekkel. Inkább a gyorsaság és kényelem óránkénti snapshot-ok mellett, nekem btrfs csinálja snapper-rel. Ez nem csak > ellen véd.

Ctrl+W nekem ugyanúgy működik mint bash alatt.

Lehet, hogy beállításfüggő; anno az akkori terjesztésben, amelyikben használtam (Debian?), elérési utak esetén alapból szeletelte őket.

 

akkor ennél sokkal több dolgot le kell tiltanod.

Mire gondolsz? Nekem a noclobber e tekintetben elég, és elég lett volna akkor, amikor nem volt. (És igen, jobban oda kéne figyelnem, backup meg ilyenek, de a noclobber akkor is hasznos, és nem fogom csak azért nem használni, hogy "fegyelmezzem" magam. =) )

 

szerk.: Butaságot mondtam, a noclobber nem védett volna meg, "csak" esélyt adott volna hogy időben felismerjem egy hosszú parancsban vétett hibámat.

Linux Mint 19.3, fish 2.7.1. Most próbáltam, és a Ctrl+W még mindig elemenként törli az elérési utat (meg a fájlnevet is a végéről, ha van). Akkor gondolom, ez beállítás kérdése(?).

Na, jó, megnéztem, ez alapból így van:

Control+W moves the previous path component (everything up to the previous "/", ":" or "@") to the killring.

Aki zsh-rol valtana fish-re, az milyen zsh feature-t fog majd hianyolni?

Telepítettem, nagyon tetszik. Köszönöm!

Szerkesztve: 2020. 02. 25., k – 18:19

Hmm, tetszetos...koszi

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2020. 03. 08., v – 13:40

-