Létrehozta a kormány a Budapest Fejlesztési Központot, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Fórumok

Létrehozta a kormány a Budapest Fejlesztési Központot, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Végre! Én a Vitézyt nagyon értelmes figurának tartom. A Facebook oldalán nagyon jó írásokat tett közzé eddig is, csak kár hogy az utóbbi években a közlekedési múzeumba száműzték. Most reméljük a gyakorlatban is meg tudja valósítani az ötleteit.

Pl. a legutóbbi ötlet, mely szerint a teljes elővárosi és agglomerációs közlekedést egységesen kéne kezelni a budapesti tömegközlekedéssel, hogy ne kelljen háromféle jegyet, bérletet venni, és az ingázók ne autóval jöjjenek be Budapestre, hanem legyen normális tömegközlekedés, ami kiszolgálja őket.

Karácsony Gergely - 44 éves

Vitézy Dávid - 34 éves

vs.

Tarlós István - 71 éves

 

Nagyon ráfért már Budapestre a fiatalítás. Én úgy látom, hogy a Vitézy túl jó szakember volt Tarlósnak, meg ugye a Vitézy autómentes, zöld Budapest koncepciója szembe ment a Tarlós autóközpontú, vasbeton Budapest koncepciójával.

Vitézyről írja a Wikipédia: 

Vitézyt gyermekkora óta érdekli a közlekedés, így szakterülete egyben hobbija is. Másik kedvenc időtöltése a fotózás, korábban saját tömegközlekedéssel kapcsolatos fotóit is publikálta. Emellett utazásra is szívesen szán időt, számos alkalommal itt is tömegközlekedéssel kapcsolatos tudását fejleszti.

Erre lenne szükség, hogy normális szakemberek kerüljenek pozícióba, pártállástól függetlenül. Ugyebár Vitézy még a Tarlós alatt kezdte a pályafutását, most pedig Karácsonnyal fog együtt dolgozni, és úgy látom, ezzel nincsen problémája Karácsonynak. Ez lenne a normális hozzáállás, hogy ne pártkatonák üljenek mindenhol, hanem értelmes szakemberek. Hajrá!

Hozzászólások

És még a Karácsonyt is meghívták a köztévébe. Szerencsére publikusan, így nem tudja letagadni.

trey @ gépház

Jaaajj :D

Képesek voltak behívni 3 hónappal a megválasztása után, miután cikkeztek róla, hogy nem hívják be? :) És még ő a hibás :D Szép. Korábban meg egy SMS-ben hívták valami random (fotó?)kiállítás témában az M5-be (tehát nem az M1-be, és nem politikai témában) és most ezt hántorgatják fel neki, hogy dehát már hívták korábban is csak nem ment. Tipikus. Bezzeg a futóbolondokból lett önjelölt biztonságpolitikai szakértőket, mint a spöttle meg a felföldi naponta 5x szerepeltetik, hogy paráztassák a népet, de egy elsöprő többséggel megválasztott ellenzéki főpolgármester az sajnos eddig nem fért bele.

Mondjuk a mostani szereplésben sem volt sok köszönet, mert a betanított droid a műsor első felében azon volt képes fapofával lovagolni, hogy Karácsony miért nem biciklivel érkezett :D Az egész M1 egy vicc. Az egész nem olyan, mint egy köztv, hanem olyan, mint mondjuk 2007-ben volt a HírTV. Lehet megint fikázni, de egy közTV-nek nem ez lenne a dolga. 

 

Még most sem esett le nekik, hogy ők nyerték meg Karácsonynak a polgármesteri széket, pont ezzel a beteg hozzáállásukkal.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Fürjes Balázs államtitkár szerint vállalhatatlan volt az M1 interjúja Karácsony Gergellyel:

https://twitter.com/BalazsFurjes/status/1219911769981890561

"Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú. Több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé"

Vajon mikor törlik? :) 
 

Elment a Tarlós, és már visszajöhet a fiatal titán? Vagy kimérte a közvélemény kutató, hogy a srác facebook bejegyzéseinek nagyobb az értelmiség körében a tetszése, mint mondjuk x másik FIDESZ-esé együttvéve? Nekem mindegy, részemről értelmes, könnyen érthető gondolatmeneteket láttam tőle, és elég nagy szakmai elhivatottságot, úgyhogy hajrá.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

az értelmiség körében a tetszése, mint mondjuk x másik FIDESZ-esé

Mindig örömmel nézem az ilyen megnyilvánulásokat, főleg annak fényében, amikor Győrben pl. éppen egy fideszes kardiológus főorvos professzor indul a választáson néhány nímanddal szemben. Minden bizonnyal, csak földtúró parasztok fognak rá szavazni ;)

trey @ gépház

Sikerült belemagyaráznod valamit abba, amit én nem írtam le. Egyrészt kérdőjelesen írtam le mindent, a lényeg az volt, hogy nekem mindegy, és nem valószínű, hogy valaha is megtudjuk, mi volt a háttérben. Másrészt az, hogy van EGY ember akit példaként felhoztam, hogy népszerűbb lehet mint pár másik FIDESZ-es az értelmiség körében, nem jelenti azt hogy MINDEN fidesz-re szavazó nem értelmiségi, nem vágom hogy hogy sikerült ezt kilogikáznod belőle. Illetve de, de szerintem ennél összetettebb szinten beszélgessünk, ne jussunk már el 2 komment alatt oda, hogy az anyázás szintjén szidjuk a másik tehenét.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Engedd el! Értékeljük mi Karácsony első 100 napját!

 • Ingyenessé teszi a tömegközlekedést az álláskeresők számára: január 1-től ingyenes, erről döntött a Fővárosi Közgyűlés.
 • Addig nem lesz stadionberuházás, amíg nincs minden kerületben egy CT-berendezés: megegyezett a kormánnyal a szükséges 50 milliárdról, cserébe hozzájárul az atlétikai vb-hez.
 • Liget-projekt: a jelenlegi épületek befejezése, új épület már nem épül. A kormány elfogadta, hogy új épület nem lesz a Városligetben.
 • A fővárosi cégeknél betiltja a túlóratörvény alkalmazását: novemberben megszavazta a közgyűlés.
 • Kihirdeti a klímavészhelyzetet: a Fővárosi Közgyűlés kihirdette.
 • Bevezeti a budapesti főkertész tisztséget, elindítja Budapest zöldítési programját (kinevezte Bardóczi Sándort, aki elindította a programot).
 • szigorú átláthatóság: elkezdik feldolgozni az elmúlt öt év minden szerződését, és ezeket nyilvánosságra hozzák, jogi elemzés alá vetik, ha találnak elítélendő vagy bűncselekményre utaló jelenséget, akkor ezeket kivizsgálják: elkezdődött, elszórtan, pl a Főkert esetében már találkozni lehetett vele
 • ingyenessé teszi a tömegközlekedést a tizennégy éven aluliak számára: a díjmentesség bevezetéséhez jogszabály-módosításra van szükség, kezdeményezték a kormánynál
 • minden évben legalább 20 ezer forint fűtési támogatást ad a nyugdíjasoknak és a rászoruló családoknak: tavaly ilyen nem volt, az idei fűtési szezonra tervezik
 • 36500 forintra csökken az éves bérlet ára: nem csökkent, egy darabig még nem is fog
 • fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében: nem indult még, de a várólisták megszüntetésére szerzett évi kétmilliárdot a kormánytól
 • esélyegyenlőségi irodát hoz majd létre, a nők és a férfiak bére egyenlő lesz a budapesti cégeknél: nem tudni ilyen irodáról egyelőre
 • létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig: ezt természetesen nem is lehet ennyi idő alatt
 • minden Budapesten születő gyerek kap egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent: az első három hónapban nem tudni ilyenről
 • új park Észak-Csepelre és Ferencvárosba: kialakítani nem is lehet ilyen hamar, de megegyezés született a csepeli parkerdőről a kormánnyal
 • a Főpolgármesteri Hivatal épületét megújítják, a képviselői parkolót megnyitják, parkot terveznek benne: ez a főkertészi interjú szerint 2-3 év múlva kezdődhet, addig is többször alkalmilag megnyitják, nemrég jégpálya volt itt
 • bevezeti a Tiborcz-adót: ennek értelmében az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatják: nem vezette be
 • a budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emeli: nem emelte, de három hónap alatt nem is lehet
 • lakásügyi ombudsmant nevez ki: nem tudni róla, hogy kinevezte volna
 • a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítják: nem igazították, de ez is inkább hosszú távú ígéret
 • változás a Ferihegy zaj- és légszennyezésével kapcsolatban: „rövid, közép és hosszú távon” keresik a megoldást: még keresik.
 • az első perctől kezdve kivonja az autókat hétvégente a rakpartról, hosszú távon pedig visszaadná azt a gyalogosoknak és kerékpárosoknak: még nem vonták ki, de a főkertész bejelentette, hogy nyári hétvégéken megteszik 
 • egységes parkolási koncepció, a kerületekkel átbeszélve: nem készült ilyen, de ez túl nagy falat három hónapra

https://index.hu/belfold/2020/01/21/karacsony_elso_szaz_napja/

trey @ gépház

Politikai erdekeltsegeket felreteve, 6,5 beteljesult igeret a 23-bol nem feltetlenul rossz ennyi ido alatt, eleg sok van meg hatra a ciklusbol. Az igeretek nagy resze megcsinalhatatlan 100 nap alatt, pl. megtervezni es kivitelezni bizonyos varosrendezesi projekteket, amik eleg jelentos epitkezesekkel jarnak, szerintem ez kb. termeszetes.

Van egy-ket eleg far fetched, pl. a rakpart kerdes. Ugye kurva nagy baj, hogy Budapesten a 2*2 darab savon megy az egesz eszak-del autos kozelekedes, ugyanis a masodik legjobb legrovidebb ut rogton egy 40+ kilometeres kerulo. (M0) Ezt a ketszer ket savot nyilvan nem lehet 100 napon belul odaadni a gyalogosoknak, az bullshit. Lehetne viszont azon gondolkodni, hogy hogy oldjuk meg az alap problemat, aztan hadd uljenek ki a gyalogosok a rakpartra hetvegente, mit banom en.

Budapest azert nem tul jovoallo modon lett megtervezve anno, es most ezzel politikai oldaltol fuggetlenul nagyon nehez barmit kezdeni. Az, hogy egy Szentendre-Erd tavolsag csucsidoben ket ora az egy vicc. Errol nem a Tarloskaracsony tehet, viszont igenis oda kene allni valakinek, es nagy dolgokat igerni, amibol hatha egy kicsi megvalosul es egy icipicit kevesbe lesz szopas Budapesten lakni.

szerk: amugy meg politikusoktol igereteket szamon kerni felesleges, szerintem a 6.5/23=28% siman elfer a kozepmezonyben, es soha senkinek nem lesz 50%-nal tobb

De nekem alapvetően tetszik ez a lista, lehetne hasonló más politikusokkal (pártokkal) is, szerintem jó irány, átlátható, egyszerű.

Rémlik valami weboldal ami így listázta a politikusok igéreteit és azok teljesülését, de talán az nem volt magyar...

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Az első az inkább sárga, mert a sárgával együtt ígérete. A klímavészhelyzet kihirdetése egy vicc, intézkedések nélkül. A túlóratörvény szintén, nem tudom hány embert érintett hátrányosan, pedig azt hirdette a baloldal, ha bevezetik, "mindmeghalunk". Azóta nagy a kuss. A "minden kerületbe CT" ezek szerint megoldotta/megoldja a CT-várólisták problémát. Ha nem, akkor min is segített?

Mit is intézett akkor?

trey @ gépház

En pl. a varosliget kozvetlen kozeleben lakom. Partpolitikatol fuggetlenul elleneztem a Liget projektet, mert ugy szerettem a ligetet, ahogy most van. Lehet, hogy valamilyen szempontrendszer szerint jobb lett volna atepiteni, de szubjektiv szempontok szerint en nem orultem volna neki. Ne epulet legyen a varosligetben, hanem fu, fa, meg emberek. Egesz Budapesten alig van nagyobb zoldterulet, ne arra a nehany helyre epitsunk mar muzeumot vagy mit.

Vagy a stadionok. Tegyuk felre a "hurrdurr szazezer lelegeztetogep" szoveget, az bullshit; Budapestnek viszont egyszeruen nincs szuksege tobb stadionra. Nem kell tobb. Igy is van boven. Nincs aki jatsszon bennuk, vagy aki nezze a meccseket. A Puskast pozitivan konyvelem el, mert egy orszagnak hadd legyen mar 1 db reprezentativ stadionja. Oke. De nem kell tobb tucat masik, mert egyszeruen nincs annyi botlabu geci, amennyit fel tud szivni a sok penztemeto stadion. Akkor mar igen, vegyenek belole CT-t, vagy lelegeztetogepet, vagy zsirkretat a gyerkeknek, az mar mindegy.

Mégsem állok neki, hogy ezekre egy fillért se költsenek.

Ilyet en sem mondtam, csak annyit, hogy most nem kell egy darabig ujat epiteni, mert van boven, most keszult el a hiperszuper (no sarcasm intended) nemzeti stadion. Szinhaz is legyen, meg stadion is, de ne vegtelen mennyisegu, hanem amennyire igeny van. Foleg, hogy ha mar kulfoldrol kell importalni a botlabuakat, mert itthon nincs eleg (jo).

Nem ismerem annyira Budapestet, hogy erre konkret utcanevet tudnek mondani, de ket iranyban gondolkodnek

 • kell-e valoban egy nagy komplexum, vagy lehet ezeket a teljesen fuggetlen egysegeket kulon kezelni?
 • lehet-e kevesbe kozponti teruleten epitkezni, cserebe mondjuk egy metrovonal mellett?

En egy fele-ketharmada eredmennyel elegedett lennek a ciklus vegere, sajnos minden politikus listajan van teljesithetetlen igeret. Itt pl a parkolas, amit szerintem Pesten csak ugy lehetne rendezni, hogy mindenkit, akinek valaha is volt uzletresze barmelyik keruletben mukodo parkolasi cegben, azonnal, targyalas nelkul lesittelnenk.

Mivel ez nem tortenik meg, ezert orokre szopni fogjuk a faszt, barmit iger Tarlos/Karacsony/Orban/Gyurcsany.

Nagyon komoly eredmény#1: Liget project leállítása :: egy nemzetközileg is elismert jelentős, kiemelt beruházást meszelnek el.

Nagyon komoly eredmény#2: álláskeresők ingyenes utaztatása.

Nagyon komoly eredmény#3: túlóratörvény betiltása.

Nagyon komoly eredemény #4: klímavészhelyzet kihirdetése.

Nagyon ko9moly eredmény#5: CT minden kerületbe (Ki fogja üzemeltetni? Honnan lesz rá TBkeret?)

 

Csupa-csupa álintézkedés

> Sol omnibus lucet.

Nagyon komoly eredmény#1: Liget project leállítása :: egy nemzetközileg is elismert jelentős, kiemelt beruházást meszelnek el.

Engem oszinten nem erdekel, hogy valami kulfoldi kibic nemzetkozileg elismeri a projektet. Ami erdekel, hogy a Ligetbe most jo kimenni, setalni, kutyazni, csajozni, sorozni, stb. Nem hianyzik onnan sem a betonrengeteg, sem a muzeumnegyed, sem a turista. Nem azert, mert a muzeumok vagy a turistak rossz dolgok lennenek, hanem mert nagyon keves zoldterulet van a kornyeken (ertsd kb. Budapesten), ahove ki lehetne menni. Epitsenek muzeumot es gigaprojektet oda, ahova valo - nem a projekttel van bajom, hanem a helyszinnel.

Nagykanizsarol persze nem faj peticiot inditani, hogy mentsek meg a projektet, meg kulfoldrol sem faj a helyiek faszaval verni a csalant, de bocsanat, mint helyi lakos (1-200 meter seta), nekem a hatam kozepere sem hianyzott a dolog.

Hülyeség, semmit nem tudott teljesíteni, megírta az Origo. Ráadásul beismerte, hogy nem is biciklizik nulla fok alatt. 
"nyugodtan mondhatjuk: gyakorlatilag semmit nem tudott teljesíteni."
https://www.origo.hu/itthon/20200122-karacsony-mtvanak-aott-interjuja-ujabb-bizonyitek-az-inkompetenciajara.html
Hülye ballib fazon, inkompetens, alkalmatlan. Biciklizni sem tud rendesen, szerintem legyorsulnám könnyen. Szemüveges is. Biztos Weihnachtsról van magyarosítva.
Diktatúrát sem akar, hát milyen ember ez?
"az interjúban legalább háromszor hivatkozott arra, hogy nem ő döntött így, hanem a közgyűlés"

Bauer körömszaggató már ekézi Vitézyt.

> Sol omnibus lucet.

Vitézyt fogják még ekézni, ha tényleg komolyan gondolja, hogy rendbeteszi Budapest közlekedését, akkor rengeteg népszerűtlen intézkedés lesz itt, síró autósok meg miegymás... 

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Értem, tehát pártkatona (Gyurcsány legnagyobb felszopója)  azért nem problémás, mert van más is a bizottságban. Jól értem?

Mit szólsz ehhez:

Vágó nem látta a rozsdás metrókat – állítják a BKV-s források

Budapest — Füllentésen kapták Vágó Istvánt a BKV-sok – értesült a Blikk.

A kvízmesterből lett politikus fotókat tett ki Facebook-oldalára a rozsdásodó felújított orosz metrókocsikról, azt állítva, hogy ő maga a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságának másik két tagjával felkereste a rozsdás metrókocsikat.

„A látvány szívszorító” – írja Vágó, ám a Blikk BKV-s dolgozóktól úgy tudja, hogy a kvízmester – bármennyire is szeretné azt a látszatot kelteni – nem járt abban a műhelyben, ahol szétszerelték a rozsdarágta új orosz metrót. Így csak más valaki által készített képek miatt szorulhatott össze a kvízmester szíve.

BKV-s forrásaink szerint Vágó saját magát buktatta le a felügyelőbizottsági tagtársaival készült közös fotóval. A kép, amelyen két társával van, az Örs vezér téri járműjavító bejáratánál készült. Van benne valami, csak épp orosz metró nincs. Az Örsön ugyanis az Alstomokat tárolják, a 3-ason járó orosz metrók egyik rozsdás padlójú példányát a Kőér utcai telepen szerelték szét. BKV-s forrásaink szerint utóbbi a BKV üzeme, ott pedig Vágó nem felügyelőbizottsági tag, így oda nincs bejárása.

Vágó István a kérdéseinket személyes támadásnak vette, szerinte fontosabb, hogy rozsdásodnak a metrókocsik

trey @ gépház

Kétlem hogy hogy az általad vélt Gyurcsányhoz fűződő kapcsolata fontos lenne, elvégre te is szakmai részt emelted ki.

Mérnökként, és az átlagnál műveltebb emberként rendelkezhet olyan skillekkel, amik hasznosak lehetnek a bizottság munkájában. Ezt ők bizonyára jobban meg tudják ítélni mint te vagy én, az ellenkezője legalábbis még nem bizonyosodott be.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Egyfelől akkor szerkesztetted bele, amikor már írtam a választ, de csak pattogj ezen is nyugodtan.

Másfelől "értesült a Blikk." - Eddig volt értelme olvasni. Még jó hogy Te nem vagy hajlandó 444-es linket megnyitni, ne vicceljünk már.... Elég szelektíven értelmezed a forráskritika fogalmát.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Jah, megkeresték Vágót, hogy kommentálja, de nem cáfolta, hanem

Vágó István a kérdéseinket személyes támadásnak vette, szerinte fontosabb, hogy rozsdásodnak a metrókocsik

De fuss, menekülj! Nehogy azt kelljen mondani, hogy alkalmatlan az ember a feladatra!

Balliberális oldalon is vércikinek tartják Vágó István kinevezését

De ha már 444-et említettél:

Még a 444 is meghökkent Karácsony Gergelyék húzásán

És akkor a 444 cikke az ejtőernyősökről:

Nyomul a holdudvar: Vágó István és Vásárhelyi Mária is gyorsan beleül egy-egy fővárosi cég felügyelőbizottságába

trey @ gépház

Nem figyelem mindig, miket szerkesztgetsz utólag, ezért ezúton elnézést kérek.

Gyors átfutásra újszülöttek helyett régóta élő, lelégző, a múltban már máshol is megforduló emberek kerültek pozíciókba, ami egyesek számára valóban megdöbbentő lehet, de ebben így magában nem látok problémát (az, hogy vélt vagy valós közük van/volt Gyurcsányhoz különösebben nem lényeges, mondom úgy, hogy személy szerint is utálom mint a szart).

A minősítgetésekre nem látom értelmét reagálni, mindenkinek lehet magánvéleménye.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Csak szakmailag bizonyára igen, de magasabb pozícióknál a személyes bizalom is fontos a megbízó és a kinevezett között, ezért  nyilván nem Linkedinen fognak ultimate szakembert vadászni.

Ezen paraméterek alapján ezeket a lehetőséget látom:

- vagy ő tűnt abszolút a legjobb választásnak

- vagy volt(ak) jobb(ak), aki(k)re máshol nagyobb szükség volt, vagy nem vállalták

 

Ez nem csak az un. "moslék koalíciónál" működik így, hanem a Fidesznél , vagy bárhol máshol a világon a múltban, és a jövőben is.

Ezzel egymagában nincs semmi gond. Egy rendszer sem működik kellő bizalom nélkül, kivéve talán diktatúrákat ideig-óráig.

A gond akkor kezdődik, ha a delikvens visszaél a kapott hatalmával, esetleg lop, vagy annyira inkompetens hogy kárt okoz vele (lenne mindegyikre kortárs hazai példa).

Ezekben az esetekben még egyik sem történt meg. Ha majd bekövetkezik, elő lehet, sőt, kell venni a konkrét személyt. 

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

https://hvg.hu/gazdasag/20200722_karacsony_gergely_3as_metro_klima_tarl…

 

"A metrószerelvények klimatizálása a bejegyzése szerint két ok miatt bonyolult:

 1. az előző városvezetés olyan szerződést kötött az oroszokkal, hogy az engedélyük, jóváhagyásuk nélkül nem lehet a kocsikhoz hozzányúlni, mert akkor elveszne a garancia, ami nagyban befolyásolná a kocsik biztonságos működését, és sok milliárdos költséget jelentene a városnak,
 2. ezekbe a kocsikba klímát szerelni jelentős műszaki kihívás."

 

Az 1-es ponthoz szerintem nem kell kommentár a kettes pontról pedig van egy külön topic "Miért van nekünk ilyen gyenge minőségű orosz metrónk? És miért nem önvezető a kettes metró?" címmel. Ilyen az, amikor a hatalom gyenge minőségű metrót ad a budapestieknek, akik majd zötykölődhetnek rajta 30 évig.