Magyarorszag.hu ügyintézés - káosz az egész!

Hihetetlen, hogy ennyire gány rendszert hoztak össze 2020-ra! Ki látja át az elektronikus ügyintézést?

Kezdjük ott, hogy hol van a kétfaktoros hitelesítés a magyarorszag.hu-nál? Kerestem, de nem találtam. Olyan egyszerű dologra gondolok, hogy belépéskor küldjön egy SMS kódot, és csak utána engedjen belépni. Van ilyen? Vagy komolyan egy sima felhasználónév-jelszó páros beírása után mindenféle húsbavágó ügyet lehet intézni?

Magyarország.hu ügyfélkapu: akkor gondolom itt kell először belépni mindenféle ügyintézéshez.

Belépés utáni üzenet:

Tájékoztatjuk Önt, hogy ezen a portálon megszűnt a dokumentumfogadás és -küldés.

Ide kattintva bejelentkezhet az új Portálra, ahol egy postafiókból érhető el a személyes tárhelye, valamint - a megfelelő jogosultsággal rendelkezők számára - a Hivatali kapuhoz, Perkapuhoz, ill. Cégkapuhoz tartozó tárhelyek.

Bazzeg akkor miért nem szünteted meg a régi felületet?

Rányomok, ekkor átvisz a tarely.gov.hu-ra. Ez mi? MI a kapcsolat a magyarorszag.hu és a tarhely.gov.hu között?

KÖZPONTI AZONOSÍTÁSI ÜGYNÖK - ez jön be. Vagyis KAÜ. Itt újra meg kell adni az ügyfélkapus jelszót, hiába léptem be már az imént.

Ekkor jön be a https://tarhely.gov.hu/

Itt elkezdenék ügyet intézni, ekkor átdob a https://szuf.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#fooldal címre.

"Jelen portál pillanatnyilag a magyarorszag.hu oldallal párhuzamosan működik. Az elektronikus szolgáltatások köre folyamatosan bővül, melyekről tájékoztatjuk Önöket."

De a magyarorszag.hu-n is vannak ügyek! Akkor melyiket használjam, a magyarorszag.hu-t vagy a szuf.magyarorszag.hu-t, te gány rendszer?!

Cégkapu: ez megint egy másik rendszer. Ez van cégeknek, pl. Kft-k részére a hivatali levelezéshez. De nem ám minden hivatali ügyintézéshez! Történt, hogy a könyvelőt meg akartam bízni, hogy lássa az iparűzési adó folyószámlámat. Ezt ugye a cégkapuval kéne, hiszen ez szolgál a hivatali kapcsolattartásra? Lószart! Önkormányzattal itt nem lehet levelezni, hanem kellett írnom egy papírt, aláírni, kinyomtatn, azt scannelve elküldte a könyvelő az E-papír segítségével az önkormányzat felé, és így már működik.

Apropó E-papír: https://epapir.gov.hu/

Küldje elektronikusan
Intézze ügyeit, hivatalos levelezéseit gyorsan, kényelmesen! Az e-Papír egy ingyenes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás, amely internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton összeköti az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel.

Az ügyindításhoz kattintson a Bejelentkezés gombra és adja meg a megjelenő KAÜ-felületen az ügyfélkapus felhasználónevét és jelszavát. A megjelenő e-Papír oldalon különböző témák és ügytípusok közül választhat.

Ez meg mi a tököm? Szóval van a magyarorszag.hu, szuf.magyarorszag.hu, cégkapu, e-papír. Oké, tiszta sor...

Van egy ilyen is még: Webes ügysegéd: https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/

Ez meg mi? Ezt mikor kell használni, és mikor kell a többit?

Adathalászok paradicsoma. Rengeteg különböző honlap, sima felhasználónév-jelszó elég. Erre nem gondoltak az okosok?

Önkormányzattal való kapcsolattartás: természetesen ezt teljesen más felületeten kell intézni. Mindegyik önkormányzatnak külön van. ezt az önkormányzat saját honlapján kell megnézni.

 

 

Konkrét hajtépések utóbbi időből:

1) KATA egyéni vállalkozás indítása: könyvelő-adótanácsadóval együtt történt az űrlap kitöltése, mely folyamat végén a rendszer hibát észlelt, és azt írta, menjek be személyesen. A személyes látogatás során közölték, hogy volt egy IGEN/NEM legördülő mező, ott ki kellett volna az egyiket választani. Emiatt a régi regisztráció azóta is folyamatban van, ottmaradt örökre a rendszerben. Kellett indíteni egy teljesen újat, így már működött.

2) Cégkapu: ilyen az egyéni vállalkozásoknál nincsen, hanem csak társas vállalkozásoknál, cégjegyzékben szereplő szervezeteknél. Ez már eleve baromság, miért nem lehet egységes felület, ami egyéni vállalkozóknak is van? Cégkapu regisztráció viszonylag egyszerű volt, egészen a múlt hónapig működött is rendesen, amikor egyszer csak teljesen eltűnt a regisztrált cég a tárhelyről, nem tudtam többé elérni. Ügyfélszolgálatnak kellett írnom, a megoldás végül az volt, hogy a cégkapu regisztráció oldalon az adatmódosítás keretében újra hozzá kellett adnom saját magamat, mert valamiért minden behatás nélkül törlődtem, mint cégkapumegbízott. ez egy teljes hónap volt, mire rájöttem.

3) Cégkapuhoz könyvelő jogosultság megadása: ezt a mai napig nem értem, nem látom át. Nem tudom, hol lehet megnézni, hogy kinek és milyen jogosultságot adtam eddig. Nem tudom, hogyan lehet a jogosultságokat beállítani. Most működik, de nem értem. Egy kalap szar a felület.

4) Cégkapura ha üzenet jön, akkor az 30 nap múlva végles törlődik, hacsak nem teszem át a tartós tárba, mert akkor nem törlődik. Ezt a hülyeséget! Miért van külön a cégkapun egy normál tárhely és egy tartós tár? Miért törlődik 30 nap múlva egy fontos üzenet?

5) Iparűzési adó teljesen független a cégkaputól, könyvelőnek hozzá jogosultságot adni egy külön történet, már fent írtam róla, ez is óriási szívás.

Ki az, aki átlátja ezt a szart? Ki csinálta ezt és mennyiért? Mikor fognak bevezetni egy egységes, használható rendszert az elektronikus ügyintézéshez?

Hozzászólások

Ezeken már én is gondolkodtam, átláthatatlan az egész, nincs benne semmilyen következetesség, teljesen esetleges, hogy holnapra mit találnak ki.

Szerkesztve: 2020. 01. 03., p – 20:43

Ez már az egységes. :D Az önkoris része csak pár milliárd volt (18 csak a "tovább" "fejlesztése" :)). Szerintem az ügyfélkapura (igen , a cap.fidesz.hu-nak is 2FA-ja van) építeni eleve hiba volt, a nyolcmilliárd fajta kapu megint (ügyfél, cég,hivatali, per (ez azért volt vicces mert mindenki annak hazudta magát akinek éppen nem sajnálta, szerencsére elásták :))). Tőlem ennyi mert NDA és megtaposnak :D

Amúgy az adathalászoknak még segítség is van. ;)

5) Iparűzési adó teljesen független a cégkaputól, könyvelőnek hozzá jogosultságot adni egy külön történet, már fent írtam róla, ez is óriási szívás.

E szerint talált. A tied amúgy , hogy csinálja bezavart a kormányablakhoz , hogy csinálj kaput és add át a jelszót (így csinálja a többség) vagy fáradt a meghatalmazással? :)

Jah, őket el kell tartani, de ki szív ezzel is ténylegesen: az informatikusok!

Természetesen a könyvelő nem informatikus, fogalma sincs arról, hogy mikor mit hol és miért talál (főleg ha így össze-vissza kutyulnak mindig mindent). Csak sípol állandóan, hogy ezt sem tudja beküldeni, meg azt sem, meg ő nem tudja leellenőrizni a digitális aláírást, meg ilyenek...

Undorító, hogy ennyi plusz terhet raknak az informatikusokra ezzel a sok "egyszerűbb az ügyintézés" szöveggel.

R1 könyvelőnek R1 rendszer kellene, és nem egy olyan, mint az M$ leírások, hogy: mazsolázd össze 100 helyről, meg mégtöbb fórumból, hogy mikor merre tovább, mi hogyan működik.

Pl.: a helyi iparűzési adónál minden évben kiderül, hogy patentül ki lett töltve az űrlap, de nem lehet beküldeni. Hogy miért? Jah, mert az egész folyamat legelején nem jelentkezett be a könyvelő, és ha már nem lépett be, akkor nem is kell szólni neki, elég ha nincs ott a beküldés gomb, majd rájön az olvasni tudó IT-s... (persze kitöltés export, majd vissza a 0. lépéshez, majd import, és máris jó, de könyörgöm, ez katasztrófa!)

És ehhez jön hozzá az onlineszámla, ÁNYK + java, stb., stb.. Ahelyett, hogy db karbantartásokat, firmware frissítéseket csinálnék, szervereket, hálózatot üzemeltetnék, ilyenekkel megy el az időm. Remek!

És persze ezért állam bácsi nekem nem fizet, hogy a szutyok rendszereit kitaláljam, hogy hogy is működnek, mit hova tettek, ez teljes mértékben természetes, hogy neki dolgozunk ingyen úgy, hogy a többi melót is meg kell csinálni.

 

+ valamelyik hozzászóláshoz: Az is nagyszerű, ha a könyvelő megkapja az ügyfélkapus nevet, jelszót mindaddig, amíg vagy neki, vagy a tulajnak meg nem kell változtatnia, mert ott megint megáll az élet, jön a 2. faktoros kulcscsere, azaz telefonon jó hangosan le kell egyeztetni az új jelszót... :D

Mindezt 2020-ban.

Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

Nem azért tartok könyvelőt, mert magam nem találom, nem tudok bejelentkezni, hanem azért, mert a gyűlölöm az adminisztrációt. Ez az aktakukacok feladata. Amíg ő 8000 ezerért dolgozik egy órát nekem havonta, addig én elmegyek helyette egy óra alatt ennek többszörösét megkeresni vagy egyszerűen a lábam lógatni. Tudod miért? Mert megtehetem! ;)

Egyébként ezeket a köröket már megfutottuk itt augusztusban, bocs, hogy nincs kedvem minden egyes alkalommal minden embernek leírni azt, amit már egyszer leírtam.

trey @ gépház

Nem azért tartok könyvelőt, mert magam nem találom, nem tudok bejelentkezni, hanem azért, mert a gyűlölöm az adminisztrációt. Ez az aktakukacok feladata.

Pont ezt kérdeztem, hogy "neked konkrétan mi a jó abban, hogy a bevételed egy részét oda kell adjad valaki másnak, mert az adód egy részéből egy átláthatatlan foshalmazt gyártanak"? Ezek szerint mégsem jó, hogy átláthatatlan foshalmaz az adminisztráció, mert gyűlölöd, de valamiért úgy érzed, hogy ez a dolgok rendje.

Valami tévedés/belemagyarázási kísérlet lehet ez, mert én a dokumentálást egy darab papíron is utálom. Mondok egy példát: ledokumentálni a munkát. Megcsinálom, mert kell, megcsinálom precízre, mert igényes vagyok, de hogy szeretem-e? A lófaszt. Mondok egy példát (tanúk igazolják):

A  céges kocsifutásom dokumentálása egy darab excel 3 sor kitöltéssel. Tudod hogyan csináltam egy évtizedig? Volt egy kollégám, aki megcsinálta helyettem, én meg csokit hoztam neki érte. Jaj, elpazaroltam mennyi mennyi pénzt csokira!!! Ki nem szarja telibe? Megtehetem? Meg.

A mai napig undorral állok neki, meg az összes hasonlónak.

Na, de várjál, ha te ennyire szeretsz ilyesmikkel foglalkozni ... Kössünk üzletet. Vállalod a könyvelésem a feléért? :D

trey @ gépház

Na, de várjál, ha te ennyire szeretsz ilyesmikkel foglalkozni ... Kössünk üzletet. Vállalod a könyvelésem a feléért? :D

Az anekdotázásod nem igazán hat meg, ez a te szalmabábod, hogy én szeretek adminisztrációval foglalkozni. Én azt szeretném, ha az angliai cégemhez hasonlóan igencsak kicsi lenne a magyarországi cégem adminisztrációs terhe.

Te meg azt szereted ezek szerint, hogy halálba szopatnak az adminisztrációval, amit meg se kérdőjelezel, hogy szükséges-e, az mellékes, hogy mindig volt valaki, akire rá tudtad lőcsölni ezt a szükségtelen adminisztrációt. És még mindig nem tudom, hogy neked konkrétan mi a jó abban, hogy a bevételed egy részét oda kell adjad valaki másnak, mert az adód egy részéből egy átláthatatlan foshalmazt gyártanak.

És még mindig nem tudom, hogy neked konkrétan mi a jó abban, hogy a bevételed egy részét oda kell adjad valaki másnak,

Ha elmentél volna az általam kétszer belinkelt topikba, lehet, hogy még ki is derült volna. Szemmel láthatóan ezt a fáradságot nem vetted.

mert az adód egy részéből egy átláthatatlan foshalmazt gyártanak.

Ezt a szalmabábot pedig üsd tovább magadnak. 

trey @ gépház

Ha elmentél volna az általam kétszer belinkelt topikba, lehet, hogy még ki is derült volna. Szemmel láthatóan ezt a fáradságot nem vetted.

Elolvastam. Nem derült ki, mert ott is folyamatosan tereltél, ahogy itt is.

Ezt a szalmabábot pedig üsd tovább magadnak. 

Látom, fogalmad nincs, mit jelent a szalmabáb érvelés, pedig rendszeresen műveled.

Az egy állítás hogy "az adód egy részéből egy átláthatatlan foshalmazt gyártanak", nem szalmabáb. Azért állítom, mert van közvetlen, első kézből származó összehasonlítási alapom cégek adminisztrációjával kapcsolatban több országot tekintve (angol, észt és magyar) és a magyarországi e-ügyintézés átláthatatlan foshalmaz ahhoz képest, amit máshol tapasztaltam. Ezen az nem változtat, hogy vannak ennél rosszabb helyzetben lévő országok is, mert a lehetősége meglenne annak, hogy jobb legyen az e-ügyintézés, nálunk kisebb országok is sikeresek ezen a téren.

Elengedem a témát, nem fogom megtudni, hogy neked abban mi a jó, hogy átláthatatlan foshalmaz az adminisztráció.

Ja, elengedheted, de nekem furcsa, hogy te bennfentesként mindig olyan foshalmazok mellett tűnsz fel, amit én sikerrel használok. Legyen az a Simple vagy éppen az, amiről itt szó van. Netán az összes ilyen fost te és a haverjaid gyártják?

Lejjebb leírtam - arra gondolom érdemi válasz nem jön - az itt a picsájukat játszók egy HUP jelszó emlékeztetővel nem bírnak el. Nekem a véleményük (mondjuk a tied sem) releváns semmilyen weboldal használatában.

trey @ gépház

Ja, elengedheted, de nekem furcsa, hogy te bennfentesként mindig olyan foshalmazok mellett tűnsz fel, amit én sikerrel használok. Legyen az a Simple vagy éppen az, amiről itt szó van. Netán az összes ilyen fost te és a haverjaid gyártják?

Tudod, lehet, hogy máshol húzzuk meg a vonalat, amikor minőségről beszélünk és az is lehet, hogy neked sokkal nagyobb a kettős mércéd.

Lejjebb leírtam - arra gondolom érdemi válasz nem jön - az itt a picsájukat játszók egy HUP jelszó emlékeztetővel nem bírnak el. Nekem a véleményük (mondjuk a tied sem) releváns semmilyen weboldal használatában.

Oszt ennek mi köze a témához?

Oszt ennek mi köze a témához?

A témához, hogy  weboldaltakat nem tudnak használni olyanok, akik egy HUP jelszó emlékeztetőt nem tudnak használni? Mert annyi troubleshooting skilljeik sincsenek, hogy ha valami nem megy nekik, akkor először szétnézzenek a saját ramatyukon? Valóban. Semmi.

trey @ gépház

Azért valami mégiscsak van:

https://hup.hu/comment/2421443#comment-2421443

Én is belefutottam a "nem megy" emberbe, a problémáját 3 sec. alatt oldottam meg.

KAÜ vs. AdBlocker huszárok (akik természetesen az AdBlocker-hez sem értenek, de egyébként nagyon skillesek)

trey @ gépház

Vagy szimplán összeakadnak a mindenféle rendszerek össze nem hangolt cookie alapú session-jei, mert balfaszok fejlesztik és üzemeltetik. És persze illene tesztelni is, mármint, ha az ember valóban piaci alapon szolgáltat és bevétele függ az ügyfelektől és nem monopolhelyzetben kényszerít, mert úgy se tudsz máshol magyarországi ügyeket intézni, más országok e-ügyintézésével kapcsolatban pedig kevés embernek van tapasztalata.

De ugyanoda jutottunk ki, hogy ha nincs összehasonlítási alapod, akkor a kevésbé rossz is jó és nem érted, hogy mások miért tartják fosnak, amikor neked működik. Ha csak Ladát, Wartburgot és Trabantot láttál még, akkor csak ebben a rendszerben tudsz gondolkodni és nem érted meg, miért mondják ezekre azok, akik láttak azonos évben gyártott nyugati autókat, hogy ezek fos autók.

Jaja. Nem vagyunk egyformák. Pl. vannak jobb és gyengébb képességű emberek.

Akkor ne a monopolhelyeztben levő weboldalt vegyük. Vannak, akik el tudnak költeni hiba nélkül sok milliót Simple-lel, meg vannak, akik még mindig ott tartanak, hogy nem tudnak belépni a programba. 

Tudom, erre is van zsebben megfejtésed! Ne is fáradj. Nehogy kiderüljön végül, hogy maga az ember (legalábbis némelyik) a legnagyobb fail a rendszerben. Megint sérülne a manapság divatos világkép arról, hogy nincsenek életképtelenek, mindennek más az oka.

trey @ gépház

 Vannak, akik el tudnak költeni hiba nélkül sok milliót Simple-lel, meg vannak, akik még mindig ott tartanak, hogy nem tudnak belépni a programba. 

Hogyne. Mert olyan telefonjuk van, amin például nem fut stabilan vagy nem kompatibilis az NFC fizetéssel. És képzeld, vannak informatikusok, akik ezt képtelenek megérteni, milyen világot élünk meg, nem?

Hogyne. Mert olyan telefonjuk van, amin például nem fut stabilan vagy nem kompatibilis az NFC fizetéssel. És képzeld, vannak informatikusok, akik ezt képtelenek megérteni, milyen világot élünk meg, nem?

Ó, dehogynem tudják megérteni! Még mondásuk is van rá! Telefont venni tudni kell!

trey @ gépház

Ó, dehogynem tudják megérteni! Még mondásuk is van rá! Telefont venni tudni kell!

Hogyne, csak ezt előre általában nem tudod, hogy melyik a fos telefon, amelyiken egy fos alkalmazás nem megy, amit amúgy korábban nem használtál. És persze ez függ attól, hogy melyik szolgáltatónál vagy, az a szolgáltató beleturkált-e a firmware-be, ha beleturkált, akkor elbaszott-e valami olyasmit, ami kellene az alkalmazásnak és az alkalmazás tulajdonosa elegendően nagy számú felhasználónak gondolja azokat, akik így beszopták, hogy leszarás helyett foglalkozzon a problémával. Persze, vehetne mindenki minimum 150 ezer forintért független telefont, de még ott is lehetnek problémák, amelyeket ki kell debug-olni a konkrét telefonnal és körbe kell tákolni, hogy aztán egy győri informatikus mondhassa, hogy ő jól vett telefont.

De szerintem már idáig minimum egyszer eljutottunk, csak annyira nem látod át ezt a területed (se), hogy mindenki mást hülyének tartasz, beleértve a terület szakértőit is.

Csak azt nem értem, hogy hogy a faszba lehet, hogy mégis én vagyok az, akinek a dolgok általában működnek. Majd valamit erre is pls.

Tudod, általában másoknak is működnek a dolgok, néha meg nálad se mennek jól a dolgok, akkor szoktad telesírni a portált fájdalmadban, nem kell ezen csodálkozni.

A probléma abból a hozzáállásodból van, hogy amikor nálad működik, akkor mindenki balfasz, akinél nem működik jól (mert nem jó helyen él, nem vett jó dolgot, nem ért hozzá, nem jól csinálja, satöbbi).

Amikor meg nálad nem működik jól, akkor a kettős mércéd függvényében:

  • máshol se működnek jobban a dolgok, máshol is rossz, ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem működne;
  • a fejlesztő, gyártó, kiadó, whatever a balfasz, mert nálad nem működik, holott működnie kellene, mert másoknál működik.

Én nem a 0.0 user-eket védem, hanem azt mondom, hogy balfaszok a fejlesztők és üzemeltetők, amelyek az én adómból is egy átláthatatlan fostengert halmoztak fel bürokrácia és adminisztráció címszóval, amit amúgy gond nélkül kellene tudnia használnia a 0.0 user-eknek, ahogy erre számos pozitív példa van a nagyvilágban.

Nálad viszont épp be van kattanva a kettős mérce és szerinted ez a KAÜ-s, mo.hu-s és tárhelyes fostenger a felhasználóbarát webfejlesztés csimborasszója, mert te az ezer éves üzemeltetői problémamegoldó tapasztalatoddal mindent meg tudtál eddig oldani, ami amúgy szar volt, mert ez a munkád.

És még mindig nem értem, hogy neked mi a jó abban, hogy egy ilyen fostengert mindenáron védened kell.

És még mindig nem értem, hogy neked mi a jó abban, hogy egy ilyen fostengert mindenáron védened kell.

Hiszen erre már számtalanszor választ kaptál: mert kényelmesen elintézem a dolgaimat. Mondjuk kár olyanokkal vitatkoznom, akik például tőlem tudták meg, hogy pl. egy vérvétel leletért nem kell bemenni a kórházba, hanem azt el lehet intézni online is. Amikor meg leírtam, hogy hogyan, ment a hümmögés, "ilyen vaaaan?!?"

Most komolyan, ilyenekkel álljak le vitatkozni arról, hogy mi a jó meg mi a nem? Amikor azt sem tudja mire lehet használni? Te meg jössz nekem egy olyan hibával, amit egy 0.1-es ECDL-es megold, hogy szar az egész? Szarabb bemenni a kórházba vagy 5 kattintással lekérni? Ja, hogy kell 5-öt kattintani. Hát tőlem szűköljetek tovább nyugodtan.

trey @ gépház

Nincs ráhatása, ezért el kell fogadnia olyannak, amilyen. Normális ember tud örülni a kicsinek is. Akár akkor is, amikor a kicsi annyit jelent, hogy kicsivel kevesebb nagy szar. Persze neked mindegy, mert a belső nyomorod kiélni jársz ide. Ahogy kb. mindenki. Szerencsére (?) itt még meg lehet tenni.

(Elnézést kérek, mert az előző hozzászólásomban részben összekevertelek valakivel. Ez egyikőtökre nézve sem hízelgő, ahogy természetesen rám sem.)

:)

Egy csomó dologra lehetne az embereknek ráhatása, ha azok elérnék az ingerküszöbüket.

Egy példa: nem kell minden megkezdett gigabyte után 700Ft adót fizetnünk, mert a "zinternet" elleni támadási kísérlet elérte az ájfonos és androidos gyerekek ingerküszöbét (sokkal fontosabb kérdések esetén meg beleszartak az egészbe).

Se neked, se neki nem volt igaza. Nem volt benne felső plafon, csak a telefonhívásokra. Ez később arra finomodott a tüntetés után, amit írtál, aztán a következő tüntetés előtt visszavonták az adatforgalmi adót.

Egy dolgot figyelmen kívül hagysz: nem azt írtam, hogy 700Ft-ot kellett volna fizetni minden megkezdett gigabyte után, hanem azt, hogy nem kell fizetni a tüntetések miatt 700Ft-ot minden megkezdett gigabyte után. A kettő nem ugyanaz :) Természetesen tévedtem, mert valóban úgy emlékeztem, hogy 700Ft-ról volt szó, és ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az akkori kormány első megilletődöttségében úgy módosította a törvénytervezetet, hogy 700Ft lenne a maximum havonta előfizetésenként, tehát tényleg hülyeség a 700Ft gigabyte-onként, de nem hazugságnak szántam, mert nem szándékos volt, hanem rosszul emlékeztem. Te viszont utánanéztél a dolognak, pont ezért érdekes, hogy csak a 700Ft-os maximumot tudtad idézni, remélem, nem hazudni próbáltál, csak figyelmetlen voltál ;)

Te viszont utánanéztél a dolognak, pont ezért érdekes, hogy csak a 700Ft-os maximumot tudtad idézni, remélem, nem hazudni próbáltál, csak figyelmetlen voltál ;)

Miert, konkretan mi az, amit pontatlanul/hianyosan ideztem be a modositasi javaslatbol, amit meg be is linkeltem? :)

Konkretan benne van a link a hozzaszolasban, de akkor ujra: https://www.parlament.hu/irom40/01705/01705-0009.pdf

Az idezett szoveg pedig, kiemeles tolem:

A 4. § (2) bekezdésben meghatározott internet-szolgáltatás utáni adó összege nem lehet több mint:

a) magánszemély előfizető esetén 700 Ft/hó/előfizetés

Ja, hát ez már a kilencedik módosítója, az első nagy tüntetés után és a második még nagyobbnak ígérkező tüntetés előtt, az első októberben került napvilágra, így indult, ha a tüntetés motivációját akarod megérteni, akkor ezt olvasd el: https://www.parlament.hu/irom40/01705/01705.pdf

Aham. Szóval szerinted nem a felháborodás és a tüntetések miatt változtatták meg, majd vonták vissza, hanem elolvasták még egyszer a szavazás előtt, majd a homlokukra csaptak, hogy "ó, ez ordenáré faszság"? És ehhez hetek kellettek az apparátnak?

Gyakran vagy ennyire hülye?

Fogalmam sincs, sosem voltam OGY kepviselo. Szerinted tenyleg bevezettek volna egy olyan torvenyt, amivel az atlag internetuserre havi 50k-s adot vetnek ki? Szerinted ez atment volna? y/n?

szerk: konkretan az atlag magyarnak csecsemotol a nyugdijasokig fejenkent 13-ra jonne ki

Szerinted tenyleg bevezettek volna egy olyan torvenyt, amivel az atlag internetuserre havi 50k-s adot vetnek ki? Szerinted ez atment volna? y/n?

Az átlag internet user nem tölt le 350 GB adatot havonta, de hogyne, bevezettek ilyen adókat, amiket ha összeadsz, akkor el tudják érni akár a havi 50 ezret, cserébe mások kaptak ennyi adókedvezményt, a kassza változása zérus összegű. Csak ügyesen úgy intézték, hogy a bank, a biztosító, a kereskedő, a szolgáltató és a piac többi résztvevője szedi be, mindenki azokra haragszik, amivel többet kell fizetni és az állam adja, amivel kevesebbet, az állam jó fej, mert ad.

szerk: konkretan az atlag magyarnak csecsemotol a nyugdijasokig fejenkent 13-ra jonne ki

Ebben nem csak lakossági forgalom van, de például a két százalékos ÁFA emelés nagyjából 5 ezer havonta az átlag nettóra nézve és így tovább, nézz körül, mennyi új közvetett adónem jött be és sok kicsi sokra megy.

Nincs ráhatása, ezért el kell fogadnia olyannak, amilyen. Normális ember tud örülni a kicsinek is. Akár akkor is, amikor a kicsi annyit jelent, hogy kicsivel kevesebb nagy szar. Persze neked mindegy, mert a belső nyomorod kiélni jársz ide.

Most bocsánat, de te ugyanaz a személy vagy, aki hosszasan nyünnyögött a hup.hu minőségromlása miatt? Vagy többen vagytok egy név alatt? Vagy kettős mércéd van?

Csak az egyik topic-ban 64 hozzászólásod volt ötszázból, nagy része az, hogy valami miért nem olyan, ahogy te szeretnéd és miért nincs még kész, meg a többi, pont ennyi ráhatással, ahogy néztem, hogy mi készült el. Mondjuk az észrevételek többségével egyet is értettem, szóval fura ez a kettős mérce, hogy amúgy ha más fos, akkor viseljük méltósággal, pedig pont ugyanennyi lehetőséged van nyünnyögni e-ügyintézés kapcsán is, megvannak rá a fórumok.

64? Javaslom, ezt számoltasd: "( bolond | "...

Egy "elkeseredett" folyamat során megbékéltem a helyzettel. (Ez nem jelenti, hogy elégedett vagyok az új HUP-pal, és hogy a jövőben teljes mértékben tartózkodom a fikázásától.)

Rajtad kívül ki mondta, hogy viseld/viseljétek/viseljük méltósággal, és az én voltam-e? Kérlek, linkeld! (Ha már méltósággal viselés: valamit méltósággal viselni nem egyenlő a küzdelem hiányával, hanem inkább egyfajta alapja annak.)

Az e-ügyintézést is elfogadtam olyannak amilyen. (Lehetséges, hogy régebben írtam pár ügyfélkapus kalandomról, nem emlékszem már (de rá lehet keresni, ha érdekel).)

Szóval a hozzászólásod teljesen mellé ment.

:)

Csak halkan jegyzem meg magasságos 100.100-as személyednek, hogy ez a szar, amit itt istenítesz, pont a 0.0-ás tömegeket hivatott kiszolgálni. Erre nem alkalmas, mint látjuk. Ergo nem a 0.0-ás tömegeket alkotják balfaszok, hanem a kollégáid azon csoportját, akik ezt összehordták, mint szemetet a szél. Az eredmény is olyan.

Szertintem van releváns nyitott pozi arrafelé, be lehet szállni gatyába rázni/átdolgozni ezt az -ahogy írtad-  szart, mert gondolom sokkal-sokkal jobbat, mondhatni tökéleteset tudnál alkotni - a jogszabályi és egyéb, nem IT-oldalról érkező megkötések betartásával együtt is.

Ha egy, gyakorlatilag minden állampolgár által használandó rendszer azért szar, mert a jogszabályok írják elő, akkor szar a jogszabály. A user szempontjából pedig mindegy, hogy a jogszabályalkotó és az utolsó kódoló kódoló közötti láncban ki a dilettáns. Ez mind egy „cég”, úgy hívják, Magyar Állam.

Általában nem a jogszabály szar, hanem a végrehajtása.

Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a KAÜ SSO megoldás faszul működjön vagy a tartós tárba helyezés hogy legyen implementálva, milyen gomb megnyomásával mi történjen.

Szóval ez bullshit, hogy az állami informatikai káosz azért van, mert törvények írják elő, hogy káosz legyen. Azért van káosz, mert sok kiskakas vigyáz a saját kis szemétdombjára és leginkább kontraszelektált balfaszok jutnak olyan pozíciókba, ahol semmi keresnivalójuk nincs.

Köszi, de dolgoztam eleget kontraszelektált balfaszok között, nem akarok többet közöttük dolgozni, ahogy sokan mások sem, pont ezért maradnak egyre arányaiban többen ott a kontraszelektált balfaszok. Viseld méltósággal, hogy leszarozzák azt, ami szar vagy keress te is más munkahelyet.

A KAÜ-s szarakodásnak semmi köze az AdBlockhoz. Teljesen szűz browserrel is szar.

Példa:

Van egy intézmény melynél két ember használná egy gépen használná az álomkincstár remek java (de mostmár kétfaktoros hitelesítést igénylő) appletjét.

Kriszta belép a teljesen szűz böngészőbe a SZIG-jével a KAÜ-n. Dolgozik.
Ezután Évinek esélye sincs belépni utána, ami amíg nem törli a sütiket a böngészőből. :)

És ugyanez van a loginokat gyűjtögető könyvelőknél is ;)

Kriszta belép a teljesen szűz böngészőbe a SZIG-jével a KAÜ-n. Dolgozik.
Ezután Évinek esélye sincs belépni utána, ami amíg nem törli a sütiket a böngészőből. :)

Biztosan nem hallottak arrafelé az informatikusok az op. rendszer / böngészőprofilokról. 

trey @ gépház

Egész biztosan, főleg , hogy egy darab sincs (max bennfekvő,de abban a korban már nem igazán várható el ;))

A crapletben pedig csak egy exet tudsz megadni, hogy mit futasson amikor kétfaktorosdit akar játszani. Nálatok egyébként ez a problémamegoldás, hogy ha valami szar azt nem megfixáljuk/jelezzük, hanem megkerüljük? ;)  

A könyvelő is csináljon minden ügyfelének külön profilt? :D

Kinek kellene ? Évinek vagy Krisztának, vagy a "Felhasználó" profilnak amelyikkel kidobta a gépet a számtechbolt? 
Sőt még akár AD be is léptethetnék a Home editiont ha már úgyis ott vannak. :D

Arról nem beszélve , hogy a felhasználóváltás jó eséllyel maga megakasztaná őket. ;)

Nem, ez spec egy idősotthon, de lehetne kb. bármely óvoda vagy bölcsöde is. (vagy bármilyen közintézmény ahol nincs egy darab IT-s se).

Amúgy nem tudom a kardoskodást honnan szülted. :D Ha szeretnéd társadalmi munkában profilgyártó kisiparos lenni biztos találsz te is iilyeneket a környéken. A dajka néni biztos majd gyorsan elsajátítja a profilváltás művészetét is ;)

De gondolom nem a Zrt-tek ügyfélköre. 

Úgy érted, hogy nem voltál a közelben, aki két parancsikont meg tudott volna csinálni, az egyik a

firefox -P Ilike --no-remote

a másik meg a

firefox -P Gizike --no-remote

borzasztóan bonyolult dolgot odavarázsolta volna az egy szem Home-ra (ha már másra nem volt pénz)? Ha ezen múlik, szólj, egyszer beugrok és társadalmiban megcsinálom nekik.

trey @ gépház

Van a crapplet, a felhasználó első bejelentkezéskor kiválaszthatsz egy böngészőt "exe"-t a felhasználónak amit a craplet arra használ, hogy az azonosítás gombra kattintva meghívja a kiválasztott exe-t az általa generált KAÜ-s url-el (az hogy ez is mekkora tákolás most inkább ne menjünk bele ;)) itt szépen végigkattintgat a user, a SZIG-es azonosítást majd ha sikerült , megkapja a szívhez szólót, hogy bezárhatja az ablakot. Majd végre visszalép a crappletbe van egy gomb amivel le tudja kérdezni sikerült-e a 2FA (nem is tákolás :)) és ha sikerült engedi megnyomni a belépés gombot. :D  

Mivel csak alkalmazást választhatsz (szerintem csak exe-t, a .bat-ot , .lnk-t társait tutira leszarja) , így elég nehéz átadni a böngészőprofilt paraméterként anélkül, hogy írnál egy alkalmazást ami egyszerűen meghívja a böngészőt a kívánt paraméterekkel. Végül ez lett a vége. :) De ettől még ugye a KAÜ egy kalap szar maradt. :)

Ezt az államkincstár tudná neked megmondani, én nem. A KAÜ-t sem, azt sejtem , hogy a NISZ üzemelteti, de hogy ki rakta nekik vagy , hogy saját projekt-e (a koping datorgos múltból azért erre tippelnék) össze gőzöm sincs. De szerintem igazából soha nem az számít ki, hanem , hogy miből. ;) Ha sok pályázati pénz folyik bele az eredmény borítékolhatóan csapnivaló lesz (és borítékolható a nagyobb része nem is fejlesztésre folyik el :)) 

Ja és még mielőtt rámhúznád, hogy nagyon utálnom a jelenlegi kormányt,  közlöm , hogy ez bizony az összes eddigi alatt így működött. 

Még mindig nem értem, hogy ez az izé kinek a gépén van, mit csinál, milyen céllal és mi köze van ahhoz, hogy én, a topiknyitó vagy más random átlagember milyen minőségben tudja használni az ügyfélkaput.Vagyis, hogy hogyan jön ide. Annyit tudok róla elmondásod alapján, hogy a fasz tudja ki fejlesztette, tette fel és valami craplet.

trey @ gépház

A MÁK illetményszámfejtő rendszere annak a gépén van aki pénzügyes vagy munkaügyes (nem nem nálatok, tippelj hol és hány helyen lehet ;)). És az ügyfélkapuhoz semmi köze nincs, a KAÜ-höz van amit spec az átlaghalandó is használ mondjuk ha be akar lépni a tarhely.gov.hu-ra. ;)

Nem értem, hogy miért kell minden kommentedben ezt a bennfentes-sejtelmes célozgatásaidat nyomatni (nálatok stb.), talán vársz rá valami reakciót vagy mi? Nem kell akkor kertelni, tedd fel a kérdésedet. Valószínűsítettem, hogy nem nálunk, mert nem vagyunk olyan kódisok, hogy Home-ot használjunk bérszámfejtésre. Ha használnánk, arról tudnék.

trey @ gépház

Nem bennfentes célozgatás akart lenni, csak arra akartam reflektálni, hogy ez nem a "zenterprize" közeg ;) Nem azért van home mert hülyék, hanem mert ezt is évek alatt tudták kisírni (fél éve még XP-n nyomultak (és az is home volt)).

Szerintem ezek miértjeit kellene inkább vizsgálni,de amíg nem borul be addig mindenki tesz rá nagyívben. (és még a közmunka projektet be se hoztuk,de ne is tegyük, mert fáradt vagyok ;))

Ha tűzoltónak mentem volna, akkor sem találkoztam volna ennyi tűzzel. ;)

Nálatok is három aláírás kell egy billentyűzet beszerzéséhez? :D (egyébként ugyanúgy utálom az adminisztrációt mint te úgyhogy itt úgy megy, hogy 5K alatt (ha a raidből esik ki winyó felett, mert ugye a féllábas raid-1 az azért nem várhat napokig) elsétálok és megveszem saját zsebből ;))

Nálatok is három aláírás kell egy billentyűzet beszerzéséhez? :D

Történetesen nálunk nem. Az eszköz vagy erőforrás-igénylőt nekem kell elküldeni. Én vizsgálom felül, hogy a kérés szakmailag jogos-e. A véleményemmel (jogos, nem jogos) megy tovább az igazgatásra, ahol engedélyezik. 

trey @ gépház

Na látod, ez a különbség. Itt aláíratod a megrendelőt , hogy van rá fedezet meg isten nyila, aztán megrendeled, aztán téged zaklatnak , hogy hol a pénz vagy töröljük ha nem másnap (legutóbb pár kártyaolvasóval volt így ami nélkül ugye itt dolgozni nem nagyon lehet már), de ez itt nem így működik, ha mindenki aláírta akinek kell mehet a kifizetés is. Úgy látszik, a versenyszféra picit le van maradva :D

Ja és amikor a főnököd húzatja ki a "szerverből" ami megy belpestre hostingra a második winyót, na az megfizethetelen. :D (még a vonatjegyet se fizették ki utána :()

 itt a legnagyobb problémának hogy ez a crapplet magában hordozza a minőségjelzőjét is

Mi nagyjából ezt mondjuk egy ideje ebben a témában, hogy milyen fostenger van, gratulálok, hogy végre sikerült neked is megértened egy részét a problémáknak. Ha kicsit koncentrálsz, akkor talán meg tudod érteni, hogy a többivel is hasonló koncepcionális problémák vannak.

A könyvelő is csináljon minden ügyfelének külön profilt?

Azt várnám, hogy ahogyan én belépek és tudok választani saját magam mint magánember és a cégem között, úgy egy könyvelő belépés után tud választani a magánemberi dolgai és az összes ügyfele mindenféle cégei között.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Értem. Mindenki legyen fegyelmezett, nehogy a vastagon fogó tollak oldalán hiba keletkezzen. Nem tudom, ki hogy van vele, de egy rendszert szokás a felhasználói potenciális balfaszságokra is felkészíteni. Azt is értem, hogy korrupt a rendszer, és a végfejlesztők keveset keresnek, de az meg megint nem a user hibája. Bárhogyan is járjuk körbe a témát nem feltétlenül a felhasználónak kell gondoskodnia arról, hogy egy magyarorszag.hu oldal használata után ürítse a cache-t, a cookiekat , az előzményeket törölje.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem, mindenki használjon mindent össze-vissza, véletlenül se lehessen nyomon követni, hogy ki mit csinált, ki miért felelős. Mindenki egy profilba lépjen be, legyen a jelszó "alma", sárga Post-IT-tel kiírva a monitorral, de legjobb a domain user jelszó nélkül, autologinnal, hogy ezzel se kelljen vesződni!

Pont az ilyen cégeknél szoktunk éjszakánként helyreállítást végezni miután letarolt a gecibe mindent a ransomware. Folytasd csak így, ezen az úton!

trey @ gépház

Biztosan nem hallottak arrafelé az informatikusok az op. rendszer / böngészőprofilokról. 

Nem lehetne olyat, hogy _működjön_ üzembiztosan az SSO, ha már úgy hívják? Baszki, ennyire nem lehetsz elfogult, hogy egy szarul megírt weboldalt védesz és kitalálsz egy csomó workaround-ot arra a problémára, amit hanyagságból nem javítottak meg.

Szakmai ártalom az, hogy ha valami nem működik, ami nem rajtam múlik és üzletfolytonosságot várnak el, akkor az megoldom. Ti. ezért fizetnek. Amellett kardoskodni viszont, hogy minden dolgozó egy profilt használjon, mert csak "home"-ra volt pénzük, az elég gagyi érv.

trey @ gépház

Szakmai ártalom az, hogy ha valami nem működik, ami nem rajtam múlik és üzletfolytonosságot várnak el, akkor az megoldom. Ti. ezért fizetnek.

Nálam a szakmai ártalom az, hogy kurva hangosan elkezdem az asztalt verni, majd ha gyorsan leráznak, akkor megoldom a problémát és azzal a lendülettel kurva hangosan folytatom az asztalverést egy szinttel feljebb, hogy ezt meg kell oldani. Mert minél több dolgot söpörsz a szőnyeg alá annál nagyobb szargalacsint fogsz magad előtt görgetni és csak konzerválod a szart és mivel megoldottad, ezért legközelebb se fognak semmit sem javítani, mert "jóvanazúgy", senki nem panaszkodott hivatalosan, ugye.

Nagyon ügyes vagy. Természetesen én is szoktam foglalkozni a problémamegoldásokkal, hibák bejelentésével, rest sem vagyok jelenteni (láthattál itt többet is a fasztudja menni év alatt, amióta itt vagy, biztos nem figyeltél), csak vannak olyan dolgok - ha már üzletfolytonosságot említettem - amit prioritásoknak neveznek. Előbb megoldom a problémát, hogy az üzletfolytonosság fennmaradjon, aztán majd utána foglalkozok a többivel.

Mondjuk én nem az asztalverős típus vagyok. Inkább próbálom először emberi hangon.

trey @ gépház

Simán lehet, de ez esetben ne használják 2FA-ra egy országos rendszernél. Ha az ASP és a választási rendszernél is "sikerült" (azért az idézőjel, mert van , hogy csak negyedjére sikerül a SZIG-el belépni ;)) KAÜ nélkül autholni akkor gondolom annyira nem lenne baromira nehéz itt is megoldani. Plusz ha tényleg ez a tervezett akkor lehet nem egy "SIKERTELEN BEJELENTKEZÉS! KÉRJÜK, HOGY ZÁRJA BE A BÖNGÉSZŐT, ÉS JELENTKEZZEN BE ÚJRA!" hibaüzenettel kellene elintézni (ez is milyen profi már "zárja be a böngészőt"...). :)

Kicsiben gondolkodtok. Nem lehet hogy nem a KAÜ miatt kell a sessiont törölni ?

Tegyük fel Pirike belép A rendszerbe KAU-n keresztül, majd gondolja dolga van B rendszerben amely akár teljesen más szervezethez vagy hivatalhoz tartozik.
Pirike okos ezért B rendszerből kilépett, de A rendszerből már elfelejt.
Jön Irénke belép B rendszerbe KAÜ-vel ha sikerülne és úgy gondolná átmegy A rendszerbe észre se venné hogy Pirike sessionjet használja.

Nézzük a gyakorlatban.

Elmegyünk a tarhely.gov.hu-ra bejön a KAÜ belépünk az ügyfélkapunkkal. Nem jött üzi ezért megnyomjuk a kilépés gombot. Honnan léptünk ki a tarhely.gov.hu szolgáltatásból, vagy a KAÜ-ból? Visszamegyünk a tarhely.gov.hu szolgáltatásra megnézni, hogy az asszonynak jött-e üzi megint szembe KAÜ (ha ugye nem léptünk ki belőle miért jön? :)) , belépnénk a másik ügyfélkapuval és pofáncsak az üzenet (ha nem vagyunk benne miért csap pofán?). Kitöröljük a sütiket és újra be tudunk lépni. 

KAÜ tarhely.gov.hu Mi történik:
    Nem lépett ki semmiből :)
  X Kilépett a tarhely.gov.hu-ról, de mivel a KAÜ azonosítja elvileg nem lépett kis semmiből :))
X   Kilépett a KAÜ-ből, a tarhely.gov.hu sessionje él (de ugye minek :)) pláne, hogy ott nyomta meg a logout gombot
X X Mindenből kilépett , akárki visszaléphet utána :)

A két ember egy környezet még üzemeltetőről se hallott, van ott egy közmunkás "karbantartó" szerepkörben.

De ennyi erővel könyvtárba/DJP pontba se üljön gép elé az ember (pedig ez utóbbit többek közt ezzel promozza a KIFÜ). Te tudnál, amúgy hozni egyetlen másik olyan SSO rendszert ahol ez a scenario bekavar (én nem, de biztos van). 

A két ember egy gépen környezet üzemeltetője

Képzelj el egy kis könyvelő vállalatot, ami áll egy irodából két íróasztallal, egy számítógéppel, a két könyvelővel és ennyi. Nem mindenhol van komoly infrastruktúra és az IT ilyen helyen kimerül abban, hogy mancika férje ért a windows telepítéshez - felrakta. És nem azt mondom, hogy jó ez, hanem azt, hogy ez van sok helyen. Nincs pénz külön IT szakemberre, komoly windows licenszre, még több gépre se feltétlenül, ha már egyet használnak ketten.

Na, az ilyeneket kerüljük el messze. Könyvelő, "nincs pénz", ramaty szar hardverekkel, lopott vagy elavult Windowszzal és 35 milliós luxusautóval. 20+ év praxissal 2 kilométerről ellenszélben megérzem a szagát az ilyen szarjankóknak.

trey @ gépház

egy számítógéppel, a két könyvelővel

Miutan manapsag egy zsir uj szamitogep, garanciaval, OS-sel, stb. nem kerul tobbe 100 ezer forintnal, igy ez az a pillanat, amikor koszones nelkul sarkon kell fordulni, es kisetalni az irodabol.

Hogy a viharba tud 2020-ban 2 db konyvelo 1 db szamitogeppel dolgozni? Kockas fuzetben? Vagy mi?

Ez jogos, viszont leragadtatok nagyon a könyvelőnél, a téma pedig az egy gépen több user kérdésköre, az pedig sok helyen előfordul, olyan helyen is, ahol sajnálják rá a pénzt, de olyan helyen is, ahol nincs rendes IT staffot megfizetni pénz, és értelme sincs két gépet fenntartani (mert mondjuk felváltva dolgoznak rajta pl két könytáros a kis falusi könyvtári gépen. Szóval jó, nem jó, van ilyen. Persze ott az ügyfélkapu kevésbé érzékeny kérdés.

Nem kurva mindegy? Érdekes, az Edigitaltól, Alzától, de akár Kis Pista egyéni vállalkozótól is tudok ugyanazzal a böngészővel, ugyanazzal a profillal rendelni saját nevemen, egyéni vállalkozóként és a cégem nevében is, mert belépek az éppen szükséges nevemmel, jelszavammal, és megy. A netbankokba is be tudok lépni bármelyik entitásommal, ugyanabból a böngészőből. Tehát ez egyáltalán nem egy megoldhatatlan probléma.

Szóval, ha ezt egy törvényileg kötelezően használandó rendszerben nem tudják megoldani, akkor ne a user legyen már a hibás!

Ezen már egyszer végigmentünk. Értem én, hogy fogyatékoknál egy user van az összes dolgozóra, az is rendszergazda fiók, azzal kolbászolnak a neten, bankolnak, ügyfélkapuznak, néznek pornót, játszik a gyerek Doom-ot délután az iskolából kijőve, meg a rák tudja mit nem csinál, de az, hogy te informatikai oldalon ezt még védeni is akarod, az kész röhej. Az ilyeneknek lopják el a banki adatait, tarolja le őket a rannsomware stb.

Komolyan szeretnél erről szakmai vitát nyitni?

trey @ gépház

Érdekes, még soha nem lopták el a banki adataimat, ransomware sem mászott a gépemre azért, mert a három entitásom egyetlen userként létezik a gépemen, még külön böngészőprofil is csak a céges G fiók miatt van.

Egyszerűen, ha az egyik helyett a másikat szeretném használni egy szolgáltatásban, kilépek, majd belépek a másikkal. Nem igazán fordul elő, hogy emiatt cookie-kat kellene törölni vagy egyéb vudu izékre. Ugyanez igaz akkor is, ha a szolgáltatás saját maga léptet ki, mondjuk timeout miatt.

Sőt előfordult, hogy egy barátom gépébe dugtam be a smartcardom, hogy a netbankban hitelesítsem magam, mert meghalt az olvasóm, mégsem féltem attól, hogy kilépés után lenyúlja a pénzt a számlámról.

Komolyan szeretnél szakmai vitát nyitni arról, hogy az a normális, hogy a kijelentkezés egy szolgáltatásból nem valódi kijelentkezés?

Korabbi munkahelyen a ceges SSO (az egyik piacvezeto termek, btw) azzal kezdett, hogy elso loginnel virtualis smartcardot telepitett a TPM-re, szoval szerintem nem egy php webshoppal kene osszehasonlitani a cuccot.

Ettol meg siman lehet egy hatar szar a peldaban emlitett applet, csak annyit mondtam, hogy az osszehasonlitas nem biztos, hogy fair Atlag Joska szamtech webshopjaval.

De ez nem olyan kerdes, amihez "rendes IT staff" kell. Aki feltelepitette az eredeti allamkincstaros vackot es a requirementjeit a gepre (mert ezt megtette valaki, a boltban nem kormanyzati appokkal szerelt gepet adnak), az javat tudott telepiteni, de ket accountot a Windows-ban mar nem tudott csinalni? Vagy hogy?

Jó eséllyel telepítési útmutatóból csinálta ahol kb. 5 oldal csak a JRE telepítése (értsd: a next->next->finish is kifejtős ;)) aztán vagy 4 oldal az Acrobat Readerről és ha le van neki írva , hova kell kattintantgatni valószínűleg a két accountot is összekattintgatja és ha még szerencséje van a crapplet és frissítései (és az összes többi tákolmány ami a munkához kell) remekül megy majd mindkét profillal :)

Na de akkor meg is van a megoldas, szolna kell a manual szerzojenek, hogy azt a +5 oldalt is irja bele, ami egy uj Windows user letrehozasa. :)

Ja, nvm, ezt nem lattam:

és ha le van neki írva , hova kell kattintantgatni valószínűleg a két accountot is összekattintgatja

Meg bevezethetnék az angol fontot is, a fizetésünket pedig egy az egyben arra válthatnák ;)

Majd az Angliából frissen hazatelepült ismerős családtól megérdeklődöm, hogy melyik egyszerűbb, hol nagyobb a bürokrácia, ugyanis az egyikük most indított egy vállalkozást itthon. Előtte meg ott számoltak fel mindent.

trey @ gépház

Vagy az EUR-t. Csak hülyén nézne ki itthon. :)

Amúgy szakmailag, szerinted mivel több az e-papir, mint a tarhely.gov.hu-s üzenetküldés (jó hozzátákolták az AVDH-t, de azon kívül?) . ;)

AVDH-s mesém is lenne amúgy de sajna az NDA-s :(

Érdekes, amikor kinn jártam náluk, akkor pont, hogy nem a rugalmas ügyintézést dicsérték. Azóta hazatelepültek, az asszony állítólag elindított egy KATA-s vállalkozást egy Facebook csoport fél napos "kiképzése" alapján. Kár, hogy nem jött fel előbb a téma, kedden voltam náluk látogatóban. Na, majd legközelebb. Mindig szerettem a "szomszéd gyepe mindig zöldebb" történeteket.

trey @ gépház

Az, hogy az e-papir kb. ugyanez ? :) Mármint outgoing szinten, anyival több, hogy AVDH-val (fúbaz NDA alert) aláfirkálja meg nem kell kikeresni a KRID-t ahova küldenél :D A tartós tár jokeról meg inkább ne, a jól teljesítünk országban. ;)

Szerintem én itt ezt feladom. Nem értem mit szeretnél. Leírtam, hogy mire használom, nem tudom máshogy. Szerintem ezt túlbeszéltük. Nyugodtan menjetek utcára a KAÜ és a többi miatt is, ennél kevesebbért is mentek már. Én használom ezt a szart tovább, worksforme.

FYI: közben indultak érdekesebb témák is a flame-ben ;) Ha megengeded, várnak ott is ;)

trey @ gépház

Az érdekelne, hogy számodra mint álompolgár számára az e-papir.hu szolgáltatás miben nyújt többet, mint az általad is használt tarhely.gov.hu szolgáltatás. ;) És amennyiben többet nyújt szerinted mennyibe került volna beleintegrálni a tarhely.gov.hu szolgáltatásai közé?

Amúgy mi a fontosabb téma téged mint versenyszférát mit érint a FIDESZ tündöklése vagy bukása? Nem lesz megrendelés vagy mi?

(Az ember azt gondolná, hogy verseny van anélkül, hogy az ember belevonná a politikát :))

 Nem használom az e-papir.hu szolgáltatást.

Amúgy mi a fontosabb téma téged mint versenyszférát mit érint a FIDESZ tündöklése vagy bukása?

Hozzál jobbat, majd szavazok rá. 

Nem lesz megrendelés vagy mi?

Ezt most tőlem kérdezed? Én sosem voltam sem marketinges, sem kereskedő. Milyen megrendelésre célzol?

(Az ember azt gondolná, hogy verseny van anélkül, hogy az ember belevonná a politikát :))

FYI: ebbe a beszélgetésbe egyedül te vontad bele a politikát

trey @ gépház

[off]Bocsi, csak megnéztem egy általad "érdekesebbnek" említett FLAME topikot. És bocs , hogy azt mertem feltételezni, hogy valaki csak érdekből véd be egy pártot, biztos lehetnek más okai is. ;) Én spec soha nem tenném egyikkel sem. (Pláne amíg kb annyit választasz , hogy milyen cégeken keresztül folyjon el a közpénz és kinek kell visszaosztani.)[/off]

Kezdünk kicsit messze kalandozni, nem is értem mindig pontosan miket írsz. Tegnap este azt hittem, hogy iszol közben, de nem hiszem, hogy reggelre ne józanodtál volna ki. Megpróbálom elölről, mert látom már nagyon elszaladtak a lovaid. Onnan indultunk, hogy egy fórumtárs augusztusban vállalkozást akart nyitni, de ő és/vagy a könyvelője szerencsétlen volt, nem bírtak elindítani egy vállalkozást. Én akkor megemlítettem neki, hogy keressen egy rendes könyvelőt, mert ez worksforme. Nekem úgy  elintézte ezt, hogy az életünkben nem is találkoztunk.

Mit tesz isten, az illető megfogadta a tanácsom, állítólag már van könyvelője. De még mindig ő küzd az ilyen aktakukac dolgokkal. Én meg nyugodtan hátradőlve lógatom a lábam. Erre betámad az értelmiségi, hogy miért jó az nekem, hogy kifizetem a bevételem egy részét (megválaszoltam), ahelyett, hogy faszomtudja mit csinálnék - gondolom utcára vonulás a preferált - mert szar a KAÜ. Leírom, hogy nekem az is működik és ez miért kényelmes nekem. De akkor is szar, értsem meg. Erre te elkezdesz nekem hadoválni öregek otthonáról, meg alig beszerzett Windows Home-ról meg bánat tudja mikről. Beszerzési nehézségeidről. A végén elkezdesz idecitálgatni pártokat és homályos célzásokat teszel a mi beszerzéseinkre (amire se rálátásom, sem beleszólásom és nem is igazán érdekel). A végén eljutsz a közpénzhez.

Értem én, hogy flame és belefér a csapkodás, de a végére már meguntam az állandó szövegtörléseidet, az összefüggéstelen dolgaidat. Nem igazán értem, hogy mit szeretnél? Van még értelme folytatni? Ha igen, akkor javaslom, hogy abban az irányban ami miatt belekattinottam egyáltalán ebbe a topikba: vállalkozás nyitás, könyvelő, nem könyvelő, ügyfélkapu

Ha a célod az, hogy kizárólag velem foglalkozol, akkor azt befejeztem, mert vannak más témák is az oldalon, amik jobban érdekelnek, mint a te személyes problémáid. Azt hiszem, hogy éppen elég figyelmet kaptál így is tőlem.

trey @ gépház

A békesség jegyében jobb abbahagyni az egész flame szart. Kicsit eldurvult az oldal, s mintegy mellékszálon még megy egy kis IT. Nem véletlenül tűntek el a nézettségi adatok. Azt is könnyen elképzelem, hogy Trey-nek jobb dolga is van, mint mindenkiből kihozni a válaszadási állatot. Az egész mögött azt gondolom, finanszírozási gondok lehetnek ismét. (Adja Isten, hogy tévedjek!) Nincs mese: a közérthető trágyából kell szépítgetni a várat; azt még a hülye legyek is értékelik, ráadásul sokan vannak.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Azt gondolod, ez működik? Tettem erre is egy kísérletet: hagytam a picsába az egészet, erre ilyen másodnickes szerencsétlenek elkezdték feluppolgatni minden reggelre az Orbán és társai topikokat a fórumokban. Ez az egész zéró toleranciával tartható távol az oldaltól. Vagyis, minden politikai témájú tartalom törlésre kerül. Aki a törlés ellenére másodszorra is megnyit egyet, az meg megy banra. Itt egyedül ez működik. Az nem működik, hogy jön a ballib bohóc, elkezdi itt az O1G-zést, meg a többit, azt elnézzük, nem reagálunk (elnézed ezt egyébként te is, beállítottságodból fakadóan, meg azért egy-egy flame-ben oda is szúrsz néha, aztán feltett kézzel hátralépsz, hogy téged ez itt zavar). Aztán ha jön válasz nem csak az eltűrés, akkor meg besírsz, hogy "jaj, ellenvélemény" van.

Nem linkelem be többet, megszavaztátok a politikai tartalmat. Akkor nem értem, hogy mi a bajod. Az, hogy nem csak a te szájízednek megfelelő véleményeket olvasol?

trey @ gépház

A szélsőségek sosem vonzottak. Ha meg valaki ostobán szélsőséges, inkább kiröhögöm. A beállítottságom politikai értelemben inkább a tolerancia felé visz. Az emberi oldalait vetem meg: gőg, uralkodási vágy, lekezelés, hülyének nézés. Ezeken keresztül lavírozom. Aki éppen hihetőbbet hazudik, arra szavazok. Szavazok mert az a demokrácia egyetlen rezsim eszköze a honpolgárnak. Szavaztam már mindenféle pártra, nem fogok kikötni egyetlen irányzat mellett sem, hogy azt véresen védelmezzem még akkor is, reggel-este hazudik, vagy a félanalfabéta haverját teszi meg zseninek. Az átlátszó hazugságokat nem szeretem. Mivel általában a politikusok kis idejükben akarnak tenni a jóért, a maradékban saját zsebükre hajtanak, az szimpi éppen, ki csinálja úgy a lenyúlást, hogy nem veszem észre.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Vélemény és vélemény közt is van különbség.

Ami itt megy, az nem vélemények kimondása, hanem egy shitstorm, amit ráadásul sok idióta élvez is. Ocsmány hőzöngés, személyeskedés, mások - akik nem értenek veled egyet - hülyének nézése, trágár stílustalan veszekedések.

És ez független pártátállástól, liberális vagy konzervatív szemlélettől. Legalább annyira szánalmas az O1G-zés mint a Bubuntuzás vagy a ratyizás vagy a libsizés, vagy a másik nácizása.

Van különbség társalgás, vita, veszekedés és flame közt. Valamit magára adó oldal az első kettőt tűri meg.

Van különbség társalgás, vita, veszekedés és flame közt. Valamit magára adó oldal az első kettőt tűri meg.

Akkor lehet, hogy ez nem valamire való oldal, nem is annak indult (javaslom az első flame fórumtéma létrehozásának dátumát megtekinteni), szándékkal van itt ilyen topik. Ha pedig a te szemléleteddel ez nem egyezik, akkor nyugodtan válthatsz máshova. Nem lesz harag. Más is megtette. Mondjuk, éppen tegnap volt napja, hogy valaki olyan kérte vissza account-ját, aki 2 éve saját elhatározásából elhagyott minket, most meg visszakérte magát.

Szóval csak óvatosan a minősítgetésekkel, lehet, hogy 2 év múlva te is máshogy látod majd a dolgokat.

trey @ gépház

Én ha kapok egy értesítést, hogy dokumentumom érkezett, akkor belépek, elolvasom, ha kell még, átteszem a tartós tárba vagy kitörlöm a picsába.

Egyszer beléptem ebbe a csodába, mert üzetenem gyött, kaptam imélt róla. Van ilyenből évente 3-4, mindet elraknám tartós tárba elolvasás után, mert hátha fontos lesz még (nem lesz). Elolvasom, bezárnám (vagy valami ilyesmi), erre megkérdezi ez a fospermet, hogy akarom-e tartós tárba helyezni. Gondolkodás nélkül nyomtam a nem gombra, azóta sincs sehol az üzenet. Sehol. Törlődött. Bravó, de tényleg.

Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen üzeneteknek kb. semmi értelme. Jön üzenet a magasságos nav-tól, belépek, erre csak annyit írnak, hogy az általam választott egyháznak/akárminek az 1%-ot elutalták. Nagyszerű, de mégis mi tartott ezen eddig? Amúgy semmi érzékeny adat nincs benne (ami van az is tökre fölöslegesen), de ezt digit alá kell írni, meg be kell lépni, és ott megnézni, meg apámfasza. Simán elküldhetnék egy emailben, hogy bélám, sikerült sok hónap alatt elutalnunk az 1% pénzt, sztennyi. Vagy épp bemondhatná a rádió is, lehetne egy weboldalka, ahol adószám beírásával megnézhetném, hogy elutalták-e már. Mármint állításuk szerint, mer leellenőrizni úgyse tudom.

Csodás.

Magyarországon cég alapítás és megszüntetés megy már ügyvéd nélkül? (Ez konkrétan érdekelne, mert a magyar cégemet nem használom évek óta, és bezárnám. Angliában ugyanazon a weboldalon meg tudnám tenni az angol cégemmel, ahol megnyitottam, a magyar cégnél nem találtam még egyszerű módot rá)

És természetesen Angliában sincs kolbászból a kerítés, és biztos lehet bonyolult dolgot is találni (pl. házat/lakást venni elég sok lépéses és hosszú folyamat, Magyarországon vásárolni se volt egyszerű, de Angliában tovább tart és nehezebb). De speciel a cég alapítás elég könnyen és gyorsan megy.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyfelől nem, nem végig volt KATA-s vállalkozásról szó, hanem csak általánosságban beszélgettünk egészen addig, amíg te példának nem hoztad az ismerősödet, aki itthon KATA-s vállalkozást nyitott.

Mondjuk a KATA az egy adónem, most, hogy az EVA megszűnt, nekem is írt az APEH, hogy ha akarom, választhatom azt (mert valamit választani kell).

Szerintem fontosabb lehet, hogy magánvállalkozó vagy cég, és ha cég, milyen cég.

Azt tudom, hogy Magyarországon magánvállalkozás nyitáshoz nem kellett óriási bürokrácián átvergődnie magát az embernek, be kellett menni az önkormányzathoz (vagy kormányablakhoz, nem tudom már), és sorbaállás után ki lehetett váltani az igazolványt, vagy vissza lehetett adni. Feltételezem meg lehetett előre nézni, hogy mit kell vinni, szóval ez abszolút elfogadható adminisztrációnak tűnik.

Magyarországon BT-m van, ehhez ügyvéd kellett, taggyűlés, alapítói okirat meg talán még 4-5 másik dokumentum. Aztán mindet beadni a megfelelő helyekre, fizetni itt-ott, és meglett a bejegyzés.

Ezt a BT-t szűntetném meg, ha tudnám. Egyelőre ott akadtam el, hogy ahogy nézem, még mindig ügyvéd kellene, meg személyesen megjelenni valahol.

Angliában Kft-t nyitottam. Itt is készült mindenféle dokumentum, többek között ugyanúgy volt alapítói okirat meg minden, a különbség az, hogy az egészet az éjszaka közepén egyedül egy darab weboldalon kb. next-next-finish bonyolultsággal lehetett megoldani. Egyszerű esetekhez megvan a template és nem kell valóban dokumentumot szerkeszteni. Paypallal kellett fizetni 12 (vagy 15?) fontot, és a végén kész volt a bejegyzés. Természetesen bonyolult szervezethez, pl. mindenféle komplex tulajdonosi struktúrák esetén nem biztos, hogy lesz pont jó template, így van olyan eset, amikor itt, Angliában is kell egy ügyvéd ezeknek a doksiknak a megírásához. Aztán az ember ugyanazon a weboldalon feltölti. (Vagy az ügyvéd, ha az ember inkább fizeti az ügyvéd órabérét és nem akar vacakolni).

Lakásvásárlással az a gond, hogy baromi sokáig húzódik. Kb. a minimum az 6 hónap szokott lenni. Nekünk áprilistól augusztusig tartott, szóval igazán 5 hónap alatt megvolt, igazán nem panaszkodhatok.

Ez alatt egy csomó papírmunkán végig kellett menni, és ezek kötelező lépések. Kötelező, hogy nekem legyen egy ügyvédem, kötelező, hogy az eladónak legyen egy másik, aztán nyilatkozni kell arról, hogyan lesz a tulajdonjog, kell egy előzetes nyilatkozat a jelzálogról, igazolni kell az önrész eredetét (de durván, haver, akinek a faterja adott pénzt Magyarországról, még Magyarországról hozhatott banki kivonatokat és adóbevallásokat, hogy lássák a faterhoz hogy került oda a zsé). Aztán az én ügyvédemnek ki kell kérnie az itteni földhivatalból a telekkönyvi bejegyzést, emellett kutatnia kell, hogy milyen futó ügyekben lehet érintett a hely, aztán le kell kérdni mindenféle helyi szabályozásokat, amik hatással lehetnek az ingatlanra, aztán ő ezt mindet át kell nézze, aztán én kapok egy több száz oldalas paksamétát, amiben a vonatkozó korlátozások, szabályzások, térképszelvény, minden benne van, ezt át kell nézzem, ellenjegyezni az összes oldalt, aláírni, a másik oldalnak is van mindenféle kötelezettsége, nekik is mindenféle dokumentumokat be kell szerezniük, pl. a ház energetikai besorolását, meg más kötelező paksamétákat. Aztán minden ügyvéd megnézi, amit a másik összeszedett, aztán ha mindenki boldog, kitűznek egy időpontot a szerződés cserére, egy másikat a fizetésre és a vagyonszerzési illeték megfizetésére, meg a kulcs átadásra egy harmadikat.

Ehhez képest Magyarországon tök gyors volt. Egyetlen ügyvéd elég volt, akihez odament az eladó és a vevő, az ügyvéd beszerezte a telekkönyvi kivonatot és ott helyben kérdezett dolgokat, annak alapján meg tudta írni a szerződést, aláírtuk mindannyian, még a foglalót is intézte. Az egész cucc pár nap alatt kész volt, csak arra kellett várni, amíg a bank a jelzáloghitelt kifizette a végén, aztán mehetett a kulcs átadás.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyfelől nem, nem végig volt KATA-s vállalkozásról szó

Tévedés, ez a szál itt kezdődött (hadd tudjam már, én indítottam), annak meg az előzménye, amire itt visszautaltam:

KATA egyéni vállalkozás indítása ügyfélkapun

Tehát, én tudom miről beszéltem. Az lehet, hogy te tök másról.

Lakásvásárlással az a gond, hogy baromi sokáig húzódik.

Pff. Tavaly december 23-án kinéztem a lakást, az ügyvéd karácsonykor megírta az előszerződést, 27-én előszerződés aláírása mellett leelőlegeztem, január 3-án aláírtam a végleges adás-vételit, január 4-én a földhivatalban bejegyezték a széljegyet a lakásra, január 15-re kifizettem az egészet, pedig volt benne egy OTP lakáskassza kiutaltatás is.  Ennyi volt a kaland. Ha teljes kp-s lett volna, akkor január 5-re végeztem volna.

Már rájöttem mi kellene nektek. Egy rendes ügyvéd. Esetleg tudok olyan ajánlani, amelyik karácsonykor is dolgozik. Csak fizesd ki.

trey @ gépház

Pff. Tavaly december 23-án kinéztem a lakást, az ügyvéd karácsonykor megírta az előszerződést, 27-én előszerződés aláírása mellett leelőlegeztem, január 3-án aláírtam a végleges adás-vételit, január 4-én a földhivatalban bejegyezték a széljegyet a lakásra, január 15-re kifizettem az egészet, pedig volt benne egy OTP lakáskassza kiutaltatás is.  Ennyi volt a kaland. Ha teljes kp-s lett volna, akkor január 5-re végeztem volna.

Te is Angliában vetted?

Magyarországon vásárolni se volt egyszerű,

Tehát, egy rendes ügyvéd. Egy rendes könyvelő mellé. Nem olyan könyvelő, aki praxisa első KATA-s vállalkozását indítja és az ügyféllel együtt bogarásznak az ügyfélkapun, hogy mi micsoda, vak vezet világtalant, utána meg telesírják a netet, hogy nem megy.

trey @ gépház

Ehhez képest Magyarországon tök gyors volt.

Biztos, hogy elolvasod a hozzászólásokat, amikre válaszolsz? Mert másokat lazán gyopározol olyan dolgokért, amiket nem is használsz, de egy fórumtémát nem tudsz követni...

Nem olyan könyvelő, aki praxisa első KATA-s vállalkozását indítja és az ügyféllel együtt bogarásznak az ügyfélkapun, hogy mi micsoda, vak vezet világtalant, utána meg telesírják a netet, hogy nem megy.

Ha ezt nekem írod, akkor annyit mondanék, hogy a könyvelőm épp a MKOE elnöke volt, nagyjából fél napig tudja sorolni a hibákat egy levegővétellel... és tudja folytatni.

Ehhez képest Magyarországon tök gyors volt. Egyetlen ügyvéd elég volt, akihez odament az eladó és a vevő, az ügyvéd beszerezte a telekkönyvi kivonatot és ott helyben kérdezett dolgokat, annak alapján meg tudta írni a szerződést, aláírtuk mindannyian, még a foglalót is intézte. Az egész cucc pár nap alatt kész volt, csak arra kellett várni, amíg a bank a jelzáloghitelt kifizette a végén, aztán mehetett a kulcs átadás.

Ugyanazt a mozit nézzük? Mert kezdem azt hinni, hogy valami párhuzamos univerzumban élünk és a hup.hu a gateway.

Arra, hogy nem egyszerű, van, ahol gyorsabb és egyszerűbb és van, ahol komplexebb, de ilyesmit már említettünk, csak agyonhallgattad, mert nem illik a világképedbe.

Beidézem a két bekezdést, próbáld megtalálni közöttük a lényeges adminisztrációs különbségeket:

Ehhez képest Magyarországon tök gyors volt. Egyetlen ügyvéd elég volt, akihez odament az eladó és a vevő, az ügyvéd beszerezte a telekkönyvi kivonatot és ott helyben kérdezett dolgokat, annak alapján meg tudta írni a szerződést, aláírtuk mindannyian, még a foglalót is intézte. Az egész cucc pár nap alatt kész volt, csak arra kellett várni, amíg a bank a jelzáloghitelt kifizette a végén, aztán mehetett a kulcs átadás.

és

Tavaly december 23-án kinéztem a lakást, az ügyvéd karácsonykor megírta az előszerződést, 27-én előszerződés aláírása mellett leelőlegeztem, január 3-án aláírtam a végleges adás-vételit, január 4-én a földhivatalban bejegyezték a széljegyet a lakásra, január 15-re kifizettem az egészet, pedig volt benne egy OTP lakáskassza kiutaltatás is.  Ennyi volt a kaland. Ha teljes kp-s lett volna, akkor január 5-re végeztem volna.

Arra, hogy lehetne ennél is egyszerűbb.

Pl. mint autót venni. Az ember megnézi, tetszik, a másik ürge markába nyomja a pénzt, megkapja a kulcsot, meg a logbookot, aztán kész.

Nem kell ügyvéd, nem kell semmit írni.

Lehet, hogy késő van, fáradt vagy vagy csak valami másra figyelsz, de ha odafigyelve visszaolvasnád, akkor látnád, hogy ezt arra írtam, hogy igen, van olyan, ami Angliában bonyolultabb, mint Magyarországon. Itt pont a Magyarországon ingatlant venni volt a jó példa.

Az más kérdés, hogy az ismerősöd, aki az angliai bürokráciától megcsömörlött, hazaköltözött és Magyarországon könnyen indított KATÁ-s vállalkozást (csak feltételezem, mert nem írtad, hogy bizonyára magánvállalkozói igazolvány kiváltásáról lehet szó), Angliában bizonyára nem vállalkozott.

A cég alapítást már leírtam, hogy mennyire egyszerű.

Magánvállalkozónak lenni még egyszerűbb, ugyanis az égvilágon nem kell semmit tenni hozzá, csak onnantól kezdve, hogy elkezdett magánvállalkozóként dolgozni az ember, a következő adóév vége feléig be kell valamikor regisztrálnia az adóhatóságnál.

Ezt véletlenül tudom, mert kb. 3 hónapnyi magánvállalkozói lét után rákerestem, és láttam, hogy van még egy évem regisztrálni.

Persze nem tudom, lehet, hogy a KATÁ-s vállalkozás indítása még a 0 adminisztrációnál is egyszerűbb, ez esetben igaza van az ismerősödnek, és valóban érdemes az angol bürokrácia nehézségéhez hasonlítani a KATÁ-s vállalkozás indítását.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És ha megnézed, nem is azon siránkozom, hogy Magyarországon mennyi az adminisztráció, illetve nem azt kérdezem, hogy itt vagy amott mennyi.

Egyszerűen összehasonlítottam a különböző országokban tapasztalt bürokratikus adminisztráció terhét a felhasználó szemszögéből.

A konkrét hozzászólás, amire válaszoltál, az meg arra a kérdésre volt egy elméleti példa, hogy akár lehetne egyszerűbb is.

Hogy ne kelljen messzire menni, Magyarországon pl. ingatlan vásárláshoz amikor én vettem az első lakásomat, kellett ügyvéd. Előtte pár évvel viszont még nem kellett, akkor egyszerűen az eladó és a vevő megírhatott egy szerződést és kész.

Megint csak, nem minősítem, hogy az jobb volt vagy rosszabb. Volt egy csomó visszaélés és nem véletlenül írta elő a törvényhozó, hogy akkor mostantól csak ügyvéd részvételével mehet a balhé. De az azért egyértelmű, remélem, hogy az egyik esetben egyszerűbb, a másikban meg valamivel bonyolultabb az adminisztráció.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pff. Tavaly december 23-án kinéztem a lakást, az ügyvéd karácsonykor megírta az előszerződést, 27-én előszerződés aláírása mellett leelőlegeztem, január 3-án aláírtam a végleges adás-vételit, január 4-én a földhivatalban bejegyezték a széljegyet a lakásra, január 15-re kifizettem az egészet

Még csak január 6-a van :)

Hát, barátom, lehet, hogy te emlékszel minden egyes oldalra a hupon, végülis a te oldalad. Én nem. Ha azt feltételezed, hogy egy oldalon egy random hozzászólásban elhelyezett linket mindenki követni fog és annak alapján megy a téma, hogy a linkelt oldal miről szól, akkor szerintem tévedsz. Az biztos, hogy én nem követek minden linket. Sőt, nem is minden hozzászólást olvasok el.

Ráadásul, ha megbocsátasz, szerintem az a hozzászólás ugyan lehet, hogy a szál kezdete, de közben másról kezdtünk el beszélni. Nem arról a konkrét problémáról, ami az OP-ot zavarta.

Számomra itt kezdődött az érdekes rész, amibe (érintettség kapcsán) úgy gondoltam, belebeszélek:

Pedig tényleg túlbonyolított a magyar rendszer, szívtam én is epapírral, nyilván miután kiismered (meg elmondják neked, hogy egyáltalán ilyen létezik) már kezelhető és egyszerű, de lehetne lényegesen átláthatóbb, mint pl. az angol.

Ettől a ponttól kezdve ez nem az OP KATA-s adminisztrációjáról szólt, hanem Addam2 kolléga véleményéről.

De hogy hasznos információ is legyen, hasonlítsuk össze a magyarországi KATÁs egyéni vállalkozás indítása az ügyfélkapun adminisztrációs nehézségét az angol egyéni vállalkozás adminisztrációjával:

1) Magyarországon az ember belép az ügyfélkapura, és valamit csinál (fogalmam sincs, mi kell hozzá. Szerinted egy könyvelő és pár nap, vagy az illető hölgynek egy facebook csoport fél napnyi felkészítése).

2) Angliában nem kell semmit adminisztrálni. Elkezdek szolgáltatni vagy gyártani vagy akármi, és ha számlát állítok ki, ráírom a nevem és a címem.

Mindkét országban időnként kell adóbevallást készíteni. (Magyarországon ABEV és nyomtatványok, Angliában egy weboldalon kell kitölteni formokat)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

fogalmam sincs, mi kell hozzá

Itt látom a probléma igazi okát.

Nézd, ahogy sok más esetben is, érdekességképpen leírtam, hogy Angliában hogyan megy ez vagy amaz. Nem tudom, miért kellene nekem részletesen ismernem a jelenlegi magyar eljárást az egyéni vállalkozói engedély kiváltásához ahhoz, hogy  egyértelmű legyen számomra, hogy egy tetszőleges processznél egyszerűbb az, amikor nincs szükség semmiféle adminisztrációra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Két külön dolgról van szó:

1) van nekem egy magyar BT-m, amit megszüntetnék, ha lehetne egyszerűen. Erre igaz az, hogy megpróbálok képbe kerülni.

2) arról beszélgetünk, hogy Angliában vagy Magyarországon van-e több bürokratikus adminisztráció, ha valaki magánvállalkozóként akar dolgozni. Ehhez el tudom mondani pontosan, hogy Angliában mi kell, és mások el tudják mondani, hogy Magyarországon mi kell. Én nem tervezek Magyarországon magánvállalkozói igazolványt szerezni, így igazából nem érdekel, hogy hogyan kell csinálni.

És ahhoz, hogy a beszélgetés során felvetett tanácstalanságra, ahol Addam2 úgy gondolta, hogy a magyar rendszer lehetne egyszerűbb is, pl. mint az angol, te azt felelted, hogy az ismerősöd panaszkodott az angol bürokrácia rugalmatlanságára és Magyarországon viszont viszonylag egyszerűen lehetett magánvállalkozást kezdeni, ez alapján úgy tűnik neked, hogy fordított a helyzet, erre kiválóan alkalmas az, hogy én, aki Angliában tavaly céget is indítottam és magánvállalkozóként is elkezdtem dolgozni, leírom részletesen, bárki, aki pontosan ismeri a magyar helyzetet leírja azt, az olvasóközönség meg összehasonlítja a kettőt, és levonja a konzekvenciát.

Számomra a beírásokat elolvasva egyértelmű, hogy az angol rendszer valóban egyszerűbb, lényegesen kevesebb adminisztrációra van szükség.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azt tudom, hogy Magyarországon magánvállalkozás nyitáshoz nem kellett óriási bürokrácián átvergődnie magát az embernek, be kellett menni az önkormányzathoz (vagy kormányablakhoz, nem tudom már), és sorbaállás után ki lehetett váltani az igazolványt, vagy vissza lehetett adni. Feltételezem meg lehetett előre nézni, hogy mit kell vinni, szóval ez abszolút elfogadható adminisztrációnak tűnik.

Alapvetően úgy működik, hogy szinte mindent elektronikusan el tudsz intézni, aztán megnyugszol, majd kapsz egy 6 oldalas levelet jogszabályi hivatkozások tömkelegével, amiben van valahol középen egy kicsit komplexül megfogalmazott mondat, hogy menj be személyesen és igazold, hogy a székhelyed tulajdonosa engedélyezi a vállalkozást és vigyél mindenféle papírt, amit amúgy az államtól kaptál, hogy végezheted azokat a tevékenységeket, amiket bejelöltél, persze papíron. Ha meg valamit elbaszol az elektronikus felületen, akkor általában szintén csak személyesen tudják megmondani, hogy mit basztál el, vagy ők mit basztak el, mert nekem például hetekig kellett a nyakukra járnom mire kiderült, hogy a sok állami adatbázis közül valamelyikben nem írták át a lakcímemet: "az Személyadat és Lakcímnyilvántartás (SZL) és a NAV adatbázisában nyilvántartott természetes személyazonosító adataiban eltérés található", mert persze hogy kézzel gépelik be mind a két helyen papírról.

Ha nem veled történik és rajta vagy a happy path-on, illetve a gyakori hibákat követed el, akkor persze ódákat tudsz zengeni, de amikor beránt a bürokrácia, akkor az hetekig tartó szopás.

A másik szopásom az, hogy van egy technikusi végzettségem és egyik hivatal se tudta megmondani, hogy bizonyos tevékenységeket végezhetek-e vele, illetve milyen mostani ÖVTJ és OKJ számok tartoznak hozzá, de nincs egyablakos ügyintézés, hanem mész Macinkától Mancikához a város különböző pontjaira, akik 30 napig ülnek a dolgon, aztán átadják egy újabb Mancikának, valószínűleg nem azért, mert ott meg tudják oldani, hanem azért, hátha elfelejtem az ügyemet és akkor nincs vele munka, meg különben is szopjon másik Mancika a dologgal.

Na jó, de engem igazán az érdekel, hogy a BT-t meg tudom-e szüntetni elektronikus úton, mondjuk ügyvéd közreműködése nélkül.

Erre tudja valaki a választ?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Lehet, hogy úgy tűnt, de nem bánom azt, hogy végig kellett menni ezeken a lépéseken. Örülnék neki, ha nem tartana 6 hónapig, ez igaz.

Az egészet példaként írtam, hogy való igaz az, hogy itt, Angliában bele lehet futni a magyarnál bonyolultabb bürokráciába. (Viszont az nem igaz, hogy pl. cég vagy egyéni vállalkozás alapítása Magyarországon egyszerűbb lenne, és erre hoztam a másik példákat)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem van magyar cégem és angol cégem is.

Sokkal egyszerűbb az angol bürokrácia.

A bejelentkezés is: van egy állami bejelentkezési rendszer, és a legtöbb állami vagy valami államigazgatási feladathoz kapcsolódó 3rd party weboldal ezt a rendszert használja. Ugyanazzal az azonosítóval tudok az adóhivatalhoz belépni, mint amivel a gyerekgondozási támogatásokat igénylő weboldalt használhatom, és ugyanazt a rendszert egy újabb "céges" azonosítóval a "cégbíróság" oldalán (ez mindhárom .gov.uk).

Emellett az ügyintézés is. A legtöbb dologhoz az ember elmegy egy weboldalra, végigkattintgatja a kérdéseket és kész.

Így megy a személyi jövedelemadó bevallás is és a cégalapítás is. A jövedelemadó bevallás nekem úgy egy órát szokott tartani, mert mindent gondosan elolvasok. A cégalapítás kb. 30 perc lehetett, kb. 45 perc az ötlettől kezdve, hogy kéne nekem egy cég. 15 perc volt utánaolvasni, hogy mit kell tenni, hol, hogyan, mi kell hozzá, és nevet választottam (az eltartott egy darabig, mert az első kb. 10 próbálkozás már foglalt volt). Mindezt hajnal 2-kor.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ahja, aki nem ismeri az angol e-ügyintézést és abból indul ki, hogy milyen a magyarországi papíros ügyintézés, akkor ahhoz képest valóban előrelépés az magyarországi e-ügyintézés, de amúgy ami pénzt beleöntöttek az utóbbi 15-20 évben és ahova ebből el lehetett volna jutni, ahhoz képest sehol nem tartunk, csak a duma megy...

...én még emlékszem az OMG kampányra, amikor azzal szoptunk, hogy az összes állami weboldalra ki kellett varázsolni, hogy OMG micsoda fos ez:

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/149/1494/14940/1494083_2d3942b01ef533357d7620b3ef63f81e_wm.jpg

...aztán azóta is csak a pofázás meg a pénzkitalicskázás megy, persze, elkezdték.

Tudod hogyan csináltam egy évtizedig? Volt egy kollégám, aki megcsinálta helyettem, én meg csokit hoztam neki érte.

Én dolgoztam egyszer régen egy cégnél, ahol szintén létezett ez a "vezesse mindenki a céges autók futását Excelben" c. fasság. Mígnem egy ügyeskezű mérnökgyerek megunta, és írt VB-makróval az Excel táblához egy kiegészítést, ami azt tudta, hogy be kellett vinni a tankolások idejét és helyét, volt egy listája az ügyfelekről városokkal, és random generált a tankolásokhoz igazodóan egy listát, hogy melyik nap melyik ügyfelet látogatta az autó. Hopp, kész is volt a kívánt táblázat.

Ja, ilyet én is csináltam az egyik túladminisztrált melóhelyen, ahol az volt a kívánalmuk, hogy minden nap legyen összesen 8 óra könyvelve a nyitott issue-kra, szóval írtam klienst, ami a Jira API-n keresztül a nyitott issue-k között random kiosztott 8 órát, mindig megdicsértek a havi főnöki észosztáson, hogy milyen rendesen vezetem, bezzeg a többiek. Na, akkor se buktam le, amikor elmentem a cégtől augusztusban és a kicsit okosságom töltögette szorgalmasan a timesheet-et december 31-ig és jövőre lett vörös az a csapat, ahol voltam, mert elfelejtettek kivenni engem a report-ból és januártól kibukott, hogy nem töltöm rendesen, aztán az is, hogy már négy hónapja nem vagyok ott, de töltöttem.

Általában ennyit érnek ezek a remek adminisztrációk, ami alapján meghatározzák odafenték, hogy a disznó mennyit fog fialni idén.

Jah, anekdota szinten ismerek egy sztorit, amikor a hasonlóan jópofa szagember ugyanarra a napra írt egy miskolci autós túrát reggel 7-től este 6-ig, csak arra felejtett el figyelni, hogy aznap ne nyisson pénztárt reggel 8-kor egy attól 300 kilométerre levő városban lekönyvelve, mert az ilyen szart egy, az első napját kezdő NAV (akkor még APEH) gyakornok is 1 perc alatt szúrja ki. Így is lett. Az eredménye asszem' 7 számjegyű bírság volt.

trey @ gépház

A könyvelő az pipa, de már a jogosultságok beállításakor elhasal az egyszeri user. Legtöbb könyvelő valószínűleg elkéri egy az egyben az ügyfél felhasználónevét, jelszavát. Nekem is így akarta a könyvelő. Mert ez a legkevesebb szívás. Csak aztán ha felírja egy plain textbe a jelszót, akkor van gáz.

Én egy olyan rendszert képzelek el, hogy lenne csak a magyarorszag.hu, és nem lenne mellette semmi más lofasz1.gov.hu, lofasz2.gov.hu.

Ezen lehetne minden állami ÉS önkormányzati ügyet intézni, de egységes felületeten, egységes menürendszerrel, ahol mindent elérek max. 3 kattintással. Ugyanez a felület magánszemélyeknek, cégeknek, egyéni vállalkkozónak. Csak persze más menüpontokat kell kiválasztani cég esetén.

Kell egy email tárhelyre hasonló üzenetközpont, de ne tűnjenek el az üzenetek 30 napon belül, ha nem nyomok valamit. De legyen benne archiválás.

Legyen egy egyszerű log felületet, ahol látom, hogy mi és mikor történt (az üzenetkezelőn kívül).

Legyen egy egyszerű jogosultság oldal, ahol pl. könyvelőnek tudok adni jogosultságot, de vissza lehessen nézni, kinek és mit adtam, és részletesen lehessen állítani, hogy ki mihez fér hozzá.

Belépéskor a felhasználónév és jelszó páros mellett még használni kelljen kötelezően az eSzemélyi kártyát a kártyaolvasóval, különben ne engedjen be  a rendszer.

Ügyintézés: jól átlátható menüből kiválasztom az ügyet, és kitöltöm a megfelelő mezőket. 1 db felületen lehessen indítani az ügyeket, legyen az állami, önkormányzati.

Abevjava nyomtatványkitöltő: ezt el kéne felejteni, minden űrlap legyen elérhető a magyarorszag.hu fiókon belül, böngészővel, ne kelljen hozzá semmit telepíteni. Persze itt ls lehessen jogosultságot adni.

Ne írjon ki ilyen baromságokat, hogy azt mondja: "TÁJÉKOZTATJUK ÖNÖKET, HOGY A WEBES ÜGYSEGÉDEN KERESZTÜL INDÍTOTT AZ EID ÍRÁSÁVAL JÁRÓ ÜGYTÍPUSOK (VÉSZ ESETÉN ÉRTESÍTENDŐ TELEFONSZÁM MÓDOSÍTÁSA; SZOLGÁLTATÁSAZONOSÍTÓ TELEPÍTÉSE) A FIREFOX BÖNGÉSZŐVEL JELENLEG NEM KOMPATIBILISEK, KÉRJÜK MÁSIK BÖNGÉSZŐ HASZNÁLATÁT EZEN ÜGYEKBEN.
MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!" - https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/

Hanem nyilvánvalóan működjön a felületet a főbb modern böngészők alatt, de ne kelljen hozzá Flash, Java.

Szerintem nem nagy elvárás, amennyi pénzt elvernek hülyeségekre, már rég lehetne ilyen rendszer.

Ja, egyébként nekem is van egy olyan álmom, hogy a programozók a kezeik közül ne egy rakás szart adjanak ki. Többször is hangot adtam már ennek. Akkor meg azért voltam a rossz.

Ez általában nem a fejlesztőkön múlik, hanem az állami informatikát átszövő korrupción: http://wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=8683616

Az utóbbi időben tendereket nyerő 4iG például kétségbeesetten keres architect-eket, fejlesztőket, projektmenedzsereket, bárkit, mert nincs emberük ahhoz, hogy el tudják végezni a vállalt feladatokat. Mégis mitől lenne működőképes az átadott foshalmaz, amit kontraszelektált balfaszok terveznek és fejlesztenek?

" Én egy olyan rendszert képzelek el, hogy lenne csak a magyarorszag.hu, és nem lenne mellette semmi más lofasz1.gov.hu, lofasz2.gov.hu. " - Szerintem van felvétel a nisz meg az idomsoft környékén, lehet menni megmondani a tutit...

Ja, mindezt úgy, hogy ha adott rendszer kifejlesztésére x célzott EU-s pályázatból van pénz, akkor annak a rendszernek a komponensei (gyakorlatilag a tápkábeltől kezdve az archív kazettákig) csak és kizárólag adott rendszerhez tartozhatnak. Meg hasonló megkötések, amik miatt az egybegyúrás nem igazán hatékonyan működő dolog.
Ja, és persze a webes/elektronikus ügyintézés mellett fenn kell tartani az okmányirodás/kormányablakos/postai levelezős ügyintézési lehetőséget is, ami sokszor nem triviális.

ha adott rendszer kifejlesztésére x célzott EU-s pályázatból van pénz, akkor annak a rendszernek a komponensei (gyakorlatilag a tápkábeltől kezdve az archív kazettákig) csak és kizárólag adott rendszerhez tartozhatnak

És erről az EU tehet, vagy esetleg itthon sikerült úgy megcsinálni az adott pályázat?

Ja, mindezt úgy, hogy ha adott rendszer kifejlesztésére x célzott EU-s pályázatból van pénz, akkor annak a rendszernek a komponensei (gyakorlatilag a tápkábeltől kezdve az archív kazettákig) csak és kizárólag adott rendszerhez tartozhatnak. Meg hasonló megkötések, amik miatt az egybegyúrás nem igazán hatékonyan működő dolog.

Ha ez tényleg így van (ami azért gyanús), akkor általános használatú állami cloudra kell pályázni...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

AI szimulálja a bürokratákat, hogy az emberek otthonosan érezzék magukat benne. Ha azonnal jönne a választ, túl furcsa lenne, és nem értenék, hogy ezt hogy lehet. (és esetleg máshol is elvárnák idővel)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Te. Én az ajfonnal vagyok pont igy

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mert kb minden második évben jön egy világmegváltó ötlet, hogy na most majd jól átcsoportosítják. De legalább 4 évente le kell égetni mindent, amit egy másik politikus talált ki, mert csak.
További adalékok
- vannak szellem oldalak, a régi hivatalos, de azóta is lelövetlen, de elavult oldalakat is találni
- az ányk űrlapok is többféle oldalon voltak / vannak szétszórva. Ha nem csinálták pdf exportot vagy úgy mindenestől nem archiváltad le minden szemetével együtt az ányk-t, akkor a régi űrlapokat nem feltétlen tudod megnyitni, mert nincs már meg a hozzá tartozó sablon online, ha épp beszántották azt az oldalt.

Ja igen, az ÁNYK. Ezt nem is említettem. De az is egy külön felület.

Kedvencem a számlázás adminisztrációja. Hamarosan minden kiállított számlát már küldeni kell azonnal a NAV-nak, erre van a NAV online számla, ez megint egy külön weboldal, külön felület. Egyébként nem elég ide regisztrálni, mert ez kevés, a használt számlázó programot be kell jelenteni a NAV felé a SZAMLAZO űrlapon keresztül. Tehát az online számla adatszolgáltatás, és a számlázó program ÁNYK-val történő bejelentése két teljesen független dolog. Hogy miért nem elég az online számlába regisztráln, az rejtély.

Ja meg van még a KSH adatszolgáltatás a Flash alapú felületével megint egy külön weboldalon, és a szinte mindenkinek kötelező évi 5000 Ft-os kamarai regisztráció, amire megint van egy teljesen külön weboldal, ahol ki kell tölteni kézzel ugyanazokat az adatokat, amit korábban már legalább 2 külön helyen meg kellett adni, és már benne vannak az adatbázisban.

Emlékeztetnék mindenkit, hogy egy időben érvényes volt az, hogy ha egy adatot megadtál egy hivatalnak/hatóságnak - közigazgatás - akkor azt a többi már nem kérheti tőled, mert egymástól kell beszerezniük. Ez kissé elkopott mára a nagy hajrá magyarországban. 

Ugyanitt fidesz fanoknak mutatnám, mert 10 év alatt ez a kormányszerű is megtehette volna a kellő reformokat lopkodás helyett: Észt példa
Valamint ez sem mellékes, ha már targetáltam: Valódi migráció, ami valóban veszélyes

Vannak továbbá a közjegyzői nyilvántartások (pl. hitelbiztosítéki nyilvántartás), aminél _nem_ használható az e-szig azonosításra, csak usernév/jelszó, amit követően el kell zarándokolni egy közjegyzőhöz, aki ellenőrzi, hogy én én vagyok, majd utána aktiválódik a státusz a rendszerben, illetve kap az üf. egy papírt, hogy ő ő. Természetesen sok forintos "munkadíj" kifizetése után.

Én nemrégiben a 2018as évre leadott adóbevallásomat keresgéltem, amit az egy (asszem) ebev nevű oldalon kell letölteni, de nem csak úgy hogy download my pdf, haha. Először is definiálni kell egy keresési feltételrendszert, amire ha van találat, azt meg kell _igényelni_. Ekkor a táblázatban látszódni fog hogy az "lekérés alatt van". Pár F5 után le lehet tölteni, de nem PDF lesz, hanem egy XKR fájl, amire külön rá kellett keresnem hogy mi a bánatos f.szom ez. Aztán kiderült hogy be kell importálni az ÁNYK -ba, ami készségesen felajánlja hogy letölti hozzá a megfelelő formanyomtatványt, hiszen ez csak egy nyers XML fájl adatokkal, majd a program egyesíti az XKR -t a letöltött formanyomtatvánnyal végül az egészet PDF-be nyomtatás funkcióval emberi fogyasztásra alkalmasan is el lehet menteni.

Értjük, ugye? És persze rámtelefonáltak hogy ezt most rögtön szerezzem be és ASAP küldjem, erre keltem. Sikerült, de pár ember édesanyja csuklott közben.

(naivan azt gondoltam hogy 2020-ban viszonylag átlagosan értelmes IT munkásként meg tudom keresni és le tudom egyszerűen tölteni egy korábbi adóbevallásomat).

Én bejelentkezek a régi oldalra a jelszavammal, beenged, lépjek át az új oldalra. Jó, akkor átlépek, KAÜ bejön, ahol ugyanazt a user nevet és jelszót már nem fogadja el :D Ezt így hogy?

Petya

Igen, pedig milyen aranyos, hogy külön figyelmeztet: "Lépjen ki, amint végzett a feladatival". Naiv user rányom a kilépésre a tarhely.gov.hu-n. De a magyarorszag.hu ügyfélkapun tényleg bent marad. Ez főleg akkor "biztonságos", ha publikus gépet használ az illető.

De ez mind semmi ahhoz képest, hogy mivel ilyen rohadt bonyolult a könyvelőnek jogosultságot adni, ezért a könyvelők simán elkérik és ilyen-olyan módon tárolják az ügyfél jelszavát egy az egyben (értsd: plain textben a jelszo.txt fájlban), magyarul a könyvelő hozzáfér mindenhez az egyszeri user ügyfélkapuján meg mindenén.

Annó az akkor még okmányirodás időkben amikor rámosztották az ügyfélkapu ügyintézést is (mert hát IT :)) egy darabig. Több olyan ügyfél jött akit a "könyvelője küldött" mint sima. Úgyhogy egy kivételével (az spec úgy csinálta ,ahogy kellett) az összes könyvelő email címét tudtam a végére (mert ugye annak miért is kellene egyedinek lenni, egyszerűbbnek látták, ha az összes ügyfél a könyverőiroda emailjére regisztrál ;)). 

Nekem kettővel volt dolgom, mindkettő kérte.

Sőt, emlékszem korábban valamelyik rádiós műsorvezető is azt mesélte (könyvelők volt a téma), hogy milyen kényelmes könyvelővel dolgozni, mert csak odaadod a jelszavad, és elintéz neked mindent...

Tehát ennyire közismert az, hogy "ne add oda a jelszavad"... Lehet, hogy páran jól csinálják. Lehet, hogy sokan csinálják jól. De vajon hányan nem? Hányan tudatlanságból, és hányan azért, hogy ne kelljen felelősséget vállalniuk (hiszen az ügyfél loginjával történt minden, nem a sajátjukkal).

Nekem is ez volt a gondom, magyarorszag.hu-ra be tudtam jelentkezni, utána a kaü nem engedett át ugyanazzal a jelszóval. Jelszó módosítás után sem. Ekkor írtam nekik, h legyenek szívesek rendberakni az oldalt, mire a fentit javasolták, és utána be tudtam lépni. Fura, de ez van.

Kétszer bejelentkezni az alap.

A private tab azért kell, hogy a második bejelentkezés mindig (?) elfogadja ugyanazt a felhasználó/jelszó párost, amit az első már elfogadott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Anno, amikor arrafelé dolgoztam, felvetettem, hogy nem-e lehetne-e esetleg OpenID szolgáltatóként SSO-t nyújtani, szabványos protokollokkal. Csináltam demót, volt időnk, meg is néztük, hogy mennyiből lehetett volna kihozni és üzemeltetni és valami pár tucat millió jött ki. A demó után mondták, hogy lófaszt, erre több milliárdos projekt van, túl olcsó és különben is, semmi értelme.

Na, ez lett a több milliárdos projekt vége és még mindig nyeli a pénzt szerintem.

Mondjuk azzal se voltam népszerű, amikor a tárhely és a mögötte lévő kurvára komplex rendszer kapcsán rákérdeztem, hogy ez miben komplexebb, mint egy SMTP+IMAP szolgáltatás?

nekem is bejott ez a hiba, hogy eloszor beenged, aztan masik oldal, aztan megse enged be. a megoldas: privat ablak. es voila, mukodik :)

valoszinu adblock vagy valami ext nyirja ki, vagy a firefox tracker szurese az sso-t is kiszuri :)

Ide tartozik, hogy a bíróságokkal  ANYK űrlapokkal lehet tartani a kapcsolatot elektronikusan, amihez a mellékleteket egy webes felületen kell titkosítani, de elküldeni nem az ANYK programmal kell, hanem egy harmadik felületen (tarhely.gov.hu). Bővebben itt már kifejtettem.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 01. 04., szo – 12:27

Mondjuk nem tudom mit várhat az ember olyan "informatikusoktól", akik a HUP-on a jelszó reset formmal nem bírnak el. Megtörtént sztori, karácsonyi szünet alatt 3 ilyen levél is jött. Én lepróbáltam, természetesen működött.

Miután megírtam, hogy a mindenféle ratyi Adblocker-t kapcsolja ki / állítsa be rendesen / indítson egy tiszta böngészőprofilt (azt meg hoooogy?), érdekes módon sikerült. Ezek után hol a faszban csodálkozok én bármin is? :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 01. 04., szo – 16:43

why so serious?

  • a design a vad '90-es évek kísérletező hangulatát idézi (kellene még pár work in progress anim gif a teljesebb élmény érdekében)
  • teljesen unintuitív felület (UX és UI? LOL, az csak hülye hipstereknek való)
  • fullon van felesleges bürokrata bullshittel
  • nem követi az életet, pl. amikor decemberben bejött az új TB jogszabály, véletlenül sem volt kint egy nagy gomb, hogy "Ide kattintva tudod csekkolni a TB befizetéseidet", hanem hagyják bolyongani a hülye usert menüpontról menüpontra, oda-vissza dobálva különöző szervezetek oldalai között
  • e-személyi igénylés 1 kattintásból? hülye vagy? minek az?
  • ésatöbbi

és ez pont jól van így.

És bizony ez is baromi sok dolgot elárul az adott delikvensről.

Na meselj, mi derul ki. :)

tl;dr

  • szerintem jo, hogy van
  • vannak a magyarnal sokkal jobb es sokkal rosszabb szinvonalu e-gov megoldasok is
  • viszonylag ritkan kell hasznalnom, igy a UX hidegen hagy
  • eddig kb. mindent el tudtam intezni elsore

hát az... olyan, mint amikor sok kezdő programozó belevág abba a projectbe, hogy leprogramozza a káoszt...

Amógy meg: egy ügyfélkapus űrlapon hová lehet illetékbélyeget ragasztani? :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Illetékbélyeg: be merészeltem adni online egy kérelmet amihez illetékbélyeg is kellett volna. Naívan úgy gondoltam, hogy majd kapok valami linket, emailt a folyamat során ami alapján ki tudom fizetni online esetleg utalással.
Nem, helyette felhívtak az önkormányzattól ahová beküldtem a kérelmet, hogy legyek szíves kinyomtatni a dokumentumot, vegyek bélyeget és ragassztam rá és úgy vigyem be. Lehet érezte a hangomon, hogy sokkot kaptam, mert felajánlotta a hölgy, hogy ha beviszem a bélyeget, akkor ő kinyomtatja és ráragasztja nekem és "beadja". Kérdésemre, hogy miért nem lehet online vagy utalással fizetni, ha már online indítottam az egészet, az volt a válasz, hogy így egyszerűbb neki elintézni... Végülis, az a lényeg.

Ennél sokkal jobb az, amikor nem azt mondja, hogy így "tudjuk" megcsinálni, hanem így "szoktuk". És akkor jönnek azok a furcsaságok, hogy megyénként eltérőek a szokások és hagyományok, pedig ugyanabból a törvényből következtették ki, aminek néha az a folyománya, hogy amit egyik megyében megtanítanak, mint az egyedüli üdvözítő megoldás, azért egy másik megyében a földre dobják neked a szappant.

Igazgatásról ma:

tök jó ez az elektronikus adóelőleg nyilatkozat ügyfélkapun

beküldhetik a kollégák hogy kérik az adókedvezményt, mi meg megkapjuk a saját ügyfélkapunkra, hogy érvényesítsük neki

Részletek:

Online adóelőleg-nyilatkozatok egyszerűen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020-tól az online adóelőleg-nyilatkozat bevezetésével ismét segítséget nyújt a magánszemélyeknek és a kifizetőknek. Az új lehetőséggel tovább csökkennek az adminisztrációs terhek, rövidül a nyilatkozatok megtételére fordítandó idő.

trey @ gépház

Ne csodálkozzunk, amikor az államháztartásban a sógor-koma elv érvényesül minden szinten, no meg a pénzlenyúlás.

ilyen körülmények között a tartalom, minőség, szolgáltatás, akárcsak az ügyfelek (állampolgárok) az utolsó helyen ácsorognak.

Ha mar felmerult a topic, raneztem mi a helyzet a regisztracioval (nem volt meg Ugyfelkapum, mert nem vagyok hajlando ezt szemelyesen elintezni), orommel lattam, hogy e-szemelyivel es a kapott regisztracios szammal online is lehet regisztralni, amit igy orommel megtettem, igy kvazi van orom es boldogsag, szoval vegeredmenyben koszi a tippet. :)

Vagyunk páran, akik sikerrel használjuk az ügyfélkaput évek óta, a kényelmes fotelből ahelyett, hogy hivatalokba, kórházba stb. futkároznánk. Egyrészt, sokkal kényelmesebb, másrészt környezetbarátabb, harmadrészt nem terheljük az amúgy is zsúfolt rendszert. Aki nem maga ellensége, az megtanulja használni. Semmi sem tökéletes, de ha az alapján akarsz egy képet kialakítani róla, amit itt egyesek ámokfutásából tennél, akkor inkább azt mondom, adj neki egy esélyt és próbáld inkább ki.

trey @ gépház

"Semmi sem tökéletes, de ha az alapján akarsz egy képet kialakítani róla, amit itt egyesek ámokfutásából tennél, akkor inkább azt mondom, adj neki egy esélyt és próbáld inkább ki."

Egyetertek, vegeredmenyben ezert is regisztraltam, jo lesz ez. Mondjuk annyiban csaltam, hogy felesegemnek evekkel ezelott regisztraltunk, de az o eseteben is biztosan rosszul csinalunk valamit, hiszen nala sincs gond es mukodik..

Rajtad kívül senki nem beszélt arról, hogy hivatalokba futkosnak az emberek. A probléma az, hogy a rendszer feleslegesen komplex, és hibáktól hemzseg. Meg lehet tanulni együtt élni velük, és egy idő után meg lehet tanulni mi hol van.

De miért is nem egy jó, könnyen kereshető és használható rendszert kaptunk? Te magad írtad, fél napos Facebook talpaló kellett egy válalkozás nyitásához. Miért is? Miért oké a középszerű szar? És miért gyopár aki szerint ez probléma???

Elkeserítelek, de amivel találkoztam mind jelentettem, mert el kellett intéznem a szaromat, és segítség nélkül nem ment. 

Viszont, hogy jön ez ide? Nagyon gennyes módszer ez a terelés. Arról beszélünk, hogy a rendszer nem jó. Aztán trey valami oknál fogva hülyének nézett mindenkit, mert tudott valamit amit sokak nem, meg elégedetten használ egy darab funkciót. Ez a téma, nem az, hogy én mit csináltam és mit nem. Gondolom ha nem tettem volna, akkor rögtön én vagyok a felelős a hibákért és a rendszer komplexitásáért.

ha ennyire szar, akkor ne használd, hanem válts papír alapra vissza. Érdekes, amit nekem, meg sok ismerősömnek el kellett intézni, az ment gond nélkül... A téma az (is), hogy szerinted hemzsegnek benne a hibák (lehet, hogy csak picit másképp járt az agya annak, aki tervezte meg megcsinálta az adott rendszert?) - erre kérdeztem rá, hogy ha szerinted annyi sok hiba van benne, akkor azokat ugye jelezted. Jelezted, megköszönték, és ha olyan a hiba, amit a túloldal, illetve sok felhasználó hibának tekint, akkor (majd) javításra kerül. De a korábbi "szerintem van nyitott poci arrafelé" neked is szól - úgy sokkal többet tudsz tenni a dolgok jobbá tételéért, mint azzal, hogy itt nyomod a szöveget, hogy "midnenszar". De oké, ha minden szar, akkor ebből emelj ki egy dolgot, és mondj rá olyan megoldást, ami megvalósíthatónak tűnik, a kapcsolódó rendszerek/szolgáltatások, illetve a háttérfolyamatoknagyarányú átdolgozása nélkül. Nos...?

ha ennyire szar, akkor ne használd

Na, még pár ilyen közhelyet légyszi.

Nyilván jobb alternatíva a papírozásnál, ezért használom. Ettől még lesznek hibák, és kaotikus a felépítése. Ne beszéljünk akkor róla?

emelj ki egy dolgot

Már megint ez a hülye felelősség másra hárítása. Mégis miért az én dolgom megmondani, hogy hogy kellene működnie egy kormányzati oldalnak? Úgy kellene, hogy az átlag egyszerű felhasználó kényelmesen megtalálhassa amit keres és elintézhesse az ügyeit. Ennyi. Nem az én munkám ezt megtervezni. Vagy ha valaki nem tud konkrét jobb megoldást, akkor legyen a neve kuss, és ne merjen szólni akármi akármilyen hülyén van összerakva? Francba már...

Szakmai portálon az, hogy "ez szar/hemzsegnek benne a hibák" egy nulla értékű vélemény. Kéretik mellérakni javaslatot, ötletet, hogy hogyan lehetne jobbá tenni. Ha "hemzsegnek" a hibák, akkor egyet nem lehet nehéz kiemelni, és javaslatot adni rá, hogy hogyan lehetne jobban...

Az indító bejegyzés konkrét jelenségek bemutatásáról szól. Erről lehet beszélgetni. Erről szerintem simán szólhat egy szakmai fórum. Az viszont továbbra sem értem miért tőlem mint felhasználó várod el, hogy megoldjam azt a feladatot, amiért más a fizetését kapja.

Mert csilliárd hangolható paraméter van, és ha csak annyi a feedback hogy nem nyert, akkor sokáig tart amíg a végén minden felhasználó boldog lesz. Már ha van az ízlésüknek közös részhalmaza ugye, máskülönben bármely próbálkozás eredménye fail, ennél drágább optimalizálási módszer meg nem nagyon van. Átlag user-ből külön szakma kiinterjúzni hogy mit szeretne. Szakmai (!) közönség esetén azért egy jól megfogalmazott igény sokat segítene, főleg mert itt nehéz melléd ültetni egy BA és egy UX szakit.

Mint ellenoldali felhasználó szólnék hozzá. Régen csekknyomtatás beállításain 1 hónapig görcsöltem, ilyen PCL6 nyomtatónyelv beállításait olvasgattam, rengeteg csekket elhasználtam el. Ebben 2.-ra nyomtattam helyes csekket. Egyéni vállalkozói kiváltása kb. 5 perc volt. Cég meghatalmazás legyen olyan egyszerű, mint EV: EV-nél a vállalkozó a felelős, cégnél lehet más is képviselő. Rossz UX? Leszarom. e-papir arra van, ha nincs valamire elektronikus űrlap, akkor papír alapút be lehet küldeni,csak elektronikusan hitelesítve van.  Iparűzési adó bevallás rögzítése egy állom. Amúgy meg minden átdob szerintem oda, ahol kell az ügyeket intézni. Szakmai oldalon talán érthető az RTFM. Naponta olvasom, kollégáim nem. Főnököm kérdezte múltkor, hogy ez tényleg ilyen szar? Mondtam, hogy Q*rva jó. Úgy kellett zsarolni a kollégáimat, hogy egy jó feature-t bevezessenek.

gyrgyvrs

Nekem az tetszik (nem), amikor kikeresek valamit, és felkínálja: "Használom a szolgáltatást". Itt mindig elakadok. Honnan tudjam, hogy használom-e? Általában használom. Mindig? Nem, csak néha. Most? Még nem, csak fogom. Már használom? Dehogy is, csak most szeretném, de hol kell belépni? Micsoda elborult, agyament érdeklődés! Nehezére esett volna leírni a hülyéjének, hogy: "belépés a szolgáltatásba", "szolgáltatás megnyitása", egyszerűen "belépés", vagy bármi, csak nem ez. Mari néni csirkekeltető falun, vajon hogyan használja? Ja, helyette a könyvelő Icuka csinálja, ő pedig már rutinból tudja, hova kell kattintgatni. Szerintem az egész arra van kitalálva, hogy minél kevesebben értsék és használják.

A másik észrevételem, hogy az ember kétszer is lehet regisztrálva, egyetlen email címmel, azonos felhasználónévvel és jelszóval. Most ne menjünk bele, hogy erre miért volt szükség. Egyszer csak jön egy értesítés, hogy a tárhelyen új dokumentum van. Belépek, semmi. Nagy fejtörés után rájövök, hogy a másik regisztrációhoz tartozó tárhelyen van valami. Kilépek, belépek, átváltok, és voilá!

az ember kétszer is lehet regisztrálva, egyetlen email címmel, azonos felhasználónévvel és jelszóval. Most ne menjünk bele, hogy erre miért volt szükség. Egyszer csak jön egy értesítés, hogy a tárhelyen új dokumentum van. Belépek, semmi. Nagy fejtörés után rájövök, hogy a másik regisztrációhoz tartozó tárhelyen van valami.

Nem teljesen értem. Ha azonos az email cím, a felhasználónév és a jelszó, akkor hogyan lépsz be a másik regisztrációval? 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kérdeznék: A BT-t eddig EVA-s volt.

A NAV értesített, hogy mivel az EVA megszűnt, áfa alany lett a cég, ezért most szabad formában elektronikus bejelentést kell tennem a NAV számára. (OK, mondjuk ha az egyik ügyosztály tud erről, a másik meg nem, akkor engem akár ki is hagyhattak volna a dologból).

Na, nézem az e-papír dolgot, egész odáig rendben is van, amíg észre nem veszem, hogy van egy kötelezően kitöltendő mező: Előzmény iktatószáma. Na ez klassz, mert ugye nincs előzmény. És ellenőriz valamit, a szentem, mert pl. space-t vagy 0-t nem fogad el. De cserébe a help-je sem működik, hiába kattintok a kis kérdőjelre, nem ír semmit.

Valaki esetleg tudja, hogy lehetne beküldeni valamit, ha nincs iktatószámom?

Köszi,

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem tűnt fel. Végül amikor 0-val feltöltve nem fogadta el, beadtam az adószámot, azzal tovább engedett.

Nem tudom, hogy az adószámot várták volna-e mindenképp, csak nem azt írták ki, vagy csak bármi nem 0-val kezdődő szám jó volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kaptam egy ilyet:

Feladó: NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy ... számú személyazonosító igazolványának elektronikus aláírás funkciójához tartozó minősített tanúsítványa 59 nap múlva lejár.

Tanúsítványának lejárati időpontja: 2020-03-16

Felhívjuk figyelmét, hogy lejárt tanúsítvánnyal nem lehet érvényes elektronikus aláírást létrehozni. Ha a tanúsítványt nem újítja meg, a szolgáltatási kötelezettségünk az Ön irányában megszűnik. Az elektronikus aláírás szolgáltatás további használata érdekében, kérjük, fáradjon be bármelyik kormányablakba vagy okmányirodába. A szolgáltatás megújítása díjmentes az Ön számára.

A személyim viszont csak több év múlva jár le. Ez így hatékony rendszer vajon?

Nem értek hozzá igazából (személyi igazolványhoz még nem használtam ilyet, csak úgy van), azért kérdezem, hogy tényleg ez a legjobb megoldás, hogy rövid időközönként mindenki zarándokoljon el személyesen a munkaerőhiányos okmányirodákba, vagy lenne okosabb megoldás is?

Mondjuk igazán megoldhatták volna, hogy a még élő tanúsítvánnyal lehessen csinálni egy requestet, hogy generáljanak egy új kulcspárt, és ezt házilag fel lehessen tenni a személyire.

Mondjuk most töltöm ki éppen a fiam középiskolai jelentkezési lapját, ez alapján sajnos evidens, hogy a fenti módszerre még nem érett meg a közigazgatás. :(

Nem vagyok én jogász, hogy jogászkodjak. Amúgy pont olyan hely volt aminek a nevében benne vannak a Kormányzati és az Informatikai szavak, így simán hülyének néztek volna. ;) Úgy voltam vele, ha még ezen a szinten sem megy ne erőltessük (nem is hosszabbítottam meg).

érdemes lett volna a megfelelő jogszabályt citálva újraküldeni.

Igazából egyszerűbb volt kézzel aláírni és visszaszkennelni mint a jogtárat bújni és kötekedni (meg tudod van a mondás az erősebb kutyával ;)). Igaz, gőzöm nincs mitől hitelesebb egy aláírt szkennelt papír, mint a digitálisan aláírt változata. (de ha úgy kell , úgy kell ;))

Nem bizonyítja jobban, hogy te írtad alá, csak van,a ki ezt nem tudja felfogni. A szkennelt aláírás egy kép az aláírásodról, az eredeti aláírás meg tartalmaz információt a toll mozgásáról (sebesség, dőlés), a nyomáserősségről - a kép meg nem. Nagyjából a telefax szintje - évtizedekkel ezelőtt az is megfelelt bizonyos esetekben.

Én tudom használni. Látom a fejlődést is. Látom a hibákat is, nem jelentősen többet mint hasonló komplexitású rendszereknél.

Olyan, hogy valamitől mindenki boldog legyen nincsen; még a luxuskurva meg a heroin sem mindig működik. ;-) Panaszkodni jó!

… most people don't plan to fail - they fail to plan
---
* Origin: LifeForce WHQ (2:370/15)

nekem most ilyet produkal az eBEV belepeskor:

Websites prove their identity via certificates. Firefox does not trust this site because it uses a certificate that is not valid for kau.gov.hu. The certificate is only valid for the following names: *.magyarorszag.hu, magyarorszag.hu, *.mo.hu, mo.hu, *.hungary.hu, hungary.hu, www.magyarorszag.hu
 
Error code: SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN
 

ha tovabbengedem akkor:

https ://kau.gov.hu/proxy/saml/authnrequest

Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy hibaelhárítást végzünk. Ezen időszak alatt a Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatás nem elérhető. Szíves megértését és türelmét köszönjük.

Központi Rendszer Üzemeltetés