TOSLINK furcsaságok

Fórumok

Műhelyemben több gép analóg vonali kimenete kapcsolódik egy D osztályú erősítőre két antik BEAG hangfallal.

Sajnos ezzel a felállással több gond is van: hallani lehet a PC "belső" zaját (pl. intenzíven matat a diszken), brumm (ami valószínűleg a földhurkok miatt van). eBay vettem, egy TOSLINK - analóg konvertert és rákötöttem a legzajosabb PC TOSLINK kimenetére. Szépen szól, nincs se brumm se PC zaj. Viszont bármit kötök a mikrofon vagy a vonali bemenetre az nem jön át.

Most valami szoftver problémám van, vagy ez a működés helyes (nem digitalizálja az analóg bemeneteket)?

Nincs semmi tapasztalatom ebben.

Hozzászólások

Ez a helyes mukodes, legalabbis az elmult 15 evben, amiota hasznalok SPDIF kimenetet hangkartyakon, sohasem tapasztaltam maskent. Valami egyeb dologra, pl pulseaudio/sox/stb lesz szukseged ahhoz, hogy a digitalizalas megtortenjen. 

Nálam műxik. Ilyen kártyám  van: behringer uca 222  

Kösd össze Jack-kel az inputot meg outputot! Korábban a Toslink elött működött? Akkor h csináltad? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem kellett semmit "csinálni". Rádugtál egy mikrofont a mikrofon bemenetre, vagy egy másik gép line out -ját  line in -re és kicsit játszani a mixerrel (aumix, alsamixer, pulseaudio stb.).

Az a gond, hogy most bármit kötök az analóg bemenetekre, nem jelenik meg a digitalizált csatornában.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

En anno, sox hasznalataval oldottam ezt meg. Akkor meg nem volt pulseaudio es a tv tuner hangjat kellett egy rovidke atkotkabellel atjuttatni a hangkartya line-injere (akkoriban meg "hangkartya" sem volt a tunereken). Spdif kimenetet hasznaltam, az analog hangot pedig alapesetben nem digitalizalta a hangkartya. Gondolom ma mar pulseaudioval is megoldhato. 

A problema pedig abbol fakad, hogy ha analog modon hasznalod a kartyat, akkor annak a mixerebe be van kotve a mikrofon es a linein is. Ha atengeded ezeket a csatornakat, akkor megjelennek az analog outputon is (pl. lehet, hogy nalad eleg lemuteolni a mikrofont, hogy ne jojjon at onnan a zaj). 

Én a tv tuner csatlakozóját, a belső CD bemenetre kötöttem.

Nem az a bajom, hogy hallom a mikrofon zajt a digitális csatornában hanem az, hogy egyáltalán nem jelenik meg a mikrofon és vonali bemenetre küldött analóg audió jel. Vagyis nem lesz digitalizálva, olyan mintha a digitális résztől teljesen független lenne. Valahogy rá kellene venni a hangkártyát (alaplapi) hogy ezekről a bemenetekről érkző jelet digitalizálja és szükség esetén "transzponálja" a digitális kimenetre.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Sajnos ezzel a felállással több gond is van: hallani lehet a PC "belső" zaját (pl. intenzíven matat a diszken), brumm (ami valószínűleg a földhurkok miatt van)

Magát a problémát kéne orvosolni és nem megkerülő megoldást - toslink - alkalmazni. Szerintem. A megkerülő megoldások ugyanis mindig olyanok, amilyen nálad is lett, azaz a kellemetlenségedet sikerült kiküszöbölni, cserébe egy új, más kellemetlenséggel szembesültél. De meg lehet próbálni ezt is megkerülni egy megkerülő megoldással "megoldani" , de újabb élményekkel fogsz gazdagodni. :) 

Szerintem semmi baj sincs a TOSLINK-es megoldással. Sokkal több effortot igényelne az analóg kimenet zajmentesítése.
Ráadásul a legtöbb embernek nincsen valami audiofil hangkártyája (hanem csak valami alaplapi hangkeltője), aminél az erősítőn lévő DAC szinte biztosan jobb eredményt ad.

Például nagyon régen (első) PCI-os Audigy hangkártya analóg kimeneténél jobb eredményt értem el, ha egy Panasonic H+-os erősítőre küldtem a hangot digital coaxon és ő végezte az A/D-t.

Tévedés ne essék, nem vagyok audiofil. Ha megnézed az elejét D osztályú erősítőre van kötve minden.

Megoldani? A föld hurkot? A PC -ben keletkező belső zajt? Anyám borogass.

Mind olyan feladatok amit a digitális jel továbbítás, tökéletesen megold. Valójában ez a megoldás, kár hogy nem látok x bemenetű TOSLINK-audió illesztőt. (Szigorúan véve már az is furcsa, hogy a digitális formában tárolt audio információt át kell konvertálni analóggá majd a pwm -hez hasonló eljárással erősítem a 8 Ohm -os hangfalak számára. Nehéz lenne megmondani mekkora is egy ilyen átviteli lánc vesztesége. Csak az vigasztal, hogy a lánc leggyengébb szeme továbbra is a hangfal)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Megoldani? A föld hurkot? A PC -ben keletkező belső zajt? Anyám borogass.

Mind olyan feladatok amit a digitális jel továbbítás, tökéletesen megold.

Hát nem. ;) A jelvezeték, a föld és az árnyékolás mind más-más entitás.

Létezik "analóg" megoldás, amikor egy desktop gépnél minden egyes távtartót szigetelsz, a táp-föld kapcsolatot jól megoldod, stb. Ez igen macerás.

A TOSLINK elég jó, mert optikai.

Az USB esetén optikai vagy digitális leválasztást lehet használni.

Az SPDIF-hez meg leválasztó trafó kell.

A digitális jelvezetékre is ráülhet olyan nagyfrekvenciás zavar, amely vezetéssel vagy sugárzással átjuthat a fogadó áramkörre. Ilyenkor a zavarjel megfelelő szűréséről, csillapításáról is gondoskodni kell.

Próbáltad már külső USB hangkártyával? Filléres dolog, és lehet, hogy megoldja a problémádat.

Nem ennek a problémának a kapcsán próbálkoztam USB hangkártyával. A brumm és a PC belső zaja az 5V USB tápon úgyanúgy ott van.

OFF: Létezik olyan projekt, hogy a hang kártya bemenetét használva amolyan hangfrekvenciás oszcilloszkópot csinálnak (windows alatt láttam ilyet). persze ha ilyen zavarok vannak rajta akkor nem biztos hogy jó ötlet.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A pécé belső zaja akkor kerül rá usb hangkártyára, ha az 5v betápot szűretlenül használja az usb-ről az a hangkártya. Azért a jobb eszközök alkalmaznak valami szűrést. 

Sőt, amikor vettem kínai spdif -> analóg átalakítót, az is elsőre zajos volt, amikor gagyi fajta telefontöltőről tápoltam. Aztán, amikor egy fokkal komolyabb tápegységgel, akkor már nem volt zaj. Persze ez 8 dolláros cucc volt, nem csoda, hogy kispóroltak belőle mindent.