Oracle RAC telepítése

Fórumok

Sziasztok,

Az érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata clusteres DB megoldásokkal?
Szeretném telepíteni az Oracle Grid infrastructuret (Oracle Clusterware + Oracle ASM), de sajnos nincs komolyabb tapasztalatom Oracle termékekkel.
Az érdekelne hogyan érdemes ennek nekiállni?

Vannak kiváló leírások régebbi AIX verziókhoz:
http://www.oracle-with-examples.com/Oracle-DBA/RAC/oracle-rac-installat…

De olyat sajnos nem találtam, ami ASM-et használ, és 7.1-es AIX verzióhoz van.

 

Hozzászólások

Ha nincs semmi tapasztalatod Oracle DB telepítésben, akkor nem állnék neki a helyedben. Ki fogja utána adminisztrálni? Ki fog ránézni, ha gondja van?

Ha meg csak játékra kell, akkor vannak elég jó ingyenesen letölthető VM-ek tanuláshoz az Oracle oldalán.

Tényleg csak óvatosan, mert saját magadat szívathatod meg vele hosszútávon és igazából neked akarok azzal segíteni, hogy megpróbálom rá felhívni a figyelmed.

A telepítés nem egy nagy gond, a guide-ok alapján könnyen megoldható annak, akinek van *NIX-es tapasztalata, viszont teljesítményben közel sem lesz tökéletes, mert a megfelelő beállítások megtalálása legtöbbször egyedileg történik. Ha teljesítménybeli gond van kihez fogtok fordulni? (valószínűleg hozzád, mert te telepítetted). Ha vissza kell állítani valamit, ki fogja megcsinálni? Ugye tudod, hogy backup nem lesz magától, az RMAN-t megtanulni meg egy elég nagy extra nyűg.(És persze megint hozzád fognak menni, mert te telepítetted). Ha lesz egy lock, akkor mit csináltok, restartoljátok a db-t? Biztos, hogy ezt mind magadra akarod vállalni?

Mire van licencetek egyébként? Ja és a legfontosabb, miért pont RAC?

Egyébként,ha csak tanulni szeretnél, akkor tényleg az Oracle VM-ek a legjobb kiindulások, de érdekelne, hogy miért ebbe az irányba nézelődsz? Ha nincs Oracle adatbázisotok jelenleg, akkor én messze elkerülném az egészet és mást választanék.

Azért ebbe az irányba nézelődöm, mert a cég ahol dolgozom egy standalone Oracle DB-t használ az alkalmazásukhoz.
Még nem dolgoztam itt, amikor erre esett a választás. Persze ők azt szeretnék ha az egyre növekvő adatbázisuk "HA" lenne...
Ezért merült fel a RAC-os megoldás.

Egyelőre eljátszogatok a VM-ekkel, és ismerkedek az Oracle RAC-al.
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek aki hozzászólt úgy gondolom, hogy kiindulási alapnak ez bőven elég lesz.

Azért ez nem csak ilyen egyszerű. Az Oracle-nél a dolgok jelentős része hivatalosan a licenctől függ.

Ráadásul a RAC egy extra opció és clusterben csak EE mellé lehet. Szóval, ha nincs jelenleg RAC licenc (plusz az egyéb extrák), akkor az elég drága lesz, főleg akkor, ha jelenleg nem is EE van. Ha meg van RAC licenc és eddig nem használták ki, akkor szó szerint milliókat dobtak ki az ablakon évente.

Szóval még mindig azt mondom, hogy lehet jobban járnál, ha inkább más irányba nézelődnél.

Először is #define "HA", utána lehet továbbgondolni a dolgokat. Mekkora szolgáltatáskiesést visel el a felhasználás, elfogadható-e failover esetén korábban lezárt tranzakciók elvesztése, milyen a jelenleg rendelkezére álló licenc- és anyagi lehetőség, valamint a helyben meglévő szaktudás, van-e költségkeret megfelelő oktatásra...

Szóval jó, hogy a "RAC", mint buzzword előkerült, de egy HA-cluster nem next-next-finish, ha használni és üzemeltetni is akarja valaki - pláne ha az az első neki.

Azt hiszem, a rac-hoz licencileg még pont elég a standard edition, ee nem kell, de húz magával elég komplexitást a fürt, hogy de facto kelljen mégis általában pl. ee és diagnostic pack. Zsebbe nyúlós. Rac főleg hw hiba ellen véd (másért is jó), úgyhogy, ha be tudod indítani másik vason az lpart, van rá elég idő, és általábani szoktál kapni leállást karbantartáshoz, akkor nem kell erőltetni épp egy power-en. HA követelmény mértéke tényleg pontosítandó.

i80286/1024kB/IBM Xenix 2.0

Szia!

A RAC nem feltétetlenül hiba ellen véd, arra van egy spec termékük a Data Guard, de szerintem ha belekezdtél és tanulni akarsz akkor csináld,

azonban ha ez éles környezet akkor nem biztos, hogy jó ötlet bevállalnod.