FreeBSD 12.1-BETA3-ra frissítés félhalott gépen

Mint jeleztem, korábban (beta1-nél) valami elhasalt az egyik gépemen a frissítés során. Eredményeként a rendszer néhány helyen már 12.1-B1-nek hitte magát, máshol még 12.0-nak, valamint majdnem a teljes grafikus környezet működött, de pl. a LibreOffice, vagy a karakteres(!) OpenSSH-kliens valami libhiány miatt már nem futott. Ezért a féligfrissült eszközön vártam egy kicsit a frissítéssel, és csak most kezdtem el továbblépni. Pénteken lefutott egy B1-ről B2-re frissítés VM-ben (azért nem Beta3, mert nem láttam, hogy már készen van), majd mivel látszólag minden OK, ma nekiveselkedtem ennek a félhalott gépnek.

Első problémát az jelentette, hogy a gép nem hajlandó pendrive-ról bootolni. Ráadásul ezer éves a BIOSa, tehát először frissíteni kellene (de ugye nem bootol USB-ről). Szerencsére a neten fellelhető a másoknál is előforduló probléma megoldása: a HP Compaq 6200 Pro nevű gépe időnként elfelejti a boot eszközök közül az USB-diszket, ilyenkor kell neki egy BIOS-default, ettől meggyógyul. Ilyet se láttam még, de valóban így van. Ezt megfejeli a HP azzal, hogy a szervízoldalon, ha OS-ként (WXP-től W8-ig, + FreeDOS) az utolsót választom, akkor egyedül a dosos FW-frissítő csomagot lehet letölteni, de magát a BIOS fájlt nem. Tehát kicsit váltogattam az OS-ek között, és ennek hatására megtaláltam a némileg újabb BIOS-t is tartalmazó csomagot. Letöltöttem egy FreeDOS12LITE-ot, feltoltam egy PD-re, a maradék területre csináltam egy másik partíciót, és szépen szisztematikusan kicsomagoltam a különböző FW-frissítéshez tartozó vackokat. Reseteltem a BIOS-t, megfrissítettem, halleluja - jöhet a FreeBSD.

Boot PD-ről, persze belefutottam újfent abba, hogy UEFI módú induláskor csak egy pár sornyi üzenetet kapok, és megáll az élet, tehát némi küzdelemmel ideiglenesen kikapcsoltam az UEFI-t. (Már korábban is csak így sikerült a telepítés ezen a gépen - és bár bíztam benne, hogy ezen javít a BIOS-frissítés, de hát nem.) És jött a kvázi OS-frissítés - kézzel. Mivel a FBSD telepítője szép szisztematikus targéza (no jó, tar.xz) csomagocskák együttese, ezért azt az utat választottam, hogy kilépek a telepítőből egy shellbe, kézzel felcsatolom a régi diszket és simán felülcsűröm a fájlokat. Persze azért óvatosan kell az ilyesminek nekiugrani, pl. a telepítőben levő /etc/passwd kissé kevés lenne a gépemen, és ezen kívül is akad még 10-15 olyan fájl, amit jobb felülírás előtt elmenteni, majd utólag összefűzni a változásokat. Ráadásul van bináris formájú verziója néhány fájlnak (pl. a passwd-nek is), tehát a sima tar x-en kívül játszott még egy kis chroot is, meg cap_mkdb.

Gyakorlatilag kb fél, háromnegyed óra alatt lement a dolog, utána már csak a csomagok közül frissítettem vagy 60-70 darabot (és töröltem le párat amit tesztnek telepítettem korábban), és a gép azóta megy szépen - azóta is azon dolgozgatok. Ha így haladunk, egy hét múlva újabb frissítés, remélhetőleg RC1-re :-)

Hozzászólások

Láma kérdés(ek): Ilyenkor (elhasalt update és szétesett rendszer esetén) nem lenne egyszerűbb a javítgatás és a több részben végrehajtott update helyett lerántani egy új verziót tartalmazó lemezképet és kicsomagolni róla a dolgokat? Vagy az felülírna olyasmit is, amit nem kéne? Vagy az az oka, hogy van egy raklap csomag fennt, amik online repo-ból jöttek?

Konkrétan ezen a gépen pont így csináltam, de elsősorban azért, mert sem a freebsd-update, sem a portsnap, sem a pkg nem volt működőképes.
Azaz 12.1-B3-s IMG-rol butultam, mount és, mentések után okos kicsomagolás, majd visszamergelni a dolgokat. Ima, reboot. (OK, ima nem volt, mert biztam magamban és nem vagyok az a fajta.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?