Kvamtumszámítógép érdemi bevetése

 ( szz | 2019. szeptember 23., hétfő - 6:48 )

https://amp-ft-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.ft.com/content/b9bb4e54-dbc1-11e9-8f9b-77216ebe1f17?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQCKAE%3D#aoh=15692135359692&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Forr%C3%A1s%3A%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcontent%2Fb9bb4e54-dbc1-11e9-8f9b-77216ebe1f17

Szerk:

Google claims to have reached quantum supremacy
Researchers say their quantum computer has calculated an impossible problem for ordinary machines

Madhumita Murgia and Richard Waters September 20, 2019

Google claims to have built the first quantum computer that can carry out calculations beyond the ability of today’s most powerful supercomputers, a landmark moment that has been hotly anticipated by researchers.

A paper by Google’s researchers seen by the FT, that was briefly posted earlier this week on a Nasa website before being removed, claimed that their processor was able to perform a calculation in three minutes and 20 seconds that would take today’s most advanced classical computer, known as Summit, approximately 10,000 years.

The researchers said this meant the “quantum supremacy”, when quantum computers carry out calculations that had previously been impossible, had been achieved.

“This dramatic speed-up relative to all known classical algorithms provides an experimental realisation of quantum supremacy on a computational task and heralds the advent of a much-anticipated computing paradigm,” the authors wrote.

“To our knowledge, this experiment marks the first computation that can only be performed on a quantum processor.”

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lényeget nem másolnád be? Francnak van kedve buszon financiál tájmsz triállal bajlódni.

Jogos. Bár ez a link annyiban különös, hogy egyszer megmutatta a tartalmat telefonon is (de lehet, hogy ezt csak egyszer tette meg, amikor rákerestem arra, hogy "madhumita murgia quantum google")

https://www.google.hu/search?q=Google+claims+to+have+reached+quantum+supremacy > klikk első találatra (lehet, hogy csak private browsing-ban fog menni)

Archive.is egy másik alternatíva: https://archive.is/ALQoU

"However, Shor's algorithm shows that factoring integers is efficient on an ideal quantum computer, so it may be feasible to defeat RSA by constructing a large quantum computer." (wikipedia)

Jó világ jön.

Akkor itt és most fel is adhatjuk az "ujjlenyomat + 256 karakteres jelszó az ám a biztonság csiborasszója" mondásokat? Minek beszélni erről, holnap leöl úgyis mindenkit az AGI.

Túlzást félretéve, lassan kellene egy doomsday clock az AGI előretörésére, és a "kvantum kompúter mindent feltörhetővé tesz" esetére is, és nagyon kíváncsi lennék milyen gondolatok vannak hírszerzési körökben a poszt-kvantum világról.

Szerintem az lesz, hogy kicsit is értelmes feladattal ellátott gép-hálózat nincsen internetre kötve. - Amit úgy egyébként már kezdetektől magam is gyakorlatban alkalmazok. (Internetet elérő gép, "home" kategória, játékra 5-10 éveseknek, felnőtebbeknek meg különb erre a célra konfigurált gép a max. a szükséges napi tíz percre.)

Van már egy köteg "post quantum" kriptográfiai eljárás.

https://en.wikipedia.org/wiki/Post-quantum_cryptography

Több már most tesztelhető, tehát nem csak elméleti dolog, pl. NTRU és BLISS van a Strongswan féle IKE implementációban.

https://wiki.strongswan.org/projects/strongswan/wiki/NTRU
https://wiki.strongswan.org/projects/strongswan/wiki/BLISS

liboqs C library:

https://openquantumsafe.org/

Még akkor is érdekes, hogy aki ma leloggol egy sessiont, az pár év múlva esetleg feltörheti utólag.

Azt mondom OTP. Nem a bank, hanem a One Time Pad. Az az egyetlen megoldás, azt még kvantumokkal sem törik meg.

Vannak titkosító algoritmusok, amiket nem éehet Shorral, vagy más ismert kvantum/klasszikus módszerrel törni. (Nem Shoros, hehe)

Valamint szintén kvantum technikákkal ha jól rémlik lehet "lehallgathatatlan" összeköttetést létrehozni, amibe ha valaki bele akar nyúlni, vagy csak hallgatni, azonnal kiderül.

Vissza az abakuszhoz!

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Előre hát elvtárs, mutasd meg a fényes ösvényt az emberiségnek. Közben ne fordulj meg, mert ha már meg fogsz halni, jó úgy tenni azt, hogy nem tudod mekkora késekkel támad rád Automaton hű szolgája, a T1984-es.

Lezárhatnád a dőlt betűs tag-et, köszi :D
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ha igaz volna, nem nyilvanos volna. Esetleg reg elastak volna valahova montana ala oket.
Ez WMD overdrive.

Epelmeju kormany ezt nem hagyja orzo tekintete nelkul.

Humbug.

Nekem is van egy humbug érzésem. Pláne mivel a gulág nem a kedvencem, persze hogy a lelkem mélyén azt szeretném gondolni, hogy kamu.

A módszer: Összeszorzok pár nagy számot, aztán úgy csinálok mintha elosztottam volna őket. És mivel nagy nevem van mindenki elhiszi.

+1

Szerintem szándékosan nem úgy fogalmaztak, hogy "fijjug, már tudung naaagy számot fagtorizáni", hanem csak úgy, hogy "tudunk olyan kvantumszámítást véghezvinni, amit nehéz lenne klasszikus géppel". Lehet, hogy ez így ebben a formában tényleg igaz is, csak még nem közvetlen a kapcsolata a prímfaktorizálással. Talán emiatt is merték közzétenni.