Gémélyl kekeckedéstelenítése - hogyan?

Az a bajom - sok egyéb mellett - a Nagy Testvérrel, hogy éppen akkor nem tudom használni, amikor a leginkább szükségem volna rá. Otthon, fixen belőtt konfiguráció mellett működik, de ott ha netán nem megy, megcsinálni is van időm. Ellenben nem megy, amikor gyorsan meg kell valamit nézni, például notebookon, ahol be van ugyan konfigurálva az imap4 kliens, de mivel a gép hordozható, a jó ég tudja, milyen IP-címről közelít a kliensem a G szerveréhez. „Természetesen” nem tudom elérni kritikus helyzetben a postafiókomat, amikor nem vagyok abban a helyzetben, hogy megoldjam azt a problémát, ami nem is létezne, ha a G nem találta volna ki, hogy legyen az. Ilyenekkel traktál:

Sign-in attempt was blocked

Someone just used your password to try to sign in to your account. Google
blocked them, but you should check what happened.

Használhatóvá lehet tenni ezt a sz.rt valahogy, vagy keresnem kell valami mást? Netán freemail, vagy? Mert úgy hallottam, azt meg valami idétlen sznobizmus okán egyes weblapokon nem szokták szeretni. Már azt nem hagyják, hogy az ügyfél freemail-es címet adjon meg sajátjaként.

Miért ekkora kihívás a XXI. században a megbízhatóan használható elektronikus levelezés?

Hozzászólások

Erre mar most van valaszom:

Impersonating locsemege has been started:

Nem eleg az 500 MB
150 uzenet az keves mert a jatszos scriptem (insert unknown 30 years old system name here) orankent kuld 3000-et bar nem vegzek uzletszeru tevekenyseget
Azert az nem lenne baj ha a mai vilagban adnanak supportot a szarjukra bezzeg (insert irrelevant white paper here) alapjan ezt IS nyujtaniuk kellene

Most mit tegyek hat nem letezik egy normalis mailszolgaltato? T_T

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege

LOCSEMEGE

Impersonating process successfully executed.

Na na? eszemfaszommegall mi?

2FA? Nekem még nem tett keresztbe, csak küldött egy email-t, hogy tudjak róla. Pár kontinens jópár országából próbáltam, ebből még nem volt problémám. Amúgy meg VPN, ha más nem.

Az a vacak, hogy amikor teszem azt, egy szálloda recepcióján, vagy akárhol néznél meg valamit, akkor nincs idő és mód dokumentációt olvasni, végigjárni az utat, lepattanni, mert nem fogom a G-nek a telefonszámomat megírni - semmi köze hozzá -, elolvasni sok tíz oldalas adatvédelmi nyilatkozatot, majd azt követően azt elfogadni, és hasonlók. Marha nagy kérés, hogy használhassam a mailboxomat akkor is, ha nem otthon vagyok éppen? Azt hittem, a számítógépes hálózatoknak, az internetnek éppen az az egyik előnye, hogy nem helyhez kötött a használata. Erre ugyanott vagyok, mintha leszaladnék otthon a postaládámhoz, majd kiszedném belőle a leveleimet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csakhogy a gaymail addig fog baszogatni, amíg le nem nyeled a békát és meg nem adod neki a telefonszámodat, amivel ugye - a mai "Tenor Pista"-ellenes törvényeknek köszönhetően - tökéletesen azonosítható leszel. Válts most. Bármi másra. Exportáld a leveleidet és menekülj.

Megadhatsz am neki egy yubikey-t is. Es akkor majd felismeri az eszkozod es tudja ,hogy nem az eszkimok akarnak belepni...

Gyakorlatilag magadat szopatod:

A gmail-en tobmillio user van nyilvan vedeni kell a fiokokat de te nagyon okosan mindent letiltva gyakorlatilag azt szimulalod ,hogy ismeretlen gepekrol es ip cimekrol belepkedsz az accountodba amin nincs semmilyen plusz biztonsagi reteg engedelyezve aztan picsogsz ,hogy nem enged be.

Nem, a mai vilagban a jelszo onmagaban mar csak egy toredeke annak ami ahhoz kell ,hogy belepjel valahova. Idejetmult dolog. Es csak egy jelszoban bizni ,hogy az majd megvedi az accountodat ,hogy is mondjam botorsag.

Pl ha valamilyen szoknal fogva komprimitalodik a jelszavad es hozzafernek az accountodhoz lehet ,hogy orokre elveszted majd mert semmi nem lesz a kezedben amivel azt bizonyithatod a Google-nek ,hogy te vagy locsemege...

Az mennyivel nagyobb biztonság, ha nem fogadom el a G adatvédelmi szabályait, s náluk marad elérhetetlenül a levelezésem? Bátorkodom megjegyezni, így buktam el a Microsoftnál a Skype account-omat. Az hadd legyen az én dolgom, hogy tudok-e vigyázni a jelszavamra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azert azt remelem eszreveszed ,hogy annyira profin nyomod a vigyazast ,hogy meg ugy is elveszted az accountodat ,hogy nem lopjak el a jelszavad. Tulajdonkeppen magadnak csinalod a problemat a paranoiaval.

Ha ennyire szamit szerezz egy simet amit csak erre hasznalsz vagy csak egy kibaszott yubikey-t szerintem osszedobjuk ra a lovet a sracokkal es akkor tobbet nem kell neznunk a szenvedesedet...

Nem azért mondom, de ez a "ló túlsó oldala" sokakat megkísért. Érzi a bajt, - nem kissé, - de a megoldás a minnél teljesebb önszivatás lesz. - Pedig a világon a legegyszerűbb megoldás: gmail = ne használd! - FB = ne használd! Ez a legkényelmesebb módja adataink őrzésének. (Ha mégis kell valamit megnézned, ott a gyerek (asszony) gépe, jó esetben onnan kommentelhetsz is...! :) - Ja, és a "profil-inkognitód" minden "böszménél" a profillal nem rendelkezők között őrzött lesz. - Teljes sikernek nem nevezném, de végül is aféle. :)

OSX mail-rol hasznalom, sosem volt vele gond. Na jo, hazudok, multkor upgrade utan ujra kellett csatlakoztatni. De egyebkent semmi.

freemailnél 3 hét, ha egyáltalán megjön egy levél.

gmailnél külön kell engedélyezni az imap-et.
Amúgymeg ha már ott voltál, gmail.com miért nem volt jó, miért kellett az imap?

Azért, mert van egy rakás mailboxom, freemail-es is egy pár. Egyetlen mail klienssel ezeket átlátom, de elég strapás a webes felületen belépkedni mindenhova külön-külön, ráadásul mást sem csinálnék, mint be-ki lépkednék, ha szeretném látni, jött-e levelem. Azon felül a böngészőben nem bízom, szerintem az egy veszélyes eszköz, amellyel a legkülönfélébb honlapokat megnézheti az ember. Ha meg mindenhez be kellene írnom mindig a jelszavakat, megbolondulnék, és erre menne el az életem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Azon felül a böngészőben nem bízom, szerintem az egy veszélyes eszköz" - LOL.
Szálloda recepciójánál is tökéletesen működött eddig a mobilomon a gmail app, Londonban, Brüsszelben, Rómában... Svájcban nem, mert ott nem volt mobil netem. El nem tudom képzelni, hogy felcsapjam a laptopomat az imapes (omfg) klienssel együtt egy ilyen helyzetben. De persze mindenki annyira nehezíti meg a saját életet, amennyire csak szeretné.

Te locsemege. Tényleg nem akarlak bántani, de szerintem pc-t se használj, maradj az írógépnél. Attól, hogy fedorás van, még nem vagy lekövethetetlen. Gondolom TV-ből sem lesz soha okosod, pedig előbb-utóbb nem lesz más.

Megnyugtatlak a buta telefon kikapcsolva és akksit kivéve is alkalams lefigyelésre, szóval ha van vaj a füled mögött a navval kapcslatban, akkor nem vagy biztonságban.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

"Tényleg ennyire naiv vagy?"

Áhh. dehogy! Csak hülye. Bolond megmondta.

"Egyébként nincs TV-m..."

Nekem is csak azért van, mert szeretem nagyban nézni a médiatartalmakat.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.
Ha meg

Ez a freemail csak vicc volt, ugye?

A párom szintén gmail fiókjába Brazíliából léptek be. Nem próbálták, hanem a gmail szerint be is léptek, de megakadályozta. Ez nekem tetszett, de én tudomásul vettem, hogy ha ingyen kapok valamit, akkor én vagyok az áru.
(rejtett sub)

Szerintem ez egyáltalán nem helyes gyakorlat. Nem adom ki a jelszavamat, de azt ne vélelmezze rólam, hogy én nem is én vagyok, ezért ne férjek hozzá a leveleimhez. Ez olyan, mintha a lakásom nem hinné el, hogy a kulcs, amivel nyitom, az enyém, és néha nem engedne be. Mehetnék valami szállodába.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom online sem vásárolsz

Eddig vásároltam. Majd meglátom, hogyan néz ez ki a gyakorlatban, s attól teszem függővé, hogy búcsút intek-e az online vásárlásnak, vagy sem. Amúgy egy szép példa a nemzeti szuverenitás fontosságára, hiszen ez a privacy-t sértő gyakorlat az EU-n belül válik kötelezővé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Netán freemail, vagy? Mert úgy hallottam, azt meg valami idétlen sznobizmus okán egyes weblapokon nem szokták szeretni."
LOL! Hála Istennek már régen nem kellett Freemail-el foglalkoznom, de anno volt pár ügyfélnek. Amikor nem jött meg a levél hozzájuk, egyszerűen meg lett mondta nekik használjanak másik szolgáltatót. Volt aki megértette, volt aki nem, de végül mindenki váltott (nem véletlenül).

Másik hasonló jó szolgáltató a T volt. Egyik akkori ügyfelem nem tudott levelet küldeni sehova, pedig minden STMP hitelesítési információ megfelelően volt beállítva. Kiderült hogy SPAM listára tették az adott dinamikus IP tartományt (ADSL). De könyörgöm!!! Hitelesítve van a felhasználó, nem teljesen mindegy milyen IP címről küldi a levelet? Félnótás support nem volt képes ezt felfogni. Ott is váltani kellett szolgáltatót..

10+ eve gmailezek, soha nem volt vele gondom, kornyezetemnek se, meg annak a jopar munkahelynek sem ahol dolgoztam es tobbszaz userre google volt a ceges rendszer.
Fogalmazzunk ugy hogy nem tul valoszinul hogy jelen esetben ok lennenek a hibasak :)))
Egyebkent meg browserbol miert nem probalod? Okostelefonrol? Kb. mindenen mukodik tobbmilliard embernek, de szerinted egy hatar szar az egesz. Szerintem ezen gondolkodj el :)))
Mondjuk az hogy freemail-re akarsz valtani szinten eleg sokat elarul. Hol voltal az elmult 10 evben ami alatt barhol ahol szakmai forumon utananez az ember a freemailnek azt talalja hogy na az tenyleg egy hatar szar?

Mások az igényeink. Nincs okostelefonom, így ez egyből ki is esett a lehetőségek közül. Browserből azért nem, mert nem tudom a jelszavam, a mail kliens tárolja titkosítva, továbbá épp a böngésző nem biztonságos, hiszen azon bármilyen oldal kódja előfordulhat, s triggerelhet biztonsági rést. Valahol megvan a jelszó, de ha én egy szállodában vagyok, s egy papírra van felírva az otthonomban, akkor könnyen lehet, hogy megint nem fog ez működni. Továbbá van egy rakás e-mail címem, nem igazán ergonomikus a különféle felületekre külön-külön belépkedni, jelszókat több 10 karakteren át hiba nélkül gépelgetni, és így tovább.

Én egy igazán egyszerű dolgot várok egy e-mail szervertől. Szabványos protokollon keresztül - imap4 illetve pop3, továbbá smtp - a megfelelő RFC-kben leírt authentikációval bárhonnan tudjam használni. Ne gondolja tovább a történetet. Ne dobálja ki a leveleimet önként, mert spam-nek gondolja. Ne álmodja meg, hogy szerinte én nem is én vagyok, mert más a hardware, más az IP-cím. Csak az a nagyon egyszerű kérésem van, hogy szabványosan működjön. Nem hiszem, hogy én vagyok rosszul összerakva, még ha ezt is sugallod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megoldást keresek, de eddig igazából még nem nagyon írta senki, mi lenne az. Az a kérdésem, hogyan lehet elérni a G-nél azt, hogy ne törődjön azzal, milyen hardware-ről, milyen mail klienssel, s milyen IP-címről történik a bejelentkezés. Ha az szabványos, felhasználónév, jelszó érvényes, jó, akkor engedjen be. Ezt hogyan lehet elérni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem igaz, hogy senki nem írta le, én leírtam, hogy sehogy, kizárólag 2FA-val, csak ignoráltad. Igaz, linket nem adtam rá, de akkor most adok: https://support.google.com/a/answer/7102416?hl=en

Stop incorrect suspicious login activity alerts

  1. If you find that a suspicious login activity is actually a legitimate sign in by a user, we recommend enrolling that user in 2-Step Verification.
  2. Consider enrolling all of your users in 2-Step Verification to reduce these alerts for your organization.

Tehát akkor még egyszer: a válasz a kérdésre, miszerint, hogyan lehet elérni, hogy ne törődjön vele, hogy honnan és mivel jelentkeztél be, csak engedjen be, az az, hogy sehogy: addig fog baszogatni, amíg meg nem unod és nem állsz át a 2FA-ra. Nem poénból, vagy trollkodásból írtam, hogy mentsd ki a leveleidet és menekülj, hanem komolyan.

Akkor ez a megoldás. Használd a freemail-t!
Én a gmail-t üzemeltető Google-ben jobban bízom mint a Fidesz-közeli tulajdonos érdekeltségében lévő origo.hu-ban, aki a freemail-t üzemelteti.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A freemail jó volna, de azt meg egyes hazai rendszergazdák nem engedik, úgy értem, diszkriminálnak egyes weboldalak, ha a használatukat freemail-es címmel kívánnám.

Az, hogy te miben bízol, irreleváns rám nézve. Annál is inkább, mert a hazai kormány felé nagyobb a bizalmam, mint a külföldi entitások irányába.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem diszkriminálják, hanem tapasztalatból tudják, hogy nem megbízható. Éveken át kb felügyelet nélkül ment, most is lehet kutya rá sem néz.
Kb, mint ahogy a nexus ment, míg egyszer össze nem dőlt. Vagy ahogy az uw is döglődik manapság.

S mivel gyakran nem kapták meg a freemail fiókba a leveleket az ügyes felhasználók (regisztráció megerősítés, jelszóemlékeztető, értesítések...), így rengeteg panasz érkezett miattuk oda, ahol ezt a címet akarták használni.

Neked egy személyi asszisztens kellene, aki intézi az ügyeidet, hogy neked ne kelljen semmivel sem törődni és akkor elégedetten hátradőlhetnél, önigazolva, hogy mennyire igazad van - valójában pedig más egyengetné az utadat, neked csak a boldog tudatlanságra van igényed.

A végét éppen rosszul látod. Nekem arra van szükségem, hogy általam konfigurálható módon menjenek a dolgok. Régen erre volt lehetőség, ma elterjedt az az ostoba szemlélet, hogy mindenkit hülyének néznek, adnak valami végtelen buta default beállítást, de customizációra nincs is lehetőség jellemzően. Adnak valamit, azt kell szeretni, uniformizálódni kell, eltérésre, különutasságra nincs lehetőség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Dupla lett. :(
Én voltam a hibás mert úgy tűnt. hogy az első elküld kattintásra nem reagál én meg nem vártam még 2 másodpercet és ismét rákattintottam. Már abban a pillanatban tudtam, hogy duplázni fog, ugyanis az első kattintás nem zárolja a második elől a gombot. :(
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Feltehető, hogy levelek tucatjait, vagy százait nem kaptad meg az elmúlt években freemail-re.
De ez nem látszik mert hibát nem mutat.
Viszont bárhonnan beléphetsz bármikor. :)

A google komplex rendszer. Nem lehet kiragadni egy pici darabját, és elvárni hogy a többi része nélkül tökéletesen működjön.
Árukapcsolt, ha így jobban tetszik.
Kicsit mintha kiszednéd a turmixgépből a forgókést, mert magad akarsz répát szelni, és panaszkodnál hogy nem ergonomikus a "nyele".

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ebben a formában igazad van.
Arra próbáltam célozni, hogy míg más szolgáltatónál nagy valószínűséggel megkapod a neked küldött leveleket, addig a freemail esetében ez inkább esetleges.
Attól függ mit pörget a levél a szerencsekeréken. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Olyan ugyan nem, de a mailman időnként üzen, ha visszapattant levél a címről, és van olyan listatagságom, ami még a freemailes fiókomba küldi a leveleket. Időnként szoktam kapni levelet, hogy néhány email visszapattant, de még nem volt olyan arányú, hogy nomailbe tegyék a címemet.

Jo de ezt nem a freemailtol kapod hanem a listarol aminek a tagja vagy :D Olyannal meg nem talalkoztam ,hogy a kiszolgalo ahol a te cimed van az eldobott emailrol tajekoztasson mint usert (es itt nem a spam mappara gondolok) hanem pl a szerver eldobja a 20MB-nal nagyobb attachmentes leveleket akkor nem hiszem ,hogy teged mint xy usert ertesit figyejjeman volt egy nagy leveled de kukaztuk :D

esetleg az otthoni fix rendszerre VPN?

Nyűgös, de ha valami fontos, meg szoktam csinálni, hogy ssh-zok a router-re, onnan bekapcsolom a gépem, utána ssh -X a gépre, majd indítom a mail klienst, amely ssh tunnelingen a lokális X szerverre csatlakozik. Macerás, de működik. A gond itt is a körülményesség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Miért ekkora kihívás a XXI. században a megbízhatóan használható elektronikus levelezés?"

Nem kihívás, egyszerűen nem te vagy a célcsoport. Használj mást.

--
https://iotguru.live

+1, egyébként pont az látszik, hogy nem megbízható levelezést akar, hiszen pont a biztonsági megoldások ledegradálását követeli. Úgy, hogy mellette nem hajlandó semmilyen iparágban megszokott magasabb biztonsági módhoz szükséges megoldást használni. Se sms alapú, se appos... ha meg a gyenge jelszavával feltörik a fiókot, akkor megint a google a hibás. Esélyes, hogy több más helyen is használja a jelszavát, ahol ezt az email címet is megadta.

Nem értem locsemege mi ez Nálad. Pusztán üldözési mánia, vagy valami olyat tettél, hogy nem akarsz utolérhető lenni. Tollnak nem vagy troll. Szóval nem látom alapját. Itt is beazonosíthatatlan vagy, pedig szerintem nem gyűlne meg a bajod, ha az összes elérhetőséged fen lenne.

Ha meg pusztán az elv zavar, akkor üzemeltess a lakásodban saját levelezőszervert. Csak találj olyan szolgáltatót, aki emiatt nem buzizik, mert üzleti megoldásra gondolom nincs keret, normális ember azt a pénzt fontosabb dolgokra költi.

Poén: Tudom már mi a bajod. A google nem szereti a robotokat. Nem akarod, hogy kiszúrja.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Az elv zavar, de nagyon. Ezek a cégek egyre pofátlanabbul tolakodnak az ember magánéletébe, egyre több adatot gyűjtenek össze, amellyel onnantól kezdve vissza lehet élni, illetve megszűnik az intimitás, a személyes tér, ami egy természetes pszichológiai szükséglet, emberi igény. Rohamosan számolják fel a szabadságunkat, s közben azt nem értem, a többségnek ez miért természetes, miért nem próbálnak tenni ellene. Például azzal, hogy holnaptól nem használnak facebook-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hjam igazabol le kellene szarni mert a hasonlo topicjaiban igazabol mindig mutatunk megoldasokat de azokat ignoralja es azt irja ,hogy nem lehet megoldani/az ugy nem jo. Az o user szokasai nem egyeznek meg a mainstream mintakkal igy pl hiaba hajtogatja de ,hat ezt kell tudni nem erti ,hogy a Google levelezes nem igy mukodik. Ha nem vedenek a fiokokat mar reg tiltolistan lenne a Google mindenhol mert annyi lenne a feltort/ellopott account amivel vegigspammelik a fel vilagot. Igaz naluk kifele is van spam ellenorzes de azert onnan is elofordult mar ,hogy kaptam spamet.

De valahogy perverz modon bokodi a vallam a kisordog de irjal neki megoldasokat probald neki megmagyarazni pedig csak ignoralni kellene mint Hajbazert.

mod: ahh megvan o a malac akivel lehet iszapbirkozni :D

:)

Az első CPU, amelyet megtanultam assembly-ben programozni, a Zilog Z80 volt. Akkoriban drágán lehetett 1 kB SRAM-ot kapni - 4118 vagy 4801 néven -, illetve jellemzően 2716-os 2 kB-os, vagy 2732-es 4 kB-os típusú EPROM-ba töltötte az ember a kódot. Ezek kerámia tokos eszközök voltak, a chip fölött egy kvarcüveg ablakkal, ezen ment be az UV fény, ha törölni akartuk az EPROM-ot. UV lámpát pedig legegyszerűbben úgy lehetett csinálni, hogy egy higanygőz lámpának le kellett törni a búráját, amelyen a fényporréteg volt. Ennek volt dolga, hogy az UV-t látható fénnyé alakítsa. Belül volt a kvarc cső, abban némi higany és nemesgáz. Fojtótekercsen keresztül be lehetett gyújtani a csövet, lett is nyomban ózonszag, mert ionizálódott a levegő körülötte. Belenézni veszélyes volt, hosszabb távon vakságot okoz. Viszont az EPROM-ot törölte. :)

Többet nem segítek, így is sokat mondtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Helyesírásba belekötni meglehetősen silány hárítás. Nem kell, hogy személyeskedésnek vedd: mondhatott volna az ms helyett más céget, más fizetős felállást is, ahol a fizetős kuncsaftot még mindig portékaként kezelik. És ugyanakkor sok ingyenes projekt van, ami csak simán ingyenes, mégsem vagy áru. Ez nem ingyenesség kérdése, hanem mentalitásé. Egy tömegigényre szakosodott multinál mindenképpen áru vagy, akár fizettél nekik, akár nem. Kis cégeknél, vagy projekteknél talán nem.

Magam is hasonló okokból váltottam gmailről; nem vagy egyedül. Jelenleg a vivaldi szolgáltatását használom megelégedéssel, IMAP-en. Saját hibámból a supportjukat is volt szerencsém kipróbálni, teljesen korrekt volt a hozzáállásuk.

Eleve ha az "ingyenes" gmailt hasznalod tudnak rolad mindent. Szoval nem ertem az miert faj ,hogy tudjak a szamod.
Foleg ugy ,hogy hasznalhatsz egy total eldobhatos szamot is erre. Vagy akar mint mar tobbszor elhangzott yubikey. Kerul vagy kerek 3K-ba a 4-es verzio de peldaul az 5-os ami tud NFC-t is csak 40 EUR. Szoval ebben a topicban csak fingreszeles van...

"Eleve ha az "ingyenes" gmailt hasznalod tudnak rolad mindent"

Hát nem mindent. Regelhetsz kamu adatokkal is. Ha a telefonszámod megadod már necces. Amögött valós adatoknak kell lennie, legalábbis, amióta próbálják a feltöltőkártyás szolgáltatásoknál is felszámolni az anonimitást.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

"Gémélyl"

Egy hete nézem ezt a főoldalon és nem értettem, hogy mi a picsa ez. Most leesett. Muszáj ennyire óvoda szintre lemenni egy topiktéma megnyitáskor?

--
trey @ gépház

Nekem az volt inkább furcsa, hogy nem vitte végig. Mondjuk így: Gémélyl kekettykedéstyelenyítttétye - hottyan? Ez a hardcore falusi óvodás mód.

Nyithatnyánk a zújmagyar mellé egy ómagyar topicot. Csak nem tudnyám mit szónányak a többiek ahho. A városiak csak pislákolnának szerintem.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Most engem is beszopatott ez a foshalom. Van pár másodlagos címem az idiótán regisztrációhoz kötött fejlesztőeszközök miatt. Na az egyiket valami balfasz ázsiai hozzá akarta rendelni magához másodlagos címnek, vagy elgépelte, vagy csodálatos módon engedte .-nyi különbséggel regelni a gmail, a lényeg, hogy beléptem megreklamálni, meg akkor már törölni a felesleges leveleket. Egyszer csak menet közben kidobott, mert gyanús aktivitás szerinte több hónapos levelek tölése. Mondom király, essünk neki a recovery-nek, csodaszupport két órán belül visszaírta, hogy nem tudnak beazonosítani, sajnálják, lépjek be már ismert böngészőről. Kösz, közben váltottam oprendszert, az meg úgy látszik csak dísznek van, hogy az accounthoz kapcsolt címről levelezek velük, az nem érdekelte őket. Megreklamáltam a döntést, most napok óta kuss van, lehet lefagyott a support ai.

Amúgy érdekes volt az az account, mert valami idióta regisztrációs, meg jelszóemlékeztetős leveleit kaptam meg folyton. Szóval az elgépelés nem túl valószínű, vagy a .-os hülyeség, vagy valami csúnyán megkeveredett náluk.

Már túl vagyok ezen másfél éve, de vannak olyan csoda helyek (wizzair, magánorvos, csak hogy semmi fontos ne legyen), ahol nem tudok email címet cserélni.

Reggel amúgy második reklamácíót is ugyan úgy csípőből, 5 perc alatt visszadobta az AI, hiába írtam hozzá litániát. Csak azt nem tudom, hogy ez ilyen generált lag lehet, vagy az a szarjuk is rate limites, hogy ne fossa össze magát.

Nem szívtam szerencsére, csak azért kellett, mert a mongodb compasst csak regisztrációval lehetett leszedni, és hiába léptél be korábban regisztrált maillel, újra a regisztrációhoz irányított. Minden esetre felbaszniuk sikerült, meg végképp kiábrándultam belőlük, amit eddig lusta voltam átvinni új címre, és valamennyire fontos is, azt megtettem, két csodálatos kivételtől eltekintve, ahol nem lehet módosítani. De az a cím legalább telefonszámmal kétfaktoros.

Igen ezert kell beallitani a 2FA-t. Beta allapota ota (amikor meg invite-os volt) hasznalom a Gmail-t erdekes nekem soha egyik cimemet sem lockolta...

Hihetetlen ,hogy egy IT forumon ezen porognek elvileg "szakemberek" eppen csak nem tudnak ertelmezni egy egy mondatos leirast...

Ha meg nem akarod mert szerinted nem ugy kell akkor viseld a kovetkezmenyeit.

Két napja még én is leírhattam volna ugyan ezt a szöveget, béta óta használom, és eddig még egy címemet sem lockolta.

2FA-t nem, de recovery címet beállítottam, jöttek is a biztonsági üzenetek az elsődleges címre. Csak épp recovery során telifossa, hogy milyen email volt beállítva. A robotszarjuk 5 perc alatt bemutatja a fityiszt, és ennyi. Azt meg sehol nem írták, hogy totál feleslegesen linkeled másik accountodhoz te gyökér, mert pofán fog röhögni az AI-unk, de bezzeg ha hónapra pontosan tudnám, hogy mikor csináltam azt a címet. Röhej.

Well well. Hat igen a Gmail az mas allatfajta (ezert csinaltak a 2FA-t) tudom keso a kiontott tejbe sirni de alljon ez itt emlekeztetoul hatha masnak hasznara valik:

The end of the recovery process typically has you provide a contact e-mail address which is then sent a verification code to enter.

Please note that you are only verifying that the contact address is valid, and that you have access to it. The verification code does NOT mean you have successfully verified ownership of the lost account. You may still receive the "Google couldn't verify..." message or asked additional questions even after entering the verification code.

The recovery process is more successful if done from a computer or device normally used to access the account. In fact, just one or two correct answers may be sufficient. If at all possible, attempt recovery using that same computer/device, giving preference to a computer/laptop over a mobile device. Es itt jon kepbe ,hogy mindenki kurva okos es titkol mindent nehogy mar a szemet Google tudja ,hogy az en vagyok de mi majd jol megmutatjuk neki es akkor jon a csodalkozas:

Fortunately, the provided process works for most people to recover their account. Some receive the message “Google couldn’t verify...” meaning that the information Google has (including the questions you answered) is not sufficient to prove your ownership of the account.

In summary, if you can not recover the account using the provided process, it may be lost. There are no other account recovery options available.

Nem a recovery process során adtam meg a címet, hanem egyrészt ott van másodlagos címként, ezért is kapom meg rá a biztonsági értesítéseket ÉVEK ÓTA, másrészt több forwarding is be van állítva rá ÉVEK ÓTA. De a csodarobotjuk leszarja. Bezzeg ha random ember kitalálná, hogy mikor csináltam a címet, akkor neki odaadná? Vicc.

Lehet szarul van az eredeti megfogalmazva de ez pont arrol az email cimrol beszel ami nalad be van allitva.

A random embernek sem adna oda mert o meg nem tudna mast megmondani rola.

Nem mondom ,hogy ez egy jo megoldas mert szerintem is szar raadasul tevhitbe ringatja az atlag usert mert mas szolgaltatasoknal ez igy mukodik ahogy leirtad.

Security code-od sem volt generalva?

Nem, amit bemásoltál, az a recovery processről szól, amin kétszer végig mentem. Meg kell adni egy címet, ahol értesítenek, ehhez küld egy kódot, ahogy írja is. Lerszarja, hogy ez hozzá volt-e rendelve az accounthoz, csak küldi, hogy igen fogadtuk, mert pár percre rá jön a sablon email az elutasításról. Kicsivel később az elégedettségi kérdőív, lol.

Ez oké. Még egyszer, a recovery process során megadott contact email csak arról szól, hogy oda küldik meg a skynet ítéletét. Amíről én beszélek annak nem tudom mi a "szakszerű" neve, de azt évekkel korábban adtam meg (elsődleges gmail címem), és éveken át kaptam rá a google security alertjeit, ha beléptem a szóban forgó letíltott címre új böngészőből. Most kiderült, hogy ez spammelésen kívül másra nem jó, ilyenkor nem segít.

Küldtem nekik harmadszor is requestet. Két perc alatt jött a robotválasz. Annyi idő alatt ember el se olvassa a litániát, amit leírtam oda. Azzal is csak szopatják a népet, élő ember nem olvassa. De üzleti ügyfelek felé se jobb a support. Dolgoztam partnerüknél, olyan terméken, amit ők maguk is használtak. Akkor legalább ember válaszol, de hetekig túráztat és hülyének néz, mire elfogadja-felfogja, hogy a hiba a csodálatos, nemgonosz cégnél van. Tényleg meneküljön mindenki amíg lehet.

Talán 1-2 éve volt, hogy az ember (már meg nem mondom ki) fiókját (bár az asszem iTunes/apple vagy twitter volt, de tökmindegy) úgy nyekkentették meg, hogy a másodlagos e-mail címét felnyomták, mert arra nem vigyázott. Oda kért jelszóemlékeztetőt, és mire az ember észbe kapott - volt mondjuk fél óra, vagy annyi se - már tökre le volt nyúlva mindene.

Szóval ez az email tényleg csak dísznek van már. Gondolom ekkora felhasználói bázisnál már á: nincs kapacitás embert fogadni az "ingyenes" szolgáltatás mellé, bé: leszarják azt a pár lemorzsolódót, aki így kiesik.

Pont ,hogy a sajat domain-ben rejlo veszelyekre illetve az olyan szolgaltatokra akarta felhivni a figyelmet akik nem hasznalnak 2FA-t illetve arra ,hogy ha tudod egy kartya utolso 4 szamjegyet es eleg pushy vagy akkor siman elhiszik ,hogy te vagy az owner...

"hogy a másodlagos e-mail címét felnyomták, mert arra nem vigyázott"

akarod mondani a kocsog szolgaltato kocsog ugyfelszolgalatosa hagyta talalgatni telefonon a hackerunket amig meg nem mondja a jo kodot? Hjam nem vigyazott elegge :D

Ez volt az amugy:

https://medium.com/@N/how-i-lost-my-50-000-twitter-username-24eb09e026dd

Azért ez nem egy atomfizika. Belépsz a webes felületen és engedélyezed. Nem értem egyáltalán mi a bajod ezzel. Ha meg valaki máshonnan belépve elolvasná a leveleidet, akkor meg az lenne a bajod, hogy miért nem akadályozta meg a szemét Gyémély?

Ó, persze! Ha hagyna belépni a webes felületen úgy, hogy nem kéri el a telefonszámomat, lyukas fogaim számát, átlagos vörösvértest térfogatomat.

Nem, azzal semmi bajom nem lenne, ha egész egyszerűen az idevonatkozó RFC-k szerint működő IMAP4 illetve POP3 szerver lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annyira régen próbáltam, hogy nem tudom, manapság mi van. Vannak olyan emlékeim, hogy kért telefonszámot, kutyám nevét, e-mail címet. Hagytam is a fenébe, a webes felület közelébe nem megyek akkor sem, ha mindenféle sejtelmes presszionáló e-mailt kapok a Google-től.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Maximum vélt emlékeid vannak, mert van olyan 5+ éves accom, amihez soha nem adtam meg telefonszámot.

Szerk. (aug. 20.): Nos, látszik, régen próbáltam, ma kellett egy új acc. A regisztrációkor kért egy telefonszámot (szerinte ettől nem vagyok robot), de azt nem rendelte hozzá az accounthoz, a kétlépcsőshöz újra meg kellett adni.

Egyszeruen engedelyezd a kevesbe biztonsagos appok hasznalatat. Mondjuk en inkabb a security key iranyaba mennek el. Komolyan vegyel egy yubikey 4-est ezt mar tenyleg aproert vagjak hozzad. Laptopon csak akkor fog megegyszer megkerdezni ha ujrahuzod az os-t. Ha meg szallodabol csinalod akkor egyszer autholsz a kulcsal es nem pipalod be a trust this device option-t.

Arra gondolok, hogy egy sima autentikáció elegendő legyen. Szerintem az RFC-kben nincs olyan korlátozás, hogy amennyiben egy kliens nem a „megszokott” IP-címről próbál csatlakozni, akkor a helyes autentikációs adatok megadása ellenére a szerver megtagadja a kliens kiszolgálását. Vagy ugyanez lokalizáció, MAC address, vagy bármi egyéb azonosító alapján.

Tehát azt várom, hogy ha helyes az autentikáció, akkor szolgáljon ki, ha pedig helytelen, akkor ne, s ne gondoljon túl semmit. Azt tegye, ami a dolga. Kb. a Windows-ban is azt gyűlölöm, hogy helyettem próbál gondolkodni, pedig amit csinálok, az éppen nem hiba, hanem azt úgy akarom. Tehát hajtsa végre, ne gondolja azt, hogy én vagyok a hülye. Ezért szeretem a Linuxot, ott az történik, amit mondok neki. Ha hülyeséget, akkor az, de ez lehet, hogy szándékos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ennek semmi köze a levelező protokollt leíró RFC-hez, ez teljesen más rétegben történik, az esetek nagyon nagy részében jogosan, mert a felhasználók nagy része balfasz és azon felhasználók nagy része is balfasz, akik saját magukat amúgy nem tartják balfasznak.

Teljesen valid védelem az, hogy a kliens szokásait elemzik és szokatlan viselkedés esetén korlátoznak dolgokat, amíg nem mondod ki egzaktul, hogy tisztában vagy a kockázatokkal. Mondjuk ezt nem akarod beállítani, de már napok óta nyünyügsz azon, hogy miért csinál ilyet a szolgálató, amikor enélkül is tudhatná, hogy te értesz hozzá. Nem tudja.

Húzz fel magadnak egy levelezőszervert és ott aztán azt csinálsz, amit akarsz... aztán, ha megtörnek és ezzel másoknak kárt okozol, akkor vállalod a következményeit.

--
https://iotguru.live

Összefoglalva:

- mindenáron gmail-t használsz
- mindenképpen úgy akarod használni, ahogy nem lehet
- elégedtlen vagy, hogy nem a te szád íze szerint bohóckodnak biztonsági okokból
- az ingyenesség ízlik, de az árát nem akarod megfizetni
- lusta vagy az itt felajánlott megoldások bevezetésére (pl. eldobható filléres sim)

Miért nem csinálsz saját mail szervert? Nem drága és abszolút tiokban tarthatod magad előtt is a telefonszámodat és még azt is megteheted, hogy a kényelem jegyében tojsz a biztonságra. Ráadásul sokkal szofisztikáltabban tudod konfigolni.

Tulajdonképpen a te vágyadat megfogalmazta egy nálunk élő hozzád hasonló szavazópolgár, kb. 2014-ben így:

"Minden legyen jobb, de ne változzon semmi!"

A hatodik visszakérdezésnél sem értette, hogy miért röhög rajta mindenki a környéken. :)

Off

Próbáltam csinálni másik fiókot, most már minden esetben telefonszámot kér?
Régen volt a másodlagos email.
Meg állítólag megengedett volt 1 személynek a több fiók.
Most is lehet 1 telefonszámmal több fiók?

Ez a sign in blocked gond megoldható, a Gmail-os fiókon beállításainál be kell jelölni, hogy minden alkalmazás hozzáférjen külön engedélyadás nélkül is a fiókhoz. Ez veszélyes persze, mert rosszindulatú alkalmazásoknak is enged hozzáférést, de cserébe olyan mailklienst használsz, amilyet akarsz.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Természetesen nem, hiszen ez elvileg sem lehetséges. Éppen ezért a G sem tud minden hibáról, így semmivel sem megbízhatóbb, ráadásul kecskére káposztát, mert épp ők nyúlják le a személyes adatokat. Még biztonsági rés sem kell hozzá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Természetesen nem, hiszen ez elvileg sem lehetséges."

Akkor ezek szerint lehet a gépeden rosszindulatú kód, aminek egyenes következménye szokott lenni, hogy felhasználónevek és jelszavak kerülnek át máshova. Na, ez ellen próbál védekezni a Google ilyen szokáselemző tűzfallal, ez van, a közúti közlekedés se a rally versenyzőkre van szabva, hanem az átlag balfaszokra.

Az, hogy te most rally versenyzőnek gondolod magad, pedig a témában lehetsz átlag balfasz is, az más kérdés. Ha fele annyi erőforrást tettél volna a feladatra, mint amennyit ebben a témában eltöltöttél, már rég lenne egy saját mail szervered.

"ráadásul kecskére káposztát, mert épp ők nyúlják le a személyes adatokat"

Kötöttél egy szerződést velük, hogy ingyen kapod a szolgáltatást, cserébe elemezni fogják az adatforgalmad, hogy reklámokkal tudjanak megcélozni. Ha ez neked nem tetszik, akkor nem az asztalt kell verni, hogy márpedig adják ingyen a szolgáltatást mindenféle trükk nélkül, hanem keresel másik szolgáltatót, amelyiknek jobban bejönnek a feltételei. Ha meg nincs olyan, ami a kényes ízlésednek bejönne, akkor szolgáltatsz magadnak.

Egyébként mondanál nagyobb adatszivárgással kapcsolatos hírt a Google berkeiből?

--
https://iotguru.live

"Neha olyan erzesem van ,hogy trollkodik"

Nem egészen! Ő egy skizofrén mazochista nárcisztikus etikus troll. Magyarán troll, de nem a megszokott értelemben. Ő saját magával trollkodik. Ha hagyományos értelemben lenne toll, nem lehetne veterán. Ha meg mégis, akkor nagyon nagy a baj, mert akkor hat éven belül én is lehetek veterán. Hmmm.

"csak bar vegiggondolva lehet ,hogy csak azert ertetlenkedik mert oregszik 50+"

Jesszuszom! Nem mondjátok, hogy ekkora trotty?! Atyaúristen! Ideje lenne, ha megtudnánk lócsemege valódi nevét, legalább a +-et, mert elég hülyén hangzik a lócsemege bá. De ugye magázhatom lócsemege bá? :P

Bocs a trollkodásért. Ezzelcsk azt szeretném érzékeltetni, hogy NEM KÉNE MÁR ABBA HAGYNI???!!! Úgysem lehet meggyőzni lócsemegét, mint ahogy engem sem lehet, amiben nem akarom, meg úgy senkit. Minden egészséges felnőtt embernek megvan a saját véleménye, meg világnézete, és ha cssak nem bizonytalanodik el/nem esik kétségbe, szinte lehetetlen meggyőzni.

Pont. Ilyen értelemben mindenki troll. Még trey is, vagy a Dalai Láma.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

"Ezt már többször olvastam érvként. Hülyeség. Ráadásul más 50+-osokat sérthet ez a hozzáállás."

Igazad van. Sajnos már a 40+-os is öregnek számít az informatikában. Megfásult kiöregedett vén informatikusok. Nem nyitottak annyira az új dolgokra és hihetetlenül tudnak ragaszkodni a régi bevált, de elavult dolgokhoz. Nem jó dolog öregedni. Locsemege megúszta egy kis paranoiával, trey meg úgy látom kezd durván meghülyülni.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Igen. De van itt egy nagyobb baj. A G, az F amerikai cégek, s nekem semmi közöm az amerikai szolgálatokhoz. Legalább is nem szeretném, hogy közöm legyen hozzájuk, ezzel szemben ők meg szeretnék. Ez azért nehezen feloldható nézetkülönbség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A G, az F amerikai cégek, s nekem semmi közöm az amerikai szolgálatokhoz."

Hogyne lenne közöd amerikai szolgálatokhoz, amerikai székhelyű céggel szerződtél, amikor létrehoztál egy account-ot.

"Legalább is nem szeretném, hogy közöm legyen hozzájuk, ezzel szemben ők meg szeretnék."

Ez az egész téma arról szól, hogy te kurvára szeretnéd használni a szolgáltatásukat, nem ők tukmálják rád, nem kényszerítenek rá, hogy használd.

"Ez azért nehezen feloldható nézetkülönbség."

Nagyon könnyen feloldható: használj más szolgáltatást.

--
https://iotguru.live

Nem. Ez egy nagyon cinikus megközelítés. Éppen olyan, mint amikor a devizaalapú hitelezéssel kapcsolatban egyesek megjegyezték, hogy el kellett volna olvasni a szerződést. Ha a közüzemi szerződéseimet nézem, mindegyikben van olyan, amellyel nem értek egyet. Tehát vagy vállalom az elfogadhatatlan kockázatot, vagy kiírom magam a társadalomból, mehetek remetének tanyára vagy barlangba. Aztán ezek a cinikus emberek nagyvonalúan megfeledkeznek arról, hogy bizony az államnak van szabályozó szerepe a törvényalkotáson keresztül, tehát nem hiba, hogy beleszól a két fél közötti szerződésekbe, hanem egyenesen az állam kötelessége ez. Mindegy, mellékszál, hasonlat volt.

Szóval értem ugyan, amit írsz, de attól még nincs ez rendben. Amúgy állampolgárként nincs semmi közöm az USA-hoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy inkább a te megközelítésed a nagyon cinikus?

A szerződési feltételeket elolvasni alapvető kötelesség és felelősség, mielőtt aláírunk / elfogadunk bármit is, még akkor is, ha az üzletkötő – pl. a bankban egy devizahiteles megállapodás előtt – eléd tol egy 10-100 oldalas szerződést és azt mondja, hogy 5 perced van az aláírására. (Ez esetben nem írod alá, hanem elviszed magaddal haza és odaadod a jogászodnak tanulmányozásra, aki el fogja olvasni a kisbetűs részeket is.) Az eljövendő életed múlik majd ezen.

A közüzemi szerződéseket nem érdemes idekeverni, mert fűteni, világítani, vizet használni életszükséglet, valamint ezek a szerződések erős állami kontroll alatt vannak (ha mégis találsz bennük valami törvénybe ütköző dolgot, azt ugye azonnal jelzed a megfelelő fórumon), a Google dolgait használni pedig nem kötelező. Sokmindent választhatsz helyettük.

Ha viszont őket választod és elfogadod az ingyenes felhasználási feltételeiket, akkor már velük sem kellene vitatkoznod, hiszen te döntöttél így.

Beszélgetni a dologról persze lehet, de ez inkább az elfogadás előtt időszerű.

Ezt én mind értem, el is szoktam ezeket olvasni. Volt, hogy csináltak panoráma felvételt a fogaimról, ott is elolvastam a személyzet nem kis megrökönyödésére. Tegyük hozzá, elég kellemetlen, amikor fáradtan legalább fél órán át kell ilyen vackokat olvasni. Arra kellene jogszabály, hogy ezeknek a szerződéseknek a méretét maximálják, mert nem életszerű, nem reális az, hogy a fél életed azzal töltöd, hogy ilyen vackokat olvasol, amely ráadásul tartalmaz egy rakás hivatkozást, tehát önállóan nem is értelmes. Vagy mehet az ember remetének.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tényleg csípem a stílusod, meg a segítőkészséged, de nem.
Olvasd el. Ha nem, kérj időt, kivonatot, jogászt.
Én már futottam bele pár vacakba. Drága. Nem azonnal, csak valahogy drága lesz.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Arra kellene jogszabály, hogy ezeknek a szerződéseknek a méretét maximálják"
Tök jó lenne, legyen egy oldal. Más jogszabályok meg előrínának tartalmi elemeket 10 oldal terjedelemben.
Ha a céged épp nem tetszene az állambácsinak akkor kimennének ellenőrizni és simán büntetnének. Hol azért mer 1 oldal, hol azért mert nincs benne minden amit a jogszabályok előírnak :D

Bocsánat, de te azon állampolgárok csoportjához tartozol, akik a két véglet között pattognak:

1, senki ne szóljon bele, hogy mit tehetek és mit nem tehetek, felelősen fel tudom mérni a tetteim súlyát, kussoljon mindenki, megoldom.

2, átbasztak, segítség, azonnal valaki oldja meg, legyen rá törvény, feszítsék keresztre, csináljon már valaki valamit.

--
https://iotguru.live

A kettesre csak annyit, hogy ami van, az leginkább a joggal való rosszhiszemű visszaélés. Tényleg durván sok időt vesz igénybe, ha alaposan, értelmezve, a hivatkozásokat is lekövetve olvasol el mindent, legyen az egy software EULA, egy panoráma felvétel előtt aláírandó adatvédelmi és biztonsági szabályzat, egy szolgáltatói, banki szerződés. Tehát lényegében bele van a rendszerbe építve, hogy túl nagy teher ezeket értő módon elolvasni - mert valóban az -, ezért az ügyfél abból indul ki, hogy sok embernek van hasonló szerződése, nem szokott ebből baj lenni, tehát aláírja - olvasatlanul.

Aztán van egy-két lelkiismeretes, az ő büntetésük meg az, hogy az életük nem elhanyagolható részében ilyeneket olvasnak. Ami még külön jó, hogy attól sincsenek előrébb, ha valamivel nem értenek egyet, mert legfeljebb nem veszi igénybe a szolgáltatást, s mehet remetének.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És vannak azok az őrültek, akik folyton lesik h. a nagy behemótok (gugöl, facse, eppöl, m$) éppen hogyan jogászkodják bele az újabb lehúzásaikat v. az ügyfeleik még alaposabb adatmeglopását az ászf-jeikbe, és világga kürtölik a diff-eket. Ha nagy a felháborodás, az előbbi mocsok corporate tetű patkányok általában ideiglenes visszavonulót fújnak. Aztán pár hónap, 1-2 év múltán valami hasonlóval megint bepróbálkoznak. Never ending sztori. Az emberiség nem lehet elég hálás ezeknek az önkéntes őrülteknek, különben olvasgathatná minden ember saját maga esténként, hogy a félszáz online szar amit használ, épp milyen újabb aljas mocsadék módon próbálja szivattyúzni mégtöbb adatát.

Aztán csodálkoznál h. a KGFB-d felmegy a duplájára, mert a waze beköpött a biztosítóknak h. gyorsabban szoktál menni a megengedettnél. Vagy az életbiztosításod ugrik meg a triplájára, mert szintén gugli elkotyogja h. sok gyógyszerre keresgéltél rá, biztos valami kezdődő rákod van. A sort lehet folytatni a végtelenségig, naív ostoba aki nem látja bele a sötét jövőt. Kínában már a jelen.
--

Jó, hogy írod a szerződésmódosításokat! Egyes szolgáltatóknál külön sport, hogy átlag kéthavonta módosítanak. A jog szerint felmondhatod következmények nélkül egy időablakban, de ha nem teszed meg, akkor a hallgatással és a szolgáltatás folytatólagos használatával ráutaló magatartásoddal megerősíted a módosított szerződéssel való egyetértésedet. Tehát csak ezen szolgáltatás esetében olvasgass mondjuk kéthavonta 80 oldal jogi szöveget. Fincsi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

kedvenc elrettentő példám a telekom aszf oldala:

https://www.telekom.hu/rolunk/szolgaltatasok/aszf/lakossagi

eddig (aug 26 van ma) idén még "csak 10x módosították:

2019. július 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. június 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. május 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. április 26-tól érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. április 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. március 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. február 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. január 24-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. január 16-tól érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

2019. január 1-től érvényes Általános szerződési feltételek Lakossági előfizetők részére

És ez csak 1 db tetves szolgáltató. Ott van még az NKM FŐGÁZ + a maffiacimboráik a FŐKÉTÜSZ, vízművek + csat. művek, Elmü, meg a kukások. Ez még csak a közüzemiek. Aztán jönnek a bankok, biztosítók, munkatörvénykönyv, Ptk, KRESZ, BKV aszf, folytathatnám holnapig.

--

"A kettesre csak annyit, hogy ami van, az leginkább a joggal való rosszhiszemű visszaélés."

Hogyne. Action - reaction. Azért lett ilyen a szerződés, mert különben az ügyfél visszaél a kiskapukkal. Minden egyes kibaszott kiskaput le kell írni a szerződésben, mert ha nem kerül leírásra, akkor lesz olyan ügyfél, amelyik kihasználja a kiskaput.

Ha én rendelek tőled valamit, milyen szerződést fogsz írni? Először egy rövidet. Aztán, amikor kibasztam veled, legközelebb hosszabbat írsz, amiben benne van, hogy nem baszhatok ki veled. De akkor kibaszok veled másképp, azt is bele kell írnod a következőbe. És ez fordítva is igaz. Ez sajnos egy ilyen műfaj, amíg vannak emberek, akik kibasznak a másikkal.

"Ami még külön jó, hogy attól sincsenek előrébb, ha valamivel nem értenek egyet, mert legfeljebb nem veszi igénybe a szolgáltatást, s mehet remetének."

Így van, nem kötelező igénybe venni a szolgáltatást. Ha sokan nem veszik igénybe, akkor csődbe megy a szolgáltató és valaki majd csinál jobbat.

Ha meg rétegigényed van, akkor csinálsz magadnak szolgáltatást, nem tilos, csak sok munka van vele és minden üzemeltetési kockázat a tied.

Az nem működik, hogy szabják rád ingyen a szolgáltatást, aztán ha mégse jó, akkor azonnal oldják meg, valaki csináljon valamit, a lényeg, hogy neked ne kelljen dolgoznod vagy pénzt költened, de minden úgy legyen, ahogy neked jó.

--
https://iotguru.live

Az a gond, hogy egy rakás olyan szerződés van, amelyben van egy csokorravaló akna, s csak remélhetem, ebből nem lesz baj. Mondjuk úgy, amíg minden rendben van, minden működik, nincs dolgunk egymással. Akkor lesz ez izgi, amikor valami probléma adódik, mert ekkor a kötelesség az ügyfélé, a jog a szolgáltatóé úgy nagyjából. Továbbá bármiféle változás - pl. felmondás - az ügyfélnek szívás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És vannak azok az őrültek, akik egy húsz éves futamidejű hitel felvétele előtt nem sajnálnak egy 50-est ügyvédre, aki átnézi a szerződést és összefoglalja azt, hogy milyen buktatók vannak benne. A devizahitelesek többsége nem olvasta el a száz oldalakat, mert...(feljebb gyönyörű listáját látod a miértnek) de húsz millió forintos, a családot évtizedekre eladósító költésnél is annyira metszett volt, hogy ügyvédnek nem adok 50.000-et! Majd én tudom! Tudta. Bukta. Most sír. Rohadjon rá az ilyenekre az ól, amit vásároltak ebből a pénzből!

Egyfelöl igen, másfelöl akkoriban (2006-2008) az volt a bullshit, hogy 2-3 éven belül €-onk lesz és elmúlik a kockázat. 2-4 évvel az EU csatlakozás után ez nem tűnt sci-fi-nek. Szóval a mai helyzet legalább annyira az egymást követő kormányok sara, mint az embereké és az alul tájékoztató bankoké. Szóval a pénzintézet is beborulhat, szinte mind és a teljes csapat 98 óta is elhúzhatna a fenébe, miután összecsuklott az ól. :)
--
https://naszta.hu

Sosem volt ez a bullshit! Mitől szűnne meg a kockázat a CHF hitelek esetén? Nem rögzített árfolyama van a CHF/EUR párosnak. És ezt akkor is tudta minden kutya és macska, így az egyszeri magyar (ős!) polgártól is elvárható volt ez a tudás.

Én nem érzem alultájokztatottnak sem az embereket, sem a bankokat. Inkább azt láttam/látom, hogy a marketing szöveget akarják! hallani és a szintén elhangzó valóságot ignorálják. Az emberek. A bankok nem voltak alultájékozottak, régebb óta ismerik az árfolyamkockázatot, minthogy az első orbán kormány bevezette devizahitelnél az a magyar emberek látóterébe került volna. Mondjuk az emberek emlékezete is rövid, mert mind - itt is treyjel és berhinger elvtárssal az élen - gyurcsányozik a devizahitelek kapcsán, pedig ugye a mi nemzetmentő viktorunk idejében lett ráengedve erre a nagytudású magyar piacra ráengedve a devizahitel, mint termék. Olcsó volt, olcsóbb, mint a forint alapú hitel és a magyar lakosság zöme eddig lát. MA OLCSÓBB. Hogy mi lesz délután vagy holnap?! Majd csak lesz valahogy. Lett. Az első orbán királyság után jövő kormányok hibája az, hogy nem nyúltak a témához, pl. azzal, hogy bizonyos árfolyamváltozás esetén azonnal köteles forintosítani a bank. Az ól egyébként nem csuklott össze, csak azoknak a maszek ólja dőlt halomra, akik nem törődtek a jövővel, csak ma olcsón akartak nyerészkedni. A második orbán kormány pedig a megfontoltabb polgárok pénzén kezdte "megmenteni" a devizakapzsikat, bankot próbált gründolni kihasználva a hisztit - 1 forintos vételi ajánlat a Raiffeisenre - és tele szájjal szajkózták reggel, délben és este, hogy "meragyurcsány!". Ez be is érett mára. De hajrá Magyarország, hajrá magyarok, egy a tábor, egy a zászló, sötétek vagytok, mint szabó lászló!

Úgy szoktam ezt összefoglalni, hogy olyan lottót játszunk, ahol a nyertesek megtartják a nyereményüket; a vesztesek visszakapják a lottószelvény árát; az egész veszteségét meg azok fizetik ki, akik nem is lottóznak.

Amíg a devizahitel jó volt, senki nem verte az asztalt, hogy a tavalyi 65 ezer forint törlesztő helyett idén csak 55 ezer. Azokból se volt túl sok, akik a 80 ezer forintos forinthitel és az 55 ezer forintos devizahitel közötti 25 ezer forintot eltették volna megtakarításba, hanem annyival többet költöttek. Aztán néztek, mint a kiszántott egér, amikor 85 ezer lett a havi törlesztő, amit simán tudtak volna fizetni a megtakarításokból, ha lett volna olyanjuk. De nem volt.

A legtöbben meg úgy voltak a dologgal, hogy ha 80 ezer lett volna a forinthitel, 65 ezer a devizahitel és 80 ezret tudtak volna törleszteni reálisan, akkor felvettek nagyobb összeget és devizában fizettek 80 ezret. És persze mindig a legjobb esettel számoltak, hogy nincs táppénz, nem fog elromlani az autó, nem kell új hűtőt venni, aztán meg vették fel sorra a kurva drága áruhiteleket, amikor mindez bekövetkezett és egy fillér megtakarításuk nem volt.

Nem a devizahitellel volt baj, a pénzügyi kultúrával volt baj. Legjobban az mutatta azt, hogy ugyanannyi volt a nem fizető ügyfelek aránya deviza és forinthitelek esetén. Csak aki előrelátó és óvatos volt, azt hagyták a szarban a forinthitelével. Aki meg baszott az egészre, azt kisegítették azoknak a pénzéből, akik az egészről nem is tehettek.

És eltelt 10 év a legutóbbi válság óta, jön a következő, de úgy adósodnak el a népek, mintha nem lenne holnap. Továbbra sincs pénzügyi kultúrája az embereknek, kíváncsi vagyok, hogy mire lesz majd fogva a válság okozta összeomlás.

--
https://iotguru.live

Persze, az embereknek nincs pénzügyi kultúrája. Nem lehet, hogy inkább megfelelő fizetése nincs? Amikor arról beszélsz, hogy nem tettek félre pénzt, hanem költekeztek, azt azért értsd úgy, hogy a kis genyák mind elverték párizsira meg kínai cipőre!

A válság nem a semmiből jön, hanem a kapitalizmus mohóságából, a pénzügyi szektor okozza azt. Ha valami felelőtlenség és pénzügyi kulturálatlanság, akkor az ez.

Mondok példát is. A nyugdíjrendszeren nem fogna a demográfia alakulása, ha a nyugdíjra befizetett pénzeket betennék egy trezorba, majd amikor az érintett nyugdíjas lesz, abból kapná a nyugdíját. De hőn szeretett közgazdászaink, bankosaink a mostani befizetésekkel a mostani nyugdíjasokat finanszírozzák, a jövőbeli befizetésekkel pedig a jövőbeli nyugdíjasokat akarják. Így viszont nem jön ki a matek, ebbe beleszól már a demográfia, mert nem ki-ki a saját befizetéseiből részesül, hanem a fiatalabb generáció befizetéseiből, már, ha van fiatalabb generáció.

Ugyanez megy a hitelezéssel is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, az embereknek nincs pénzügyi kultúrája. Nem lehet, hogy inkább megfelelő fizetése nincs?

Nem lehetséges. Irreleváns. Akinek nincs pü-i kultúrája az a hatszor ennyi fizetését sem tudná beosztani, nem képezne tartalékot és a fillérbaszók logikája alapján fel is venné az új devizahitelét, nem tanulva az elsőből.

Amikor arról beszélsz, hogy nem tettek félre pénzt, hanem költekeztek, azt azért értsd úgy, hogy a kis genyák mind elverték párizsira meg kínai cipőre!

Ez nem igaz! A budakalászi cora áruházban lehetett látni, hogy a budakalászi paraszt befizeti a fél éve nem fizetett telefonszámláját, hogy megkapja a devizalapú hitelét a plazmatv-re pl. Akkora pörgés volt ezen a téren és nem a hentesnél, hogy nem győzték a kamionok az árut hordani. Azután jött 2008.

A válság nem a semmiből jön, hanem a kapitalizmus mohóságából, a pénzügyi szektor okozza azt. Ha valami felelőtlenség és pénzügyi kulturálatlanság, akkor az ez.

Tipikus "kisemberes" gondolkodás. A mohóság az egész emberiség jellemzője. A bankok is emberek tulajdonai és a mohóság őket IS! jellemzi, de kell ám az ügyfélréteg, mert nélkülük csak a nyálcsorgatás menne! Ez igaz a kormányokra is és az alattvalók nélkülözhetetlen kellékei a folyamatnak, mert rájuk a legjellemzőbb!

Mondok példát is. A nyugdíjrendszeren nem fogna a demográfia alakulása, ha a nyugdíjra befizetett pénzeket betennék egy trezorba, majd amikor az érintett nyugdíjas lesz, abból kapná a nyugdíját. De hőn szeretett közgazdászaink, bankosaink a mostani befizetésekkel a mostani nyugdíjasokat finanszírozzák, a jövőbeli befizetésekkel pedig a jövőbeli nyugdíjasokat akarják. Így viszont nem jön ki a matek, ebbe beleszól már a demográfia, mert nem ki-ki a saját befizetéseiből részesül, hanem a fiatalabb generáció befizetéseiből, már, ha van fiatalabb generáció.

Látod, igazolod is a pü-i kultúra hiányából fakadó bajt és demagógiát. Ha lajos bácsi pénzét trezorba raknák, akkor ma az így elrakott pénze talán két-három évi nyugdíját fedezné és utána Lajos bá szépen felfordulna éhen. Ezért azután a nyugdíj pénzeket mind be kell fektetni. Ennek van kockázata is! Ilyen a szelavi. De ez működhetne is. Ha a de ott nem volna! De ott van, mégpedig úgy, hogy a mindenkori kormány is akar profitálni, így a nyugdíjat alapjognak tekinti és gründolja a nyugdíj bizniszt. Így forráshoz jut, amit örömmel fel is él. Mert a kormányok is mohó emberekből állnak. És tudod, feljebb írtam, a kapzsi ember, ha buta is, akkor csak azt látja, hogy ma olcsó! Kell nekem! Hogy holnap mi lesz? Majd lesz valahogy.

Az infláció sem természeti törvény, hanem ember által kitalált a fogyasztás élénkítésére. Az a pénz, ami nyugdíj járulékként befizetésre került, egy elvégzett munkamennyiség ellenértéke. Az tehát nem romolhatna meg egy normális világban 1000 év alatt sem. Természetesnek tartod a befektetést és pénzügyi kockázatot, holott nem az. Annak a befizetett pénznek az ellenértéke elvégzett munka. Mivel megtörtént, így garantált, tehát semmilyen kockázata sincs. Csak hozzáállás kérdése, de szándékosan olyan világot üzemeltetnek a tőkések, hogy azt is el lehet venni, amiért valaki megdolgozott. Attól sem lesz ez erkölcsös, ha nevet adsz neki, s kockázatnak nevezed. A fentiek fényében a magántulajdon szentsége meglehetősen cinikus szóösszetétel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egyetlen állandó a világunkban, értsd az egész világegyetemben, térben és időben, nem más, mint a változás. Ez igaz az értékre is. A pénz értékére is. Az infláció nem generált folyamat, sok dologtól beindulhat, sokszor csak érzelmi okokból is. Az sem igaz, hogy a munka értéke állandó. Régen egy kubikos meg tudott élni abból, hogy egy lapáttal és taligával elment házalapot ásni. Ma ennek a munkának az értéke nulla. A fejlődésnek köszönhetően egy JCB a kubikos két heti munkáját elvégzi egy nap alatt. A kubikos meg ott áll és bambán nézi a lapátot, mert pénzt nem kap. Pedig ötven évvel ezelőtt annak a munkának értéke volt. Az élet verseny és a versenyben bizony sokszor elvesszük a másiktól a lehetőséget vagy bármi mást. Az élet folyamatos harc az erőforrásokért, elsőbbségért az erőforrásokhoz való hozzáférésben. Ez természeti törvény és a társadalmakat is uralja. Az értékkövető befektetés nem ördögtől való és jó. De, mint mindennek, van kockázata. Gyakorlatilag a születésed pillanatától kockáztatsz. Már az első lépéssel is. A kockázat minden nem statikus dologban ott van. Aki nem akar kockázatot, az kockáztathat egy utolsót a lánchíd pillérjének tetején. Ha bejön a számítása, soha többé nem találkozik kockázattal. De mivel ez is egy kockázatos manőver, fennáll a kockázata, hogy csak nyomorékká teszi magát, esetleg börtönbe megy. Ilyen az élet. Persze lehet hinni a kommunizmusban is, de empírikus úton bizonyított, hogy nem működik, pontosan azért, mert a természeti törvényeket próbálja ignorálni. Ez a kapitalistalusta rendszer eddig a legrégebben működő rendszer, de törvényszerűen vannak csúcs- és mélypontjai.

"Az infláció sem természeti törvény, hanem ember által kitalált a fogyasztás élénkítésére." Teljesen igazad van. Hibát jól látod de az okát tévesen, ezért a gyógymódod is szar lesz. Az inflációt az állam gerjeszti. Legjobb példája Japán az állam küzd azért, hogy legyen infláció. Ki is mondják, máshol letagadják pl Venezuela, Argentína.

> Az a pénz, ami nyugdíj járulékként befizetésre került, egy elvégzett munkamennyiség ellenértéke. Az tehát nem romolhatna meg egy normális világban 1000 év alatt sem.

Erdekes gondolatkiserlet lehet vegiggondolni, hogy menet kozben a munka erteke vajon nem valtozik-e. Mennyit termelt egy pek ezer eve? Mennyit ma?

Akkor viszont az akkori járulék legyen az alapja a mostani nyugdíjának is! Már ha ehhez ragaszkodsz...logikátlanul érvelsz. Nincs tökéletes rendszer, nem is lesz soha. A legtökéletesebb megoldás az lenne, ha idealizált világban élhetnénk - nem lehetséges! - ahol mindenkinek van jó munkája, mindenkinek van jó pü-i kultúrája és mindenki tudna megtakarítani idős korára és meg is tenné! Na, ilyen nem lesz. Sok olyan ember van, mint te, aki elvárja a jó nyugdíjat, de semmit nem tesz érte. Lejjebb franko kolléga levezette tényszerűen! Az élet a kezdetektől kockázatos és vannak benne nyertesek, vesztesek. Ezt lehet egyénenként, társadalmi csoportonként is állítani, mert tény.

Ma azt próbálják realizálni, hogy a pék akkori befizetéseit korrigálják az inflációval és más mutatókkal, hogy megkapják, mennyit kell neki nyugdíj címén fizetni. Csakhogy közben túl sok pék megy/ment nyugdíjba és a helyükre nem lépett új pék befizetőnek, aki mégis a helyükbe lépett, azok közül sok lelépett, nem itt fizet be. A kasszában kevesebb a pénz, több a kedvezményezett, csodák pedig nincsenek.

Nem nominálisan, hanem vásárlóértékben gondoltam természetesen. Továbbá igen, épp ez a bajom, hogy kapzsiság miatt a jelenleg befizetők állják a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját, de ez nem jó. A levonások értékét el kellene tenni, majd akkor fizetni, amikor arra szükség van, de a közgazdászoknak, bankároknak viszket a tenyere azért a pénzért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Amikor arról beszélsz, hogy nem tettek félre pénzt, hanem költekeztek, azt azért értsd úgy, hogy a kis genyák mind elverték párizsira meg kínai cipőre!"

Aham. Meg tévére, autóra, nyaralásra, egyebekre.

"A válság nem a semmiből jön, hanem a kapitalizmus mohóságából, a pénzügyi szektor okozza azt. Ha valami felelőtlenség és pénzügyi kulturálatlanság, akkor az ez."

Néha irigylem, hogy mennyire egyszerű világképed van, ahol mindig mindenről valaki más tehet.

"A nyugdíjrendszeren nem fogna a demográfia alakulása, ha a nyugdíjra befizetett pénzeket betennék egy trezorba, majd amikor az érintett nyugdíjas lesz, abból kapná a nyugdíját."

Gratulálok, Feltaláltad a kötelező magánnyugdíjpénztárat, amit 2010-ben daráltak be másodszor és államosították a benne felhalmozott vagyont.

"De hőn szeretett közgazdászaink, bankosaink a mostani befizetésekkel a mostani nyugdíjasokat finanszírozzák, a jövőbeli befizetésekkel pedig a jövőbeli nyugdíjasokat akarják."

Rossz helyen kapirgálsz. Hőn szeretett Orbán Viktor találta ki, hogy ne legyen már olyan, hogy mindenki magának gondoskodik a nyugdíjáról, függjön csak az államtól.

--
https://iotguru.live

Feltaláltad a kötelező magánnyugdíjpénztárat, amit 2010-ben daráltak be másodszor és államosították a benne felhalmozott vagyont.

Amikor bevezették, kötelezővé tették, nem volt választási lehetőségem. Meg is lett a következménye: egy fillér „reálhozamot” sem kaptam, ilyen jól gazdálkodott a biztosító. A kötelező jellege miatt volt az is, hogy kicsit vastagon fogott a ceruza, „működési költség” címen kissé sokat loptak a biztosítók. Szóval maradjunk annyiban, én örülök, hogy Orbán beszántotta ezt a nagyüzemi lopást, amit kötelező magánnyugdíj pénztáraknak hívtak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Meg is lett a következménye: egy fillér „reálhozamot” sem kaptam, ilyen jól gazdálkodott a biztosító."

Milyen szempontok alapján választottál biztosítót?

"A kötelező jellege miatt volt az is, hogy kicsit vastagon fogott a ceruza, „működési költség” címen kissé sokat loptak a biztosítók."

A közel 3000 milliárd forintos felhalmozott vagyonból 270 milliárd forint a reálhozam volt. Én nem látok itt lopást, csak a pénzügyi kultúra hiányát. A lopás az volt, hogy az államnál szinte nyomtalanul elporladt ez a vagyon, be nem tartott ígéretek maradtak csak...

"Szóval maradjunk annyiban, én örülök, hogy Orbán beszántotta ezt a nagyüzemi lopást, amit kötelező magánnyugdíj pénztáraknak hívtak."

Nekem még megvan az ott felhalmozott vagyonom.

--
https://iotguru.live

"Az enyémet meg ellopta a biztosító. Remek."

Van olyan, tudod ugye, hogy mit jelent a reálhozam? A hozam infláció feletti része. Alapvetően ez nem lopás, ez egy üzemszerű kockázat a működésükből adódóan, pláne, egy gazdasági világválság után. Az nem zavar, hogy az állam ellopta a teljes felhalmozott vagyonod?

Egyébként évente kaptál értesítőt, hogy hogy állnak a pénzügyeid és az összes biztosítót meg tudtad nézni, hogy ők hogy állnak a pénzügyeikkel. Milyen szempontok alapján választottál először biztosítót? Milyen szempontok alapján váltottál biztosítót? Hányszor váltottál biztosítót?

Hamar visszajutunk a pénzügyi kultúra hiányára, ha ezekre a kérdésekre olyasmit válaszolsz, hogy nem voltak szempontjaid és nem váltottál soha biztosítót az évek alatt.

Innen nézve azt látom, hogy a szakterületeden kívül minden másban sodródtál a tömeggel és mindig valaki mástól vártad, hogy jobbá tegye az életedet, de rendszeresen átbasztak és egy megkeseredett paranoiás vénember lett belőled.

--
https://iotguru.live

"Innen nézve azt látom, hogy a szakterületeden kívül minden másban sodródtál a tömeggel és mindig valaki mástól vártad, hogy jobbá tegye az életedet, de rendszeresen átbasztak és egy megkeseredett paranoiás vénember lett belőled."

OFF Ninckname: Franko - mert frankón megmondja a tutit. Bocsánat az offért. /OFF

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Hogyne, de nem ez volt a kérdés. Akik jól választottak vagy esetleg basztak rá, mint te, csak hatost dobtak a kockával, azok kaptak reálhozamot, mert mégiscsak kifizettek 270 milliárdot a ~2970 milliárd vagyonból. Miért gondolod, hogy az állam jobban kufárkodik a pénzeddel? Hol van a beolvasztott több ezer milliárd forint?

Szóval a kérdések még állnak: Milyen szempontok alapján választottál először biztosítót? Milyen szempontok alapján váltottál biztosítót? Hányszor váltottál biztosítót?

--
https://iotguru.live

Axa. A pofátlanul magas „működési” költségek miatt elmaradt reálhozamon vagyok megütközve. Mivel nem volt reálhozam, így csak határesetben lett értékálló az a pénz, minden más esetben viszont veszteséges volt az üzlet. Még az értékállóság sem az a hatalmas teljesítmény, aminek örülnöm kellene, de azért mások megtollasodtak rajta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A pofátlanul magas „működési” költségek miatt elmaradt reálhozamon vagyok megütközve."

A működési költség mindenhol azonos volt, ne legyél megütközve azon.

Ami nem volt azonos, az a portfóliók száma és a portfóliók kezelése. Te melyik portfóliót választottad és miért pont azt? Vagy hagytad úgy, azzal a portfólióval, amivel a szerződést megkötötted?

--
https://iotguru.live

Szóval ott tartunk, hogy nincs pénzügyi kultúrád. Amikor választani kellett, akkor az volt a szempontod, hogy "mindegy melyik". Amikor évente meg kellett nézni, hogy melyik hogy teljesít, akkor nem csináltál semmit. Amikor portfóliót kellett váltani, akkor nem csináltál semmit. Amikor biztosítót kellett volna váltani, nem csináltál semmit. Mindig arra vártál, hogy majd valaki más fogja az érdekeidet képviselni. Ez nem személyeskedés, ezek egyszerű tények.

"Attól, hogy a működési költségben nem volt választási lehetőség, az még sok volt épp a kötelezőség miatt."

Mondok egy meglepőt: az állami nyugdíjrendszernek ennél is nagyobb a működési költsége és képzeld el: kötelező.

--
https://iotguru.live

"A válság nem a semmiből jön, hanem a kapitalizmus mohóságából, a pénzügyi szektor okozza azt. Ha valami felelőtlenség és pénzügyi kulturálatlanság, akkor az ez."
Erről meg annyit hogy a háttérben mindig ott van az állam, elaszott szabályozás, ellenőrzés hiánya, felelősségre vonás elmaradása.

Ez igaz. Sokkal erősebb kontroll kellene, az államnak van szabályozó szerepe. Persze, amikor az állam él a piac szabályozásának jogával, megy a sikongatás, hogy torzítja a piacot. Nem baj, hiszen épp a piactorzítás az egyik feladata.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem baj, hiszen épp a piactorzítás az egyik feladata." hát nem.
Előírhatta volna már akkor is mekkora a jövedelmez képest vállalható maximális törlesztő. (Csalásnak is a szankcióit pl. aki hazudott a jövedelmét illetően azt kilehet bármikor lakoltatni)
Előríhatta volna azt is pl bank 20-25 éves hitelt CHF ben akkor adhat, ha a forrás 20% át 10 éves kötvényből a másik 60% minimum 5 éves fix kamatozású kötvényből* teremti elő.
Rengeteg szabályozási lehetősége volt, csak élvezte hogy szárnyal a lakásépítés csökken a munkanélküliség nőnek az adóbevételek, nem visszafogni akarta a piacot hanem serkenteni. Bármi amit lép növelte volna a kamatokat és kizárt volna egyre több családot a lakásvásárláböl (nem kaptak volna hitelt). Igen jelezően pont azokat aki bedőltek.

*kötvény bármilyen forrás megfelel ami fix kamatozású és hosszútávú. Nincs sírás a bank részről hogy megdrágult a forrásszerzés, vagy legalábbis kisebb a sírás.

Ha trezorba tennék, akkor gond nélkül összeomlana, mert közben infláció is van, az meg megeszi. Ha valami inflációkövető befektetésbe, akkor már lenne esély, de az szintén az aktuális gazdaságtól függ, hogy van-e olyan biztonságos befektetés, ami képes legalább az infláció mértékét hozni hozamban. Valóban jobb lenne, ha így alakulna ki a nyugdíj, vagy legalább egy része, ezért volt hatalmas hiba az Orbán-kormány részéről a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítése.

Nem volt hiba, mert visszaéltek a biztosítók azzal, hogy kötelező volt. Időszerű volt, hiszen például az esetemben még az értékállóságot sem biztosították, nem hogy az értéknövelést.

Ami a trezort illeti, csinálhatjuk úgy is, hogy felírjuk cetlire, hogy Józsi meg Klári mennyitdolgoztak, s azután kapják a nyugdíjat. Hogy értsd, nem a pénzt, hanem az értéket kell trezorba tenni, majd azt odaadni a nyugdíjasnak, amikor szüksége van rá. Vagy, ha úgy tetszik, egész egyszerűen inflációval korrigálni kell a befizetett összeget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztosították az értékállóságot. A legtöbb biztosító (lehet, hogy a tiéd épp nem) fizetett reálhozamot a megszüntetéskor, tehát az infláció feletti hozamot ért el. Nekem ugyan nem volt magánnyugdíjpénztári tagságom (a magánnyugdíjrendszer bevezetésekor nekem már több, mint 20 éves munkaviszonyom volt, határeset volt, hogy megéri-e átlépni vagy sem, így nem tettem), de önkéntes nyugdíjpénztári van, az is jó hozamot volt képes produkálni, egy-két rosszabb év mellett többnyire infláció feletti hozamokkal (pedig viszonylag kockázatmentes portfólióban vagyok).

Az elképzeléseid érdekesek (tegyük az értéket trezorba), viszont a megoldásnak pénzügytechnikainak kell lennie. Azaz ha az 'értéket' teszed be, pont ugyanott leszel, mint a mostani felosztó-kirovó rendszerben.

Alapvetően két nyugdíjrendszer képzelhető el: a jelenlegihez hasonló felosztó-kirovó, illetve a várományfedezeti (ami a magánnyugdíjpénztár illetve az önkéntes nyugdíjpénztár rendszere).

A felosztó-kirovó rendszer egyébként tényleg az 'értéket' teszi be a trezorba - a teljes keresetet, elvben az infláció mértékével valorizálva (régebben dolgozóknak nem a teljeset, hanem 1988-tól keresett összegeket), és ez a nyugdíj alapja, amit aztán meglehetősen bonyolult módon számítanak át a nyugdíj megállapításakor. Ez azt eredményezi, hogy a nyugdíjak a nyugdíjbameentelkori gazdasági teljesítménytől erősen függenek, továbbá azt is, hogy ha az aktív népesség csökken, az inaktív pedig nő (ez a jelenlegi helyzet), akkor mínuszos lesz a kassza, ellenkező esetben pedig szufficites (ez volt a hatvanas években, de a keletkezett többletet megették).
Szóval a 'tegyük be az értéket a trezorba' kb. a mostani rendszernek megfelelő.

Bonyolítja a dolgot, hogy a nyugdíjrendszernek szolidaritási elemei is vannak, ami mindkét irányba képes torzítani. Továbbá jóval kevésbé veszi figyelembe a tényleges befizetett összeget, mint a várományfedezeti (pl. egy velem egyidőben dolgozni kezdett nő már két éve nyugdíjban lehet, míg nekem még öt évem van hátra, és a többlet munka miatt kb. 10%-kal fogok több nyugdíjat kapni, de még ha azonos halálozási életkort is feltételezünk, akkor hét évvel kevesebb ideig) szóval van benne aránytalanság rendesen.

Ezt látod? És ebből hogy lesz nyugdíjad? 2010 óta nincs kormányzás. Aki figyel, az láthatja. 2010 óta nettó propaganda van és ipari méretű lopás.

Én azt látom az eddigiek alapján, hogy te nem a valósághoz akarsz alkalmazkodni és abból kihozni a legjobbat, hanem azt szeretnéd, hogy a valóság igazodjon hozzád. Elég nyomorult lesz így a hátralévő életed szerintem. Ezt mutatják a gmail/nyugdíj/tény és igazság szálak ebben a topic-ban. Ráadásul elveszted a fókuszt is gyorsan...változtass! A fejedben.

De a legfontosabb, hogy végre észre vedd, senki, sem állam, sem másik ember nem fog rólad gondoskodni, az érdekeid mentén tevékenykedni. Ez a te dolgod. Senki másé.

2010 óta nincs kormányzás. Aki figyel, az láthatja. 2010 óta nettó propaganda van és ipari méretű lopás.

Ó! Pedig már azt hittem, lehetne vitatkozni, de ilyen szintű elfogultság mellett nem hinném, hogy ez értelmes volna.

Kormányzás != neked tetsző irányba kormányzással.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK. Ha az államé a trezor, abba nézel bele, tök üres az hurrá.
Már a tartozom cetli sincs benne. Legalább lehet tudni hogy képzeled a hatékony kormányzást. Képzeld a kommunizmusban ez a trezor pont ugyan így nézett ki. Kívül szép nagy belül tök üres.

Felsorolnád az állami feladatokat?

Komolyan.., ha valaki tart attól, hogy szőröstül-bőröstül lenyúlják, ráadásul a dolog ismeretében, megjelöli a konkrét vétkest is, akkor miért akar adatprostitució támogatásában és adathalászatban vétkes, globál-mammutot "ingyenesen" levelező-szolgáltatóként használni? - (Akár kétfaktorossal akár nélküle, - akár telefonszámmal, akár Yubi-val?)

"Erkölcsi kategória" számomra, ha valamiről tudom hogy nem "ok", nem teszem, - bármilyen előnyös is lenne számomra. (Előre kivédendő a trippert és a szifiliszt, esetleg csak egyszerűen "csiperke-féléket" - ráadásul ezek manapság rezisztens, "advanced" formában is elérhetők, - még a net-en is... :) )

Úgy látom a végső megoldás a kekecek gémélyltelenítése lesz! :)
Tudom, tudom. Azért mert valakinek üldözésimániája van még nem biztos, hogy nem üldözik. :D
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én az ingyenesen felül még fizetek is nekik egy keveset a Googe One 200GB-os csomagért.
Nem vettem még észre, hogy tőlük eredően kapok spamet vagy megkereséseket. Ők meg végképp nem zaklatnak.
Az, hogy a keresésemet irányíták egy csöppet sem zavar. Ha például a Sambáre keresek véletlenül sem a tánciskolákat ada találatként, hanem a Linux Samba szerverel kapcsolatos dolgokat. És ez nekem így pont megfelel.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem látsz előrébb a szemednél. A reklámozásnak csak az egyik fajtája, amikor neked próbálnak meg eladni valami szart a profilod alapján. A sokkal értékesebb az maga a profilod: az hogy tudja jól rólad a gugli h. kinél bankolsz, miket vásárolsz, mikről beszélgetsz este otthon az asszonnyal, milyen állatos pornót nézel pornhub-on, miket warezoltál le ncore-on. Ezeket utána célzottan eladja a saját bankodnak, így aztán a bankod megtudja rólad amit te nem akartál elárulni. Vagy a KGFB biztosítódnak, vagy az életbiztosításod értékesítőjének.
--

Nyilván nincs, különben nem ebben az utolsó utáni fórumban írkálnék róla kockafejeknek, hanem ezer milliárdokra zsarolnám a guglit és a bankokat különben kiadom a teljes adatbázist a sajtónak és torrentre.

Snowden előtt se hittek el az emberek sok mindent, aztán csak kiderült h. a nagy része mind igaz volt, amiről azért már sejteni lehetett hogy létezik.

Hasogdzsi-t is mindenki tudja már h. ki tetette el láb alól, bizonyítékkal senki sem állt elő. Talán mert még aznap ő is darabolva végezné a csatornában. Pedig az az ember "csak" egy kritikus újságíró volt. A guglinak v. a bankoknak a soktíz milliárd dolláros bevétel szerinted nem érne meg még több bérgyilkost, ha bárkinek eljárna bizonyíthatóan a szája?
Viktor pénzét a gázszerelője kezeli, nyílt titok. Van róla bizonyíték? Mégis elhiszed.
Vizovicki cégbirodalmáról is tudott mindenki, mégis irányította 20 évig a bp-i éjszakai életet. Pedig ezek még mindig aprópénz a gugli reklámbevételeihez v. a bankok forgalmához képest.
Sajnos az emberek nem adják fel az életükwt, hogy 1-1 ilyen igazságra fény derüljön, inkább tartják a pofájukat, relatíve kevés titok kerül napvilágra, pedig volna miről tudni a föld népességének. Így pedig sajnos nem száll sült csirke módjára az asztalodra a kész bizonyíték.
--

Azért belőled többet kinéztem. Attól, hogy valaminek nem ismered a működési mechanizmusát, nem tudod leírni a jelenséget, az még létezik. Mennyiben érdekelte a villámcsapást az, hogy az ember meg tudta magyarázni villamos kisülésként, vagy fogalma sem volt a jelenség hátteréről? A villám attól még vidáman csapkodott.

Ez a helyzet a bizonyíthatósággal is. Ha teszem azt a K&H Equities balhé koronatanúját agyonlövik a Rózsa utcában, attól még a pénzmozgások igazak maradtak, legfeljebb nem bizonyíthatók.

Szóval hagyjuk a vizen járást...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szép összeesküvés elmélet. De ilyen nincs. Nem fogja eladni, hogy ricsip az asszonnyal ncore-ról a csiccsolína és a kígyót naponta kétszer letölti vagy hogy ricsip azt mondja az asszonynak, hogy vegyük be harmadiknak Katit a Klauzál utca 5-ből. Olyat lehet, hogy árul - biztos - hogy lokáció és korosztály csoportosítás szerint milyen fogyasztási szokások jellemzőek vagy hasonló bontásban milyen az emberek viszonya a kp vs. kártya kérdéskörben, de ebből nehéz lesz kielemezni a te egyedi szokásaidat.

a) akkor van, ha ezt egzakt módon lehet bizonyítani. Ha lenne, már bizonyítva lenne.
b) persze hogy nem. Következik-e a parádból, hogy holnaptól nem lesz mo-n olyan tv., mely szerint az e-mail és egyéb üzenetek plain textben át kell csorgatni az állam szuperszerverén? Nem következik. Bármi lehet a jövőben. Előre nem félünk.
c) de. Már a neve is kimondja. Ténnyé a bizonyításkor válik, addig csak elmélet, egy lehetséges variáció teóriája.

Nem a bizonyítottság által tény valami. A bizonyítottság csak annyit jelent, hogy van ismeretünk róla. Ha nincs bizonyítva, attól az a valami még ugyanúgy lehet. A világ keletkezésének mikéntje sincs bizonyítva, de attól még itt vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát, ha nem sikerül bizonyítani, ki követett el egy gyilkosságot, akkor az áldozat tulajdonképpen él, hiszen ha valamiről nincs tudomásunk, az számunkra nem létezik? Nincs tudomásom az elkövetőről, így a cselekményt sem követhette el. Tehát ugyan látunk magunk előtt egy halottat, de logikusan élnie kell. Szóval él. Aha.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abszolút rosszul gondolkodsz! Abszolút!

A gyilkosság ténye a példádban már bizonyított tény, van egy hullánk. Az elkövető nincs meg, tehát nem tudod tényként bemutatni, hogy kiss pityu lőtt/szúrt/ütött. A hullával az a tény is bizonyított - ha szakértő kimondja - hogy van valaki, aki ölt. Remélem nem sok kód kerül ki a kezeid közül, mert te a megoldandó problémából száz másik megoldatlant generálsz úgy, hogy az alapproblémát sem oldod meg. Csak tudnám, hogy akkor mi a fenét csinálsz?!

Én viszont azt mondom, az igazság független attól, mit gondolunk vagy mit ismerünk róla. Az igazságnak édesmindegy, hogy egyáltalán tudsz-e róla bármit, helyesen igaznak tudod az adott esemény megtörténtét, vagy helytelenül hamisnak, s tagadod azt, ami amúgy létezik. Épp ezért van az, hogy a történelmet is lehet utólag érdekektől függően többféleképpen magyarázni, de az csak egyféleképpen történt meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam kétlépcsős azonosítás van a google-nél, és a különböző alkalmazásokhoz úgynevezett egyedi alkalmazásjelsző van generálva. Sosem volt gond azzal, hogy ne engedett volna be egy-egy e-mail kliensemet, max ha visszavontam az alkalmazásjelszót. Lehet érdemes lenne neked is futni egy kört ezzel a kétlépcsős autentikációval.

Az nem gémélyl, hanem gélymél.

Ha valaki listázza a helyi hülyéket, az ebben a topikban aktívakat biztos feljegyzi.

:)

Ma velem is kekeckedik!
Néhány órával ezelőtt regisztráltam egy új címet. Nem adtam meg a telefonszámom, mert nem volt kötelező.
Most be akarok jelentkezni (ugyanonnan, ugyanaz a gép, ugyanaz a böngésző), erre a következő üzenet fogad: "Szokatlan tevékenységet észleltünk azzal a fiókkal kapcsolatban, amelybe éppen megkísérel belépni. Kérjük, a folytatáshoz kövesse az alábbi utasításokat. Adjon meg egy telefonszámot a folytatáshoz. Egy ellenőrző kódot küldünk, amelyet a bejelentkezéshez használhat."
Még szerencse, hogy a regisztrációhoz nem kötelező telefonszámot megadni. Csak a második belépéskor!