OSX vagy InDesign probléma

Fórumok

Sziasztok!

Adódott egy igen komoly és sürgős probléma az egyik ügyfélnél. Természetesen keresem máshol is a megoldást, de hátha valaki tud itt valami okosat mondani rá.
Fileszerver Synology DS918+ raid10-ben 4x8Tb, fileok afp-n keresztül felcsatolva.
A gond akkor van és egyre több gépen jelentkezik, mikor finderből InDesign szeretne egy file-t megnyitni error code 5-tel elszáll az InDesign, a mappa pedig látszólag kiürül a finderben. A nas saját rendszerén megnézve a mappában megjelenik egy .dat.nosync.****** változó végződésű file. Ha ezt a file-t törlöm, a mappa tartalma azonnal láthatóvá válik. Finder könyvtárból kilép, újra belép szintén láthatóvá teszi a tartalmat.
Hálózat ok, fileszerver a Windows-os gépekkel hibamentes.
A kérdés leginkább az, hogy találkozott-e már valaki ezekkel a .dat.nosync fájlokkal, és tudja-e, hogy az OSX vagy az InDesign hozza-e létre őket?

Köszönöm!

Hozzászólások

A .nosync az iCloud Drive egyik "feature"-je. Ami allomanyt/foldert ellatsz ezzel, azt nem szinkronizalja a cloudra. Mashol nem talalkoztam eddig vele. Ugyonakkor .dat -ozodassal talalkoztam regebben, de azt egy netatalk frissites megoldotta. Esetleg probaljatok meg afprol atterni a cifsre, mar az Apple is ezt tamogatja jobban.

Kb 2-3 eve mar, hogy Apple sem ajanlja az AFP-t es a Mac OS X serverben is CIFS/Widnows sharet ajanlj helyette (es hasznal alapbol is). Egyebkent, ha Mac OS X a CIFS server, akkor mukodik a spotlight indexeles. Nem lehet ezt annal a Synoligy cuccnal bekapcsolni (sohasem lattam meg ilyesmit)? Vagy ez meg nincs belehackelve a sambaba se?

Úgy emlékszem a Mavericks (2013) óta a cifs az ajánlott protokoll, éppen csak minden téren csapnivaló volt a használata. Még nemrég (1-2 hónapja) is állandó problémák voltak a Photoshop mentésével SMB alatt. De úgy néz ki jelen felállásban célszerűbb volt az afp-t elengedni. Jelenleg az egész protokollt lekapcsoltam mindenhol és az összes gépet átállítottam. Az első tesztek pozitívak, de pár nap aktív használat kihozza majd a hibákat is. És ami pozitívum, hogy eddig soha nem ment az OSX-nek smb alatt a keresés, most úgy néz ki végre az is működik.
Köszönöm a hozzászólásokat!

Plusz az InDesign fileok marha nagyok tudnak lenni es ez a network windowson mukodik mit takar? Wines gepen a share-rol InDesign-ban mukodik gond nelkul?

Mi mindig localban dolgozunk es a saved project van syncelve fileshare-re.

Azt jelenti hogy Windows alatt dolgozó kollégáknál nincs fájl nyitási, zárási probléma.
A localban dolgozást sosem kultiváltam, nehogy már ne tudjon a Mac rendesen hálózaton dolgozni.
De mivel már leszűkült a hiba az afp irányába, így talán egyszerűbb lesz kitalálni mi legyen...