Ellehetetleníti

Hozzászólások

A fasizmus már csak ilyen.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ide is egy subscribe.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Vannak jó viták, az egyetlen gond, hogy (és itt most függetlenül attól, hogy adott kérdésben kivel értek egyet) gyakran rövid úton loopba kerülnek, utána meg kezdődik a személyeskedés, aztán a következőben már a régi témák sérelmei kerülnek elő.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én látok egy másik elaprózódást is, amikor pozitív vagy negatív múltidézés kezdődik, részben akár még kapcsolódó téma mentén is, de az eredeti kérdés akár csak részleges lezárása nélkül újabb és újabb frontok nyílnak meg, és a végén egyszerűen csak megfárad a vita, az olvasó se követi korlátlanul, a vége az, hogy nincs vége, csak elveszett egy csomó idő, csomó energia.

A harc az az, amikor a másik fél legyőzése a cél, az igazság keresése nem ebben a modellben kell történjen. De hát mivel mindenki pontosan tudja az igazságot, ezért egy cél lehet csak, a hülyék legyőzése, a szél centesíti az eszközt.

Nem lenne baj, ha a szakmaiságot és a hozzáértést teljesen nélkülöző emberek nem böfögnék itt fel az ellenzéki propagandát. Kezd lassan 444 színvonalú lenni... elég volt ott beleolvasni az emeletes vonatokat fikázók okdádékába. Mintha azért hőzöngenének, mert villany mozdonyt vett a MÁV, holott még sok villamosítatlan vonal van - az nem jut az eszükbe, hogy ott senki nem akar közlekedtetni olyan szerelvényt.
Az akadémiát és a kutatást senki nem akarja megszüntetni (még akkor sem, amikor a kommunista rendszerből maradt történelmi, szociológiai meg politikai "kutatást" végző áltudományos részlegek működhetnek).
Csak kicsit elképesztően sok volt a pénzszórás. Ez nem merül fel senkiben itt?

Csak kicsit elképesztően sok volt a pénzszórás.

Értjük, csak azt nem, hogy ha az eddig (szerinted) szarul elszórt 32 milliárd elszórását átrakjuk azoktól, akik eddig csinálták, azokhoz, akik eddig évi 320-3200 milliárd forintot szórtak el (szerintem) szarul, akkor ez mégis milyen módon fog a helyzeten bármit javítani?

Ha már "én" adom a pénzt, had legyen már beleszólás mégis mire költik vagy mennyire lehessen nagyzolni és/vagy átgondolatlanul költeni olyanra, ami felé áron is hasonló minőség pl.
Na, de ebbe ne menjünk bele... az állam finanszírozza, nyilván már elege lett a felesleges költésből.

Ez nem egészen van így. Nagyon jól hangzik, de egy politkus (bármilyen oldalról, a Karácsony féle Budapesti Tudományos Akadémia ötlete is legalább akkora vicc) nem ért ehhez, tehát miért is szólhasson bele.

Példáúl, ha az Agile -ban dolgozó team, a havi keretéből xbox-ot akar venni, akkor a cég nem tehet semmit, meg kell vennie, szóval még IT-ben sem feltétlenül igaz, hogy aki a pénzt adja annak beleszólása is van.

Egyébként honnan tudjuk, hogy szórják a pénzt?

De nem a kormány adja. A pénzt az adófizetők adják, a kormány adminisztrálja az elosztását. A tudományfinanszírozással kapcsolatban pedig az a nemzetközi tapasztalat, hogy akkor működik jól, ha a kormány az összegről dönt, és nem a témákról. Ez bevált Németországban, Angliában, Amerikában. A kormány feladata pedig az lenne, hogy biztosítsa azt, hogy a pénz eljusson az adófizetőktől a kutatásig, hatékonyan; tehát, ha nincs valami korszakos ötletük, akkor követni kellene a bevált nyugati gyakorlatot (a kézivezérlés nem korszakos ötlet, azt már sok eddigi elbukott diktatúra megpróbálta, és nem sokra mentek vele).

A felesleges költésről is lehetne vitatkozni. Az akadémiai kutatóintézetek a létszámukhoz mérten ugyanúgy teljesítenek, mint a nyugati társaik, az egy publikációra jutó költség pedig a harmada. A kormány miért nem a saját hatékonyságán javít? Az ő teljesítményük (a lakosság életszínvonala) nem nyugati szintű, és a költség sem az ottani harmada.

Világos, hogy az államnak nem a felesleges költésből van elege, hanem egyrészt abból, hogy van egy terület, amit még nem irányít, másrészt abból, hogy néha visszabeszélnek.

Okként ez felmerült benned? Bár nem új keletű: "Olyan sokan tették, hogy nem is kívánom megnevezni őket, mert méltatlan lenne, ha valakit kihagynék. A legkülönbözőbb beosztású emberek jöttek a pályázat lemásolt előlapjával, az óvatlanabbak pedig e-mailben kerestek meg" - Pálinkás József.

Milyen pénzszórásról beszélsz? Az MTA költségvetése nyilvános, évente egyszer pedig beszámol az MTA elnöke a parlamentben, amit eddig kifogás nélkül mindig elfogadtak. Legutóbb pedig 2012-ben alakította át ugyanez a kormány az akadémiát hatékonyságnövelés néven. Itthon annyira szűkösek a források, hogy gyakorlatilag mindenből a legolcsóbbat lehet csak megvenni, ami még teljesíti a követelményeket. Továbbá már 200k HUF fölött 3 árajánlatot kell kérni mindenre.

Az MTA pedig a kedden elfogadott törvénymódosítással gyakorlatilag megszűnik. Olyan mintha lenne egy egyetem hallgatók és oktatók nélkül, pár titkárnővel és a dékánnal egy üres épületben. Alapkutatással foglalkozó akadémia alapkutatás nélkül...

Megkérdezhetem, hogy milyen forrásokból tájékozódtál, hogy ennyit sikerült összességében leszűrni a témáról?

Továbbá már 200k HUF fölött 3 árajánlatot kell kérni mindenre.

Nektek csak 200k felett? Mázlisták :)

(rossz nyelvek szerint nálunk egyszer felvetette a Mélyen T. beszerzési osztály egyik kollégája, hogy adjon az oktató igazolást, hogy miért csak arra a konferenciára tud menni vagy kérjen kizárólagossági igazolást, hogy azt a konferenciát csak ott és csak ők tartják meg... és teljesen hihetőnek tartom :( )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Csak kicsit elképesztően sok volt a pénzszórás

Évi 32 milliárd vs. évi 93 milliárd (Norvég alap), amit a csúti paraszt inkább veszni hagy, minthogy 7 milliárdot tőlük függetlenül megkapjanak a civilek.
Évi 32 milliárd vs. 1.73 milliárd (2015) + 0.8 milliárd (2016) + 8.6 milliárd (2017) _csak_ lölő akadémiájára juttatott TAO (figyelj, ez csak egy kifizetőhely! - BTW érdemes megnézni az éves bontásban a bevételek és a kiadások alakulását...) [1], egyébként pedig évi 38.4 - 58.6 - 59.8 - 69.6 88.5 - 113.2 - 93.6 milliárd [2]
Évi 32 milliárd vs. az objektíven, mérhetően _ellopott_ magánynugdíj-pénztári vagyok 3600 milliárdja (100 évig el lehetne belőle kutatgatni...)
Évi 32 milliárd vs. ...

Na ennyit a pénzszórásról.

[1]: https://web.archive.org/web/20181107085412/https://www.pfla.hu/download…
[2]: https://24.hu/belfold/2018/04/04/tao-felcsut-sporttamogatas/

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Így van.
Parlamenti képviselő, és miniszterelnőkön kívül valóban nem volt soha semilyen más munkahelye.
Egyszer indult közvetlenül választáson képviselő-jelöltként, akkor sem választották meg.
Ellenzékben mindig listáról került a parlamentbe.

Összefoglalva elég érdekes: sosem volt [szerk]politikán kívül[/szerk] munkahelye, és közvetlenül őt sosem választotta meg semmire A Választópolgár. Mégis ott van ahol...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Attól függ, kik azok a sokak. Szerintem ahhoz is ész kell, hogy valaki lássa, hogy mit csinál jól, és azt csinálja jól. A hatalom megszerzése egy dolog, és nyilván kell hozzá ész, de utána gyakorolni is kellene, mégpedig az ország javára, és ehhez valószínűleg még több ész kell.

A csuti paraszt valóban egy, talán nem megfelelő szófordulat volt. Én jobbat is tudnék ;)
Viszont közvetlen alatta igen világos, tényszerű, számokból álló, könnyen ellenőrizhető _valódi_tényeket_ írt le hivatkozásokkal.
Arra nem válaszoltál. Pedig tényleg érdekelne a véleményed, és hogy objektív tényekkel cáfolni tudod-e, vagy akarod-e...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A "csúti paraszt" kifejezés valóban gáz. Nem szeretem, ha tiszteletlenül beszélnek bárkiről - még arról sem akivel nagyon nem értek egyet sőt sokszor kártékonynak látom. Az emberek tevékenységét lehet, sőt kell is kritizálni de őket tiszteletlenül címezni nekem nem fér bele. Ugyanígy zavart amikor Gyurcsányt Fletózták (tudom, hogy így hívták gyerekkorában, de szerintem akik így nevezték nem egy óvodába jártak vele).
Summa-summárum cseréljük ki a fenti kifejezést Orbán Viktorra és azután viszont kíváncsi vagyok mint mondasz a leírt számokról. Mi itt az IT területen szeretjük a számokat :-)

A "csúti paraszt" kifejezés valóban gáz. Nem szeretem, ha tiszteletlenül beszélnek bárkiről

Jogos, elfogadom és egyben megígérem, hogy ha valaha tesz egy általam tiszteletre méltónak tekinthető dolgot, nyomban megkövetem az illetőt... egyébként általában nem szoktam jelzőkkel/gúnynevekkel illetni senkit, csak ha már nagyon indokolt, de ő azon kevesek egyike, akitől eddig csak olyan cselekedetet láttam, amitől finoman fogalmazva is nem nőtt a szememben a megítélése.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem nincsenek álláspontjaim sem hovatartozásom stb...
Valami képzett, politikában jártass ember, eltudná mondani néhány velős mondatban, hogy...

- Mit csinál egy politikus?
- Milyen effektív értéket állít elő naponta egy politikus?
- Mire jó egy politikus?

Szimplán mint egy ember aki az országban él.
Mert egy favágó, fát vág. Egy takarító nő takarít. Egy tanár tanít.
Mindnek megvan a maga szerepe és értéke, hogy mit állít elő. Mit add hozzá az országhoz.

De egy politikus mi hasznot termel, mit állít elő, mit hoz létre?

Mitől javul az ország helyzete(élete) mert ő létezik?

Szóval elvileg ennek kellene lennie a feladatának:
Képviseli az érdekeidet felfelé, akár külföld felé is, szerez uniós pénzt abból lesz innováció, stb. Megszervezik a nagy ellátórendszerek jó működését, mint példáúl egészségügy, oktatás, szoc. ellátások...stb. Olyan szabályokat, törvényeket hoz, ami védi az állampolgárokat, az életüket egyszerűbbé teszi. Szóval nagyon fontos valakik.

A gyakorlat ezzel szemben az amit látsz, azt inkább nem fejteném ki, mert az összes oldal elkezdene flamelni, még az is amelyik nincs is :D

+sok
Egy kis adalék a politikus szó a politikosz görög szóból ered, ami olyanembert jelent aki törődik a város (polisz) dolgaival, jólétével. Ez volna a dolga ezzel szemben leginkább a saját jólétükkel törődnek. A politikosz ellentéte az olyan ember aki csak a maga dolgával törődik görögül idiotész - ebből is származik egy modern szó.

Helyetted csinálja azokat a dolgokat baromi rosszul, amit neked kellene jól és felelősségteljesen, csak épp lusta vagy hozzá, meg le is szarod.

Lehetővé teszi számodra, hogy társadalmi szerepvállalás helyett otthon verd a faszod, és hideg sörrel a kezedben a karosszékben ülve elküldd a kurva anyjába az összes politikust.

Arra jó, hogy amikor hazaérsz a melóból, baszhass az asszonnyal, ahelyett, hogy mondjuk a településed cigányai helyzetének javításán dolgoznál.

:)

Ez nem a pénzről szól.
A tudományos kutatások mind azt mutatják ki hogy hosszú távon mennyire káros, társadalomromboló ez a mostani politika. És ez nem tetszik a hatalomnak. Aki nincs velünk, az ellenünk van...

És a pénzről is szól. Az MTA sok EU-s pénzt is elért, amit most mészáros elvtárs - aki okosabb, mint akárki - is szeretne elérni. :) No és persze megszűnnek a társadalmi jelenségeket reálisan kutató kutatások, helyette a smitt márgyák jönnek, akik a reggeli eligazítás mentén pontosan úgy látják a történelmet/társadalmi problémákat/szociológiai kérdéseket/bármit, ahogy azt a kedves vezért reggel elképzeli. Két légy, egy csapás. Mondjuk nekünk nagy csapás! Ezen az sem segít, hogy sokan vannak úgy, mint itt feljebb valaki, hogy "köszi, továbbra sem érdekel a politika" mert a homokba dugott fejű strucc hiába nem látja azt, ami a háta mögött készül, mégis fájni fog neki, amikor jól seggbe tolják.

"Csak kicsit elképesztően sok volt a pénzszórás. Ez nem merül fel senkiben itt?"

LOL LOL LOL LOL

Egyrészt az elképesztően sok pénzszórásra nem volt bizonyíték, másrészt ne csodálkozzunk, ha ez nem jut eszébe senkinek sem, mint lehetséges indok, miközben a Orbán Viktor évi több száz milliárdot szór el, bizonyára az MTA pénzszórása verte ki a biztosítékot...

Tök egyszerű, hogy mi történik.

- a jelenlegi rendszer a lojalitásra épül, nem a szakértelemre. Nem az számít, hogy mit tudsz, hanem, hogy a vezérhez mennyire vagy lojális. Az MTA egyes kutatásai, véleményei ellentmondtak Viktornak, ezért mennie kellett. Hasonlóan a CEU-hoz és hasonlóan ezer másik példához (pl iskola igazgatók, minisztériumi szakmai alkalmazottak stb stb stb stb-t közötti tisztogatás esete.

- a jelenlegi rendszer a lopásra épül és ezzel azt tanítja a fiataloknak, hogy nem ügyesnek, okosnak kell lenned, hanem jól kell lopnod. Tök nyilvánvaló, hogy a fideszhez közelálló egyes személyek korrupcióból gazdagodnak. Azért azt ugye senki nem gondolja, hogy Mészáros vagy Tiborcz stb stb stb stb egy nem korrupt országban is meggazdagodott volna... :-) (vagy akár csak Ákos meg a hasonlók nem az állam pénzén élősködnének. Az azért mindenkinek megvan, hogy az állami vállalatok egyik fő funkciója a pénz kipumpálása. Gondolom, mindenki látott már olyat, hogy egyes(?) állami vállalatoknál hogy mennek az ilyen dolgok, hogy pl ha máshogy nem, akkor informálisan meg van határozva, hogy kivel lehet marketing szerződést kötni vagy beszerezni bizonyos dolgokat...

- a jelenlegi rendszer már nem liberális demokrácia, nem a liberalizmuson alapul. Ahogy a nagyvezér is megmondta, ő illiberális demokráciát vagy kereszténydemokráciát szeretne. Pontosan nem tudjuk, hogy ez mit jelent, de ahogy azt már tudjuk, hogy már most miben nem liberális a jelenlegi rendszer. Ha megnézzük a https://hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus oldalt, akkor ott le van írva pl, hogy a liberalizmus a törvény előtti egyenlőségen alapul. Ez már nincs meg. Elegendő a magyar ügyészségre(???) gondolni vagy arra, amikor Tiborcz annyira nyilvánvaló csalást úszott meg, amikor inkább a magyar állam befizette az EU támogatást a magyar adófizetők pénzéből, minthogy kivizsgálta volna a dolgot. Persze, majd amikor te nem leszel "egyenlő" a törvény előtt, akkor már késő bánat...

Lehetne folytatni a listát, most nem teszem, ez is elég.

A fentiek nyilvánvaló tények, ezeken nem érdemes vitatkozni. Amin érdemes vitatkozni az az, hogy ilyen országot szeretnénk-e vagy sem, ezek a dolgok viszik-e előre az ország ügyét vagy sem.

Egyáltalán nem akarok vitatkozni azzal amit leírtál. De itthon sosem hívtuk liberális demokráciának. Ez volt "nyugaton", de rendszerváltásnál mi "DEMOKRÁCIÁT" akartunk, nem cimkéztük, ez felelt meg a nyugati liberális demokráciának. De ez igazából nem a liberális változata a demokráciának. Ez azt jelentette, hogy mind a jobb, mind a ball, mind a liberális eszmék egyenlő súlyal vannak benne. Viktornak abban igaza volt, hogy kicsit túltolták a liberális részt és vissza kellene fogni belőle, hogy visszaálljon a rendszer, csak ezt is túltolták. Hogy klasszikust idézzek, nem kicsit, hanem nagyon.

"Ez volt "nyugaton", de rendszerváltásnál mi "DEMOKRÁCIÁT" akartunk, nem cimkéztük, ez felelt meg a nyugati liberális demokráciának."

Ezt csak azért írtam, mert sokan nem is tudják, hogy mit jelent a liberalizmus és igen, sajnos ebből most Magyarországon egy szitokszó lett és nekem sem szabadna talán használnom. Mert a liberalizmus, az az, ami a wikin van:. Ha megnézzük a https://hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus vagy a https://hu.wikipedia.org/wiki/Politikai_liberalizmus oldalt, akkor ott tulajdonképpen két dolog van leírva:
- a törvény előtti egyenlőség (mert a liberalizmus a feudalizmus "ellen" alakult ki, ahol is a nemes és egyéb kiváltságos emberekre más törvények vonatkoztak.
- az egyén szabadsága a fontos benne (szemben megint csak a feudalizmus "istennek mindig igaza van és azt kell tenni, amit isten mond" elvével.) Ez tulajdonképpen a humanizmus lényege is. Nagyon-nagyon leegyszerűsítve liberalizmus = humanizmus + törvény előtti egyenlőség.

Sajnos a liberalizmus, liberális szót sokszor rosszul használják. Pl. ha az egyik kisgyerek a homokozóban indokolatlanul szembedobja a másikat homokkal és erre a szülő nem utasítja rendre, hanem azt mondja, hogy nem szabad a gyereket rendreutasítani, hanem hagyni kell, hogy szabadon rájöjjön, hogy hibázott, az nem liberális gyereknevelés, hanem rossz gyereknevelés de még inkább szimplán csak a gyereknevelés hiánya.

"Viktornak abban igaza volt, hogy kicsit túltolták a liberális részt és vissza kellene fogni belőle"

Igen, ebben én is érzek igazságot. A mostani populisták, Trumpféléknek, Orbánféléknek régen nem termett babér, akkor még a liberális beállítottság volt a progresszív. Azonban a liberalizmus túltolása miatt most már az Orbánféle populista illiberálisok lettek a progresszív gondolat hordozói. Sajnos ez van. De azért, mert nálunk most teszünk pár lépést hátrafelé, a fejlettebb helyeken még mindig nem a populizmus a vezető eszme. Sajnos nálunk igen és mi le is fogunk maradni még jobban, mint ahogy most is lemaradunk már egy ideje, mert az ilyen populista, tekintélyelvű államok egyszerűen kevésbé hatékonyak. Azért, mert nincs verseny (és innováció), illetve nem abban van verseny, hogy jobb terméket, szolgáltatást állítsunk elő, hanem abban, hogy ki tud jobban benyalni és bólogatni a vezérnek. Tehát itt azok jutnak előre, akik lojálisak, csak hát ugye a világ domináns részében ezzel semmire sem megyünk. Ez azért elég hasonló ahhoz, mint ami a szocializmus alatt volt. Ott is megmutatkozott az, hogy a szocializmus egyszerűen kevésbé hatékony, azt azt hiszem, mindannyian könnyen látjuk már.

Röviden:

1. a magyarok 80%-a nem tudja mi a liberalizmus, azt hiszi, hogy az anarchisták, pedofilok, perverzek a liberálisok
2. orbán már volt minden, liberális, illiberális, demokrata, focista, nagyot álmodó, ellenálló, oroszkergető és most éppen diktátornak készül
3. a versenyt a magyarok nem szeretik, ott teljesíteni kell
4. a plakáton szeretnek jobban teljesíteni, de a közértben mindig pofára esnek és a liberálisokat hibáztatják
5. hinni jobb itt, mint tudni
6. mindenki ismer valakit, aki elintézi, tehát nem kell vele törődni, de mivel mindenki az, aki ismer valakit, a valaki is, így senki nem intézi el, ezért inkább nem törődnek semmivel

Meg fogunk dögleni! Vagy elmegy mindenki külföldre, mert érdekes módon ott normális lesz minden hülye.

A kedvencem ez az orbán kergette ki az oroszokat reklám! :D Amikor orbánc elmondta a "híres" és "bátor" beszédét, akkor éppen az utolsó olyan vonat indult, ami az oroszokat hazavitte. :D De nem baj, ő kikergette. Ja, megijedtek a felcsúti színesfém tolvajtól...hát persze...most meg Putyintól csokis a szája.

"Meg fogunk dögleni! Vagy elmegy mindenki külföldre, mert érdekes módon ott normális lesz minden hülye."

És nyavalygás helyett elkezd dolgozni, mert ott muszáj. Ebből a szempontból jobban fejlődünk, mint az elvárható lenne. A rinyálás idehaza is egyre "kontraproduktívabb", ha lehet így fogalmazni.

Hja, elmegy, és utána vagy hazajön és nem bír leszokni arról, hogy rinyálás helyett itthon is dolgozik és előbbre akar jutni, vagy kinn marad és megéli ahogy a gyereke (unokája) finn lesz. Vagy valami olyasmi.

Ami persze nem vonja kétségbe a tézisedet: meg fogunk dögleni. Ez biztos.

Egyelőre a környezetemben a rinyálók vannak többségben és ahogy az ország működik, az azt mutatja, hogy nem csak a környezetemben. Rinya, de dolgozni nem. Utána meg szopósra kerekedett szájjal nézés, hogy a megrendelő meg fizetni nem. :) Igaz, a megrendelő meg már az alkunál ingyen akar mindent...ehh! El van ez baszva de rendesen! :)

"De itthon sosem hívtuk liberális demokráciának. Ez volt "nyugaton", de rendszerváltásnál mi "DEMOKRÁCIÁT" akartunk, nem cimkéztük"

Bocs, hogy még pontosítsam a válaszomat:

amit mi "demokráciának" hívtunk, az a "liberális demokrácia" volt. Csak legfeljebb egyszerűbben hívtuk. Indoklás:

1. nyugaton liberális demokráciák voltak
2. mi azt akartuk, ami nyugaton volt.
Ebből az következik, hogy:
3. mi liberális demokráciát akartunk.

Nincs olyan, hogy "illiberális demokrácia", ez pusztán egy kommunikációs lózung. A demokrácia egy elég pontosan definiált fogalom, van a demokrácia, és van minden egyéb más, aminek nincs köze már a demokráciához.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Nincs olyan, hogy "illiberális demokrácia", ez pusztán egy kommunikációs lózung."

A https://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer) oldalon fel van sorolva pár demokrácia fajta. A https://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer)#Illi… oldalon van egy kezdeményezés arra, hogy leírják, mi lehet az illiberális demokrácia. Értem, amit mondasz azzal, hogy ez egy lózung, de ez több annál, azért, mert ebben élünk. Mint ahogy hiába érveltél volna azzal a 70-es években, hogy nincs szocialista demokrácia :-)

A legegyszerűbb az lenne, ha a nagyvezérünknek oda tudnánk adni egy listát, hogy milyen demokrácia jellemzők vannak és ő beikszelgetné, hogy mire gondolt. Pl a https://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer)#Jell… oldalról.

Sajnos pártunk és kormányunk vezetője még nem mondta el tételesen, hogy mit is ért az alatt, hogy illiberális demokrácia, de azért az látszik, hogy melyek azok a dolgok amelyekkel ő nem számol (a https://hu.wikipedia.org/wiki/Demokr%C3%A1cia_(politikai_rendszer)#Jell… oldalról). E lista alapján pl szerintem ezek biztosan nem az illiberális demokrácia jellemzői:

A fenti oldalról, utána a saját kommentemmel.
- "Az ellenzék jogosítványainak tiszteletben tartása" - ezt talán nem is kell kommentálni, ez biztosan nem része az illiberális demokráciának
- "A mindig érvényes és ügydöntő népszavazás, észszerű és gyakori alkalmazhatóságának a lehetősége" - szintén nem része. Viktorék minden eszközzel üldözik, hogy népszavazás legyen olyan dolgokban, ami nekik nem tetszik
- "Az egyes hatalmi ágak, mint a közigazgatás, jogszabályalkotás, igazságszolgáltatás, nyilvánosság, társadalmi szervezetek, stb. szétválasztása." - ez sem része. Legegyértelműbben az látható, hogy az ügyészség nem független de a jogszabályalkotás, társadalmi szervezetek sem. Most épp a bíróságok vannak soron
- "Az emberi jogok biztosítása. melyek olyan jogok és szabadságjogok, amelyek minden embert születésüktől fogva egyenlően megilletnek." - ez sem része. Ne bonyolódjunk bele jobban, elég csak annyi, hogy az emberi jogok között ott van a törvény előtti egyenlőség, ezt Viktorék láthatólag nem akarják (lásd csak a legkirívóbb példát Tiborcz esetével de persze sok más példa is van). De ha ez nem elég példa, akkor nézzük meg, hogy csak azért halasztották el a közigazgatósági különbíróságokat, mert a populisták "leszerepeltek" európában és pártunk és kormányunk vezetőjének nem jött be a számítása. De ettől még tök egyértelműen látszik, hogy a szándék az volt, hogy a politikailag/korrupció szempontjából kényes esetekre más törvény működjön, tehát ne legyen mindenki egyenlő a törvény előtt.

Hiába nevezzük el a diktatúrát illiberális demokráciának, attól az diktatúra marad. orbán rendszere pedig diktatúra. Puha diktatúra ugyan, de az. Jó lenne a tényleges pályán focizni. A pálya a diktatúra, a kérdés, hogy hol is helyezkedünk el éppen a pályán. Jelenleg a puha részen. Bár most éppen fegyverkeznek a fiúk...

Igen. És azért nyilván tudhatjuk, hogy nem akarnak megállni itt, ahol épp vagyunk. Ez látszik a különbíróságok esetéből vagy a kiszivárgott információkból, ami arra utal, hogy lesz még itt alkotmánymódosítás. Szóval van még elképzelésük, hova lehetne fejlődni(?).

A rossz hír, hogy az ilyen rendszerek nem dőlnek meg maguktól, Orbán nem fog megvilágosodni, hogy jajj túltolta az illiberalizmust. Általában akkor van vége az ilyesmi rendszereknek, amikor elfogy a pénz és a nép elkezd elégedetlenkedni. Ez lehet egy gazdasági válság pl. Van persze még egy lehetőség de az szinte a csoda kategória, hogy az ellenzék(???) valahogy mégis összefog és az emberek is ennek megfelelően szavaznak. Én azt gondolom, hogy ha a mostani önkormányzati választásra ez nem sikerül minimum reményt keltő erővel, akkor tényleg több évtizedre eldőlt a kérdés és fölösleges kapálózni.

Éppen alkotmányozni készülnek, ebbe beletrafáltál rendesen! :) Tényként jelentette ki ovi, csak az ideje kérdés még. Egyébként sajnos én is úgy látom, ahogy te, csak én nem látom az őszi reménysugarat. Ha össze is fog ez a béna, semmire sem jó ellenzék, a választóik pont olyanok, mint a fideszes birkahad, tehát nem úgy fognak szavazni...így hát a dolog eldőlt. Több évtizedre. A jó hír, hogy nálunk minden fiatal nyugat- és demokrácia kompatibilis, így bármikor fel tudnak kerekedni és el tudnak menni innen, amit sajnálok, de a szükség törvényt bont.

Az illiberális demokrácia (konzervatív demokrácia vagy irányított demokrácia, egyes értelmezésekben pszeudodemokrácia, részleges demokrácia, alacsony intenzitású demokrácia, üres demokrácia vagy hibrid rezsim) olyan kormányzati rendszer, melyben a választások ellenére a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység jó részét a polgári szabadságjogok nagy fokú korlátozása miatt.

A feketét is hívhatjuk fehérnek, de attól fekete marad. Ez a definíció a demokrácia mentes társadalom definíciója. Akkor is, ha szerepel benne hétszer a demokrácia szó. Viszont zárójelben ott az igazi definíció, a tényszerű: REZSIM Klikk csak rá a REZSIM szóra! :)

Olyan lesz ez, mint a szemétszállítás sikeres átalakítása vagy a budapesti patkányirtás megjavítása.

--
https://iotguru.live

A patkányírtásnál az van, hogy elvállalta egy fidesz közeli cég, ami mint kiderült nem tudta megcsinálni, ezért elszaporodtak a patkányok. A durva az, hogy kért még pénzt a fővárostól azzal az indokkal, hogy elszaporodtak a patkányok és a főváros adott nekik még pénzt. Így drágább lett végül, mint a régi céggel (bábolna bio) és még patkányok is vannak.

Tök jó módszer. Elvállalok valamit fix price-os modellben, nem tudom megcsinálni, ezért kérek még pénzt és simán kapok. Na most ugye lehet ezen lamentálni, hogy korrupció meg hűtlen kezelés meg lopás. De nem az a lényeg. Hanem az, hogy ez a cég egy tök versenyképtelen valami, ami egy mostani nemzetközi piaci környezetben csak addig él, amíg az adófizetők pénzéből sikerül lopni.