napi kozgazdasz

 ( gelei | 2019. június 4., kedd - 11:37 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az mnyp is erről szólt ugyebár, de az gonosz, rossz dolog volt. Bezzeg most, hogy nyakunkon a válság, hirtelen rájöttek a fidesz pénzügyi balfaszai, hogy nem kellett volna felélni a megtakarításokat.
https://hvg.hu/enesacegem/20190602_Into_jelek_a_jarmuiparban_tobb_uzemben_is_4_napos_munkahetet_rendeltek_el

Veszprémben sok autóipari beszállító már nagyon várja a nyarat, a kötelező szabadságolásokat, leállásokat, sokan csak raktárra termelnek már. Szarok a számok, na.

Ah megelőztél mnyp-vel.

Azóta is nézzük a "virtuális" számlánkon a pénzünket ugye... ja nem... :)

nekem is a manyup volt az első gondolatom, amikor ezt olvastam...

ugyanaz lesz ezzel is, mint a manyuppal:
egy helyre van összegyűjtve rengeteg pénz, és 1 lépésben el lehet lopni, el is lesz lopva

- Magyar Államkötvény
- Diszkont Kincstárjegy
- Magyar Állampapírok

"a követelés elévül?
nem"

https://www.dtbank.hu/hu/maganszemelyek/megtakaritasok/ertekpapirok/allampapirok

Gránit szilárdságú alaptörvény, vagy csak egy sima törvény?

"a követelés elévül?
nem"

Akik 1918 előtt hadikölcsönt nyújtottak azoké elévült?

Ez hogy sokan három havi megtakarítás nélkül élnek, azért tényleg komoly probléma. A kormány nagyon jól teszi, hogy gyermekként kezeli az embereket, akik pont úgy viselkednek.

Akinek meg van megtakarítása, annak mindig jól jön egy kis diverzifikálás. Sajnos ha lehetne opt-out-olni, akkor pont a célcsoport opt-out-olna, ezért várhatóan erre nem lesz lehetőség.

A kormánynak nem kéne atyáskodni az emberek felett. Olyan gazdaságot kell működtetni, hogy az embereknek legyen lóvéja.

+sok, és emellett olyan adórendszert is.
Már így is a fél bruttó fizetést lenyúlják, ez csak egy újabb módszer.

Nem támogatom az önrendelkezés elvételét általánosságban, de gondolod van az a pénz, amit ne tudna egy rakás sutyerák elverni? 2 gyerekes család, mindkét szülőnek 200 felett a fizetése, van is két autó, mert a busz biztos büdös, van is okos TV kb. akkora mint a konyhám, van is S9-es, gondolom már törött a kijelző, ... És igen, van CSOK-juk, amit már most nem bírnak fizetni, ezért másodállásban rohad a férj, gyerek nevelni a TV is tud, nem? Csak tudnám mi a frászra költenek, mert hogy pl. a szülésre büszkén mondták, hogy semmit nem költöttek.

A busz tényleg büdös, pontatlan és időrabló. Ami busszal nekem 1:10 jó esetben, na az pályán át 20-25 perc garantált ülőhellyel, hangoskodó fiatalok nélkűl akik még fejhallgató keresztül irritálók, ugyanakkor most is buszon vagyok és nyomtatom zajszűrésnek a hangerőt, mert sajna anyagilag tényleg jobb.

Pedig amilyen eszközök vannak a kezükben (sajtó 70+ százaléka), azzal simán tehetnének akár ez ellen is. Nem csak a gyermeteg álmaik megvalósítására használhatnák, hanem tényleg jóra is.

Nem annak ellenére, hanem pont azért. Pont azért voltak képesek eszement módon megszedni magukat, MERT nincs más céljuk, mint ez.

Soha nem lesz it kapitalizmus, visszasüllyedünk a szocialista működésbe, csak nem úgy lesz hívva. De hát az embereknek ez kell, szerencsére még nincs lezárva a határ, bár én nem akarok úgy járni mint a felmenők '49-be.

Mondjuk adósságspirálba esett pénzügyi analfabétákat (érdekes mód' mindig ugyanazok) sem kellene állandóan megmentenie.

--
trey @ gépház

Senkit nem kéne megmenteni, az államnak nem kell az egyén életébe igy beleavatkozni. Az elsőnél kihullanának a gyengék és kész. Mivel mindig megmentenek mindent, nem igen van kockázat a hülyéknek.

Ugyanarról beszélünk, csak én nevelési céllal retorziót is alkalmaznék a notórius eladósodottakra. Mert különben az életben nem tanulnak.

--
trey @ gépház

A mindenkibe a bankok is beletartoznak?

Persze, senkit nem kell mentegetni.

De akkor ezt meg kell értetni a világgal.
Sajnos egyelőre ez a rendszer ez így működik.

+1

nagyon igaz, a tevedes reszedrol ott van, hogy feltetelezed, hogy valtozott barmi is az "arnyekban" nem, nem valtozott. Csomagolas esetleg, de ahogy nezem mar azzal sem nagyon fogalakoznak joideje.

"Ez hogy sokan három havi megtakarítás nélkül élnek, azért tényleg komoly probléma."
PEdig hát kormányunk megmondta, hogy jobban teljesítünk.
Csak hát azt elfelejtették mondani, hogy az emberek többsége alig keres pénzt.
Érdemes megnézni a jövedelmet decilisekre lebontva - a legfelső jövedelmi decilisben az átlagos egy főre jutó összes nettó bevétel 3 112 583. Ez 957 875 embert érint.

Ez kicsi ütközik azzal, hogy mennyi az átlagkereset - a felső decilis baromi jól keres a többihez képest (a NER oligarchák uralják az országot), miközben a 1-9 decilisben 9 millió ember ennél kevesebbet keres. Ennyire megnőttek a jövedelmi különbségek az országban, nagyon válságérzékenyek lettünk. Párszázezer embert nem érint, ők élnek az állam által korruptan biztosított EU pályázati pénzeken, míg az emberek 90%-a nem teheti ezt meg. Éljen.

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc014b.html?down=1991

Havi nettó 260-hoz pályázati pénz kellene? Mit szívsz?

Elsőre én is azt hittem, hogy a havi jövedelmet írta be, és el is kezdtem rosszul érezni magam, hogy kezdek lecsúszni a Fideszes oligarcháktól.

Majd en tudom miben tartom a megtakaritasom. Lovenak legyen eleg amit beszednek ado gyanant.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Btw nem azon vagyok felhaborodva, hogy az allam segiteni akar azoknak, akiknek nincs <3 honap megtakaritassa, viszont akinek van, azt ne haborgassak feleslegesen bekekolcsonnel, koszonjuk.

Aztan ezt is nyugdijpenztarazzak.

Tessek mar felnottnek nezni a polgart, ugy csinalnak, mintha gyerek lenne, raadasul retardalt mindenki. Lehet szolni kellene, hogy ne abbol induljanak ki amit a tukorben latnak.

Ilyen faszsagok helyett oktatast es normalis szoc. rendszert, csak azoknak akik tettek erte es megerdemlik. Belegondolva az nem lenne jo, mert buknak a kovetkezo valasztast.

Ok, az itt jelenlevo kozonseg jo reszere ez nem all, mivel ha tetszik ha nem a helyi gremium joval atlag feletti kognitiv kepessegekkel rendelkezik, meg ha javareszt nem ugy tunik ki a diskurzusbol. Ez jocskan torzitja a kokemeny "kinti valosagot".

Kimaradtak a kórházak! 10 millió kórházi ágyat, hogy mindenki egyszerre táppénzre mehessen!

(Véletlenül se az egészséges életmódot ösztönözzük...)

--
trey @ gépház

Ez mekkora...
------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

Meg aztan mondjuk 1 millio HUF megtakaritassal pont ki lehet torolni. Vagy venni egy szakadt 15 eves hasznalt autot...

Ez csak arra jo ,hogy ellopjak majd.

Persze 1 millióval ki lehet törölni. De valahol el kell kezdeni, nem?

Peldaul volt 20 eve ez a magannygdij nevu valami, ami ongondoskodasra nevelt - aztan 8 evvel ezelott megmondta az allam, hogy gondoskodik helyeted rolad. Na tessek, most meg akkor megis jobb az ongondoskodasra valo neveles? 20 evet kidobtunk a kukaba, gratulalok.

De rossz hozzáállás!

+1 abból az 1egy-másfél millióból azért vészüzemmódban egy darabig el lehet éldegélni, illetve a kieső jövedelmet (betegség, baleset, stb.) lehet belőle ideiglenesen pótolni.

Szeretném elhinni hogy azért csinálják hogy mindenkinek segítsenek és csak én értem félre és én gondolom bele hogy biztos lenyúlják és csak én vagyok túl pesszimista de még egyszer sem éltem meg ilyen dolgokban hogy tévedtem volna.

"A Magyar Állampapír Plusz által megtestesített követelés a Kibocsátóval szemben nem évül el."

https://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP

Anno volt olyan, hogy KST - igaz, nem több havi nettónak megfelelő megtakarítást jelentett, "csak" havi fix összeget, de nagyobb kiadásra lehetett vele előre takarékoskodni.

A jövedelem negyedét megtakarítási számlára... ehhez azért a lakosság egyik felének lesz pár szava. :)

A másik, hogy ha ez egy vésztartalék célú megtakarítás akkor hozzá kell tudni nyúlni bármikor, ha meg bármikor hozzá lehet nyúlni akkor meg nincs értelme, az érintett emberek hozzá fognak nyúlni ha kell ha nem. Ezen a ponton jöhetne egy bonyolult szabályrendszer hogy csak ekkor meg úgy és akkor ha és. De a a szabályrenszer úgysem lesz jó, továbbá megkerülhető lesz, ez így csak az állampapír állomány mesterséges duzzasztásáról szólna, semmi másról.

"A másik, hogy ha ez egy vésztartalék célú megtakarítás akkor hozzá kell tudni nyúlni bármikor,"

Viszont onnantól kezdve, hogy elverte a vésztartalékát jólléti dolgokra és utána sír: ijb

--
trey @ gépház

Lehet rá hivatalt felállítani, ami újabb munkahelyeket termet. Nem látod benne a jót.

Most volt egy kis időm utána menni a "hírnek", mert kíváncsi voltam, hogy a balos trollblog mit hallgatott el a sztoriból. A Portfólió cikkében azért van egy apró, de annál fontosabb sornyi idézet is, szövegkiemelővel:

"Természetesen nem lehet kötelezővé tenni a számlanyitást."

De mondott ennél fontosabbat is:

"itt az ideje a kamatadó eltörlésének"

--
trey @ gépház

"nem lehet kötelezővé tenni" -- unknown trafiktulajdonos likes this
--
God bless you, Captain Hindsight..

"Nem lehet kotelezove tenni" vs "a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak".

A kamatado eltorlesenek elegge ideje lenne valoban.

Azért ez a Gyurcsány sokkal aljasabb, mint gondoltuk..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Sok ismerősömet (olyanokat aki nem spóroltak soha) beszéltem rá, hogy nyisson az ÁKK-nál számlát. Olyan emberek akik szeretnek vásárolni és nem tudják hogyan kell spórolni. A legjobb dolog, hogy itt az app-ból tud vásárolni, de a pénz megmarad és még kamatozik is. (Így megmarad a vásárlási élmény.) Sokan azt mondják erre, hogy mi az a kevés kamat! Ne azt nézd! És a tőke? Ezen ismerőseim pár hét után úgy rákattantak a dologra, hogy szinte függők lettek. Van olyan ismerősöm aki KATA-s programozó, aki minden kiállított számlája összegének a 10%-ért vásárol valamit az app-ban. Alig várja, hogy beérkezzen a számlájára a pénz, hogy vásárolhasson. Ez az ismerősöm megfeledkezett egy kisebb meló kiszámlázásáról (100e) és így azt az összeget egyből rakta félre. Szóval kurvajó függőség a spórolás. Hajrá mindenki!

Ha már spórolás: Nekem az első költésem minden hónapban a félrerakás és(!!!), ha marad, akkor az utolsó is. Évek óta így csinálom.

A gazdasagnak nem tesz jot, ha mindenki elkezd sporolni, az a jo, ha koltekeznek az emberek, es forog a penz mindenhol. Hagyjuk meg a sporolast annak, akik akarnak maguktol is. A tobbiek meg parnaba rejtes meg elasas helyett noveljek a GDP-t es csokkentsek egy (virtualis vagy fizikai) betores varhato hasznat.

Nem fog mindenki spórolni még akkor sem, ha kötelező. Nem kötelező. A pénz eloszlása exponenciális, vagyis keveseknek van sok belőle. Mindig így volt, de "n" évenként újra lett osztva.

Ebből a szempontból jó, hogy a globális világgazdaságba vagyunk ágyazva: Magyarországon megtehetnénk azt is, hogy akár mindenki spórolós lehetne, mégsem állna le a gazdaságunk.

Egyébként meg a gazdaságnak szüksége van a spórolásra is, mert különben nagy dolgokra soha nem jönne össze a pénz.

mi az az ÁKK számla?

állampapir számla.

http://www.akk.hu/hu
https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu/#/login
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ext/idopont-foglalas

1. Tök ingyen van!
2. Ha bankkártyával veszel vagy kp-val, akkor semmilyen költséged nincs
3. Nincs számlavezetés, jutalék és egyéb költség
4. Webről vagy appból tudod követni a dolgaidat
5. Évente nyithatsz 1 db alszámlát ami TBSZ

Megnézem - ha te mondod, még akár jó ötlet is lehet :-)

Ha lesz időm rá és sikerül, akkor eladok egy házat megint és annak az árát is iderakom plusz az évközben keletkező cf-et.

Hitelkártyával? Abból van 1-2% visszatérítés. Még aznap visszaváltom az is ingyenes nem?

Nem tudom. Nincs hitelkartyam. Nem is tervezem.

Erről a cselről már lemaradtál.

Ugyanezt csinálom, OTP-n belül. A számlák közti pénzmozgatásnak nincs költsége. Az államkincstárba oké, hogy ingyen teszel pénzt a bankkártyás húzással. De majd, ha ki kell venni, akkor sok milliónál nem lesz gondolom olcsó kivenni. Annak milyen költsége van?

--
trey @ gépház

Nem ugyanezt csinálod. Költséggel csinálni azt ami ingyen van az nem ugyanaz.
ÁKK-nál felveheted kp-ban is: ingyen

Miért vennéd ki? :)
Veszel valami drágát? Utald ki onnan!

"ÁKK-nál felveheted kp-ban is."

Milyen díjjal? Az időm és a beballagás pénz. A több millió szállítása kp-ben kényelmetlen és rizikós. Azt mondod, ott a KP felvétel teljesen ingyen van?

"Veszel valami drágát? Utald ki onnan!"

Utalásnak is van költsége. Nem?

--
trey @ gépház

kiutalásnak sincs (emlékeim szerint)

"Milyen költsége van a Magyar Államkincstárnál az értékpapír-számla vezetésnek?
A Magyar Államkincstár az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel, nincs készpénzfelvételi díj sem. A többi költséget az érvényben lévő Hirdetmény tartalmazza, amely megtekinthető a Magyar Államkincstár honlapján."

https://www.allampapir.hu/gyik

(Költség: időn belüli eladás, adó)

Plusz kényelmetlenség:

"A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáinál az 1 millió Ft, és az azt meghaladó készpénz felvételi igényt két munkanappal a felvétel előtt be kell jelenteni."

http://www.allamkincstar.gov.hu/files/%C3%89rt%C3%A9kpap%C3%ADr-forgalmaz%C3%A1s/BSZ%C3%9C_20150101/2.%20sz%C3%A1m%C3%BA%20f%C3%BCggel%C3%A9k%20Hirdetm%C3%A9ny.pdf

"III.Tranzakciós illeték

A Kincstár a tranzakciós illetéket a mindenkor hatályos jogszabályban (a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. tv.) meghatározottak szerint számítja fel.

Kiutalás esetén 0,3% legfeljebb 6.000Ft

Készpénz felvétel esetén 0,3% legfeljebb 6.000 Ft"

Ez van még?

--
trey @ gépház

Nem tudok róla. Ami biztos, hogy ÁKK számlán belül minden ingyen van lakossági felhasználó esetén.
TFH veszel egy ingatlant. Annak kifizetése költség szinten számodra max mindegy, honnan indítod.

BTW: most gondolkodom, hogy megszüntetem a magyar bankszámlámat és kártyámat. Átrakom másik országba ahol minden ingyen van. Eurós már olasz, régebben a szlovák OTP Banka-nál voltam. Ott is jelentősen kevesebb a költség.

"Nem tudok róla. Ami biztos, hogy ÁKK számlán belül minden ingyen van lakossági felhasználó esetén."

Olvasd el a PDF-et. Valóban benne van, hogy a KP felvétel díja 0 forint, csak egyéb költségeknél ott van a tranzakciós díj, ami KP felvétel esetén nem 0 forint. Ha azt felszámítják, akkor az nem 0 forint.

--
trey @ gépház

Legrosszabb eset: pont úgy jársz mint más magyar banknál

Jó, de akkor mit nyerek rajta? Semmit. Pont annyiba van, mint a bank, csak még kp-zni kell, plusz szállítani, bemenni, kivenni.

Összehasonlításképpen: TFH: vásárolni akarok valami 2,5M forintért, ami állampapírban van. Belépek a netbankba, értékpapírok, másodpiaci, eladás. Ez eddig 1 perc, 5 kattintás. A pénzem azonnal (értsd 0 másodperc) a folyószámlán van. A kártyámmal, telefonommal pedig elintézem a vásárlást.

Ez nálad hogy néz ki?

--
trey @ gépház

Nálam ilyen nincs. Minimális az impulzusvásárlásaim száma. :) (Amit így vesszek annak az ára meg a zsebembe van szinte mindig)
ÁKK-nál az eladás és könyvelés azt hiszem 1 nap, majd még egy nap az utalás. Szerintem direkt ilyen lassú, mert nem akarnak konkurálni a bankokkal. Ezt korábban olvastam róluk, hogyha nem így lenne akkor sokan bankszámlának használnák őket. (Én is) BTW a te bankodnál a gyorsaságnak ára van.

A legtöbb embernek amúgy ez a lassúság kifejezetten a hasznára válik, mert meggondolja a költekezésének szükségességét.

Oké, én el tudom fogadni, hogy valakinek ez válik be. Én a mobilizálhatóságot tartom elsődleges szempontnak. Ki tudja, hogy mikor kell azonnal KP-t csinálni belőle ;)

--
trey @ gépház

Nem kell betenni mindent egy helyre. Amúgy nem akarlak meggyőzni, de ha arra van szükséged tegyék meg ők:

https://bankmonitor.hu/cikk/praktikus-tanacsok-allampapir-vasarlashoz/

Nagyon jól hangzana, de mivel én az értékpapír számlámon nem kizárólag állampapírt, hanem részvényeket is tartok, nekem ez a "lakossági" megoldás nem játszik. A most belevágóknak, akik semmi mást nem terveznek és a fent, általam említett kényelem sem fontos, nekik ez lehet valóban a legjobb választás. De ha már csak egy olyan dologra is használod a számlád, amit az Államkincstár nem nyújt, vagy rohadt kényelmes vagy és nem érdekel havi 1-2 ezer költség, akkor már nem.

--
trey @ gépház

Vagy, ha az összeg ami parkol az tetemes.

Saját névre szóló számlára kiutalás díjmentes.
--
ne terelj

Valóban, megtaláltam az idevágó passzust:

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/7163/

Ez jó hír!

--
trey @ gépház

Úgy tudom, hogy a beutalás is. (Én tutira megyek: kártyával fizetek, de így max(9.999.999 HUF) / nap.

--ez nem lakossági link volt--

Itt tudsz tájékozódni: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalmazas

Köszi, de nekem elbukott ott, hogy "online időpont foglalás". Nem időpontot akarok online foglalni, hanem értékpapírszámla műveleteket végezni, intézni. Gyorsan, kényelmesen.

El tudom képzelni, hogy mi lehet most a fiókokban, hogy tegnapelőtt óta elérhető az MÁP Plusz....

Én 5 kattintással tudom jegyezni innen a székemből, mialatt beszélgetünk. Kb. 2 perc alatt.

--
trey @ gépház

1x kell bemenni és max 5 percet vársz. Itt BP-n legalábbis a XIII. kerben. (Nekem ez nem volt kitérő sem, mert mindennap az épület mellett megyek el) A lúzerek mennek be és beülnek időpont nélkül.
Évente 1x mész be, ha kell az évi egy TBSZ, ha nem kell TBSZ akkor összesen 1x.

ÁKK Győr:
https://goo.gl/maps/tDnkAcZp9NS66Qds7

Online foglalás:
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ext/idopont-foglalas

Nincs ingyen a KP felvét, már vettem ki...

Nem emlékszem, mikor, de a Kiszámoló blog írta, hogy az Államkincstárnál olcsóbban lehet felvenni a pénzt, mint a bankoknál, és állítólag ezért az a "szabály", hogy nagyobb mennyiségű kp-t úgy veszel fel, hogy veszel az államkincstárnál pár nap múlva lejáró állampapírt (vagy tudom is én, pontosan mit), és pár nap múlva onnan veszed fel a pénzt, a bankinál kisebb költséggel.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Én pl. a mindenféle visszatérítéseket teszem egyből a megtakarításba.

Gázművek rosszul számlázott. Szóltam nekik, kb. 600 font visszajön majd. Megy a megtakarításba.
Vettem egy vonatjegyet, 140 fontért. A weboldal, ahol vettem, ad 10% visszatérítést. Amikor megjön a 14 font, megy a megtakarításba.

Főúr! Egyszer élünk! Még egy doboz gyufát!

font != FORINT

Igaz. Benéztem. De az angol alap nyugdíj ha jól tudom nem túl combos. Jó mellé a megtakarítás. Nem mintha a KATÁS nyugdíj mellé nem kéne.

Az angol állami nyugdíj nem túl magas, de ráadásul én nem is egész életemben Angliában dolgoztam, szóval nem is jár majd egyszer a teljes összeg, csak részarányos. Egy másik rész majd Magyarországról.

Van Angliában olyan, mint Magyarországon volt a magánnyugdíjpénztár, csak "okosabban" csinálták: nem a társadalombiztosítási járulék egy részét irányították át oda, hogy aztán nagy luk legyen az államháztartáson, hanem a bruttó fizetésedből kell egy választható részt befizetni (ha jól emlékszem, minimum 2%). Ez a pénz nem adózik, és a munkáltatónak kötelező legalább ugyanazt a 2%-ot hozzátennie. Lehet többet, és általában a cégek azt is megduplázzák, egy bizonyos, cégtől függő maximumig. Nekem a legtöbb helyen 5% + 5% ment így. Volt olyan cég, ahol a 2%-ot ők 10%-ra kerekítették fel, vagyis nem csak megduplázás lehet.

De ez a megtakarítás, amiről beszélek, nem ilyen kötött dolog, és nincs is konkrét célja. Lehet, hogy nagyobb ház lesz belőle, vagy nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjbamenés, vagy akármi. Elsősorban azt szeretném, hogy annyi tőke legyen a megtakarításban, hogy a hozam passzív jövedelemként számottevő legyen. Mondjuk legalább egy fizetésnyi. Meglátjuk, sikerül-e.

Gondoskodó állam(i szabályozás).

// Nekem nem tetszik, de belátom, hogy szükséges.

> Nekem nem tetszik, de belátom, hogy szükséges.

+1, valahogy igy

meg aztan semmit nem tudunk a reszletekrol, siman lehet egy ertelmes konstrukciot is kialakitani - meg persze ultimate faszsagot is, szoval ne aggodjunk raktarra

Akkor inkább úgy, hogy ne adjunk ötleteket az ultimate faszsagra mert a végén még az valósul meg.

Szerinted olvasnak hupot? :)

Amugy olyat siman el tudok kepzelni, mint a corporate savings programok, azaz vallalod, hogy a fizu X%-a megtakaritasi szamlara menjen (401k, vagy itthon TBSZ, ONYP, stb.), es ezert a munkaltato (vagy ebben az esetben az allam) a fizudon felul +X%-ot meg befizet ugyanoda.

Altalaban amikor X befizetesert X+X jovairast kapsz, nem szoktak utcara vonulni az emberek. :)

Az állam (UK) két dolgot tesz ehhez hozzá:
1, amit én befizetek, az az összeg lejön az adóalapomból, szóval lemondanak az SZJA egy részéről.
2, hoztak egy törvényt, ami szerint a munkáltatómnak is legalább a minimumot (talán 2%) be kell fizetnie

Szóval nem csak akkor működik, ha jófej a munkáltatód. (Persze a minimumon felül már igen, ott a cég jófejsége kell).

Munkaerő piac? Azaz a cég nem csak bért hanem egy juttatási csomagot kínál? Béren kívüli juttatások, Autó, laptop, telefon, csócsó, stb
Nem éltem kint, nem is jártam de volt haver aki dolgozott kint USA és céget azért váltott, bár minden egyező volt, de ahova ment ott jobb volt a betegbiztosítás. Szóval az hogy egy egy cég mit kínál az cégfüggő egy "normális" rendszerben.

Egy egy cég nem hiszem hogy "jófej" egyszerűen meg akarja tartani a munkavállalóit.

Igen, a tipikus minimum juttatási csomagban (a mi szakmánkban) ilyesmik vannak:
-életbiztosítás
-nyugdíj hozzájárulás (ha én 5%-ot fizetek, ők is 5%-ot fizetnek be)
-volt childcare voucher, ami adózás előtti pénzből jött le, ebbe a rendszerbe most már nem lehet belépni egy ideje, van helyette valami más, ami állami - nem a munkaadó csomagjában van
- munkábajáráshoz bicikli kamatmentes hitelre, amit az ember kb. 3 év alatt az adózás előtti fizetéséből törleszt
- éves vonatjegyre kamatmentes hitel
-magán egészségbiztosítás
-komoly betegség esetén fizető biztosítás

picit jobb helyeken emellé szokás
- bónusz
- céges részvények valamilyen konstrukcióban (utolsó munkahelyemen pl. havi maximum x adózás előtti pénzért ha vettem részvényt, akkor a cég azt megduplázta. Így kb. a piaci ár harmadáért lehetett részvényt venni (de a havi limit miatt nem sokat)
- car allowance, ami gyakorlatilag mondjuk +1 havi nettó fizetés évente

A laptop, telefon nem juttatás, munkaeszköz. Általában magáncélra nem használhatóak (bár ez is változó. Egyik cégnél pl. volt egy havi telefonálási limit, ami alatt nem nézték, hogy mire ment, másik cégnél havonta minden egyes hívásról és SMS-ről nyilatkozni kellett, hogy céges vagy magán, és a magánforgalomért simán levontak mondjuk 12 penny-t a fizetésemből).

Az, hogy az irodában mit ad a cég, változó. Sok helyen van csocsó illetve pingpong asztal, kb. a helyek felén van üdítő ingyen, szinte mindenhol van kávé és tea ingyen. Sok helyen biztosítanak bicikliknek tárolót, váltás ruhának szekrényt, zuhanyzót. Ezek felett az általános dolgok felett cégtől függ. Volt olyan cég, ahol olyan kártyát adtak, amivel kiállításokra lehetett féláron elmenni, egy másik cégnek állandó páholya van az O2 arénában, és pl. egy projekt team-mel egyszer elmentünk oda egy koncertet megnézni, enni-inni.
Volt olyan startup, ami pl. minden alkalmazottat elvitt egy hétre síelni valahova Németországba.

Természetesen azért csinálják ezeket, mert az emberekért versengenek. Ha az egyik cég adja mindezt, a másik meg nem, akkor az ember inkább az első helyre megy, vagy inkább marad ott. És így, hogy kb. ugyanazt a csomagot adja mind (és persze ezek a dolgok azért alakultak így ki, mert ezek egy részét lehet adómentesen adni (pl. bicikli, childcare voucher, nyugdíjhozzájárulás)).

Kerestem egyet, hogy ne csak vaktában dobálózzunk a számokkal. Szóval 2018 előtt minimum 1% + 1% volt (és tipikusan 5% + 5%-ig lehetett felmenni, legalábbis a mi szakmánkban ez volt kb. általános).
2018 áprilistól minimum 5%-nak kell a számlára érkeznie, és a munkáltató fizet minimum 2%-ot. Vagyis 3%+2% lehet az általános, ha egy cég mondjuk nem akar a minimum fölött fizetni. (De jófej cégeknél lehetne akár 0+5% is, illetve sokan maradtak az 5+5%-nál).
2019 áprilistól minimum 8%, amiből a munkáltató fizet minimum 3%-ot.

És ugyan automatikusan bekerül az ember a rendszerbe, viszont ha kéred, ki lehet kerülni belőle.

Nekem alapvetően tetszik a rendszer

Ugye egyfelől van az, hogy 5%-kal csökken a bruttó fizetésem, tehát valamivel kevesebb jön a számlára.

Másfelől van az, hogy van egy megtakarítási számlám egy nyugdíjpénztárnál, amin a tőke minimum a havi bruttó fizetésem 8%-ával növekszik, és mellette van valami hozama is (nem túl magas, ilyen 1%-3% körüli általános).

Igazából a korábbi helyzetet tartottam jónak, ami választási lehetőséget adott: ha valakit nem hoz lázba a dolog, simán fizethetett csak 1%-ot. Ha valakinek tetszik, 1% helyett mondjuk 5%-ot tehetett bele, és havonta a bruttó fizetés 10%-ával növekedett a tőke. Azért a bruttó 10%-a az majdnem két havi nettó fizetés, szóval nem csak csepp a tengerben. Ettől az adóévtől nem nagyon van már választása az embernek. Befizeti mindenki az 5%-ot, amit a cég jófejségtől függően kiegészít 3-5%-kal.

Az egyetlen dolog az maradt, hogy ha valakinek ez az 5% már túl sok, akkor kiléphet az egész rendszerből.

Nekem az nem elég liberális, hogy nem én döntök a befektetéseimről viselve _felnőtt_ emberként a kockázatot.

Ha elég gazdag vagy te döntesz, offshore.

Igen, es meg van rajtad kivul vagy szazezer ember Magyarorszagon, aki felnott modjara kezeli a penzugyeit, csak az a baj, hogy ha a maradek parmillio ember ehen doglik, akkor mi is.

Azt láttad, hogy kiléphetsz a rendszerből. Ugye?

Én úgy fogom fel ezt, hogy ide az ide betett pénzem a korlátozásokért cserébe nagyot nőtt (kb. háromszorosára rögtön a befizetés napján).

A maradékot, amit be akarok fektetni, azt meg nem teszem ide be, hogy aztán 55 éves korom előtt ne vehessem ki, meg nem adom oda azoknak a cégeknek, akik ilyen 2-3-4%-os éves stabil hozamot céloznak meg.

Vannak más befektetési lehetőségek, és én válogathatok közülük ahogy szeretnék.

Te láttál már ettől a kormánytól normális dolgot?
Úgyhogy simán lehet aggódni!!!

Most erre mit mondjak? Lattam sok jo, es sok rossz dolgot.

Hol élsz. Ha kint akkor ok.
Ha Magyarországon akkor, azért az Angolok erősen behúztak a Brexittel.

Lattam, pl. egykulcsos ado. Magyarorszagon a legigazsagosabb a jovedelemado fizetese.

Mast is: csaladi potlek helyett csaladi jovedelemadokedvezmeny (dolgozo szulok jobban jarjanak, mint a segelyesek).

+1

Azért nem kell a katás nyugdijon rugozni, nagyon jó, hogy nem veszik el a felét és kültik el hülyeségekre. ÉN jobban el tudom dönteni mire mennyit rakok félre.
Ez egy lépés a gondoskodo állam leépítésére.

Az a baj, hogy ha korbenezel Magyarorszagon, akkor az emberek ugy 99%-anak van igenye szuksege gondoskodo allamra.

Itt volt pl a HGCS palyazat, amin kaptam 40k HUF-t a regi szar hutom lecserelesere. Bementem egy random hetkoznap delutan munkaidoben (!) egy nagyobb boltba megrendelni a cuccot. A srac elkezdte felvenni az adatokat, majd mondta, hogy XY sorszammal lehet menni a hitelpulthoz. Mondtam, az nem kell. Reakcio: hala Istennek, annyian veszik hitelre a cuccot, hogy mar igy is 3-4 ora (!) a varakozasi ido, nem fognak tudni idoben bezarni.

Mindezt egy olyan palyazaton, ahol kotelezo, hogy legyen az adott geptipusbol otthon _mukodo_ peldany. Mindenki hitelre veszi bakker. Mert _kell_ az uj, de zseton persze egy filler nincs ra.

Ez az eredménye ha mindig mindenki mindenből meg van mentve.

Szerintem ez nem jó példa, egy kevesebbet fogyasztó hűtő pár év alatt visszahozhatja az árát.
Valamint ki ellenőrzi vajon, hogy a régi készülék valóban működik-e?

> Szerintem ez nem jó példa, egy kevesebbet fogyasztó hűtő pár év alatt visszahozhatja az árát.

Talan igazad van, de egy ~50k-s koltsegrol beszelnuk, amihez tomegevel vesznek fel az emberek 20-40% THM-mel hitelt. goto 10, nincs az embereknek semmi megtakaritasa --> ez gond.

> Valamint ki ellenőrzi vajon, hogy a régi készülék valóban működik-e?

Valszeg becsuletkasszas a dolog, ugyhogy jo esellyel senki, de akkor is kell viritani egy hutot, aminek mar a palyazatbeadas pillanataban letezine kell, mivel meg kell adni a parametereit. Egyebkent jogos, valoszinuleg a kutya nem foglalkozik ezzel, inkabb az az erdekes, hogy kb. senkinek nem volt 50k cash megtakaritasa.

O szerintem ne rossz irány mások pénztárcájába turkálni.
Mások felesleges fogyasztásáról, én is iszonyat könnyen le tudok ám mondani. Sőt mondok jobbat, van olyan helység a lakásban, ahol nem tudsz rendet rakni, elég gyorsan megoldom :D

Azért vesszenek fel az emberek 20-40% THM-mel mert nem kapnak, NHP-t max 2.5% az éves kamatra.
Azért vesznek fel mert az oktatás színvonala hagy néminemű kívánnivalót maga után. Az állam megígérte, hogy megoldja ennyi. Akkor ez mégsem lehet igaz mivel az állam biztosan és jól megoldotta.
Akkor marad a miért nem kapnak ők is NHP-t. Bár ha lenne eszük felvennék a NHP-t és beraknák a pénzt államkötvénybe 4.5% kamatra.

> Mások felesleges fogyasztásáról, én is iszonyat könnyen le tudok ám mondani.

Ki beszelt itt felesleges fogyasztasrol? Nem az uj huto megvasarlasaval van a baj, hanem hogy az embereknek nincs felretett otvenezer forintja.

Sot, a 3 eves hitelre vett huto kamata mar pariban van a HGCS tamogatas mertekevel = vettel kb. teljes aron egy uj hutot.

Miért nincs?
A nem keres eleget?
B túl sokat költ nem tud félrerettenni (felesleges fogyasztás)?
Abban az országban ahol 47 ezer forintból meg lehet élni azt hiszem az A kizárhatjuk.
Akkor meg marad a B.

> Abban az országban ahol 47 ezer forintból meg lehet élni

Az melyik orszag?

Ja, azt tudom, hogy valamelyik jokepessegu aranykopese ez. Szerintem Magyarorszagon nem lehet 47-bol megelni, a demagogiara probaltam ravilagitani SzaCsaJo kommentjeben.

Csak jelezném a demagógiát nem én követtem el. A demagógiát az követte el aki ezt mondta, és amiért ezt mondta közmunkás bér.

> mert nem kapnak, NHP-t max 2.5% az éves kamatra.

Es szerinted ez miert van?

A ha mindenki kapna elég gyorsan bedőlne a mutatvány.
B az oktatás színvonala hagy néminemű kívánnivalót maga után.

Ha az oktatás, jó lenne többen követnék azt az utat hogy eleget keresnek ahhoz hogy legyen saját cégük? Mivel az állam oldja meg az oktatást ezért ez nem lehet igaz. (De ez az én véleményem te választhatod mind az A mind a B-ét, sőt lehet saját ötleted is).
Vasércből nem lehet aranyat olvasztani. Bár van akinek néha sikerül Peter Tabichi atya ferences szerzetes.

Sőt erre, nekem, nem is kell tudnom a választ.

Nem talalos kerdes volt, baromi egyszeru oka van, hogy miert nem kap az atlag fogyaszto
- fogyasztasi cikkekre (= elkolti)
- gazdasagi teljesitmeny nelkul (= sosem terul meg)
- magas kockazatu (= gyakori a defaulting)
- fedezet nelkuli (= ha bukik, nincs hol behajtani)
kolcsont, ami a jelzaloghitelnel kedvezobb kamatozasu, es szabad felhasznalasu.

Ha én betenném államkötvénybe 4.5% kamatra (vihetem előre is az államkötvényem mint fedezet)
- fogyasztasi cikkekre (= elkolti) nem fogyasztási cikk
- gazdasagi teljesitmeny nelkul (= sosem terul meg) lejártkor tuti megtérül
- magas kockazatu (= gyakori a defaulting) na ha ez magas kockázatú akkor már nagyon nagy baj van
- fedezet nelkuli (= ha bukik, nincs hol behajtani) államkötvénynél mi a jobb fedezet?

tl;dr most arra panaszkodsz, hogy az allam nem ad neked kolcson penzt azert, hogy abbol hitelt adj magasabb kamattal az allamnak

te, vegiggondoltad ezt rendesen?

Lebuktál akkor szerinted mégiscsak az A helyes.
Tipikus helikopter pénz de csak a kiválasztottaknak.
0% körben megpróbálták konkrét udvarokba dobni, a 2.5% meg aki tudja hogy a CBA parkolója fölé ér a helikopter azoknak jut.
Azt hogy ki kaphat, az állam döntötte el. NHP minden adófizető finanszírozza a buktát, de keveseknek hoz. Azaz egy gazdasági transzfer a szegényektől a gazdagok felé.
Lehet elé rakni szép álcát (kamuflázst). Hogy beruházásra megy, de ahhoz ki kéne szűrni azt ki az aki a 7-x% hitelét váltotta ki vele, ki az aki profitot átetette 4,5% államkötvénybe majd NHP ből valósította meg a beruházást, stb.

ui. egyébként igen mert kihagytak :D pedig én a konkrét magyar GDP felvettem volna, majd visszaadtam volna az államnak, úgy is ő tudja a legjobban pörgetni a magyar gazdaságot.

Ez egy kicsit naiv megközelítés. Egy normális vállalkozó megtérülést számol esetleg stratégiai célokkal rendelkezik ami alapján dönt. Számolásban, ha nincs NHP akkor én spec mindig az államkötvényt nézem, mint referenciát. Ehhez képest árazom be a kockázatot amiért cserébe saját magamtól is prémiumot várok. Vagyis, ha a pénzem nem államkötvénybe teszem, hanem saját vállalkozásba akkor annak van kockázati felára.

Akkor az NHP kockázatos üzletbe fektetted?
Azaz üzletnek X a kockázata a hozama nem éri el a 4,5%+kockázati felár akkor nem kezdesz bele. Ha meghaladja belekezdesz.
Ellendben az üzletnek X a kockázata ha a hozama nem éri el a 2,5%+kockázati felár akkor nem kezdesz bele. Ha meghaladja belekezdesz.
Ebből nekem az következik hogy alacsonyabb hozamú, vagy illetve kockázatosabb üzletekre sarkall a NHP.

Nekem még azt is mondja mivel az államkötvény hozama megnőtt 4,5%-ra nem tudom mennyi volt a régi legyen 4,5%>Y.
Ha üzletnek X a kockázata ha a hozama nem éri el a Y% + kockázati felár akkor nem kezdesz bele. Ha meghaladja belekezdesz.
Ellendben az üzletnek X a kockázata ha a hozama nem éri el a 4,5% + kockázati felár akkor nem kezdesz bele. Ha meghaladja belekezdesz.
Ebből nekem az következik hogy hozamemelkedéssel pont az NHP val ellentétes hatást értek el.

Esetleg stratégiai célokkal, ezzel nem vitázom akinek van annak teljesen jogos.

Van egy lappangó feltételezés a válaszban korlátlan számú lehetőséged van a befektetésre.
Azaz ha 10M van arra is van X kockázatú lehetőséged, ha 50M arra is de ha 4500M arra is, minden időpillanatban. (Időpillanat amikor csak vehetnél államkötvényt)

Ez egy kicsit naiv válasz most esett le.
"Árazom be a kockázatot."
Államkötvény közel 0 kockázat, NHP-ből vett államkötény esetén pontosan 0.
Korlátlan NHP esetén mindenképpen megérné államkörvényt venni.

1. NHP-ból te nem veszel államkötvényt, hanem beruházol.
2. Akkor ruházol be bármiből, ha megéri. (Kell hozzá valami ami működik.)
3. Ha nincs NHP, akkor a beruházást az államkötvényhez képest nézem
4. Ha van olcsó hitel (államkötvény + önhitelezés kockázata > hitel) NHP, akkor ahhoz képest nézem.

"Azaz egy gazdasági transzfer a szegényektől a gazdagok felé."

Ez egy ordas nagy csúsztatás, ami maximum fix összegű, jövedelemfüggetlen adórendszer esetén lenne igaz, de ott is ki kellene számolni, hogy hogy korrelál a jövedelem az igénybe vett állami szolgáltatások költségével.

Megcáfolnád. Illetve bizonyítanád.
Nem nem a komplett állami költségvetésről beeszelünk csak az NHP és a államkötvény eltérő kamatáról.

Teljes költségvetésre nyilván igaz az hogy a szegények többet kapnak mint amit betesznek.

Szerintem van egy téves elképzelés a fejedben. Az NHP nem szabadfelhasználású, te pedig úgy gondolkozol róla.

Saját viselkedésem:
a) mindenképpen kiveszem a pénzt a cégemből osztalékként
b) beruházok, mert az NHP jó nekem

Ez két független esemény.

Na, most már csak rákérdezek: mi az az NHP?

Nem de nem is téged kritizáltalak. Jól tetted.
Kiírót kritizáltam. Nem szabadfelhasználású OK De ő dönti el mire lehet felhasználni, ha "Magyar" hűtőgép vásárlásra akkor arra, ha munkahely teremtésre akkor arra. Mellesleg a magyar gyártású hűtőgép is magyar munkahelyet teremt. ;)

Számomra lényegtelen a te pontos viselkedésed. A képleted viszont nem.
Valami olyan dereng a kamaton át lehet fűteni és hűteni a gazdaságot. Magasabb kamat kevesebb beruházás alacsonyabb kamat több beruházás. A képletedet elnézve ez igaz is. Na most a NHP val fűti a gazdaságot, a magas kamattal meg hűti.

Amit mondasz ezzel a rövid írással, az nekem egy kritika, nem végzi jól a dolgát a szabályzó mert nem tudott téged befolyásolni. Én erre mondom, hogy dehogynem, tökéletesen végezte a munkáját igenis befolyásolt.

Piaci kamat 7% fogalmam sincs mennyi. (gondolom befolyásolja a fedezet minősége) Ez állna szemben azzal hogyha nincs NHP és nincs magas hozamú állampapír. Képlet más eredményeket hozhat.

Kérdésem az NHP ha munkahelyet teremt, legalább nem ott teremti ahol munkaerő hiány van? IT? Budapest, Győr, Sopron.

Esetemben az NHP nem teremt munkahelyet (sőt!). Automatizálok ugyanis, viszont GDP-t keményen növel és a hatékonyságomat is.
BTW anno első körben az NHP a hazai KKV szinten Ford Ranger-re ment el és nem gépekre.

Upsz.
"NHP nem teremt munkahelyet (sőt!)"
"Viszont az alsó 95%-nak (ők a munkavállalók) ez egy befektetés arra, hogy ne legyen munkanélküli."
Mondtam én, hogy nagyon kell pozicionálni.
Semmi gondom vele.
Igazándiból a kamat zavar de az is főleg azért mert e meglévő magánnyugdíj alapokat ennél sokkal rosszabb kamatozású állampapírba kényszerítik.

"ESETEMBEN NHP nem teremt munkahelyet (sőt!)"
"Viszont az alsó 95%-nak (ők a munkavállalók) ez egy befektetés arra, hogy ne legyen munkanélküli."

A két állítás között nincs ellentmondás. Ugyanis, ha nem fejlesztesz idővel versenyhátrányba kerülsz, ekkor a meglévő munkahelyek kerülnek veszélybe.
Ha nő a termelékenység, akkor a cég vélhetőleg létezni fog a jövőben és tud adni normális fizetést.

Miért akarod ebben a rosszat látni?

Akkor lenne gazdasagi transzfer, ha az valaha is a szegenyek penze lett volna, de sose volt az. Mint az utolso sorban le is irtad, az ovuket mar reg elkoltottek masra.

Szerintem tekinthetjük úgy, hogy a kamattámogatás költéségének a fele a társadalom felső 10%-ka (kb itt feleződik a befizetett adó) fizeti be a többit az alsó. Viszont az alsó 95%-nak (ők a munkavállalók) ez egy befektetés arra, hogy ne legyen munkanélküli.

Én sokkal inkább úgy tekintem, hogy amit az alsóbb réteg befizet, az elmegy a közszolgáltatásokra. Minden egyébre abból jut amennyivel többet a középosztálytól és felfelé befizetnek, illetve még ennek a jelentős része is arra megy, hogy az alsóbb osztályok a befizetéseikhez képest jobb közszolgáltatásokat kapjanak. Magyarán az extra kamatköltséget a lakosságnak az a része fizeti, amelyik tud venni ilyen papírokat, aki közülük nem él a de facto adóvisszatérítéssel, az így járt.

Azért bonyolultabb.
Nézd mennyi a jövedelem a társadalom felső 10%-ka nál (decilis) rá fogsz jönni mi a türk. A jövedelem szerint kb ott kezdődik a középosztály. A társadalom nem tudom hány % tud élni a NHP-val de jellemzően akik NHP tudnak élni rendelkeznek vagyonnal is.
Ha ragaszkodsz az elképzelésedhez akkor a középosztály egy része él a de facto adóvisszatérítéssel. Felső tízezer azon része aki kapott NHP-t + van megtakarítása az jogosult egy külön bonusza ha vesz ilyen állampapírt.

Tekinthetjük úgy, hogy a társadalom felső 5%-ka azért hajlandó támogatni a társadalom alsóbb osztályait:
hogy a "n" évenként újra lett osztvából az n mimnél nagyobb legyen.
illetve a rendőrök mellet a ne keljen fizetni a testőröket is.

A KATA-ságban az a királyság, hogy magadnak dönthetsz a nyugdíjad mértékéről, de ez lehet 0-ás is.

HA valaki most akar élni, éljen most, legalább jobban pörgeti a GDP-t, az ő döntése. Elvileg felnőtt emberek.

Tökéletesen egyetértek. Bár lesz egy csomó KATÁS akinek kb. semmit sem sikerül félretennie, na remélem nem is mentik meg majd őket. Illetve rádöbben hogy haláláig dolgozhat, de ez kinéz az állami fizetésen élők jó részének is.

Ebben semmi új nincs, mostanában érnek nyugdijas korban a 90-es, 2000-es évek vállakozó rétegei, ahol ugye az általános a minden okosba, zsebbe, magát minimálbérre bejelentve stb. megoldás volt. Ott is lesz pofára esés.

szavazók, ergó az állam a kormányzó párt döntése alapján megmenti majd őket, hogy rájuk szavazzanak. Ez a baj.

... valohol mintha már láttam volna ezt a pofát ...
... +van! ... itt: "GRINGOTTS WIZARDING BANK"
további képek itt: https://www.artstation.com/artwork/Zq2LG
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Kell a CSOK-ra a pénz.

fel

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer