Vékonykliensek (thin client) hardver követelményei

Windows kiszolgálóra RDP csatlakozást nyitunk. Indítunk egy Youtube lejátszást és azt látjuk, hogy a video szakadozik, a képfrissítés igen gyenge lábakon áll. De ugyanez egy másik eszközön meg teljesen rendben van. Mi okozza a valódi különbséget? Kinek mik a tapasztalatai a vékony hardverek terén?

Konkrét tesztkörnyezet legyen mondjuk egy Windows 10 Pro vagy Enterprise kiszolgáló és erre csatlakozzunk fel 5-6 terminállal. Alapvetően irodai feladatok, de ha van valakinek tapasztalata mondjuk CAD szoftverekkel, azt is szívesen meghallgatnám.

Teszteltük Raspberry Pi 3 B eszközzel, de elég gyenge volt az élmény. Átlagos Dell Latitude vagy ThinkPad T4xx kliensekkel jó a frissítés. Próbálkoztunk egy-két kínai jelöletlen vékonyklienssel, de a laggolás ott is erős volt. HP és Lenovo ThinClientek ismét jól szerepelnek, de hát ezen úgy kevésbé lepődtem meg. :)
CPU vagy RAM használatot érdemben egyik eszközön sem tapasztaltunk, mégis az a helyzet, hogy a HP és Lenovo dobozokban azért egy elég erős CPU ült. Ahogy látom, a hálókártya az igazi rákfenéje ennek a technológiának, de nem találok érdemi leírást, ami kimondaná, hogy mik a minimum szintek. Vagy tévedek és a GPU-nál borulnak el a gyengébb vasak?
Vagy hagyjuk a vasat és az RDP-t cseréljük le inkább?

Hozzászólások

Ha ilyen szolgáltatásokra van szükségetek, felejtsétek el a vékonyklienseket! Nálunk évvekkel ezelőtt a géppark ~1/4-e le lett cserélve vékonykliensre.
Sima alkalmazás használaton (ld.: böngésző, levelezés) kívül semmire nem használható, bár ez még az XP, XPe éra volt.
A későbbi Wineknél úgy tudom meg van oldva a képátvitel, de gyanítom erősen GPU függő, mint az általad leírt probléma is mutatja.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

sok mulik a kliens oldalon is... egy windows alapu kliens teljesen maskepp teljesit, mint egy Linux (FreeRDP) alapu...

https://www.thinscale.com/forms/request-a-thinkiosk-community-license/ + https://iway.hu/termek/intel_compute_stick_boxstk1aw32sc/96680

En a fonti komboval probalkoznek (ha a kliens oldal nem annyira ar erzekeny, de lehet olcsobb Atom-os HDMI stick-eket is talalni), Server es Client oldalon is a legfrissebb Windows kiadassal.

Thinkiosk amugy Citrix/RDS/Horizon vonalat tud, nem tudom nalad melyik jatszik. Leirasod alapjan talan RDS? (bar azt nem tudtam ertelmezni (legalisan :D ), hogy tud 5-6 felhasznalo 1 WIN10 Pro-ra belepni, gondolom egyszerre....:D )

Fontos meg, hogy legalabb RDP 10.4-es protokollt tudja a server es a kliens is!!!

Mutatom, ez erdekes video :)

https://www.youtube.com/watch?v=jXQExToeEwc&t=4s

Régebben egy rendszert kreáltam amiben a régi xp-s gépek (15-20 éves vas) openthinclient-ről bootoltak és egy win7pro-ra jelentkeztek be, a hálózat pedig 100mbit. 15 gépig határozottan verte a régi xp-t. Igaz a win 7 alatt 16 mag meg 16gb ram volt 6 db sas winyóval. Csak irodai használatra nagy lépés volt.