Sonoff SV - kültéri riasztó sziréna

 ( dlaszlo | 2019. május 22., szerda - 22:10 )

Sziasztok!

Van egy régi riasztónk, több sebből vérzik, most megint probléma van vele. Valószínűleg meg fogom szüntetni.

Lehet hogy hajmeresztő ötlet, és nekem is van ellenérzésem, ezért így teszem fel a kérdést: Miért lenne nagyon hülye ötlet a riasztó külső szirénáját megtartani, és egy Sonoff SV-vel, vagy egy Shelly-vel kapcsolni, ha mozgás van? + SMS küldés ilyenkor.

Használt eszközök: 433 Mhz-es távirányító, Sonoff SV vagy Shelly, Mozgásértékelő, RF bridge, RPI.
Szoftver oldal: Saját programocska, ami intézi a vezérlést + MQTT szerver. A shelly-n vagy a Sonoff SV-n Tasmota.

Elmegy az áram: szünetmentessel ezen lehet segíteni.
A központ elérhető helyen van: mire valaki rájön, hogy mi van, hogy működik, és lekapcsolja, addigra ment az SMS, és szól a sziréna.

Probléma lehet: valami félremegy, nem kapcsol le programozottan a sziréna, feleség/gyerek kétségbeesetten telefonál, hogy semmi nem működik, visít a sziréna. Vagy ami még rosszabb: egész nap visít és nem tudunk róla. Ez egy kérdés, hogy lehetne kibiztosítani pl egy Sonoff SV-t, hogy X percnél többet semmiképp ne legyen ON állapotban (a sziréna).

Még egy dolog: nem is biztos, hogy egy lakásriasztó esetén van értelme a szirénának. Kell ez egyáltalán?

Mit gondoltok, ez működhet? (A hozzáállásom jelenleg: Nem akarok nagyon komoly megoldást, mivel itt (szerintem) nem indokolt. pl.: műholdas kapcsolat a biztonsági céggel, várárok krokodilokkal, savas medence, és az egyéb hasonló megoldás nem érdekes.)

Köszönöm:
Dávid

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Még egy dolog: nem is biztos, hogy egy lakásriasztó esetén van értelme a szirénának. Kell ez egyáltalán?"
- gondolom azért hívják riasztónak.
Egyébként amit akarsz, kb. arra való a riasztó, nem kell újra feltalálni.
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"- gondolom azért hívják riasztónak."
Szerintem senki nem foglalkozik vele, ha szól a sziréna. Maximum annak lehet értelme, ha bent szól, és nagyon-nagyon hangos. Az SMS már lényegesebb lehet, van aki ilyenkor át tud jönni. Bár kérdés, ha ilyenkor találkozik három tagbaszakadt kan....-al, akkor mi van.

"Egyébként amit akarsz, kb. arra való a riasztó, nem kell újra feltalálni."
Nem akarom a riasztót újra feltalálni, csak a meglévő eszközökkel/infrastruktúrával leegyszerűséteném, annélkül, hogy megbízzak valakit, és kiadjak rá plusz X Ft-ot.

De. Újra fel akarod találni. Tipikus így spórol a magyar. Döntsed el, akarsz-e risztót vagy sem. Ha a döntés igen, hívj szakembert, ha nem, akkor te is le tudod verni a falról. De ez a celluxszal megragasztóm, mert jó az úgy, úgysem jó semmire dolog vicces inkább, mint bármi más. Esetleg fillérbaszásnak lehet még hívni. Legyen is riasztóm, de ne is kerüljön pénzbe.

Köszi szépen a véleményt, de nem fillérbaszás és celluxozás, és nem ez volt a kérdés. Ha akarok, veszek riasztót, nem a sprórolás az elsődleges. Ha az jön ki, hogy akarok riasztót, és úgy fogom (technikailag) megoldani rendesen, és látom ehhez a (technikai) előnyét, akkor azt fogom megvenni. Az egyedi megoldásokat főleg nem érzem celluxxal megragasztom megoldásnak. "Mert jó az úgy": Nem, hanem pontosan megvan, hogy mit kellene tudni. Jelenleg az SMS + mozgásérzékelő, ajtónyítás érzékelő elég.

Pontosan ezt szeretném tudni, hogy az én usecase-emben miben sokkal rosszabb ez, mint a "vegyél riasztót" magadnak. Az nekem egy nagy előny, hogy az egész fölött konrolom van az utolsó bit-ig, bármit meg tudok vele oldani, amit szeretnék. Nem egy zárt XY termékcsaládot használok, amit ha bővíteni akarok bármilyen irányba, akkor elöbb útóbb le kell csernélni, és/vagy szofvert is kellene a konfigurálásához szerezni, amit nem kapok meg.

Én a kérdést azért tettem fel, mert biztos van valaki, aki csinált ilyet magának: 1. Nagyot szívott vele (valamiért amit még nem látok), 2. Minden tök jól meg öt éve. 3. Olyan dologra nem gondolok, amit figyelembe kellene venni, és senki nem csinál ilyet: Pl:: 1. Wifi-t nem szabad ilyenre használni. (ha valakinek van ilyen tapasztalata) 2. A meglévő rádiós riasztóhoz kínált eszközöket úgy veszem észre, hogy nem 433Mhz-et használnak, valamiért... (ezt nem biztos, hogy jól veszem észre) 3. ...

Köszi szépen.

Szerk: Még egy dolog: A jelenlegi működő megoldásban olyan dolog van, amit le sem írok ide, de emiatt is meg fogom szüntetni. És szakember csinálta.

Gyári riasztórendszerem van, a füstérzékelő, nyitás érzékelők egy része rádiós (utólag lett telepítve, hiba nélkül működik évek óta), az email-es visszajelzés, remote hozzáférés egy wifi-bridgeen keresztül működik (évek óta hiba nélkül)(a távfelügyelet felé gsm megy), a központhoz számos gyári kiegészítő és bővítési lehetőség van még. Azt amit te akarsz, simán tudja egy kész rendszer, megbízhatóan, mabisz által is elfogadottan, nem kell feltalálni újra.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Röviden: újra fel akarod találni.

De persze a te időd, tehát igazad van!

Ha ugy gondolod, hogy a kornyezetedben mindenki xarik a vinnyogasra, akkor is jo ha van. Valami ceggel erdemes szerzodni akik eljatszak a szomszed szerepet ilyenkor :)

A céges szerződésen gondolkodok, köszi a javaslatot.

Nem értem. Az a lényege a szirénának, hogy hangos, zavaró, lélektani hatása van a behatolóra, nem tud tőle nyugodtan dolgozni, nem tudhatja, hogy ki fog felfigyelni rá és megzavarni őt stb. A riasztó azért van, hogy riasszon, minél hangosabban, annál jobb! Amit te akarsz (néma riasztó) az csak egy jelző rendszer, zavaró, visszatartó ereje nincs, hiába tudod hogy betörés van, ha éppen nem tudsz intézkedni, vagy alszol éppen és közben bent sziszletnek a lakásban - ezek egyike ellen sem fog téged megvédeni egy csendes jelző rendszer.
Ha te tényleg azért foglalkozol ezzel, mert megbízható védelmi rendszert akarsz, akkor azt bízd szakemberre és fizesd meg az árát!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sziréna: igen, lehet hogy jó ha van. Ismerősök elmondásai alapján (kihez, hogy törtek be, és mennyire durván pofátlanok voltak a betörők), és az alapján, hogy a mi szirénánkat mennyire senki le sem sz*rja, lett az az érzésem, hogy nem ez a legfontosabb. De egy adott esetben lehet hogy éppen ez akadályozza meg a nagyobb károkat.

Érdekesség, találtam egy ilyet: https://konnected.io/ (úgy látom, ezzel a régi riasztót lehet pl Home Assistant-ra kötni, bár nem ezt keresem)

Szerk: Gondolatok: Az a szomorú, hogy ha már megszólalt a sziréna, az általában egy felfeszegetett bejárati ajtót jelent, ami 100000 Ft fölött van. Innentől nagyon mást el sem tudnak vinni, mert nem tartunk otthon pénzt, vagy ékszert. Gondolom a mosógépet nem kezdik el kipakolni, max a számítógépet. Annyit nyer vele az ember, hogy nem fogdosnak/borogatnak össze mindent, hogy pénzt találjanak (ahogy ismerősömmel is történt, és elmondása szerint nagyon sz*r érzés.).

Ha jól értem csináltál egy WiFi MQTT + 433-as eszközökből riasztó rendszert.
A szirénát egy WiFi-s relére kötötted.
Gondolom sziréna egy normál kültéri sziréna lenne ami minden egyéb riasztóhoz is van.
Ebben az esetben ha olyat választasz lehet benne pl. max. 4 perces időkorlát. Ezt szoktuk is alkalmazni, mert másképpen akár egy kábelhiba miatt örökké szólna.
Mind a riasztó központban és a szirénában is beállítható az ilyen jellegű időkorlát.
Ha neked így jó lehet akkor hajrá.

Viszont:
- Távirányító a ház kulcsával lesz együtt elhagyva, ellopva.
- Vannak rendszerek amik a "riasztó" mint dolog már tesztelten működnek évek óta.
- Ezekhez a rendszerekhez létezik mindenféle illesztő megoldás, ami nem engedi "fejre állítani" a rendszert.
- Ha megáll a net, vagy az okosotthon belső vezérlője akkor ne kerüljünk vissza az őskorba.

Én úgy csinálnám, hogy feldobnék egy riasztót amit vagy adattal, vagy kontaktusokkal illesztenék egyéb rendszerhez.
Volt itt róla szó, és nekem is készülőben van DSC-hez egy ilyen dolog. ESP32 lesz benne, tudni fog MQTT-t is. Teljes vezérlés lesz, mint billentyűzettel. De lehetne illeszteni IT-100-al is akár.

Köszi szépen.

Igen valami ilyesmit szeretnék, eddig nem csináltam semmit. Tökéletes lenne a meglévő rendszert MQTT-hez illeszteni, illetve ami a nagyobb probléma, hogy van olyan kábelcsatorna, amiben nem akarom, hogy a riasztó vezetéke menjen, és azt meg akarom szüntetni. Nekem valamilyen Paradox központom lehet. Tud rádiós eszközöket (elvileg 32 db-ot (?)), de 800 valahány Mhz-es, szerintem valamilyen kódolással, csak saját eszközöket ismer. Tehát van jelenleg riasztó, kérdés, hogyan lehet illeszteni a meglévő MQTT-s megoldáshoz. Tök jó lenne (azzal együtt hogy semmi kódolás, titkosítás, stb...) a 433 Mhz-es eszközöket használni.

Jövő héten jön a riasztó szerelő, és vele is megbeszéljük, hogy a kábelek hogyan szüntethetőek meg, mik a lehetőségek. Első körben azt mondta, hogy a falon lévő billentyűzet (ahol a központot lehet vezérelni) szerinte nem cserélhető le rádiósra. A 433 Mhz-es eszközök nem illeszthetőek elvileg (ha jól értettem, nincs rá értelmes megoldás).

Paradoxot ennyire nem ismerem, DSC-nek van kifejezetten rádiós kezelője, rádiós központhoz. De alszik (not always on), elem kell bele, vagy közelben bedugni a konnektorba.
Nem kizárt hogy paradoxhoz is van ilyen.
Érzékelők természetesen minden rendszerben saját kódolásúak, sőt már újabbakban két irányú a kommunikáció.
A "paradox arduino" kombinációra sok találat arról szól, hogy MQTT-re vagy valami módon illesztették, kommunikációval. Szóval ha akarsz vele bíbelődni itt érdemes becsatlakoznod a központra. Első tippre: https://github.com/maragelis/ParadoxRs232toMqtt

Köszi szépen, megnézem.

Ami még eszembe jutott, hogy mindenképp egyeztess a riasztó szerelővel, hogy mit szeretnél.
Lehet kell neked tudni ilyen esetben a telepítői kódot, vagy a telepítői zárolást nem kell rátennie.
Enélkül, lehet nem fogsz kommunikálni a központtal, vagy nem tudsz rá illesztőt szerelni.
Persze el is tudod ezzel birizgálni a beállításokat és utána megint jöhet megcsinálni.

Köszi, beszéltem vele, jönni fog átbeszélni a dolgokat.

Nekem is Paradoxom van, szerintem hasonló a központ is (32 zónás, + rádiós zónák - talán Magellán?!). Minden van hozzá, amit meg szeretnél valósítani. Ha zavar, hogy csak az ajtónyitás után indul a móka, akkor érdemes a kertet is a védett zónák közé rakni, remek infrái vannak, kisállat védelemmel, stb., beraksz egy infrakaput a bejárati ajtó elé, és már akkor indul a hangfény, még mielőtt a betörő szétbarmolná az ajtót! A sziréna azért fontos, mert ha betöréses rablás történik (bejönnek többen a házba és konkrétan kifosztanak, miközben sakkban tartják a családot - a városban több ilyen esetet hallottam, azóta éjszakára stay-elem a riasztót), akkor ha csak néma riasztás van, mire kiér az esetkocsi (és esetleg nem is látnak mondjuk elsőre semmi szokatlant), addigra már kifosztották, összeverték a családot, míg vad szirénázás közben már nem olyan könnyű ezt megtenni. A Paradoxhoz egyébként többféle rádiós kezelő is van, és a központ tud PGM-et.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Felmásztam a központhoz, nem találtam meg rajta a feliratot, de úgy látom, hogy ez egy Paradox MG 5000 az internetes képek alapján. Beszélek a riasztó szerelővel, bár az nem jelent jót, hogy nem lehet csak vezetékes billentyűzetet kötni rá, az első telefonbeszélgetés alapján. Az MQTT szerver tök jó lenne. Találtam rajta serial portot, elvileg jó is lehet, amit Igiboy belinkelt, pl.: https://github.com/maragelis/ParadoxRs232toMqtt
A serial port 4 db PIN-ből ál, nincs mellette, melyik pin melyik. (RX, TX, X volt, GND, lehet hogy ebben a sorrendben, de passz.)

http://www.paradox.com/Products/default.asp?PID=6
"Supports up to 8 K32RF / K37 wireless keypads"
- elég lesz? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Köszi szépen. Bocsi, közben megtaláltam a feliratot, SP5500, nem pedig MG5500. Bár úgy látom, hogy itt is megoldható a vezeték nélküli billentyűzet.

Az a Spectra, ha jól látom az csak a REM3 távirányítót támogatja - egy irányban. Van egy olyanom, gyakorlatilag semmire nem használom.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Vajon a rádiós ajtónyitás érzékelőt támogatja? Ott is elégnek kell lenni az egyirányú kommunikációnak, becsuktáj az ajtót, vagy kinyitották. Még kétféle jel sem kell. A billentyűzetet át lehet rakni olyan helyre, ahol elvileg nem baj a falon kívüli kábelcsatorna. Most megnéztem, van még két vezetékes ajtónyítás érzékelő, ami nem jó kábelcsatornában megy. :/

http://www.paradox.com/Products/default.asp?CATID=6&SUBCATID=61&PRD=256
Én azt látom, hogy a Spectra-sorozat alapból nem támogatja a wireless eszközöket, kell egy RX1-es bővítő.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Köszi szépen. :)