windows 10 network install, image backup

Valahogy nem találok Linux host -ra épített telepítő és image backup környzet felépítéséről valami használható leírást. Lehet rosszul keresek, de kicsit furcsa, hogy a találoatok oldalakon át valami windows host megoldásra mutogatnak. Tudtok valami használhatót javasolni?

OFF: Eljött az a szomorú pillanat, hogy a 10 éves Minix (leginkább netbook méretű) kis PC -re fel kellett telepítenem a windows 10 -et. USB elesett, nem tudtam róla bootolni (kipróbáltam a pendrive -ot egy másik gépen, azon működött). Kiírtam volna K3B -vel egy DVD -re (szerencsémre az angol 32 bites verzió még ráfér egy közönséges DVD -re) de a K3B félúton kiköpte, hogy "invalid argument". Szégyen szemre egy win 10 rendszerrel (ugyan az a gép csak win 10), simán kiírtam és külső, USB DVD -vel tudtam végre telepíteni.
Meglepő módon, a kis Minix a maga 1,6GHz Atom cpu 2G RAM, kicsit lassan de viszi a win 10 -et.
Régen, az XP korában még "unattended" tudtam telepíteni komplett kis rendszereket, PXE boottal. Ujjá kellene építenem ezt az infrastruktúrát, legalább részleg - telepítés és backup.

Hozzászólások

https://hup.hu/node/134143?comments_per_page=9999
Az MDT-hez csak egy Samba kell, ha akarsz hozzá PXE-bootot, akkor kell még egy DHCP+TFTP szerver (azóta a pxelinux-ot kidobtam és lett helyette ipxe, így ugyanazzal a konfiggal tök mindegy, hogy UEFI vagy legacy módú boot megy-e)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszönöm! Át kell olvasnom.
A PXE -hez elég a dnsmasq (Debian csomag) benne a DHCP+TFTP+PXE. Igen hasznos.
Létezik OpenWRT -ben is, így akár a routerre is fel lehet telepíteni (sajnos az enyémnek kicsi a memóriája), pedig modndjuk jól jönne a rescuecd.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ha az ipxe ráfér (mondjuk csak ROM-ból tényleg neccess, az ipxe imagek 983 kilobyte-jához a standard routerek kevesek lehetnek), a többi már jöhet a szerverről...

Ahogy most használom:

egy ipxe-be beágyasztam egy saját scriptet (dhcp-n kér címet, aztán 10 mp-ig mutogat egy promptot, hogy bökj az F10-re, ha ráböksz, a next-server-ről lehúzza már HTTP-n a konfigját).


#!ipxe
dhcp
chain http://${next-server}:8080/Deploy/default.ipxe

Ő a script.ixpe (találó név :) ), mellé kell egy iPXE forráskód és egy


make bin-x86_64-efi/ipxe.efi EMBED=script.ipxe
make bin/undionly.kkpxe EMBED=script.ipxe

-al megkapod a két image-t. (kkpxe-t használok, a kevesebb k-ssal egy-két géptípusnál szívás volt, nem ment tovább a bootolásnál)

A next-servert ugye megkapja DHCP-n (merthogy onnan szedte le TFTP-n az ipxe-t... egyébként bele is égethetném a szerver címét, viszont így ugyanazzal az image-el két külön környezetben két külön konfigra tudok mutatni). Itt már azonnal HTTP-re váltok, valamivel gyorsabb, utána a konfig fájlban is végig http van, a Win PE-s környezetknél speciel ez (wimboot-ot meg bármelyik készreforgatott ipxe csomagból):


kernel http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/wimboot gui
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/BCD         BCD
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/boot.sdi    boot.sdi
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/Generic/boot.wim boot.wim
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/segmono_boot.ttf segmono_boot.ttf
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/segoe_slboot.ttf segoe_slboot.ttf
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/segoen_slboot.ttf segoen_slboot.ttf
initrd http://${next-server}:8080/Deploy/winpe/wgl4_boot.ttf wgl4_boot.ttf
boot

(az MDT tud külön csinálni a LiteTouch image mellé egy Generic-et, ahol azonnal egy command prompt-ot kapsz, amikor betöltött, ez éppen az, a LiteTouch ugyanez, csak LiteTouch-al... a többi fájlt pedig ki lehet kukázni az iso-ból, amit az MDT legenerál)

Egyébként az egész egy FreeNAS-on fut, TFTP+WebDAV [sima HTTP-t nem találtam, úgyhogy RO webdav-ként osztom meg, eredmény szempontjából mindegy]+Samba, a DHCP szerver csak a next-server-ig és a fájlnév-ig (ami ugye az ipxe.efi vagy undionly.kkpxe) játszik, a többi már innen jön.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mintha azt írnád 29 gép gondolom egyforma.

Egy tantermen belül (bár már ez se igaz, négyszer * 15 + 4 per pill, bár a négyszer * 15 belülről nagyrészt ugyanaz)... Most meg már mellé a géppark másik 120 része, ahol aztán minden van :) Eredetileg egy Clonezilla-t váltottunk ki ezzel, amíg teljesen kétséges (mármint összesen két féle gép :) ) volt a géppark, volt kolléga azzal dolgozott, aztán kezdett változatos lenni a géppark.

W7 időszakban (amikor még a PE környezet is 7-es volt) volt, hogy kellett hálókártya drivert felvinnem, mert egyébként furcsán nézett a rendszer. A W10 image-t speciel most már úgy deployolom, hogy a gyári lemez (nem kell integrálni bele a fél világot előre, mert max. néhány darab összesítő frissítést húz be, és tisztább az alap image), aztán hagyom, hogy Windows Update-ről összekotorják a drivereiket; eddig még nem volt olyan hálókártya és storage, ami ne ment volna OOB a Win PE környezetben (ez a kettő a legfájóbb pont, ugye).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)