windows alatt homályos a külső monitoron a kép

Kaptam egy céges laptopot kb. egy he te. Az ügyfél irodájában észrevettem, hogy a külső monitoron homályosak a betűk. Eléggé zavar a dolog.
Először arra gondoltam, rossz felbontás van beállítva, de a laptop saját panele is és a külső monitor is 1920x1080, és nem nézem ki a monitorból, hogy többet tudna.
Arra gondoltam, talán az analóg RGB kábel az oka. A monitor automata beállítás funkcióját is futtattam 2-szer, de nem lett tőle jobb.

Most itthon a saját monitoromra kötöttem a laptopot. Displayport csatlakozóval, a monitornak tudom, hogy 1920x1080 a felbontása, és a saját laptopommal Linux alatt szép éles a képe. Valószínű Windows alatt is, mert nem tűnt fel, hogy rossz lenne, de olyan ritkán indítok windows-t, hogy nem vagyok benne 100%-ig biztos.

Néztem, hogy mi a fene lehet, és az tűnt fel, hogy a dolgok kisebbek a külső monitoron. Pl. ha az outlookot a laptop képernyőjén átméretezem úgy, hogy teljes szélességű, akkor amikor ezt az ablakot átmozgatom a külső monitorra, egy darabig ott is teljes szélességű és a betűk nem homályosak, majd amikor kb. az ablak fele átért, akkor hirtelen az előző szélesség kb. 80%-ára összemegy, és a betűk homályosak lesznek.

Ennek alapján bizonyára valamiért a Windows úgy gondolja, hogy kicsinyítenie kell a képet, és emiatt torzul és homályosodik minden.

Ezután megnéztem a skálázást, és azt látom, hogy a laptop saját képernyőjéhez 125% van beállítva (recommended), a külső monitorhoz 100% (recommended). Ez megmagyarázza a méret ugrását, egyikről a másikra áttolom, megváltozik a skálázás.

De vajon miért a 100% a homályos, miért nem a 125%?

Hozzászólások

Ha mindkettőt 100%-ra állítom, akkor az Outlook homályos mindkét képernyőn újraindítás után is.
A Chrome-ban éles a kép, csak nagyon aprók a betűk.

Ha mindenhol 125%-ot állítok be, akkor mindenhol élesek a betűk.

Furának találom ezt.

Mindkettő 100%-on, és reboot után is homályos az Outlook?

Szerk.: Esetleg ezek nem segítenek?:
"Switch Office into Optimize for compatibility mode. Go to File > Options > General and in the User Interface Options section look for the When using multiple displays options. For more information see: Office support for high definition displays."
https://support.office.com/en-ie/article/office-apps-appear-the-wrong-s…
https://support.office.com/en-ie/article/office-support-for-high-defini…

Ez azért van, mert az MS Office alkalmazások nem tudják jól lekezelni a scalinget. Állítsd a notebook skálázását is 100%-ra és jó lesz.
Van valami registry hack Office alkalmazásokhoz, ami megszűnteti a homályos megjelenítést, viszont nagyítja a menüszalag ikonjainak méretét (kvázi átörökíti a fő kijelző scaling beállításait az Office appokba), ami szerintem baromi zavaró.

szerk.: ha mindkettőt 100%-ra állítva homályos, akkor nincs ötletem, leírások alapján 100% esetében nincs skálázás, így mindennek élesnek kellene lennie.

Amennyire én tudom ezt az okozza, hogy egyes alkalmazások nem kezelik a per-monitor DPI beállításokat, hanem azt veszik figyelembe amin eredetileg megnyíltak. Erre van egy beállítás a Windows 10-ben ami by default ki van kapcsolva, talán segít.