HDD paranoia

 ( httpsben | 2019. március 31., vasárnap - 23:06 )

Sziasztok! Adott egy 2TB HDD amit visszavittem garanciában cseréltetni, kapni fogok helyette 1 újat más típusút.

Ami a problémám hogy ami tönkrement voltak rajta személyes/céges anyagok. Ezeket gutmann 35 lépcsős törléssel töröltem, szerencsére ezek még nem azokban szektorokban voltak amik már sérültek - tudta olvasni. Még is elég paranoiás vagyok, hogy ilyenkor ahova visszaküldték legyen az 1 nagyker cég, vagy a gyártó, mit tesznek szektor hibás winchesterrel?
Valószínűleg olvasó/író fej ment tönkre mert mindig i/o hiba volt és szépen gyültek is szektorhibák 1000+ nagyságrendben. A végén amikor megdöglött volt 1 erőteljes kerregés gondolom pattogott parkoló állásból es lemezről össze vissza a tű.

Tudom tudom, ha ennyire parás vagyok minek vittem vissza? 1. Garancia 2. Nincs felesleges 50ezrem új HDD-re és sürgősen kell a tárhely.

Köszönöm a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> 2TB HDD
> gutmann 35 lépcsős törléssel töröltem

Ez a nagyon-nagyon régi időkben volt divat, amikor még MFM HDD-ket használtunk. Volt egy-két "csodaprogram", ami ezt elvégezte, bár kérdéses, hogy volt-e ennek egyáltalán értelme, eléggé valószínűtlen, hogy viszonylag egyszerű eljárással vissza lehetett volna nyerni értelmes adatokat a HDD-ről "mezei" törlés és felülírás után. Ma már ez a Gutmann-féle eljárás teljesen felesleges, egészen máshogy tárolódnak az adatok a manapság használatos HDD-ken, mint az "ezer" éveseken. A mai HDD-knek van saját, belső törlési parancsuk, érdemes azt használni (ATA Secure Erase), de természetesen véletlenszerű adatokkal is teleírhatod a HDD-t párszor, ha akarod, csak azért, hogy megnyugodj, viszont az sokkal lassabb, mint a belső parancs :)
https://ata.wiki.kernel.org/index.php/ATA_Secure_Erase


> nagyker cég, vagy a gyártó, mit tesznek szektor hibás winchesterrel?

A Kürthöz biztosan nem viszik el :)

Ha jólértem akkor semmit nem értem a gutmann törléssel és simán visszahozhatóak az adatok?

Köszönöm a kiegészítő infót. :)

Rosszul érted. Ha feülírtad az adott adatterületet, már akkor sem fogják tudni elviselhető ráfordítás mellett visszahozni azt, ami korábban ott volt, a sokszoros meg ilyen-olyan mintával való csillió+1 radírozás mára a legtöbb adat esetén _gyakorlatilag_ értelmét vesztette. Igen, vannak olyan adatok, amik esetében rentábilis lehet az adathordozó olyan szintű mágneses "feltérképezése", amiből következtetni lehet a legutóbbi módosíátás időpontjára, azaz implicit módon arra, hogy adott bit állapota egy írási művelettel korábban mi volt, de az ilyen adatok jellemzően nem az otthoni diszken, és nem titkosítás nélkül kerülnek tárolásra.

+1

Hát, izé. ;)
Neked volt inkább igazad az MFM diszkekkel. Ott még a track-to track seek mellett létezett a két track között 8 microstep. Ezzel be lehetett olvasni két track "közé" - már, ha szerencséd volt. Hasonlóan a szalagoknál a track "mellett", nagy szerencsével el lehetett olvasni mi volt mellette. Az ilyeneknél még volt értelme a többszöri felülírásnak.

Ezeket a dolgokat nehezíti az a tény, hogy míg az analóg szalagoknál (régen hangrögzítés) lágy mágneses anyagokat használtak, a digitális rögzítésnél meg kemény - azaz meredek hiszterézisű - anyagokat. Azokat meg sokkal nehezebben lehet "félig" mágnesezni.

Az adatok elrejtésekor meg az ár/érték arány is fontos. Ha nem a jövő évi tőzsdei eredményeket tárolom ;), akkor nem valószínű, hogy drága technológiát alkalmazva fogják leolvasni. Bár elméletileg majdnem minden lehetséges ;), de bizony ára is van.

> Ezzel be lehetett olvasni két track "közé" - már, ha szerencséd volt.

Használták ezt a területet (a gapet) másolásvédelmi célokra is.

Így már világos. Köszönöm szépen.

Lehet, hogy csak szimulálja a hibát. Visszaviszed, becserélik, örülsz...

ők meg beteszik a "rossz" vinyót egy nagy okos gépbe, amivel zökkenőmentesen kiolvassák, az adatokat meg továbbküldik annak a titkos szervezetnek, akinek dolgoznak. ... ők is örülnek.

Végül a "hibát" kikapcsolják, mindent kinulláznak rajta, aztán visszaküldik a boltnak. Valaki megveszi, nála adott idő mulva "meghibásodik", és kezdődik előlről ...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

elég amatőr megoldás, én már a firmware-be írnám, hogy ami rámegy a lemezre az menjen a szerverükre is egyből

Sigeleff kolléga megoldása sokkal jobb. A diszk firmware- nehezen éri el a hálózatot. Azt viszont könnyű megcsinálni, hogy minden új írás új területre megy és amikor megtelik elromlik.

Egy két terás lemez nem 50eft, hanem csak 18-20e. Azaz az adatok ennyit sem érnek meg számodra. Az egyetlen tuti módszer arra, hogy senki se szerezhesse meg az adataidat, az az, h savval szétmaratod, nagy kalapáccsal összetöröd, majd a maradékot kazánban elégeted.
Ha számodra kínos fotókat tárolsz a lemezen, akkor az utódján érdemes lenne kapásból valami jó kis titkosítást alkalmazni, mert ekkor nem kell foglalkozni a lemez megsemmisítésével. :)

Vagy használjon VeryCrypt konténereket.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

> Vagy használjon VeryCrypt konténereket.

A VeraCrypt se rossz :)

Typos, typos everywhere....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Hát ezt már benéztem mer lassan az új jön helyette. Gondolom semmi esély arra hogy a régit visszakapjam mivel cserét kértem.

Nem létező problémára keresnél megoldást... A házipornót sose szabad titkositatlanul tárolni...

De amúgy meg nyugi, a szervizest a 30. csöcs/pöcs selfie után már egyáltalán nem izgatják az ilyesmik, legyint egyet és törli, sőt ki se keresi már (sőt, a leadott winyót be se dugja).
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ezért van meg egy doboz alján egy 1TB-os wd green hdd, ami fél év után behalt :)
Nem ért annyit a gari. Nem titkosítottam, tönkrement, semmire nem reagált (törölni sem tudtam), kattogott...hát benyeltem az árát:)
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

nemide

Miért gondolod, hogy van egy különösen képzett szakemberekből álló titkos részleg, ahol azzal foglalkoznak, hogy a garanciában visszaadott adathordozókról próbálnak meg érzékeny adatokat visszanyerni?

--
https://iotguru.live

Nem gondolja, csak számol vele.
Én sem gondolom, hogy karambolozni fogok, de bekötöm az övet. :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

na de akkor tarolja titkositva a cuccot, es/vagy erjen meg 17.020 forintot (konkret pelda arukeresorol), hogy fizikailag megsemmisithesse a cuccot

Láthatóan nem számol azzal a kockázattal, hogy ellopják vagy elveszti... miért pont az lesz kiemelkedő kockázat, hogy a garanciális ügyintézés közben egy titokban tartott csoport relatív magas költségekkel turkál a szemétdombon és vizsgál heteken át egy-egy ekkora kapacitású HDD-t, hátha találnak valami fontosat?

--
https://iotguru.live