Ügyfélkapu felhasználónév emlékeztető

Nejem 2017-ben regisztrált egy ÜFK accountot, azóta többször is használta már.

Most, hogy megjött a központi SZJA bevallás, kiderült nem tud belépni, nem tudja a felhasználónevét.
Azaz tudja, de az szép ékes magyarsággal a teljes neve, ékezetekkel SPACE-szel. Ami kizárt, mert se az enyém se a lányunk felhasználóneve nem ilyen felépítésű, azaz hibás az emlékezet.

Bement tegnap a NAV-hoz, ahol annyit segítettek, hogy aktiválták a 3 kísérlet miatt inaktívvá vált fiókot és kapott egy jelszó emlékeztető emailt. Ebben persze ismét meg kellene adni a felhasználónevet.
Ebben a FORM-ban ez az egy adat, amit el lehet rontani...

Miért nincs ezen az istenverte Ügyfélkapu oldalon egy "Nem tudom a felhasználónevemet" link?

Az én felhasznalónevem ilyen felépítésű: kovacsistvan58
A lányomé ilyen: katalinka

A nejem és a Kormányzati rendszer szerint az övé ilyen: Kovács Istvánné

Én vagyok hülye, vagy a rendszer?
:-D

Hozzászólások

Én úgy emlékszem, hogy ez nem generált név, hanem azt kaptam, amit kértem. Akát "Jóska Pista" vagy "Gipsz Jakab" is lehetnék. De rég volt, nem vagyok biztos benne. Esetleg egyben, kötőjellel, vagy aláhúzással?

Bemegyek és rákérdezek az enyémre. Ha meg tudják mondani, akkor a nejemnek is meg tudják mondani az övét.
Próbálok egy olyan megoldást kicsikarni, hogy a nejemnek emailben küldjék el az ő felhasználónevét.

Mint írtam, csak ezt lehet elrontani a jelszó módosításakor és ugye felhasználóbarát módon nem kapok semmi hibaüzenetet, hanem "ha nem kapja meg az emailt, menjen be az ÜFSZ-re...".

A gond ott van, ha "azt kapta amit kért", csak a jelszó FORM nem fogadja el ezt... ez meg ugye csak akkor jön elő, ha jelszót akar módosítani a user, ami nem sűrű.

Bementem, a felhasználónév módosítható. Értelemszerűen a nejemnek kell bemennie ezért.

Azt (ahogy már többen is megírták), hogy lehet-e ékezetes a felhasználónév megerősítették, arra viszont csak vállhúzogatást kaptam, hogy miért nem jön meg a jelszómódosítás utáni email, ha az "elvileg jó" felhasználónevet adom meg.

Mindegy, módosítjuk valami kommersz usernév-re, aztán majd reportolok ide.

Amikor tőlem kértek egy felhasználónevet már akkor nagy privacy-bajnok voltam :D
Mondták, hogy főleg a névből szokták képezni, de bármit megadhatok.
Az én nevem Horváth Tibor, felhasználónévnek pedig ajánlotta a horvathtibort, vagy a tiborhorvath-ot én meg bemondtam, hogy legyen majorospeter.
Megnézte, nem volt foglalt, azóta ez a felhasználónevem :D

Rugalmas is tud lenni az állami rendszer, ha jó ügyintéző ül a pultban!

Én elkértem a billentyűzetet hadd gépeljem be az email címemet meg a felhasználónevet, mert sokadjára sem értették meg. Aztán így évente 1x amikor adóbevallás van mindig meglepődök az oldalt megnyitva, hogy ez a felhasználónevem (azt igen, a jelszót nem jegyezte meg a chrome).

Speciel jobban örülnék akár egy személyi igazolvány számnak. Vagy valami kevésbé változó ID-nak ami engem ténylegesen beazonosít...

Nem tudom, enged-e space-et meg ékezetet, de a felhasználónevet te adod meg ügyfélkapu létrehozásakor, szóval akármi lehet.

> aktiválták a 3 kísérlet miatt inaktívvá vált fiókot

Pardon, akkor már meg kellett, hogy legyen hozzá a felhasználónév - különben milyen fiókot inaktiváltak volna? :)

> A nejem és a Kormányzati rendszer szerint az övé ilyen: Kovács Istvánné

Ez amugy siman lehetseges.

Lehetséges, nekem is ilyen formátumú [vezetéknév keresztnév] a felhasználónevem. Rendesen ékezetet (ő-t) is tartalmaz már kezdetek óta!

Amikor tíz éve regisztráltam az Ügyfélkapura, akkor a default username a [Kovács Győző] volt, szóközzel és rendes ékezetekkel, és emlékeim szerint engem meg se kérdeztek, hogy akarok-e mást, ezt adták. Fura volt, de működött és működik azóta is.

Feltételezem a kezdeti bevezetéskor az volt a szempont, hogy minél egyszerűbb legyen a r=0.1 sugarú felhasználónak is használnia, ezért a teljes név lehetett a felhasználónév.

> Feltételezem a kezdeti bevezetéskor az volt a szempont, hogy minél egyszerűbb legyen a r=0.1 sugarú felhasználónak is használnia, ezért a teljes név lehetett a felhasználónév.

+1

Itt a lenyeg. Az Ugyfelkaput olyan emberek is hasznal(hat)jak, akik reflexbol ekezettel irjak be a domaineket is.

Én 11+ éve regisztráltam (nem tudom pontosan mikor, az első ügyfélkaputól jött levelem amit most találtam 2008. január 5-i, de az már "új ingyenes szolgáltatást kívánunk bevezetni minden ügyfélkapuval rendelkező ügyfelünk részére", tehát ekkor már egy ideje meglehetett)
Nekem lehetett rendes (szóköz és ékezet nélküli) felhasználónevet választani.

7 éve én is elfelejtettem, ez volt a módi akkor:

"Amennyiben elfelejtette a felhasználói nevét, kérjük, szíveskedjen megkeresni a regisztrációs nyugtát, amit az ügyfélkapuja létrehozásakor az okmányirodában kapott. Ez az egyetlen hely, ahol fel van tüntetve az Ön felhasználói neve és a regisztrációkor megadott email-címe.

(Ha ezt a nyugtát nem találja, úgy fel kell keresnie valamelyik magyarországi okmányirodát, és a személyazonosságának igazolása után kérnie kell, hogy újra nyomtassák ki azt Önnek. Más módon nem juthat ezen adatokhoz.)"

Nekem akkor (vnév kernév szülév YY formátumban) jutott, ékezetes karakterekkel.

A star trek egyik számomra szimpatikus alakja a felhasználónevem. :) A saját nevem foglalt volt, évszámmal kiegészítve is.

Nekem a kötelező jelszó-váltáskor nem akart valamit elfogadni, pedig látszólag minden rendben volt a felhasználónévvel, régi jelszóval, új jelszóval is. Amikor kértem egy elfelejtett jelszó űrlapot, akkor már meg lehetett változtatni. De a felhasználónév szerintem egy ideje már akármi lehet.

Akarmit megadhatsz usernevnek, ez biztos. Viszont a jelszo idonkent lejar (mar ha nem hasznalod), es eleinte nem volt trivialis meghosszabbitani. Lehet, hogy ez az igazi problemad, es ez tunik "elfelejtett usernevnek".

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin