Ubuntu telepítése (UEFI nyavajgás asszem)

 ( bigacsiga | 2019. március 15., péntek - 10:47 )

Sziasztok!

Mindeig levetett irodai gépeket használtam, nagy megelégedettséggel, mert koruk miatt támogatta őket az Ubuntu.

Most beszereztem egy GÉMER PC-t. A Windows jól fel is ment, de azért egy linuxnak is örülnék.

Van egy M.2 SSD a gépben, ez a Windows C:-je, egyben a boot drive.
A másik releváns adattároló a Sata SSD, ezt szeretném a Linuxnak.

Telepítéskor már előjön egy hiba, hogy nincs UEFI partíció és így nem biztos, hogy jó lesz. És valóban, a grub nem tud feltelepülni, ez a hibaüzi:
https://imgur.com/F47usHl

Mit tegyek?
Köszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

UEFI esetén kétféle boot metódus van. Az egyiket fixen beszerelt háttértárakra találták ki, ez esetben egyetlen háttértáron lehet (és kell, hogy legyen) egy ESP partíció, amiből az összes operációs rendszer elindul. Az ESP-n lévő boot loader(ek)et be kell állítani az UEFI saját boot managerében. (efibootmgr)

Mivel az ESP partíció jelen esetben, minden bizonnyal az M.2 SSD-n van, ezért nem csinálhatsz másik ESP-t a SATA SSD-re, a GRUB pedig nyilvánvalóan nem telepíthető a SATA SSD-re ESP hiányában.

A másik boot mód a "removable media" mód, ahol az összes "eltávolítható" eszközön van egy ESP (az előzőekben leírttól eltérő könyvtárazással), amiben egyetlen boot loader lehet (jelen esetben a \EFI\BOOT\BOOTx64.EFI elérési úton), és ezt NEM kell felvenni az UEFI saját boot managerébe.

Az Ubuntu telepítőjét nem ismerem. Ha felismeri, hogy a SATA SSD nem egy removable device, akkor valószínűleg csak a fent leírt első metódus alapján enged telepíteni, ez esetben az M.2 SSD-n lévő ESP-ből kell indítanod az Ubuntu-t is.

Kézzel persze csinálhatsz egy "removable media" módnak megfelelő ESP-t is a SATA HDD-re.

További tanulmányozásra javaslom Roderick W. Smith weboldalát, azon belül is az EFI boot folyamat leírásával foglalkozó részeket:
http://www.rodsbooks.com/refind/

A rEFInd boot managert nem kell használnod, de általában erősen célszerű használni, mert az UEFI beépített boot managere igencsak buta és öntörvényű szokott lenni.

Most már teljesen nem értem.

A bios defaultja az volt, hogy be van kapcsolva az UEFI. Így tettem fel a Win 10-t.
Amikor winben megnéztem, az azt írta ki, hogy a bios Legacy módban van. (:O)

Biosban kikapcsoltam az UEFI-t, és a Win ettől függetlenül elindul és teszi a dolgát.

A Xubuntu telepítője legacy módban indítva elhasal a grafikus felület betöltődésekor, csíkos, olvashatatlan a képernyő.
Ezzel szemben UEFI módban jó, csak ott meg EFI partíciót szeretne, én meg ezt kerülném...

Ebből van amelyik normális működés? Vgay teljes káosz?

Haladjunk sorban.

Az UEFI-t nem lehet kikapcsolni. Az UEFI-ben lévő BIOS-emulációt (CSM, Compatibility Support Module) lehet ki/bekapcsolni. Ha a CSM ki van kapcsolva, akkor a gép UEFI-only, ha a CSM be van kapcsolva, akkor hibrid, tehát az UEFI mód és a BIOS emuláció is működik egyszerre.

Ha a CSM be van kapcsolva, akkor a boot opcióknál választhatsz, hogy az adott telepítő médiát UEFI vagy BIOS módban bootolod. UEFI telepítést csak UEFI módban bootolt telepítővel/oprendszerrel tudsz csinálni.

Ha a Windows UEFI-módban lett telepítve, akkor kell, hogy legyen a rendszer-diszken egy ESP partíció. Ebbe bele lehet tenni a Windows már ott lévő, BCD nevű boot loadere mellé GRUB-ot, és/vagy rEFInd-ot, vagy bármi mást. Technikailag még GRUB sem kellene, mert a Linux kernel rendelkezik egy beépített UEFI loaderrel (EFI stub), tehát maga az UEFI firmware képes közvetlenül Linux kernelt bootolni. Persze, te ne akarj ilyet, a GRUB, vagy a rEFInd, vagy a Windows BCD egy hasznos állatfajta.

Bár technikailag nem lehetetlen egy UEFI módban telepített Windows mellé CSM (azaz: BIOS) módban telepíteni Linuxot, de te NE akarj ilyet: az egyes rendszerek, telepítőprogramok, stb. nincsenek felkészítve a vegyes környezetre.

Up.

Érdekes módon a múlt hetekben nekem is pár, egymástól jócskán különböző gépre kellett dual bootos rendszert feltennem (Win10+Ubi18). Ezek között volt gémer laptop is. Hogy megelőzd magadnak a tömérdek elb*szott időt és szívást, szerintem telepítsd egymás mellé, ugyanarra az adattárolóra a két operációs rendszert. Ezt - ha az alapokkal tisztában vagy - már elég jól támogatja az Ubuntu (amúgy én is futottam bele hasonló hibaüzenetbe múlt héten Ubival), és a végén meg a másik meghajtót majd kezeli közösen a két rendszer mondjuk NTFS-en keresztül.

Ami viszont mauzi válaszai alapján még nem merült fel (és látom, hogy írod, hogy gémer PC), az az, hogy az újabb videokártyák miatt lehet majd bajod az x futásakor. A megoldás a GRUB egyszeri módosításával, majd driver installal kezelhető: https://askubuntu.com/a/747429

És még bedobok pár linket amit időközben elmentettem, hátha megúszol vele pár órát :)

MBR to GPT konverzió telepített rendszer megléte mellett: https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10
NTFS mount, windows fast startup disable: https://askubuntu.com/a/113746
Ha a jobb klikk hiányozna Ubin: https://itsfoss.com/fix-right-click-touchpad-ubuntu/
Itt még volt pár okosság, de szerintem ezeken már túl vagy: https://hackernoon.com/installing-ubuntu-18-04-along-with-windows-10-dual-boot-installation-for-deep-learning-f4cd91b58557

Köszönöm, ebbe a modeset nouveau dologba belefutottam... :)

Hát sajnos ez most nekem nem jött össze. Egy legközelebb esedékes újratelepítésnél majd gondolok erre a dual boot dologra. Azt sejtem, hogy ezzel a gémerséggel együtt jöttek kompatibilitási zavarok, ezért sem sikerül a telepítés.
Megy fel a Virtualbox és a kb 15 éves linuxos életemnek ideiglenesen végeszakad.

Nagyjából megtaláltam midnent win alatt is, kivéve az always on top funkciót a programkereten, és mintha a torrent valahogy lassabb lenne... Ezt egyelőre kliens cserével próbálom orvosolni, aztán meglátjuk.

Szerintem próbáld meg kideríteni, hogy a gyártó féle implementáció mit csinál:
https://hup.hu/node/160246?comments_per_page=9999#comment-2252063

Sajna az UEFI-ből az U nem igazán jött össze...