Még egy napelem téma

 ( mraacz | 2019. február 21., csütörtök - 20:54 )

Van egy ház, amelyikbe egy ad-vesz mérőórán keresztül 3 fázison érkezik az oszlopról az áram és a házban a három fázis külön-külön kapcsolószekrényeken keresztül, külön áramkörökre van kötve (földszint egy fázis, emelet másik fázis, padlástér harmadik fázis egymástól teljesen elválasztva). A ház tetején napelemek vannak, amelyek

a) egy elosztón keresztül mindhárom kapcsolótáblára érkezve dolgoznak a ház belső hálózatára (tehát a földszintre, emeletre és a padlástérre) vagy
b) csak a padlástéren elhelyezett kapcsolószekrényen keresztül és csak a padlástér áramfogyasztását csökkentik.

Kérdés, hogy mindkét verzióban (a vagy b) azonos mennyiségű lesz-e az ad-vesz mérőórán a fogyasztott és termelt áram különbsége?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a) "3 fázison érkezik az oszlopról az áram és a házban a három fázis külön-külön kapcsolószekrényeken keresztül" + "A ház tetején napelemek vannak, amelyek egy elosztón keresztül mindhárom kapcsolótáblára érkezve dolgoznak a ház belső hálózatára (tehát a földszintre, emeletre és a padlástérre)"

Tehat 3 inverter van 3 adag napelemhez?

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Van 3 fázisú inverter is napelemhez (pl.: https://www.nemsemmi.hu/Napelem-inverter-visszataplalo-3_fazisu_growatt_5000UE)

Tehát a kérdés, hogy az egy szem 3 fázisú villanyórád ugyanannyit fog-e mutatni, ha 3 fázisú inverterrel 3 fázison keresztül táplálod vissza az energiát vagy ha csak egy darab 1 fázisú invertered van és azt kötöd az egyik fázisra. Csodálkoznék, ha nem lenne tök mindegy energia szempontból.

Persze mondjuk lehetnek más szempontok is

1.
bizonyos teljesítmény felett már nem ajánlott az 1 fázis, hacsak nem csukló vastagságú vezetéken kapod az áramot :-) )

2.
Nem tudom, hogy ez érvényes-e még de a http://www.naplopo.hu/tudastar/szakcikkeink-hasznos-irasaink/332-az-inverter-feladata-es-kivalasztasa-halozatra-csatlakozo-napelemes-rendszerekben oldal szerint "a fázisaszimmetria mértéke nem haladhatja meg az 5 kVA-t. Fázisonkénti egyfázisú inverter hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható, 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítményű inverterek egyfázisú csatlakoztatását pedig az elosztó hálózati engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti. A napelemes rendszer névleges AC oldali teljesítménye természetesen nem haladhatja meg a rendelkezésre álló hálózati betáplálás teljesítményét"

"Tehát a kérdés, hogy az egy szem 3 fázisú villanyórád ugyanannyit fog-e mutatni, ha 3 fázisú inverterrel 3 fázison keresztül táplálod vissza az energiát vagy ha csak egy darab 1 fázisú invertered van és azt kötöd az egyik fázisra."

Ha az inverter 3 fázisú, akkor miért nem köthető rá mind a 3 fázis egy kapcsolószekrényre? Az más kérdés, hogy az a kapcsolószekrény csak egy fázison kapcsolódik az órához. Van annak jelentősége az energiamérleg szempontjából, hogy hány fázisú az inverter? A méretezés miatt persze van, de hogy a ház fogyasztásának és a termelésnek az egyenlege mennyi, abban sztem nincs. Persze ebben sem vagyok biztos.

"Ha az inverter 3 fázisú, akkor miért nem köthető rá mind a 3 fázis egy kapcsolószekrényre?" - na, vajon miért...?

Ez attól függ, hogy a padlásszinten mekkora a fogyasztás.
De sejtem mire akarsz kilyukadni. A varázsszó: méretezés.
Van x mennyiségű pénzed, van x elvárásod. Na ezeket hangolja, illeszti össze a méretezés/tervezés.
2 ökölszabály: az áramot házi körülmények között (is) nagyon nehéz tárolni, illetve az elszámolás (fogyasztás/termelés) éves viszonylatban történik (én úgy tudom). (bocs ha tudtad)

De pardon ha félreértettelek.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Mivel az ad-vesz mérőóra három fázisos, ezért oda fogják kötni a három fázisú invertert, ha lehet. Már felszerelték vagy még csak előzetesen gondolkodsz?

--
https://iotguru.live

Mivel a mérőóra a telekhatáron van, a kapcsolószekrények a házban, a napelem meg a tetőn, az invertert a kapcsolószekrényben fogják a hálózatra kötni, nem az óránál. Vagy egy kapcsolószekrényben, vagy mind a háromban. Sztem a kérdés szempontjából mindegy, hogy az inverter háromfázisú-e. A méretezés szempontjából persze nem mindegy, de tegyük föl, hogy nem a méret számít.

"Mivel a mérőóra a telekhatáron van, a kapcsolószekrények a házban, a napelem meg a tetőn, az invertert a kapcsolószekrényben fogják a hálózatra kötni, nem az óránál."

Mivel a mérőóra három fázisú, ezért az inverter is három fázisú lesz. Három fázisú invertert pedig csak három fázisra fognak kötni. Nem fognak három fázisú szaldós órára egyfázisú invertert kötni, se három darab egy fázisú invertert.

"Sztem a kérdés szempontjából mindegy, hogy az inverter háromfázisú-e."

Nem mindegy.

--
https://iotguru.live

Üdv.

Ha jól értem amit írtál:

a. 3 fázisra táplálsz vissza
b. 1 fázisra táplálsz vissza

A kérdésedre a válasz a rövid válasz: teljesen mindegy.

Hosszaban:

A mérő igaz hogy fázisonként méri a vissza táplált áramot, de a fázisokon visszaadott összes és vételezett összes áram értéke számít, majd ennek a különbözete elszámolásnál.
Az már más kérdés a 3 fázisú invertered van azzal nem lehetséges 1 fázisra visszatermelni mert az inverter már egy fázis kiesésénél is leáll hálózati hibával.
Szerintem az áramszolgáltató azt nem engedi ha három fázisod van akkor 1 fázisú invertert tegyél fel, de lehet hogy tévedek. Az előzetes engedély és a tervdokumentáció hogy lett beadva?

Akkor lesz problémád az 1 fázisra termeléssel, ha mondjuk 10A jön be feléd az ugye 10Ax230V=2300W (három fázis esetén 3x2300W=6900W)és tételezzük fel 6000W a napelem rendszered 1 fázisra csak 2300W/úgy is mondhatom hogy 10A erősséggel tudsz visszatermelni maximum mert a a biztosíték kiold.
A szolgáltató úgy sem fog olyat engedélyezni ami az ő rendszerét veszélyezteti (azzal nem törődik hogy a te rendszeredet mi veszélyezteti).

Lehet nincs igazam nem vagyok szakértő, csak 9 hónappal ezelőtt telepítettem saját magamnak napelemet.

"Akkor lesz problémád az 1 fázisra termeléssel, ha mondjuk 10A jön be feléd az ugye 10Ax230V=2300W (három fázis esetén 3x2300W=6900W)és tételezzük fel 6000W a napelem rendszered 1 fázisra csak 2300W/úgy is mondhatom hogy 10A erősséggel tudsz visszatermelni maximum mert a a biztosíték kiold."

Az invertert jellemzően az óra és az első kismegszakító közé kötik, ezért nem fog ilyen előfordulni, tudsz úgy visszatermelni a hálózatra, hogy áramtalanítva van a ház hálózata és a napelemes rendszernek is külön védelme van és szakaszolója van (grid guard).

Szerintem ilyen meddő gondolkodás helyett fel kellene hívni napelemes cégeket és ajánlatot kérni tőlük és majd adnak opciókat a meglévő rendszer ismeretében.

--
https://iotguru.live

"Szerintem az áramszolgáltató azt nem engedi ha három fázisod van akkor 1 fázisú invertert tegyél fel, de lehet hogy tévedek."

Engedik hogy csak egy házisú invertered legyen három házisú helyett. 4-5 kW teljesítményű napelem alatt nem is nagyon csinálják három fázisú inverterrel.

Akkor is, amikor a mérőhely három fázisú? Ez nekem újdonság.

--
https://iotguru.live