Mac Mini HDD->SSD váltás #part2

 ( gkaroly | 2019. február 20., szerda - 11:15 )

Sziasztok!

Igaz, régóta tervben van a HDD->SSD csere, de új SSD-t nem tudtam venni eddig. Most sem tudok, viszont van itthon egy Sandisk 128 GB-os SSD elfekvőben. Nincs rajta semmi, csak be van dugva egy USB-SATA dokkolóba (kikapcsolt állapotban).

Végülis a MacBook Air-ben is 128 GB-os SSD van, elvagyok vele.
Kérdésem az, hogy ha berakom az SSD-t, fel fogja-e ismerni, vagy ez az út felejtés és mindenképp valami spécibb darab kell bele (Apple-től minden kitelik)?

Egy 2014 (vége) kiadású Mac Miniről van szó, rajta egy MacOS Mojave-el.

Köszönöm előre is a segítséget.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem kell bele speci darab, miert kellene? Sima mezei sata csatlakozoval van a hdd berakva, igy ahelyett mehet bele mezei sata SSD is. Viszont van lehetoseged PCI-E m2 SSD-t is berakni egy atalakitoval, ebben az esetben megmaradhat a HDD is es akar Fusion Drive is keszitheto, amikor a surun hasznalt blokkok SSD-n, a ritkan hasznaltak HDD-n vannak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Illetve lehet optibay-ezni is, én így oldottam meg egy korábbi mac mininél. Optikai meghajtó helyére ment a HDD a bay-be, SSD pedig a gyári HDD helyére. eBay-ről volt valami 2k huf a bay és néhány laptopba is használható, nyilván méretet nézni kell.

Nem tudsz a 2014-es modellbe optibayt szerelni. Ez a megoldas 2012-ig mukodott.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nem kell semmilyen spéciség. Anno éd'sanyám minijébe egy Samsung EVO-t raktam, azóta is rendben ketyeg. Habár belerakni jó móka (nem), de egyszer kell végigcsinálni, oszt jó lesz.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

En 2012-es mini-be raktam ssd-t a hdd melle. Kellett a szetszedo kit, de azt adtak a kiegeszito cucchoz. Mert kellett plussz kabel, meg mittomenmi.
Ha csak cserelni akarsz, akkor sem art a szerelo cuccos, de mas nem nagyon. A 128-as elegge kevesnek tunik egyebkent, de ha elfersz, ...
Lehet egyebkent, hogy egy fusion drive beallitassal jobban jarnal, mar ha belemegy ket hdd a gepbe.

A 2012-es miniben meg volt lehetoseged 2db 2.5" SATA eszkozt belehelyezni, a 2014-es miniben csak 1db SATA es egy darab PCI-E eszkoz fogadasara van lehetoseg. Utobbihoz lehet ebayen/amazonon/aliexpressen/akarhol atalakitot venni, hogy szabvanyos M.2 PCI-E feluletu SSD-t is be tudj tenni.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Én nem akarok Fusion Drive-ot. Simán SSD-n akarok élni. Ha az 1 TB-s HDD bennmarad a gépben és azt is elérem, az csak nekem jó.
PCI-E->M.2 PCI-E átalakítóval meg tudom ezt oldani?

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

En ezek alapjan indulnek el: https://forums.macrumors.com/threads/using-a-standard-m-2-pcie-nvme-ssd-in-the-2014-mini.2118732/ Ha a gepedben gyarilag nem volt SSD, akkor par dolog kell az atalakiton kivul is.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A "régi szép idők". Az új 2018-asban a 128GB "ssd" be van forrasztva az alaplapra. Bővíteni csak külsőleg.

Ja, viszont a RAM meg bővíthető a 2018-asban. Ki érti ezt?! :crazy: