Programozás távmunka

Fórumok

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ismertek-e olyan céget/cégeket, akik szívesen foglalkoztatnak programozókat távmunkába.

A jelenlegi tanári állásom mellé keresnék programozó állást (kezdetben 4 órára, később akár teljesbe).

Folyamatosan nézelődök hátha akad álláshirdető oldalakon valami, de eddig semmi. Egy-két céget kérdeztem már meg, de még onnan sem kaptam választ.

Nyelvek amiket ismerek: HTML/CSS(/JavaScript), C#, Python-t jelenleg magamtól tanulom, PHP-t most akarom felfrissíteni, Rust felé húz a szívem. Ha más nyelven kellene programozni az a részemről nem gond, mert szeretek tanulni.

Oktatás előtt rendszergazdaként dolgoztam, ha ez számít. :)

Hozzászólások

freelancer vonalon nem gondolkodtál?

csak mellékszálként: katás mellékállásként kb 30eft költséggel megúszod havonta. (havi 25eft kata, éves 50eft hipa, éves 5eft kamara reg, használhatod áfakörmentesen a meglévő folyószámládat, számlázz.hu akár ingyen számlakiadás, de érdemes előfizetni... ) és havi 12 misiig elvileg plusz költség nélküli.

Ezt honnan veszed? Az én könyvelőm szerint ha harmadik országban lévő ügyfélnek számlázok, akkor a számla továbbra sem tartalmaz ÁFA-t, de nem AM-t kell ráírni hanem FAD-ot (fordított adózás).

Ezt írta nekem a könyvelőm ezzel kapcsolatban:

Beszéltem egy fórumon NAV-os tájékoztatási osztályvezetővel, aki áfában "utazik", és felhívta a figyelmemet, hogy ha te számlázol 3. országba adóalanynak, akkor a számla ezután
sem fog áfát tartalmazni, de ne "alanyi mentes", hanem "fordított adózás" legyen rajta a számlán tájékoztató szövegként.

EV-ként egyéni vállalkozóként NEM kötelező külön számlát nyitni. Csak kényelmesebb és könnyebb elkülöníteni a forgalmat.
Persze adó tartozás esetén a bejelentettre megy az inkasszó bármilyen is az.
Azt nem tudom, hogy ha vállalkozóin nem találnak fedezetet, akkor neved és lakcím alapján mennek-e tovább..

Mármint ha van külön számlád EV-hez és csak az van bejelentve és ha azon nem sikerül az inkasszó akkor automatikusan felkutatják-e a magán számlád és átkerül-e oda az inkasszó? Nem. Csak a vállalkozás adószámához bejelentett számlákat inkasszózzák. Ettől még az EV-nek korlátlan felelőssége van. Ha a bejelentett számlán nem teljesülnek az inkasszók és elfogy a türelmük akkor átmegy a dolog végrehajtásba és akkor már személyesen keresnek fel.

Ez nem hit kérdése. Aki áfakörös, annak kötelező nyitnia külön vállalkozói számlát (pénzforgalmi bankszámla). Ha nem így teszel, akkor jobb hamar felkeresni egy könyvelőt vagy kirúgni a mostanit, ha ennyi ismerete sincsen. Ha esetleg az értő olvasás nehéz, akkor nem akármelyik vállalkozóról van szó, hanem az áfakörbe esőkről.

Nem hinném, hogy (legálisan) létezne ilyen. Valamilyen dokumentum alapján el kell számolnod a kapott pénzzel az adóhatóság felé. Ennek a legegyszerűbben könyvelhető formája a számla. Más lehetőségek (pl. bér vagy megbízási szerződés) sokkal több adminisztrációval jár. Nem hiszem, hogy ezt a közvetítő, vagy a megrendelő bevállalná.

A használt cuccok alkalmi eladása más kategória. Egyébként adásvételi szerződést akkor is kellene írni, különben szép kis büntetésre lehet ráfutni, ha egy adóhatóságos csali vásárlásnál ez nem így történik. Valamekkora éves összeghatárig még adómentes.
Aki üzletszerűen, rendszeresen végzi, oda meg már elvileg muszáj vállalkoznia. A munkavállalás meg alapból más kategória.

Valóban vannak ilyen oldalak, azonban ott jellemzően magánszemélyek közti, kis értékű, eseti üzletek folynak. A távmunkás oldalak szerintem nem ebbe a kategóriába tartoznak, arról nem is beszélve, hogy a vevők jellemzően cégek ezeken az oldalakon, akik számla nélkül szóba sem állnak veled.
Ahogy az előttem hozzászóló is jelezte, valamilyen dokumentum (számla, adás-vételi, stb.) minden esetben kell. Nem csak adózási szempontból lényeges (a NAV-nak), hanem azért is mert anélkül igazolni sem tudod, hogy az adott dolog tényleg a te tulajdonodat képezi.

És ez az eredeti kérdésből mégis honnan derül ki?
Ettől függetlenül még igaz az előző hozzászólásom második fele. Teljesen mindegy, hogy 10 vagy 10000 USD, hogy magánszemély vagy cég a megbízó, a hatályos jogszabályok szerint valamilyen dokumentum kell róla. Ezt a közvetítő oldalak is elvárják, elvégre ők a díj alapján kapnak jutalékot, amit valamivel igazolni kell.

ott volt a kerdes, ismersz-e olyan freelance oldalt ahol nem kell szamlat adni.
ha nem tudsz ilyet, akkor tovabb lepsz.

a kozvetito oldalak ezt megoldjak: lasd ebay. beerkezik hozzajuk a "vevotol" a penz, az "elado" teljesit, a vevo visszaigazolja, az elado megkapja a penzt.
reklamacio eseten a kozvetito medial es dont. nem egy urtudomany ez.

Az upwork-ön pl nem te adod a számlát, hanem az upwork küldi a számlát a te munkád után a te ügyfelednek, akitől aztán a kiállított számla alapján szedi be a pénzt és abból leszel te is kifizetve. Tehát nem kell vállalkozónak lenni, legalábbis az upwork nem kényszeríti rád. Nyilván le van írva az upwork oldalán is, hogy az upwork-ön szerzett bevételeiddel kapcsolatosan esetlegesen felmerülő adóknak neked kell utánajárnod és fizetned. Tehát innentől rajtad áll, hogy mit csinálsz, hogyan adózol. Az upwork-ről bármikor lekérhetőek az ügyfeleidnek kiállított számlák, azok alapján egy könyvelő tudja intézni a többit.

Pl így néz ki nálam egy friss számla amit az upwork küld az ügyfelemnek:
https://i.imgur.com/zR242Vl.png

Nulla kilométeres referenciával szerintem ne nagyon várd, hogy távmunkában tudsz dolgozni alkalmazottként. Vannak hobbiprojektjeid GitHub-on például?

--
https://iotguru.live

Nem sok jóval kecsegtetlek, Java-ban is be van vésődve a cégeknek a nyolc óra vagy semmi, akkor is ha már fél éve nem találnak embert. Heti 1-2 nap távmunka ami esetleg szóba jön.

Ez nem csak a Java-ra igaz, meg a távmunkára. A cégek többsége ilyen, irreális elvárásokkal teljes munkaidőbe keresnek embereket, és emiatt emberhátrányban alig bírják vinni a meglévő projekteket is, mikor meg kereslet lenne több melóra. Ebből annyira nem engednek, hogy inkább lehúzzák a rolót, ha arra van szükség.

Sokkal jobban járnának inkább, ha több embert berántanának részmunkaidőbe, meg távmunkába, meg megbízási szerződésre alkalmanként projektbeli bedolgozásra. Lehet több lenne a kókler, de legalább dolgozna is valaki.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Sokkal jobban járnának inkább, ha több embert berántanának részmunkaidőbe"

Erről a The Mythical Man-Month című klasszikus jut eszembe.

Láttam én már projektet, amibe évek alatt nagyon sok vendor beledolgozott. Kb. annyira volt gáz, hogy öngyilkossági gondolatok kerülgettek közben. Mint egy nyilvános WC, amit sose takarítanak: senki nem érezte magáénak a cuccot, csak elvégezte a neki kiadott kis feladatot, UAT-on valahogy átvergődött, és kész.

Szerintem a legtöbb SW projekt olyan, hogy jobb, ha kevesebb ember van rajta, de ők érezzék a magukénak, dolgozzanak rajta sokat, és lehetőleg egymáshoz közel. Ettől kis mértékben el lehet térni (nekem pl. tipikusan 11-18 a törzsidőm, pedig 8 órás vagyok, és az alkalmankénti WFH senkit se zavar). Meg biztos vannak nagyon másmilyen projektek is.

Az, hogy a projekt tagok száma megfelelő legyen és magukénak érezzék a projektet az nem helyszín hanem szervezés kérdése. Nálunk mindenki egy helyen dolgozik mégis évek óta nem sikerül megoldani, hogy a feladatoknak legyen gazdája. De még az erre irányuló törekvés sem indult el, csak kezelgetik az ebből fakadó problémákat.

Akkor csak nem értünk egyet. Valóban annak is meglennének a hátrányai, amit írtam, de mégis csak jobb lenne a legrosszabb helyzetnél, ami most van, hogy emberhiányban senki nem tud vinni egy csomó projektet, ennél rosszabb nem létezik. Akármit lépnének ez ellen, csak jobb lehetne.

Ez kicsit olyan, mint mikor a rossz tanuló el sem megy a suliba megírni a dogát, mert nem érti az anyagot, így inkább félelemből szándékos bukásra ítéli magát, ahelyett, hogy legalább elmenne, és megpróbálná, úgy esetleg egy elégséges becsúszna neki. Na, pont így tesznek a cégek a programozós projektekkel is, ha nincs, aki egy emberként hozza az irreális elvárásaikat, inkább nem csinálnak semmit se. Inkább ez az öngyilkosság, nem a katasztrófába fulladt (sok bába közt elvész a gyerek típusú, nem épp sikeres) projektek.

Egyébként meg az, amit írtál, amikor már vészesen el van tolva a projekt, az nem a bedolgozók miatt van, hanem a projekt irányítója, menedzsere nem végzi rendesen a munkáját, annak a jele. Vagy mert lusta, vagy nem veszik komolyan a projektet, vagy már letettek róla, hogy lesz belőle valami, de mégse vállalják a felelősséget, hogy lelőjék, vagy megalázónak vélik beismerni a teljes kudarcot. Ilyen csontváz a szekrényben típusú projekt minden cégnél van, ami már csak kényszerből fut, nem merik lelőni, vergődnek vele évek óta, nem tart sehova. Az ilyeneket tudni kell a vezetőségnek felelősen lelőni, átszervezni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem sok jóval kecsegtetlek, Java-ban is be van vésődve a cégeknek a nyolc óra vagy semmi, akkor is ha már fél éve nem találnak embert. Heti 1-2 nap távmunka ami esetleg szóba jön, de ott is többnyire elvárják, hogy ez munkaidőben történjen.

Ha van friss PHP-s, Symfony 3/4-s tudásod gyakorlatod akkor szívesen látunk az iPon Computer Kft-nél. Nálunk a teljes IT csapat távmunkában nyomja, havi 1-2x találkozóval. Ha nincs friss tudásod, de rágyúrsz a Symfony-ra, később is szívesen látunk, 2 embert is keresünk most, és igen gyér a piac :/

Mint írtam a PHP-t most frissítem fel, mert még 5-ös alatt tanultam. A Symfony-t már nézegettem, de valahogy én nem bírok eligazodni a dokumentációján, vagy rosszat próbálok nézegetni, illetve az sem világos még, hogy mire jó. :)

Szerk.: Közben megtaláltam a "The Book"-ot. Ez már jobban magyaráz. :)

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Két segítő megjegyzés ide:

1. Ha ilyet kérdeznek tőled állásinterjún, ne mondd soha, hogy fogalmad sincs róla, hogy mire való, meg nem érted és nem tudod, mert azzal a saját értékeidet csökkented, hülyéket meg senki se akar felvenni. Mondd azt, hogy találkoztál már vele, de egy másik projekt/érdeklődési kör miatt nem folytattad a mélyebb ismerkedést, viszont szükség esetén hajlandó vagy megismerkedni az adott technológiával, mert a fejlődni képes és akaró alkalmazott nagy érték egy cégnek.

2. Ezt az aláírást dobd ki a picsába, gyerekes és hosszú, nem egy sikeres ember mottója, te pedig az vagy és egy jól fizetett programozó lesz belőled.

Interjún nem szoktam ilyeneket mondani, elhiheted. :)

Az aláírást nem azért választottam, hogy engem sugalljon, egyszerűen csak megtetszett és gondoltam használom. Nem itt a HUP-on akarom az imidzsem kialakítani, hogy itt érdeklődjenek utánam a cégek. Egyszerűen csak szórakozni és segítségért járok ide. :)

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"