soros port jelenek figyelese

Fórumok

Sziasztok!

Szeretnek valamit ami kuld egy jelet valahogy ha egy soros porton van forgalom. Igencsak kezdo vagyok elektronikaban. Eddig ezekre kerestem ra:
-impulse sensor. Tehat valami amit kore raknak a soros kabelnek es mutatna ha van impulzus a kabelen. Letezik ilyen amugy?
-Serial port sniffer de ilyent nem talalok csak horror aron.

Barmi otlet?

Koszi elore is

Hozzászólások

Ha a baudrate ismert, kössed be egy általad figyelt másik soros port RX-ére a megfigyelni kívánt vezetéket és latod hogy van-e rajta forgalom.

+1

Annyival kiegészíteném, hogy elektronikusan illeszteni nem feltétlenül triviális. Tudni kell, hogy milyen az elektronikus jelek jelszintje.

Az soros portnak nevezett port RS-232 szokott lenni: https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232#Voltage_levels

Ha ebből a GND-t és a figyelendő TX-et összekötöd egy másik soros port RX-jével, akkor annak működnie kell, ahogy hg2ecz írta. A projekt kellemetlen része, hogy ki kell vezetni a megfelelő drótokat a kábelkötegből.

Gyakori az 5V, vagy 3V TTL szintű soros kommunikáció is. Ezeket filléres USB TTL serial átalakítókkal lehet scannelni. (Pl: https://www.hestore.hu/prod_10037897.html ) Ezt PC-be dugva megjelenik egy /dev/ttyACM0 vagy /dev/ttyUSB0 eszköz, amit lehet olvasni például minicommal, vagy socat-tal is ( https://www.google.com/search?&q=socat+serial+example ). Szintén GND-t és RX lábat kell bekötni és mehet.

Azt is meg lehet csinálni, hogy a TX jelet egy szintillesztőn keresztül (akár rendes RS-232 szintillesztő, vagy bátrabbaknak csak egy feszültségosztó két ellenállásból, vagy potiból) bevezeted egy mikrokontrollerbe, és az adott lábat monitorozod a kontroller programjából akár pollozva, akár élvezérelt interrupt-tal. Overkill, de működik. Pl Arduinoval kezdő is meg tudja csinálni.

Amire figyelni kell még, az az hogy ne keletkezzen földhurok - nem azonos potenciálon lévő eszközök földön keresztüli összekötésekor a GND vezetéken áram folyik, ami nem jó.

Vannak egyéb soros standardok is de gondolom neked nem ilyen van, pl.: https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232#Related_standards

1. olcsó kínai oszcilloszkóp, pl.: http://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=oszcilloszkop_ARM_DSO_NANO…
2. ócska rádió, magnó vagy walkman végfokát kösd rá az RX-re vagy TX-re, amelyiken van jel, ott kerregni/percegni fog, baud ratetol függően... vagy ha LED-del helyettesíted a hangszórót, akkor villogni. Ha stereo a cucc, akkor mindkettőre rákötheted. Elég nagy a bemeneti impedanciájuk, nem fogja bántani a jelet. Azért válaszd le néhányszáz nF-os kondival.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Annyit me'g erdemes lenne tudni, hogy mi a cel, akkor specifikusabb megoldast is tudnank javasolni. Ugy ertem, mi a celja, hogy tudni akarod, hogy van-e forgalom?

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha PC a küldő-fogadó harver, akkor én a keyboard LEDeket szoktam villogtatni. A villogtatást a küldő-fogadó (poll) rutinba szoktam elhelyezni.

//----------------------------------------------------------------------------------------------

void KBled(unsigned int led, unsigned int OnOff)
{int con;
char ledVal;

if((con=open("/dev/tty0",O_RDONLY))>0)
{ioctl(con,KDGETLED,&ledVal);
if(OnOff)ioctl(con,KDSETLED,ledVal|led);else{ioctl(con,KDSETLED,ledVal&(~led));}
close(con);}}

//----------------------------------------------------------------------------------------------
> Sol omnibus lucet.

Már megint a politizálás.

(bocsánat :D )