Torrent

Fórumok

Üdv!

Ugyan nem életbe vágó a probléma, de bosszant. Pár éve, hogy utoljára torrenteztem, akkor még nem tapasztaltam a mostani jelenséget. Adott egy 25 megás netkapcsolat, felárért saját külső fix IP, router és pár helyi gép 4 db. windows 10 3 db. opensuse 15.0.
Most úgy adódott, hogy linuxon akartam torrentklienst beüzemelni, első körben KTorrent régen is azt használtam, majd QBitorrent, és végül Utorrent wine alatt. A következőt tapasztaltam, a letöltés jól működik linuxon, viszont a feltöltés csak alig-alig, míg a windows 10 jól működik a feltöltés. A port-router-tűzfal beállításokkal nagyjából képben vagyok.
A kérdésem találkozott már valaki ilyennel? Elképzelhető, hogy a windows valamilyen módon kiszorítja a linux-t?

Hozzászólások

Szerintem linuxon passzív módban vagy. Nekem a routeren kellett portot nyitni, kliensben benne van melyiket használná.

Próbáltad bekapcsolni az upnp-t a kliensekben?

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

"végül Utorrent wine alatt" && "Elképzelhető, hogy a windows valamilyen módon kiszorítja a linux-t?"

Mindkét részt alaposan rágd át.

Szerk.:
Lemaradt a válasz: deklarálj egyértelmű portot a linuxos torrentkliensednek a routeren és ugyanazt a kliensen, és megszűnik a gondod.

Már DC-s koromban utánanéztem a beállításoknak, és mi mit jelent.
Nem vagyok passzív módban, KTorrent csak TCP UDP kezel, routeren Port Triggering alatt nyitva a portok természetesen egyeznek a kliensben rögzítettekkel, linuxon IP statikusra állítva, és egyezik a routeren beállítottal.
Qbittorrent már kezeli UPnP és természetesen megjelenik a routeren az UPnP Service List-ában csakúgy mint a windows. Linuxon már a tűzfal sem fut, és azért próbálkoztam többféle klienssel, beállítással. Szóval valami más oka van, csak az a kérdés mi? Egyébként már két hete küzdök vele, úgyhogy az is kizárt, hogy pont csak a linux-ról ne legyen letöltő.

Van ilyen.
Hasznalj windowst ha az jol mukodik.
Cipot a cipoboltbol.

Ez is egy megoldás lehetne, csakhogy én valószínű azon ritka db.-ok közé tartozom aki csak linux-ot használt élete során, és nem bírom nem akarom használni a windows-t.Biztos meg tudnám tanulni, ha muszáj lenne, de nem az. A torrent nem létkérdés, majd a családtagok letöltik ha nagy ritkán kell valami. Csak mint mondtam bosszant a dolog, hogy pár éve még nem volt ilyen gondom amikor még érdekelt a töltögetés.

Nem gondolod, hogy nálad van a hiba? Valamit mégsem csinálsz jól. 4-5 féle klienst használtam már Linux-hoz, mindegyik jól működött. Jelenleg qBittorentet használok, semmi problémám vele.
Fix belső IP, port (nem trigger, csak port) a kliens gép felé, a torrent kliensen port megad... Ennyi a trükk.

Nem tudom mire képes az MS én laikus vagyok, de a azokon az új gépeken ahol win 10 és linux együtt van erőszakos valami. Régen bevált technika, hogy a fönt lévő windows mellé telepít a linux és minden oké, már a múlté, ugyanis jön egy frissítés és eltünteti a grubot az UEFI menüből, vagy hátrébb teszi. Kellett pár trükk, hogy ezt ne csinálja. Szóval semmin sem csodálkoznék.

Ami nekem nagyon bevált: transmission-daemon a szerverre, transmission-remote-gui a kliensekre,
(windowsra, linuxra egyaránt, de van androidra is...)
Előnyök: multiplatformmá válik így a dolog,
egy közös helyen lehet erőforrást szabályozni (a daemon-ban)
szinte minden linux repóban benn van,
de ha nincs, akkor sem egy nagy kaland felrakni forrásból,
egy torrent terheli az internet kapcsolatot, amit mindenki használhat a hálózaton belül,
nem pilótavizsgás, aki egy utorrenttel elboldogul, ezzel is el fog, stb...

Szerintem :)

Mennyi ideig és azonos jellegű tartalommal próbáltad? Nem lehet, hogy egyszerűen csak nem volt letöltő? Én betennék egy népszerű disztrót seedre 1-1 gépre pár napig (azonos időre, csak azt az 1-1 torrentet) és utána nézném. A legjobb az lenne, ha azonosak lennének a kliensek is és a beállításaik is nagyjából (ha qbittorrent kb. ugyanazt hozza linux alatt, mint win alatt, akkor nagyjából az a legjobb választás szerintem).

Lehet, hogy banális az ötlet, de nem írtál konkrét adatot erre vonatkozóan.

--
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Természetesen azonos tartalmakkal, két linuxos gépen, és már több mint két hete kísérletezek, kb. abban a formában ahogy írtad. A különbség, hogy a windows-n UTorrent a kliens. UTorrent-nek nincs linux változata, ezért néztem win-emulátoron. Azt is kipróbáltam, hogy lekorlátozom a windows gépek sebességét a routerben, de még így lelassítva is csordogál fölfelé. Qbittorrent nem próbáltam windows-on nem szeretem piszkálni mások gépeit, de megoldom ma, és majd referálok mi történt.

Hát, én csak azt tudom, hogy nálam a deluge évek óta remekül megy linuxon. Esetleg próbáld azt. Aztán ha az se... akkor passz.

Próbáld ki az rtorrent-et. Fapados, konzolos kliens, 5-6 évvel ezelőtt, míg torrenteztem ezt használtam. Jobb volt bármelyik GUI-s vetélytársnál.

10 évvel ezelőtt tényleg lenyűgöző volt, és nem akarom azt mondani hogy szar, csak van olyan ami kicsit modernebb szemléletben van megírva, ugyanannyit tud, meg még többet is (transmission daemon pl).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hardver beállítás: Router (Asus RT-AC51U)
LAN/DHCP szerver/ Manuális hozzárendelés: igen
Kliens név/MAC: myLinux (MAC szám)
IP cím: 192.168.1.115

Virtuális szerver/Port továbbítás:
Szolgáltatásnév: BitTorrent
Port tartomány: 57881:57889
Helyi IP: 192.168.1.115
Protokoll: TCP

Szoftver beállítás: qbittorrent (3.3.12)
Beállítások/Kapcsolat/Port: 57881
Kapcsolati korlátok: 50,20,10,10
Beállítások/Sebesség: utp - pipa
Beállítások/BitTorrent/Magánszféra: Mind a három - pipa

Shorewall:
ACCEPT net fw udp 57881:57889 -
ACCEPT net fw tcp 80, 57881:57889 -

****************************
Ha esetleg (DIGI)szolgáltatói NAT mögött ülsz, akkor ez nem fog menni. Email a DIGInek és feloldják.

A qbittorrentnél alul a "DHT: xxx csomó" felirt mellett van egy kis ikon. Ha az zöld, akkor jók a port beállítások, és aktív vagy.

Ez a beállítás ismert előttem is. Nem digis vagyok, külős fix IP-m van. Zöld az ikon. A torrent oldal szerint is aktív vagyok, és kijelzi az általam használt port számot.

Ma este utána néztem virtuális gépnek, VMware Workstation és VirtualBox dobta föl a google, a VirtualBox 6.0-t választottam. A telepítés egyszerű volt van opensuse 15.0 verziója.
Föltettem a windows 10-t és UTorrent 3.5.5 az adott film bemásol ellenőrzés, és azonnal elindult a feltöltés, ami napok alatt összesen 482 M-t ment föl, a mai nap pedig egy kanyit sem mozdult.
Mára ennyi.

Az, hogy a virtuális Windowson elindult feltöltés, hogy ez jó nekem vagy sem ezt még nem tudom.
Meg fogom figyelni hosszabb távon az adatforgalmat, és majd a virtuális Windows-on más kliensekkel is teszek próbát, és referálok mi történt.

Két nap után egyelőre úgy tűnik az UTorrent okozza valamiképp a különbséget. Azt figyeltem meg a linuxon a kapcsolódó ügyfelek klienseik között valamiért alig akad UTorrent, míg a windowson futó UTorrent klienshez zömében UTorrent-tel kapcsolódnak az ügyfelek. Meglehet utorrent használók sokkal többen vannak, mint a nem utorrentesek.

Megfogom nézni windowson más klienssel lesz-e változás, és azt is hogy másik internetszolgáltatónál kapcsolódva mi történik.

μTorrenttel kapcsolatban rémlik valami LEDBAT alapú saját protokoll, ami az egy irányú késleltetés mérésével és szabályozásával állítja be a használt sávszélességet. Tudom, hogy írtad, hogy próbáltad wine alatt, de lehet, hogy ott valami pont nem megfelelően van implementálva.
Ha a lassulás párhuzamos használatkor jelentkezik, akár ez is lehet az oka.

Az biztos wine alatt nem fut jól az utorrent, vagy nálam nincs jól configolva a wine, vagy más ok miatt, akadozik a grafikus a reklámok nem jönnek elő, és egy idő után megszakad az internetkapcsolata, úgyhogy egyelőre wine hanyagolva az egyébként jól működő kliensekkel is tudok hasonlítani.

Most próbálom ki a windows-ra qbittorrent v4.1.5-öst, mielőtt kiléptem az utorrentből 9 ügyfelet számoltam össze. A 9-ből 8 utorrent(1.8.5-3.5.5) és egyetlen egy libTorrent az is svájci. Újabb két napig figyelem.

Egy időben az adott gépemen, mindig csak egy kliens fut, akár linux akár windows.

Úgy néz ki, neked lesz igazad, összefügg a sávszélességgel.
Ha a windows-on lecserélem az utorrent-et mondjuk qbittorent-re lelassul, ugyanúgy mint a linux-on. Ha pedig mellette a saját kapcsolatomon, egy másik windows-on elindítok egy utorrent-tet nem számít ha más tracker-rek más anyagok, szép lassan teljesen kiszorítja a másik klienseket. Az utorrent egy vérszívó. :D

Kipróbáltam egy barátomnál, adsl kapcsolaton egyből elindul linux-on a föltöltés. Szóval az lehet a helyzet, hogy az én internet szolgáltatóm telített közeli állapotban működhet Pl. utorrent kliensekkel is, és ha marad valami kevéske hely akkor megy a QBittorrent.

Azért még nem gondolom ezt köbe vésett igazságnak, de ennyi látszik biztosnak. Jobb alternatíva pedig egyelőre nincs internetügyileg, ezzel kell beérnem.

Pontosan ezt teszem, kettővel fentebb írtam a jól működő kliensekkel foglalkozom, sőt a saját internetkapcsolatomon most már csak egyetlen gépen fut torrent az enyémen. Egy vidéki mikrohullámú szolgáltató ügyfeleként, természetesen nincs rálátásom mekkora sávszélességgel rendelkezik a szolgáltató, és milyen leterheltségű.

Egyébként minden különösebb figyelem nélkül, hetek alatt tűnt föl a számottevő visszatöltésbeli különbség, ezért bátorkodtam föltenni a kérdést, találkozott-e valaki más is ilyennel, vagy ez a probléma csak engem szerencséltet. Akár így, akár úgy, most pontosan nyomon követem az eseményeket akár hosszabb távon, és ha egy mód van rá szeretném megtudni a különbség okát.