pc config összehasonlítási alapok - láma kezdő gamer kérdés

 ( cherockee | 2019. január 9., szerda - 19:01 )

Röviden:

Honnan tudom, hogy mi elég nagyjából egy játékhoz? Nyilván kipróbáláson kívül, általánosan.

- - - - -

Bővebben:

Játékra akarok venni egy gépet, nem korszerű legújabb játékokhoz főleg, hanem kb. az elmúlt 10 évben tetszetős játékokhoz. De persze érdekelne a jelen-jövő is, főleg nem az AAA játékok, orbitális grafikával, jobban vonzanak a kisebb project-ek, "art game-ek", pl. Invisible Inc., gog.com-on megjelenő kisebb produkciók, és mondjuk behoznám magam a 2005-2010 közötti AAA játékokból (ez utóbbi nem annyira létszükséglet, főleg ha bővíthető a gép később).

Felmerült a kérdés, hogy amikor leírnak egy requirement-et a játék ajánlásaiban, ott általában szűkszavúak, GPU tekintetben főleg, mi a megoldás, vásárlás nélkül hogy tudom, hogy elég-e a gépem? (Vagy amit vennék?)

Jelenleg egy Lenovo X201-esen dolgozom, azt sem tudom, hogy pl. egy olcsó asztali gép ("ati radeon 3100, athlon 64 2.4ghz, 2gb ddr2") ehhez képest előrelépés lenne-e? (Nincs egpu külső videokártya, csak az alap vas.) A "core 2 duo t8100 vs core i5" sem eldönthető számomra, gondolom az i5-ből is van egy rakás generáció már, van valami noob biztos egyszerű skála, amiből el lehet egyszerűen indulni?

Használt játszik, sőt, jobb lenne, ha nem 100e Ft-os konfigban kéne gondolkodni.

Illetve, egy konkrét még meg sem jelent példa, valószínűleg nem orbitális igényekkel, ami mondjuk családi megrendelésre :) jó lenne, ha működne:

http://store.steampowered.com/app/896960/DreamWorks_Dragons_Dawn_of_New_Riders

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Köszi, végigfutom, és írok oda is.

Én mostanában ezt raktam össze:
Vettem egy dell optiplex 790 mt-t fél konfigot használtan. 14 ezerért, volt benne egy tápegység, alaplap, Dvd meghajtó, meg egy Pentium G630, illetve a gépház. A g630-at lecseréltem, 11 ezerért ebayról vett i5 2500-al, illetve a tápegységet még cseréltem. Beraktam mellé a gtx 760 videókártyámat, meg az ssd+hdd-imet + 8GB memóriámat. Az amit te leírsz bőven tudja, fejlesztési lehetőségeim kimerülnek legfeljebb majd egy i7 2600-ban meg némi memóriában.
Illetve innen tájékozódom, hogy az egyes hardverelemek, cpu, vga mennyire erősek játékos fronton. Az i5 2500 elég jól áll, illetve a gtx 760 vagy r9 270x is és elég jó árban lehet kifogni a használtpiacon.
Mostanában sok videóban látom a Xeon x5650-et is játékfronton youtubeon a budget buildekben.
A kínaiak meg elkezdtek még LGA 2011 foglalatú alaplapokat gyártani x79-es chipsettel azt hiszem, mert sok az olcsó xeon és a magas memória árak miatt sok játékos nem dobálja ki a ddr3-at, hanem vesz ilyet meg egy öregebb xeon procit. (huanan néven megtalálod az alin meg ebayen)

Köszönet, nekem is a renew brand gépre építés volt az egyik terv, pár részlet cseréjével, csak azt nem tudtam mennyire érdemes kiindulni ezekből a gépekből. Amit te építettél milyen maximummal rendelkezik, viszonylag friss játékokra gondolom már nem igazán elég, hol húznád meg a használhatóságának a határát?

Általában a gpu szokott kevés lenni, a world of tanks hd kliens teljesen maxon járatva +/-40 fps körül van. Ennél a játéknál is a gpu a szűk keresztmetszet. Szerintem ez a proci egy rx 470/570-et is ki tudna hajtani.
Több teszteredményt majd hétvégén tudok neked mondani.

Köszi, a World of Tanks mennyire referencia pontnak vehető? Ha az 40 fps-en megy maxon, akkor kb. kortárs játékok mennyire futnak szintén hasonlóan?

Nem célom a max max max, tényleg az van, hogy ez a fenti sárkányos az egyetlen, ami új és fontos, amúgy a Far Cry 1-el játszottam pár napja, és tetszett :), de tegnap végre befejeztem Playstation Classic-on a Resident Evil 1-et :). Klasszikusokkal akarom behozni magam, csak a fenti sárkányost "berendelte" párom.

A World of Tanks szerintem elég nagy gépigénnyel rendelkezik. Azt elfelejtettem írni hogy a HD klienst használom HD felbontáson XVM és hasonló modokkal, ami szintén dob az erőforrás igényen. A World of Tanks grafikai motorja rengeteget változott az idők során és úgy tudom cserélték is, szóval elég nagy lehet annak az étvágya.
Új játékaim nincsenek és nem is tervezem egyenlőre a vásárlásukat, így erről nem tudok mit nyilatkozni.

Arra mindenképp figyelj az alapgép választásakor, hogy később a tárolót hogyan tudod majd bővíteni, értsd: fizikailag hogyan tudod beletenni a lemezeket. A fent említett Optiplex 790-ből én is nyúzok egyet (mondjuk nincs rá írva, de azt hiszem, DT), a 3.5"-es belső helyekre egy Dell-specifikus keretben lehet csak rögzíteni az eszközöket - a 14 ezres gépnél egy 5-6k-s plusz kiadás (pár éve annyiért sikerült szereznem hozzá) már arányaiban elég nagy. (ill. még a tápegységgel szoktak a brand vasak úgy lenni, hogy minek bármi standard, jó lesz a saját is...)

De az biztos, hogy ezek az Optiplexek jól összerakott gépek, szépen stabilan mennek.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszönet, igen, idegenkedek is a gépház használatától :), a brand renew azért jött szóba első körben, hogy letudjam az alaplap+cpu+ram+táp párosítást, ÉS windows license olcsóbb legyen, mint 40-50e. Rugalmas vagyok, az se gond, ha "kreatív kábelezés" keretében a GPU és a HDD kilóg mint film vége felé az akcióhős bele.

A legalább pár hónapja kiadott játékok gépigényéről szinte biztosan találsz tapasztalat alapú információkat a neten.

Esetleg leírhatnád, van-e valami, amit nem kell venni (pl. perifériák, monitor).

:)

Jelenleg TV-re lenne kötve, csak játékra használva. FullHD Samsung TV. SSD van használaton kívül, csak a gép vásárlásnál reméltem, hogy windows license-et tudok OEM-ként kapni a gépre, ez üti egyébként a saját háttértár használatát, nemde?

Egér-billentyűzet van, usb dvd van, füles van, ami igazából kéne: alaplap + cpu + ram + táp + gpu. Még csak gépház se kell, szekrényben lesz elrakva így is úgy is (szellőzése megoldott).

Én úgy tudom, hogy de facto bármire rá lehet tenni OEM licenszet, még ha de jure nem is.

Másrészt a régebbi játékok mind jól szoktak menni Wine alatt, nem feltétlen kell már Win játékhoz. Az árából pedig lehet erősebb ez-az, vagy több RAM. Kicsit érdemes megnézegetni a WineHQ-t.

Pont az egyik kritérium a Sims 3, amivel szívtam már eleget, kb. 3 windows árát óradíjban :). Jön egy patch, és máris nem megy, és kisebb hibák azért vannak. Nekem jó lenne, mert kb. amiket én keresek tényleg nagyon nagy számban mennek linux-on, vagy indie játékok ahol szerencsére sokszor gyárilag van linux támogatás, vagy unity-re építenek ami megy wine alatt, stb.

OEM license kapcsán igazából csak az lenne a cél, hogy egy saját SSD-t akár viszek is, csak arra kerüljön a rendszer, majd egy alaplap+ram+gpu+proc+táp kombót vinnék. Nem hiszem, hogy egyedi igény, de az se zavar, ha egy brand gépen van hdd csere lehetőségem legálisan, gpu be se fér de kikábelezhető, ...

Szerintem adattároló cserekor nem bukod a Windowst...

:)

Na, hát ennyire vagyok képben, ez is a listán van, amit még meg kell tudnom részletesen.

Én jobb híján bencsmárkokat szoktam nézni. Amit nézek, azt összehasonlítom a legdrágábbal, és azzal amim most van. Illetve az adott játék minimum és ajánlott konfigjának benchmarkját nézem, és ahhoz hasonlítom azt, amit megvételre nézek.

Grafikában pl ha lineáris a benchmark, akkor a kétszer nagyobb szám kétszerannyi pixelt és vertexet jelent azonos FPS mellett. Vagy azonos képminőség mellett kétszer annyi FPS-t.

Én is mostanában tervezek játékgépet venni. Spúr vagyok megvenni a legdrágábbat, ezért mindenképpen kompromisszumos lesz, de ha 1-1 játék nem megy jól, akkor képes vagyok kivárni, ameddig megfizethető vason el fog ketyegni. Például a Raytracing bandwagonra még nem szállok fel - el tudom engedni. A lényeg, hogy annál amim most van, annál lényegesen erősebb legyen.

Ésszerű megközelítés lehet, hogy az árból indulsz ki, és azon belül veszed a lehető legjobb értéket adó vasat. Nehéz súlyozni, hogy mi mennyire fontos, ezért ha nincs konkrét elképzelésed arról, hogy neked mi kell, akkor én kész konfigokat néznék, hogy "mi mivel van pariban". Mármint, hogy egyensúlyban legyen a GPU, CPU, RAM, háttértár.

A RAM és háttértár mennyiséggel elég jól lehet számolni, ha csak játékra kell, mert ezek a kritériumok pontosan meg vannak adva. A háttértáron lehet spórolni mind méreten, mind sebességen, ha belefér a hosszabb betöltés, vagy hogy csak pár játék van egyszerre telepítve - mert pl Steamről bármikor újra le lehet tölteni.

Köszönet, a benchmark-os magyarázat már segít abba az irányba elindulni, hogy tudjam mit kéne venni.

Ahogy írtad, igazából azt nem tudom, hogy mit mivel kell párba rakni. Háttértár van, azért venném inkább adott HDD-vel, hogy az OEM windows olcsóbb legyen (nem tudom még azt se, hogy cserélhetek-e hdd-t ilyenkor sajátra, van 2 SSD-m használaton kívül).

Jelenleg azt tervezem, hogy a sárkányos játék megjelenése után vadászok róla benchmark-okat, hogy min mennyire fut, a többi játéknál inkább az a kérdés, hogy ha most veszek egy renew config-ot, és belevágok egy GPU-t, akkor mit kéne maximum mellé rakni, amit még ki is használ, pl. a topic nyitóban írt gépek, vagy kb. bármelyik marseus.hu gép.

A benchmarhoz meg annyit, hogy tipikusan az 1 magos teljesitmeny a lenyeg jatekoknal (ritka a jol tobbszalusitott jatek). Illetve, ha szar a hutes, akkor lelassit a proci amikor tulmelegszik, meg gondolom a GPU is. Ezert hasznalt cuccok eseten erdemes ujrapasztazni a proci es a hutes kozotti rest. Meg ugye jol kitisztitani a hutolevego utjat.

Az megvan, hogy akármit veszek, azt először fel kell újítanom ilyen tekintetben, az meg meglepett, hogy mostanában sincsenek multicore játékok, biztos okkal, csak én nem értem, így akkor gyakorlatilag ki sincs használva a vas igazán?

Ki van az használva, de nem túl hatékonyan. Ezért van az, hogy egy i3 7100 lazán elver egy fx 6300-at játék alatt.
----
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Érdekes, azt hittem volna, hogy mostmár azért így-úgy ki van használva a multi core felépítés. De pl. most prohardveren kaptam egy tippet, hogy integrált GPU-val is menne nagyjából amiket én akarok, és az még mindig helyettesíthető később egy dedikáltal. Ezt se gondoltam volna.

Úgy tudom, hogy már vannak többszálúsítottak, de még mindig nem minden új játék az. A régieket meg pláne minek többszálúsítanák utólag?

Sok játék eleve nem CPU limites, azoknák nincs is értelme többszálúsítani.

A többszálúsítás a legtöbb esetben komoly fejtörést igényel, akár lényegi átalakítást is a kódban. Ezzel szemben az egyszálú optimalizálás egyszerűbb, és ha nem túl összetett a játék, akkor azzal is célt érnek.

Van olyan játék, ami kihasznál 8-16 magot is. És úgyis erre tart a világ.

Youtube-on elég sok gameplay videó van, GPU/CPU -ra kiírva. Rákeresel úgy hogy "játékneve cpu/gpuneve", pl.: https://www.youtube.com/watch?v=9vbqya6ZWFg
Ez nem egy tudományos tanács de néha segít :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A tanács jó, de az alaphelyzet az, hogy nincs CPU+GPU ötletem se, semmi. Pont a fordítottja kéne, ezt próbálom nézegetni, hogy nézek egy gameplay videót, amin jól megy a játék, és nézem a config-ot. Csak így nem derül ki a legalsó küszöb, ami kell hozzá, nekem most pedig az kell.

(Könyvjelző: mert sok hasznos tanácsot olvastam!)

+1