BSOD videókártya driver telepítésnél

 ( pehsa | 2018. december 19., szerda - 12:57 )

Sziasztok!

Úgy döntöttem a saját kis Lenovo IdeaPad Z585-ömre visszatelepítek egy Windows-t, egészen pontosan egy Windows 7-et.

Minden rendben van vele, egyedül az APU grafikus driver telepítésével vagyok gondban. Egészen pontosan: A8-4500M with Radeon HD 7640G

Próbáltam a Lenovo oldaláról szedett driver-el, az AMD által ajánlott driver-t, az AMD saját Auto Detect programjával, sőt még DriverPack Solution-el is.

Bármelyik driver-t felrakom az az eredmény, hogy BSOD kapok, sőt már a telepítés alatt előjön a hiba. Egyedül a DPS ami felrakja a driver-t, az eszközkezelő rendesen fel is ismeri, de újraindítás után BSOD.

BSOD:


Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 1038

Additional information about the problem:
BCCode: 1000007e
BCP1: FFFFFFFFC0000005
BCP2: FFFFF80003238118
BCP3: FFFFF880031E9578
BCP4: FFFFF880031E8DE0
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Próbáltam keresni rá, de mindenhol csak annyit írnak, hogy másik verziós driver-t próbáljon az illető és vagy sikerült vagy nem. Nálam mivel kb az összes amit próbáltam más verzió így ez nem megoldás.

Régebben volt már rajta Windows, tehát nem kellene problémának lennie. Lett próbálva Windows 8.1-el és 10-el is, de azok a Windows Update-en keresztül húzott driver után is BSOD-ot kaptak.

Egy helyen olvastam, hogy talán a driver olyan memória címre próbál írni, ami esetlegesen hibás, de Memtest86+ egy éjszakán át ment és nem volt vele probléma.

Találkozott már valaki ilyennel? Esetlegesen hardver probléma lehet?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem is hardverprobléma lehet.

Valami őskori driver MIUTÁN minden létező frissítést feltelepítettél a 7-re?
vagy.
Windows 10+update után a legfrissebb driver? Sajnos az újabb AMD driverek csak a legújabb windows builddel működnek.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Windows 7, minden frissítés benne (talán a 12. havit nem raktam még fel)

Lenovo oldalról egy 2012-es driver-t ad, 8.944.2.0
AMD oldaláról kettőt dob fel erre: 2015-ös Catalyst Software Suite 15.7.1 WHQL, illetve 2016-os Radeon Software Crimson Edition 16.2.1 Beta
DPS 2015-ös 15.200.1062.1004

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Közben kis fejlemény:
Egy hűvösebb utazás után próbáltam ráindítani a telepítést és akkor már a hardver detect részen túl ment a telepítő, de utána is BSOD lett az eredmény.

Meg közben kaptam egy fülest, hogy AMD APU esetén a pasztázás megoldhatja a dolgot, mert hamar beszárad a gyári. Jelenleg 6-7 éves gép lévén, nagy valószínűséggel ez lesz a probléma. Fel is tűnt manapság, hogy jobban melegszik, de nem foglalkoztam vele, mert azt hittem a Linux-ok, amik rajta voltak, azok nem kezelik jól a hűtést.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Újabb fejlemények:

Még decemberben pasztáztam a gépet. Az sem oldotta meg a dolgot, viszont feltűnt akkor, hogy Windows a 8GB RAM-ot látja, viszont csak 4GB-ot írt használhatónak. MemTest ismét nem mutatott semmi hibát egyikre sem, viszont kipróbáltam és az egyik modult kivéve sikerült életre bírnom a driver telepítést és tökéletesen ment is. Visszaraktam mind a két modult, egy ideig csak a felét jelezte, de egy idő után ismét 8GB-nak írta. Azóta így van.

Egy kis idő elteltével a beépített monitor kezdett úgy viselkedni, hogy a BIOS-ba és DOS-t indítva működött rendesen, de Windows és Linux indításnál elkezdi tölteni a rendszert, majd elsötétedik a kép és lekapcsol a kijelző. Ezt megoldottam egy külső monitorral, tehát a notebook-ból lett egy asztali számítógép.

Viszont! Elkezdett egy olyat produkálni, hogy amióta ismét 8GB-nak írja a használható RAM-ot, azóta nem lehet indítani rajta olyan programot, ami jobban kihasználná a "videókártyát". Tehát ha egy nagyobb játékról, OBS Studio-ról vagy hasonlóról van szó, akkor kapom a BSOD-ot. Indulás után írja a Windows, hogy a driver leállt, de sikeresen újraindult, de ez a BSOD mellett nem kicsit hazugság.

Próbáltam ismét a RAM-al játszadozni. Megnéztem 1-1 modullal slot-ot cserélgetve, de nem segített.

Valami tipp?

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Erősen memória gondnak tűnik. Egyforma a két modul? Memtest egyesével, mindkét foglalatban, mindkét modult külön külön?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem egyforma. Nem én cseréltem, így lett véve.

Memtest semmit nem mond. Próbáltam külön-külön mind a két modult és a foglalatokat is.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

memtest semmit nem er, tobbszor jartam mar ugy hogy hibatlannak mondott ramokat es megsem voltak azok.
prime95-el kell ramot tesztelni, atlagban 5-6 perc alatt hozta ki a problemas ramokat hibasnak, amiken 3-4 orat ment a memtest hiba nelkul.

A Prime95-el sem értem semmit. Direkt megadtam, hogy kb 6 GB memóriát használjon fel, de semmi.
Próbáltam közben HeavyLoad-ot, de az sem adott hibát.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Előző laptopommal tapasztaltam hasonlókat, volt BSOD is, sötét kép a beépített képernyőn, sőt, még ilyen is. Érdekes volt mert ha jobb napja volt visszajött a kép, még azzal is próbálkoztam hogy visszaálltam az AMD driverre, de stabil működést csak a Generic VGA driverre váltással és külső monitorral sikerült elérni. Utólag arra tippelek hogy a BGA forrasztás adta meg magát a GPU alatt, mivel amúgy is érett a csere nem is próbálkoztam javítással.